Μετάβαση στο περιεχόμενο

AnoHana

Μπορείτε να κρατήσετε τα δάκρυα σας; Μπορείτε να συγκρατηθείτε όταν η πιο συγκινητική ιστορία που έχετε δει φτάνει στο αποκορύφωμα της και στο τέλος της;

Εάν δεν μπορείτε, μείνετε μακριά από αυτό το anime, αλλιώς σας περιμένει λουτρό δακρίων. Εάν κίνησα όμως τόσο πολύ την περιέργεια σας, πάρτε σωρούς από χαρτομάντηλα και ετοιμαστείτε να ζήσετε την ιστορία της Menma.

ΙΣΤΟΡΙΑ [ケース]

Βαθμός: 9,0

Μια παρέα από 6 παιδιά δημοτικού, 3 αγόρια και 3 κορίτσια, είναι αχώριστοι φίλοι και για την διασκέδαση τους σχηματίζουν τους Super Peace Busters χρησιμοποιώντας μια εγκαταλειμμένη αποθήκη μέσα στο δάσος που, με την φαντασία τους μεταμορφώνεται στην μυστική τους βάση. Ορκίζονται ότι θα μεγαλώσουν μαζί και θα παραμείνουν φίλοι για πάντα, όμως, όπως συμβαίνει πάντα στην πραγματική ζωή, ο καθένας παίρνει τον δρόμο του και ζει την δική του ζωή. Ο λόγος που η αχώριστη αυτή παρέα δεν κατάφερε να παραμείνει αχώριστη, ήταν ο απροσδόκητος θάνατος ενός από τα τρία κορίτσια, της Menma, όταν ήταν ακόμη μικροί.

Έπειτα από χρόνια, η Menma εμφανίζεται σαν ένα είδος φαντάσματος σε ένα από τα μέλη της παλιάς παρέας, τον Jin-tan. Η Menma έχει κάποιες διαδραστικές ικανότητες με το πραγματικό περιβάλλον (όπως την δυνατότητα να κρεμαστεί από τον ώμο ή την πλάτη κάποιου άλλου και αυτός να αισθανθεί ένα βάρος), όμως η ικανότητα αυτή είναι πολύ περιορισμένη καθώς κανένας άλλος εκτός από τον Jin-tan δεν μπορεί να την δει ή να την ακούσει. Η σειρά δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες πάνω σε αυτό το θέμα και δεν αφήνει καθαρές εξηγήσεις, στο πως δηλαδή εμφανίζεται η Menma μπροστά του, αλλά αυτό είναι θετικό καθώς επικεντρώνεται στην κυρίως υπόθεση και δεν ασχολείται πολύ με αναλύσεις που δεν βοηθάνε στην εξέλιξη της ιστορίας.

Η Menma λοιπόν κάνει ξανά την εμφάνιση της στον πραγματικό κόσμο επειδή προφανώς έχει αφήσει κάποια εκκρεμότητα από τον καιρό που ήταν ακόμη ζωντανή. Και έτσι ξεκινάει η ιστορία, με τον Jin-tan να βοηθάει την φίλη του να κλείσουν την εκκρεμότητα που άφησε, προσπαθώντας να πείσουν την υπόλοιπη παρέα των Super Peace Busters ότι η Menma επέστρεψε και τους χρειάζεται.

ΗΧΟΣ [聞こえます]

Βαθμός: 7,0

Η σειρά δεν έχει μεγάλη ποικιλία από μουσική, όμως αυτή που υπάρχει κάνει την δουλειά της με το παραπάνω. Τα κυριότερα κομμάτια είναι 2 μπαλάντες με πιάνο, που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και χρησιμοποιούνται στις μελαγχολικές στιγμές ή στις αναδρομές στο παρελθόν. Δεν προσθέτουν τίποτα ιδιαίτερο, όμως δένουν με τις στιγμές και το συναίσθημα όταν αυτά ακούγονται. Υπάρχει και το OP, το Blue Bookmark του Galileo Galilei, που παρόλη τη χαρούμενη διάθεση που έχει, είναι τόσο πολύ δεμένο με την σειρά ώστε κάθε φορά που το ακούω να με πιάνει μελαγχολία. Αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι το κομμάτι Secret Base που το ερμηνεύει η Ai Kayano. Το συγκεκριμένο κομμάτι χρησιμοποιείται ως ED της σειράς και κατά την διάρκεια των επεισοδίων σε δύο εκδοχές. Φυσικά, χρησιμοποιείται και στο αποκορύφωμα του τελευταίου επεισοδίου, όπου ανακοινώνει την έναρξη των δακρύων.

Οι φωνές των χαρακτήρων δεν μου έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση. Η ερμηνεία που ξεχώριζε ήταν αυτή της Menma, από την αγαπημένη Ai Kayano (επίσης φωνή της Shiro από το No Game No Life).

ΕΙΚΟΝΑ [アニメーション]

Βαθμός: 5,5

Το animation είναι κάτι που κατά τη γνώμη μου η σειρά αυτή υστερεί.

Το design των χαρακτήρων είναι πολύ απλό, χωρίς να δίνεται σχεδόν καμία έμφαση σε λεπτομέρειες των προσώπων και των ρούχων. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στον σχεδιασμό του background και των άλλων αντικειμένων του σκηνικού. Οι λεπτομέρειες που υπάρχουν εκεί είναι σχεδόν ρεαλιστικές. Το animation σε γενικές γραμμές δεν είναι κακό, απλά λαμβάνω υπ’ όψιν ότι η σειρά είναι του 2011 και δεν συγκρίνεται σε σχέση με τα FMA Brotherhood, Angel Beats!, ακόμη και το Guilty Crown που βγήκαν σχεδόν την ίδια περίοδο.

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ [楽しみ]

Βαθμός: 9,0

AnoHana DVD volume 1 cover

Όταν τελείωσε και το τελευταίο επεισόδιο που παρακολουθούσα και αφού κατάφερα μετά από πολύ ώρα να επαναφέρω την αναπνοή μου από το κλάμα, αναθεώρησα πολλά πράγματα όσον αφορά το τι είναι ένα καλό anime, αλλά και όσον αφορά την ίδια μου την ζωή.

Η ιστορία είναι καταπληκτική (αξίζει να σημειωθεί ότι είναι original, που σημαίνει ότι δεν βασίζεται σε κανένα manga ή visual novel, πράγμα που συμβαίνει σπάνια στα anime) και επικεντρώνεται πολύ σωστά στα σημεία όπου έχουν σημασία, αντί να φλυαρεί με άσκοπα backstories και άλλες περιττές εξηγήσεις. Οι χαρακτήρες, παρόλο που η σειρά έχει το μεταφυσικό στοιχείο της Menma μέσα, είναι απόλυτα ρεαλιστικοί όσον αφορά την προσωπικότητα τους, που ο καθένας τους ξεχωρίζει από τον άλλον, και όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετώπισαν κάποια γεγονότα. Το πως τους επηρέασε ο θάνατος ενός παιδικού τους φίλου, το πως ο καθένας με τα χρόνια ακολούθησε τον δικό του δρόμο μεγαλώνοντας και το πως αντέδρασαν όταν συνάντησαν ο ένας τον άλλον μετά από τόσο καιρό, είναι πράγματα που πολλοί τα έχουν ζήσει στη ζωή τους και πολλοί θα δεθούν και θα συμπαθήσουν τους χαρακτήρες αυτούς.

Το anime αυτό είναι μια εμπειρία όπου πρέπει να την ζήσει οποιοσδήποτε θέλει να ασχολείται με τα σοβαρά και ποιοτικά anime. Η σειρά αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη του ιδίου είδους, ακόμη και με τα Clannad και Angel Beats! για πολλούς και διάφορους λόγους. Να μην ασχοληθούν καθόλου με αυτή τη σειρά όσοι θεωρούν σημαντική την δράση ή το χιούμορ μέσα σε ένα anime.

Όσοι έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ από αυτήν την σειρά όσο εγώ και θέλουν να εξερευνήσουν περεταίρω πτυχές της ιστορίας, μπορούν να δουν την anime ταινία του 2013, AnoHana: Letters to Menma, όπου η ιστορία συνεχίζεται με γεγονότα ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του φαντάσματος της Menma, ενώ μέσα από flashbacks βλέπουμε την ίδια ιστορία της σειράς από διαφορετική γωνία, ενώ αποκαλύπτονται πληροφορίες και γεγονότα τα οποία ήταν εντελώς άγνωστα στην βασική ιστορία της σειράς. Επίσης, για τους φανατικούς της σειράς, μόλις πριν λίγους μήνες βγήκε η live action έκδοση, η οποία είναι μια πολύ καλή παραγωγή και ικανοποιητική μεταφορά του anime.

~Satoshi

6 Comments »

  1. Ίσως επειδή τη μεταφράζαμε τότε και αρχικά δεν μπόρεσα να την απολαύσω όσο θα ήθελα τη σειρά την εκτίμησα περισσότερο όταν αποφάσισα να τη δω για δεύτερη φορά. Είχε μία αίσθηση νοσταλγίας για παιδιά που έχουμε μεγαλώσει μέσα στη δεκαετία του 90 και παράλληλα παρότι είχε μέσα μεταφυσικό είχε αρκετά ρεαλιστικές συμπεριφορές για νέους που προσπαθούν να ξεπεράσουν τον άδικο χαμό της φίλης τους και λίγο πολύ όλοι ρίχνουν το φταίξιμο στον εαυτό τους.

    Πολύ γλυκιά σειρά, συμφωνώ ότι αξίζει να τη δει κάποιος. 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: