Μετάβαση στο περιεχόμενο

Pale Cocoon

Πόσο περιεχόμενο και συζήτηση μπορεί να χωράει σε ένα εικοσάλεπτο anime; Το συγκεκριμένο OVA έχει καταφέρει να χωρέσει πολλά ερωτήματα και μηνύματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Αντίθετα με πολλά anime όπου το περιεχόμενο τους είναι χαζό, χωρίς εξέλιξη, χωρίς νόημα ή πολλές φορές απλά χαζό, το Pale Cocoon είναι μόλις ένα επεισόδιο όπου τα κοινωνικά μηνύματα και οι ανατροπές που έχει είναι ποιοτικές και εξαιρετικές. Έχουμε συνηθίσει πολλά anime να έχουν μια πολύ χαζή υπόθεση, η οποία να αποδίδεται πολύ ιδιότροπα και το χιούμορ τους να είναι αρκετά εκκεντρικό, χωρίς όλα τα παραπάνω να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στον θεατή και γενικά να θεωρούνται ασόβαρα. Ίσως φταίει η μεγάλη διαφορά στη νοοτροπία που έχουμε με τους Ιάπωνες και κάτι τέτοιο μπορώ να το καταλάβω και να το δεχτώ. To Pale Cocoon όμως, έχει όπως πιστεύω εγώ όλα τα στοιχεία για να χαρακτηριστεί ως ένα σοβαρό, ποιοτικό anime. Είναι ο ορισμός του anime που μου αρέσει να παρακολουθώ.

ΙΣΤΟΡΙΑ [ケース]

Βαθμός: 9,0

Η ιστορία εξελίσσεται στο πολύ μέλλον, όπου ο πλανήτης Γη, λόγω έκρηξης του πληθυσμού της που συνέβη το έτος 2218, δεν μπορεί να κατοικηθεί η επιφάνεια της και να συντηρήσει καθόλου ζωή. Οι άνθρωποι έχτισαν ένα σύστημα ελέγχου του περιβάλλοντος και όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν ζουν όλοι εκεί, σε ένα χάσμα αρκετά κάτω από την επιφάνεια. Εκεί, λειτουργεί το Τμήμα Ανασκαφής Αρχείων όπου ο ρόλος τους είναι να ανακαλύπτουν, να αποκαταστήνουν και να αποκρυπτογραφούν αρχεία του παρελθόντος, όπως φωτογραφίες και βίντεο, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχουν για να ανακαλύψουν πως ήταν παλιά η ζωή στην επιφάνεια και τι ακριβώς προκάλεσε την αλλαγή του περιβάλλοντος.

Ο Riko και η Ura είναι δύο εργαζόμενοι του τμήματος αυτού. Ο Riko είναι αυτός που λαμβάνει τα αρχεία και προσπαθεί να τα αποκαταστήσει ώστε να μπορούν αργότερα να τα αποκρυπτογραφήσουν. Μια μέρα λαμβάνει ένα βίντεο σε χαλασμένη μορφή και δεν μπορεί να το ανοίξει. Όταν τελικά καταφέρνει να αποκαταστήσει το βίντεο, αυτό που θα δει θα τον κάνει να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που έβλεπε μέχρι εκείνη τη στιγμή τον κόσμο του και θα τον οδηγήσει σε μια μεγάλη ανακάλυψη.

Το τέλος του επεισοδίου κρύβει μια μεγάλη ανατροπή, η οποία δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρη και αφήνει κάποια ερωτηματικά.

ΗΧΟΣ [聞こえます]

Βαθμός: 8,0

Pale Cocoon DVD Cover

Pale Cocoon DVD Cover

Δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο στο soundtrack του anime, όμως αυτό που υπάρχει δένει καλά με την ατμόσφαιρα και γενικά έγινε μια καλή δουλειά.

Το μοναδικό τραγούδι που ακούγεται είναι το Aoi Tamago, μια μπαλάντα που ακούγεται προς το τέλος του επεισοδίου και μιλάει για την ελπίδα. Η υπόλοιπη μουσική είναι πολύ ατμοσφαιρική και δραματική όπου χρειάζεται. Οι φωνές δεν είναι πολλές, αλλά συμφωνούν με το ύφος του anime.

ΕΙΚΟΝΑ [アニメーション]

Βαθμός: 9,0

Η ποιότητα του animation είναι το σημείο που το anime διαπρέπει. Τα χρώματα είναι σκούρα, με αποχρώσεις του γκρίζου και του λευκού να ξεχωρίζουν. Η σκίαση των χαρακτήρων στους φωτισμούς είναι εξαιρετική. Οι κινήσεις τους, αν και δεν είναι πολλές, γίνονται ομαλά και οι γωνίες που χρησιμοποιεί η κάμερα είναι καταπληκτικές. Η παλέτα των χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκε τονίζει πολύ πετυχημένα την μελαγχολική ατμόσφαιρα και τους υποτονικούς χαρακτήρες.

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ [楽しみ]

Βαθμός: 8,5

Το Pale Cocoon γεμίζει τα 20 λεπτά διάρκειας που έχει με πολλή φαντασία, όχι μόνο στην κεντρική του υπόθεση, αλλά και σε πράγματα που δεν έχουν σχέση με την εξέλιξη της ιστορίας όμως χρησιμοποιούνται από τους πρωταγωνιστές, όπως οι κάρτες που χτυπάνε αφού σχολάσουν από τη δουλειά τους ή τα ασανσέρ που χρησιμοποιούν. Είναι μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας πολύ εντυπωσιακή και περιεκτική, αλλά και μικρή σε διάρκεια που δεν κουράζει. Όμως, η ιστορία δεν γίνεται απόλυτα ξεκάθαρη με την πρώτη και χρειάζεται δεύτερη προβολή, και ίσως μια μικρή έρευνα στο ίντερνετ για να αποκαλυφθούν όλα της τα στοιχεία.

Η βασική υπόθεση του anime έχει σχέση με το περιβαλλοντολογικό πρόβλημα που έχει η ανθρωπότητα, όμως επεκτείνεται και στα πιο καθημερινά, προσωπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρωταγωνιστές, δένοντας αυτές τις δύο ιστορίες και φτάχνοντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα. Συστήνω αυτό το anime ανεπιφύλακτα για όλους.

Τέλος, το Pale Cocoon βγάζει ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της ανθρώπινης ηλιθιότητας και της κακής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, με τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει. Αυτό το μήνυμα είναι εύκολο να διακριθεί. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο, πολύ πιο κρυμμένο μήνυμα που θέλει ο συγγραφέας της ιστορίας να περάσει στους θεατές η οποία εμφανίζεται μόνο μετά από πολλή προσοχή σε διάφορες λεπτομέρειες του επεισοδίου. Μπορεί να είναι μικρές, υπάρχουν όμως και όλες μαζί διαμορφώνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως [SPOILER ALERT οι άνθρωποι δεν εκτιμούν την ευτυχία που έχουν μπροστά τους και προτιμούν να κυνηγήσουν την ελπίδα της ευτυχίας που έχουν οι άλλοι. Οι κάτοικοι της Γης επιθυμούν την ζωή στην αποικία της Σελήνης, ενώ οι κάτοικοι της αποικίας επιθυμούν να επιστρέψουν στη Γη. Κανένας όμως από αυτούς δεν βλέπει τις ευκαιρίες που έχουν μπροστά τους και τις αφήνουν να περνάνε ανεκμετάλλευτες. Ο Riko και η Ura για παράδειγμα έχουν μεγάλο background που δεν εξελίσσεται στο anime και τονίζουν αυτές τις ευκαιρίες. Το μήνυμα του συγγραφέα είναι να εκτιμάμε αυτό που έχουμε και να μην αφήνουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας για να είμαστε ευτυχισμένοι. Για να καταλάβετε πιο καλά τα παραπάνω, παρακολουθήστε το anime και ακολουθήστε το παρακάτω link όπου υπάρχει μια πολύ καλή ανάλυση του. LINK]

¬Satoshi

1 σχόλιο »

  1. Το Pale Cocoon συνεχίζει να είναι ένα από τα αγαπημένα μου OVA μετά από τόσα χρόνια, κυρίως γιατί είχε ένα υπερβολικά αξιόλογο αποτέλεσμα για μια ανεξάρτητη δουλειά, αλλά και λόγω των μηνυμάτων της που μπορούν να δεχτούν διάφορες ερμηνείες. Προσωπικά μου πέρασε και μία λαχτάρα για το παρελθόν και την αίσθηση που έχουν μερικοί άνθρωποι όταν δεν ανήκουν στην εποχή ή στο μέρος που ζουν και θέλουν να βρουν ένα κίνητρο να δραπετεύσουν.

    Αρέσει σε 1 άτομο

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: