Μετάβαση στο περιεχόμενο

Angel Beats!

Φανταστήκατε ποτέ τι υπάρχει μετά θάνατον; Λοιπόν, σίγουρα δεν έχετε φανταστεί τίποτα παρόμοιο…

Ξεκίνησα να βλέπω τη σειρά αυτή χωρίς να γνωρίζω τίποτα απολύτως για το τι πρόκειται. Ούτε για την υπόθεση, ούτε για το είδος, ούτε για τους χαρακτήρες και έχω καταλάβει ότι κάθε φορά που ξεκινάω να βλέπω κάτι χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα για το τι είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγω να το απολαμβάνω πολύ περισσότερο από όσο θα περίμενα και ο λόγος είναι επειδή δεν έχω προϊδεαστεί και δεν έχω προσδοκίες πάνω σε αυτό που πρόκειται να δω. Αυτό συνέβη σε αυτήν την περίπτωση.

Η σειρά ομολογουμένως δεν είναι άψογη. Έχει τα ελαττώματά της. Έχει έναν αριθμό θεμάτων που μειώνουν την ποιότητα του anime, αλλά ακόμη και με αυτά τα θέματα παρέμεινε αρκετά απολαυστικό για εμένα. Η σειρά προσπαθεί να γίνει τόσα πολλά πράγματα ταυτόχρονα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα (μόλις 13 επεισόδια) και αυτό χάλαγε πολύ την ιστορία και τον ρυθμό της, ενώ δεν άφηνε να φανεί ξεκάθαρα η «ταυτότητα» της. Προσπαθούσε να είναι κωμωδία την ίδια στιγμή που ήθελε να είναι και δράμα. Παράλληλα, οι πολλοί, πάρα πολλοί χαρακτήρες, αν και οι περισσότεροι ήταν ενδιαφέρον και συμπαθής, με μπέρδεψαν πολύ και, ενώ όλοι τους έπαιζαν κάποιο ρόλο στην ιστορία, δεν υπήρχε καθόλου backstory για τους περισσοτέρους, οπότε τελικά έμεναν απλά ενδιαφέρον και συμπαθής χαρακτήρες και τίποτε παραπάνω.

ΙΣΤΟΡΙΑ [ケース]

Βαθμός: 6,0

Η ιστορία είναι ένα από τα θέματα που το anime υστερεί. Το πρώτο επεισόδιο σε βάζει απότομα μέσα στον κόσμο των χαρακτήρων και οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που ακόμα και η Yuripe δηλώνει ότι «πρέπει να προσαρμοστείς πολύ γρήγορα». Αυτό που ανεβάζει τον βαθμό μου και «σώζει την κατάσταση» είναι οι προσωπικές ιστορίες των χαρακτήρων, τουλάχιστον για όσους από αυτούς αυτή υπάρχει. Πρόκειται για ιστορίες πολύ καλα δομημένες και όλες είναι είτε ρεαλιστικές, είτε συγκινητικές, είτε συγκλονιστικές.

Η βασική υπόθεση εξελίσεται σε έναν κόσμο που, όπως σας προϊδέασα, είναι η μετά θάνατον ζωή. Ή ένα στάδιο πριν την μετά θάνατον ζωή… Ή ένα στάδιο πριν τη μετενσάρκωση… Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, δεν έχω καταλάβει. Η σειρά προσπαθεί να εξηγήσει στον θεατή τι γίνεται, αλλά δεν τα καταφέρνει και πολύ καλά, αφήνοντας πολλά κενά και απορίες (σαν το δικό μου παραπάνω ερώτημα). Μια ομάδα νέων που «ζουν» εκεί (το πιάσατε το αστείο; «Ζουν») έχουν σχηματίσει μια ομάδα, τους SSS, με σκοπό να αντισταθούν στην Tenchi (=Άγγελος στα Ιαπωνικά) και να τα βάλουν με τον ίδιο τον Θεό για τις αδικίες που αντιμετώπισαν όσο ήταν στη ζωή.

Έχοντας ήδη πεθάνει, όποιοι βρίσκονται στον κόσμο αυτόν φυσικά δεν μπορούν να πεθάνουν ξανά, οπότε μπορείτε να προετοιμαστείτε για κάποιες αρκετά εντυπωσιακές μάχες και πολλές κωμικές σκηνές που βασίζονται στην αθανασία τους. Μερικά από τα αστεία ήταν προβλέψιμα, όμως η σειρά στο μεγαλύτερο της μέρος με έκανε να γελάσω, γεγονός που προσθέτει στην βαθμολογία.

Όσον αφορά τα επεισόδια, τα περισσότερα αποτελούν αυτοτελής ιστορίες, πράγμα που δεν άφηνε την ιστορία να έχει μια ενιαία ιστορία με σταθερό ρυθμό, ήταν όμως ευχάριστα.

ΗΧΟΣ [聞こえます]

Βαθμός: 8,5

Για τον ήχο, δεν μπορώ να μιλήσω για τίποτε άλλο εκτός από τα τραγούδια και δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο εκτός από μια λέξη: GirlDeMo!

GirlDeMo είναι το όνομα ενός κοριτσίστικου συγκρότημας το οποίο είναι μέλος των SSS και παίζει τα pop-rock τραγούδια του τις περισσότερες φορές την ώρα που τα υπόλοιπα μέλη δίνουν κάποια μάχη με την Tenchi. Δεν είναι τα καλύτερα τραγούδια που έχω ακούσει, πατάνε σε ρυθμούς οι οποίοι είναι κλασικά αυτοί που θα κερδίσουν το κοινό εύκολα, χωρίς να έχουν κάτι το ιδιαίτερο να προσφέρουν μουσικά, όμως εμένα εάν μου προσφέρεις έναν καλό ρυθμό και μου τον συνδυάσεις με μια καλή σκηνή δράσης, με έχεις κερδίσει! Και τα τραγούδια αυτά με έχουν κερδίσει! Δεν θέλω τίποτε παραπάνω!

Η εισαγωγή της σειράς είναι ένα ολόκληρο θέμα από μόνη της. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια από τις ωραιότερες εισαγωγές που έχω δει, με το τραγούδι να έχει την καλύτερη μελωδία με πιάνο που έχω ακούσει και που χρησιμοποιείται σαν ξυπνητήρι στο κινητό μου αυτή τη στιγμή. Αξίζει να δείτε την σειρά μόνο και μόνο για να έχετε έναν λόγο να παίζετε την εισαγωγή ξανά και ξανά. Το ED δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο το OP. Πρόκειται για μια μπαλάντα, η οποία δένει με το κλίμα του anime και μόνο προσθέτει στην βαθμολογία.

ΕΙΚΟΝΑ [アニメーション]

Βαθμός: 6,5

Το animation είναι αρκετά καλό, είναι όμως εμφανές ότι δεν πρόκειται για το δυνατό σημείο της σειράς. Στα θετικά είναι πως τα χρώματα ξεχωρίζουν και είναι φωτεινά, με βάθος και κίνηση όποτε πρόκειται για τοπία και με διαφορετικά σχέδιά όταν πρόκειται για supporting ή background χαρακτήρες που δεν έχουν σχέση με την ιστορία, αντί να χρησιμοποιείται ένα κοινό design για όλους.

Δεν έχει δοθεί η ίδια προσοχή στην λεπτομέρεια και δεν έχει αφιερωθεί τόσος πολύς χρόνος, όπως έχει γίνει και με την μουσική της σειράς. Εκεί όμως που όντως διαπρέπει το animation είναι στις σκηνές μάχης.

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ [楽しみ]

Βαθμός: 8,0

Angel Beats! DVD Cover

Angel Beats! DVD Cover

Παρόλα τα σχόλια και τα αρνητικά ζητήματα που έχω εντοπίσει στη σειρά, η απόλαυση που έλαβα από αυτήν και το αίσθημα ότι θέλω να την ξαναδώ το συντομότερο δυνατόν είναι αυτά που διαμορφώνουν τον τελικό μου βαθμό, καθώς για κάποιον που του αρέσει να βλέπει anime, θα πρέπει να βάζει την προσωπική του διασκέδαση πάνω από οποιοδήποτε οπτικό, ηχητικό ή άλλο σφάλμα που μπορεί να έχει αυτό που βλέπει. Εάν κάτι τον διασκεδάζει, τότε αυτό έχει σημασία.

Αυτά που με κέρδισαν ήταν οι στιγμές γέλιου και, ταυτόχρονα, οι μελαγχολικές, προσωπικές ιστορίες κάποιων χαρακτήρων. Επίσης, ένιωσα πολύ ικανοποιημένος με την μουσική της σειράς.

Δεν είναι μια σειρά που θα την πρότεινα στον καθένα. Εάν θέλετε μια «ελαφριά», μικρή σε διάρκεια σειρά για να γεμίσετε τον χρόνο σας, τότε αυτή θα σας γεμίσει με το παραπάνω. Εάν είστε όμως κάποιος που έχει απαιτήσεις από αυτό που βλέπει, τότε μην ασχοληθείτε καθόλου και προχωρήστε σε κάτι άλλο.

~Satoshi

9 Comments »

  1. Παράθεμα: Charlotte – ANIME MONOGATARI
  2. Παράθεμα: Caligula | ANIME MONOGATARI

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: