Μετάβαση στο περιεχόμενο

WataMote

Πρωτότυπο, εκκεντρικό, περίεργο και θέμα συζήτησης σε πολλά site και forum. Αν και χαρακτηρίζεται σαν κωμωδία και shounen, κανένας δεν είναι σίγουρος για το ποια είναι η σωστή αντίδραση που πρέπει να έχει κάποιος όταν βλέπει την συγκεκριμένη σειρά.

Ανέβασα ένα post με την πρώτη μου αντίδραση βλέποντας το πρώτο επεισόδιο της σειράς WataMote, ή όπως είναι ολόκληρος ο τίτλος: No Matter How I Look at It, It’s You Guys’ Fault I’m Not Popular! Ίσως ήταν λάθος που αποφάσισα να σχηματίσω γνώμη από το πρώτο κιόλας επεισόδιο χωρίς να δώσω μερικά επεισόδια ακόμη περιθώριο στον εαυτό μου να διαμορφώσει καλύτερη άποψη, όμως αυτά που είχα γράψει δεν απέχουν καθόλου από την άποψη που είχα όταν η σειρά τελείωσε.

ΙΣΤΟΡΙΑ [ケース]

Βαθμός: 7,0

Η ζωή της Tomoko Kuroki δεν είναι εύκολη λόγω του χαρακτήρα της. Περνώντας από το Γυμνάσιο στο Λύκειο πίστευε ότι θα κάνει πολλούς νέους φίλους, ζώντας χαρούμενη νέες εμπειρίες εκεί. Αντικοινωνική και απόμακρη καθώς είναι, οι φίλοι δεν έρχονται ποτέ και φτάνει η στιγμή όπου πρέπει να κοιτάξει σοβαρά τον εαυτό της στον καθρέφτη και να κάνει ριζικές αλλαγές πάνω της, όχι μόνο πάνω στην εμφάνιση της (που μοιάζει κυριολεκτικά με την κόρη του L από το Death Note) αλλά περισσότερο στον χαρακτήρα της. Έτσι, βλέπουμε την μικρή μαθήτρια να περνά από διάφορες κωμικές περιπέτειες προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή και να αναπτύξει την κοινωνικότητα της, καταλήγωντας κάθε φορά στην αποτυχία.

Ο τρόπος που μεταφέρεται η αγωνία της πρωταγωνίστριας, οι καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε καθημερινά σχολικά προβλήματα που την εποχή του Λυκείου μας φάνταζαν αξεπέραστα, αποδίδονται τόσο καλά και πειστικά όπου όλοι μπορούν να συμμεριστούν την Tomoko. Οι καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται είναι καταστάσεις στις οποίες όλοι μας έχουμε βρεθεί στο Λύκειο, αλλά ακόμη και όσοι δεν βρεθήκανε και δεν είχαν ποτέ προβλήματα με την κοινωνικότητα τους θα ταυτιστούν μαζί της.

Ο χαρακτήρας της Tomoko είναι μοναδικός. Δεν υπάρχει παρόμοιος πρωταγωνιστικός χαρακτήρας σε κανένα άλλο anime και το ίδιο μοναδικό είναι και το εγχείρημα της κεντρικής ιδέας που έχει η ιστορία. Αυτές τις πρωτοτυπίες διατείθομαι να τις επιβραβεύω στους βαθμούς μου (βλ. για παράδειγμα την παρουσίαση AnoHana, όπου πρόκειται για original ιστορία) εφ’ όσον έχουν αποδοθεί και τόσο καλά όσο εδώ, παρόλ’ αυτα κρατάω χαμηλά τον βαθμό μου για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Η ιστορία έχει ένα πολύ δυνατό αρνητικό: [SPOILER ALERT δεν έχει καμμία εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια του anime μου δημιουργήθηκε η επιθυμία και παρακάλαγα στο τέλος να υπάρξει ένας φίλος για την Tomoko για να την βοηθήσει με την κοινωνικότητα της. Ακόμη και ένας φίλος να μην ερχόταν, πάλι θα ήθελα να υπάρχει ένα τέλος, μια ολοκλήρωση στην ιστορία. Αντίθετα, το τέλος δεν ήρθε ποτέ. Δεν υπάρχει καμμία εξέλιξη, η Tomoko δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης και, ενώ υπήρξαν κάποιες στιγμές ελπίδας ότι κάτι θα αλλάξει για αυτήν, το τελευταίο επεισόδιο ήρθε και μόλις τελείωσε, το μόνο που έκανε ήταν να αφήσει την Tomoko ακριβώς έτσι όπως την γνωρίσαμε.]

ΗΧΟΣ [聞こえます]

Βαθμός: 9,0

Δεν υπάρχουν πολλές φωνές, καθώς πέρα από την Tomoko Kuroki γύρω από την οποία εξελίσεται όλη η ιστορία, οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι πάρα πολύ λίγοι. Η φωνή της Tomoko, από την Izumi Kitta, είναι πάρα πολύ καλή, πράγμα πολύ σημαντικό μιας που είναι και η φωνή που ακούγεται περισσότερο.

Το OP είναι το “No Matter How I Look at It, It’s You Guys’ Fault I’m Not Popular!”, που είναι πραγματικό έργο τέχνης και όσον αφορά την μουσική, αλλά και το animation. Ξεφεύγει κατά πολύ από τα κλασικά J-POP ή J-ROCK OP και μεταδίδει πολύ αποτελεσματικά την μοναξιά και την οργή της Tomoko και, γενικά, όλη την ατμόσφαιρα του anime. Η σειρά έχει 3 διαφορετικά ED, με αυτό που παίζει στα περισσότερα επεισόδια είναι το χαρούμενο  «No Matter How I Look At It, It’s Not My Fault», όμως αυτό που ξεχώρισε για εμένα, λόγω της εκκεντρικότητας που είχε και ίσως λόγω του ότι ήταν πολύ κοντά στα δικά μου ακούσματα, ήταν το ED του επεισοδίου 6 με τίτλο «Natsu Matsuri».

Λόγω των καλών ερμηνειών στις φωνές και στις άριστες επιλογές της μουσικής που ταίριαζαν στο κλίμα του anime, ο ήχος είναι ένα πολύ δυνατό κομμάτι στη σειρά αυτή.

ΕΙΚΟΝΑ [アニメーション]

Βαθμός: 8,0

WataMote DVD volume 1 cover

WataMote DVD volume 1 cover

Το βασικό animation της σειράς δεν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Έχει φανταχτερά χρώματα, αλλά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες στο σχεδιασμό των χαρακτήρων και των σκηνικών.

Αντίθετα, υπάρχουν πολλές στιγμές στη σειρά όπου το animation πραγματικά διακρίνεται. Στις σκηνές αυτές η αίσθηση του anime αλλάζει κατακόρυφα, το animation γίνεται εξαιρετικό και πολλές φορές γίνεται χρήση από πολλά και πρωτότυπα ειδικά εφέ.

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ [楽しみ]

Βαθμός: 7,5

Ευχάριστο και ελαφρύ αυτό το anime, αλλά αυτό που που απόλαυσα περισσότερο ήταν το επίπεδο στο οποίο η παραγωγή αποφάσισε να πάρει ρίσκο και να πρωτοτυπήσει. Ο χαρακτήρας της Tomoko, η μουσική, το animation, όλα είναι μοναδικά και δεν υπάρχει κάποιο παρόμοιο anime όπου όλα τα παραπάνω μπορούν να συγκριθούν.

Όσον αφορά για το εάν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Tomoko σαν κωμικό χαρακτήρα ή εάν θα πρέπει να την παίρνουμε στα σοβαρά καθώς ίσως μας περνάει ένα μήνυμα για τον κοινωνικό αποκλεισμό, θα αναλύσω την σκέψη μου σε συζήτηση σε επόμενη δημοσίευση.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, η απογοήτευση μου σε αυτήν την σειρά ήταν ότι [SPOILER ALERT η υπόθεση δεν είχε καμμία εξέλιξη και δεν κατέληξε πουθενά. Αφού είχε τελειώσει, είχα την αίσθηση ότι, παρά την πρωτόγνωρη εμπειρία που μου έδωσε αυτή η σειρά, δεν μου πρόσφερε τίποτα περισσότερο και ίσως έχασα τον χρόνο μου.]

Παρόλ’ αυτά, ήταν μια καλή εμπειρία την οποία απόλαυσα αρκετά (σε έναν μεγάλο βαθμό βοήθησε η μουσική και το animation), αλλά δεν θα πρότεινα εύκολα σε άλλους. Αυτό που θα πρότεινα σε όλους ανεπιφύλακτα είναι να δοκιμάσουν να δούν τουλάχιστον τα πρώτα επεισόδια, ώστε να δοκιμάσουν αυτήν την εμπειρία.

~Satoshi

1 σχόλιο »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: