Μετάβαση στο περιεχόμενο

Serial Experiments Lain

Εάν είστε φαν των Sci-fi και, κυρίως, εάν σαν αρέσουν οι περίπλοκες, βαθυστόχαστες και δύσκολα να καταλάβει κανείς ιστορίες, τότε βρήκατε το κατάλληλο anime.

Το Serial Experiments Lain βγήκε το (μακρυνό για την ιστορία των anime) 1998 και πρόκειται για μια original ιστορία, δηλαδή δεν βασίστηκε ούτε σε Visual Novel, ούτε σε Light Novel ή Manga, αλλά η υπόθεση δημιουργήθηκε για το anime. Original ιστορίες δεν βλέπουμε πολύ συχνά στα anime, οπότε αυτό ήταν αρκετά πρωτοποριακό από μόνο του, όμως η παραγωγή της σειράς δεν σταμάτησε τις πρωτοπορίες εκεί. Ολόκληρη η σειρά πρόκειται για μια avant-garde παραγωγή, με εκκεντρικά και πρωτότυπα στοιχεία στην υπόθεση, το animation και τον ήχο, όχι μόνο για τα δεδομένα της εποχής του, αλλά και για σήμερα.

ΙΣΤΟΡΙΑ [ケース]

Βαθμός: 7,0

Εάν είχαν σκοπό να βγάλουν την ίδια υπόθεση, αλλά σε μια πιο mainstream έκδοση, η σειρά αυτή θα είχε γίνει εξαιρετικά γνωστή παγκοσμίως εκείνη την εποχή, ιδίως λόγω του Sci-fi χαρακτήρα της και επειδή ασχολείται με το internet και τους υπολογιστές, που είχαν ιδιαίτερη άνθιση εκείνη την περίοδο, καθώς ξεκινούσαν «τα πρώτα τους βήματα» για το ευρύ κοινό. Επέλεξαν όμως να το κάνουν κάπως πιο «πειραματικά», πάλι με επιτυχία, αλλά περιορίζοντας την υπόθεση ανάλογα με τις προτιμήσεις του θεατή.

Η βασική ιδέα είναι αρκετά απλή. Η Lain Iwakura, μια μαθήτρια Λυκείου, απόμακρη και με λίγους φίλους, όπου έχει πολύ μικρή επαφή με τους υπολογιστές και το Wired (μια παρόμοια έκδοση του δικού μας internet), μαθαίνει την φήμη που κυκλοφορεί στο σχολείο της ότι μια συμμαθήτρια τους, η Chisa Yomoda όπου είχε αυτοκτονήσει πριν λίγες μέρες, είχε στείλει σε κάποιους μαθητές ένα e-mail αφού έχει πεθάνει. Η Lain, μην πιστεύοντας την φήμη, ελέγχει τα δικά της e-mail και διαπιστώνει ότι και η ίδια είχε λάβει e-mail από την Chisa Yomoda.

Μετά από αυτό το περιστατικό, σε συνδυασμό με τον πατέρα της, που ασχολείται πολύ με τους υπολογιστές και την τεχνολογία και που της πήρε καινούριο υπολογιστή, η Lain ξεκινάει και δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για το Wired και για την νεκρή συμμαθήτρια της. Θα ανακαλύψει πολλά πράγματα για τον ηλεκτρονικό κόσμο, τον υπόκοσμο, αλλά κυρίως θα μάθει πολλά για τον ίδιο της εαυτό και για το ποια είναι η πραγματική της σχέση με το δίκτυο και την νεκρή της συμμαθήτρια.

Η υπόθεση δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή ή περίπλοκη, ο τρόπος όμως που αποδόθηκε ήταν ιδιαίτερα καλός και επειδή ήταν μόνο 13 επεισόδια, η σειρά είναι πολύ περιεκτική και κρατάει υψηλό το ενδιαφέρον.

ΗΧΟΣ [聞こえます]

Βαθμός: 9,0

Ξέρω ότι πρέπει να έχω πάντα υπ’ όψιν μου συνέχεια στη συγκεκριμένη παρουσίαση ότι η σειρά αυτή βγήκε το 1998 και οι βαθμοί και η κριτική μου θα πρέπει να έχει ως βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου και όχι να τις συγκρίνω με πιο πρόσφατες παραγωγές. Παρόλα αυτά, στο Serial Experiments Lain, τα ηχητικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν μπορώ εύκολα να τα συγκρίνω με πρόσφατες παραγωγές. Η καθαρότητα του ήχου, η λεπτομέρεια στη φασαρία του δρόμου ή στο βουιτό μιας γεννήτριας και η ποικιλία που χρησιμοποιήθηκε ξεπερνάει τα περισσότερα anime που έχω δει.

Πολύ καλή δουλειά έγινε και με την επιλογή του soundtrack. Αν και σχεδόν ανύπαρκτο καθώς δεν χρησιμοποιούνται πολλά κομμάτια, αυτά που υπάρχουν κινήθηκαν στο κλίμα του avant-garde και κάποια συγκεκριμένα κομμάτια ήταν εκκεντρικά και πολύ έξω από τα συνηθισμένα. Επίσης ιδιαίτερα ήταν και τα OP και ED της σειράς, απόλυτα εναρμονισμένα με το κλίμα του anime, αλλά καμία σχέση το ένα με το άλλο μεταξύ τους.

Εξαιρετική δουλειά έγινε και με την φωνή της Lain από την Kaori Shimizu, αλλάζοντας τόνο και στυλ πολύ επιτυχημένα ανάλογα με τις αλλαγές του χαρακτήρα της Lain. Πιστέψτε με, αυτό είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό για την σειρά. Σχετικά καλή δουλειά έγινε και με τους υπόλοιπους χαρακτήρες της σειράς, χωρίς αυτό να ισχύει για όλους. Κάποιοι ήταν ιδιαίτερα καλοί και κάποιοι με άφησαν εντελώς αδιάφορο.

ΕΙΚΟΝΑ [アニメーション]

Βαθμός: 6,0

Θα το πω απλά. Το animation είναι πάρα πολύ κακό. Το ξέρω, δεν το ξέχασα ότι μιλάμε για μια παραγωγή του 1998. Το έχω ακόμα υπ’ όψιν μου και γι’ αυτό ο βαθμός είναι λίγο πάνω από την βάση και δεν είναι μικρότερος του 5.

H Lain Iwakura στο artbook «Omnipresence in the Wired»

Για τα δεδομένα της εποχής το animation δεν είναι κακό. Θα έλεγα απλά ότι είναι πολύ μέτριο, με το 3D animation να ξεχωρίζει και να είναι αρκετά καλό. Όμως, υπάρχουν σειρές της ίδιας περιόδου όπου το animation είναι πολύ καλύτερο. Η κίνηση και των χαρακτήρων αλλά και της κάμερας δεν ήταν καθόλου ομαλή, οι χαρακτήρες στα μακρινά πλάνα ήταν πολύ κακά σχεδιασμένοι και τα τοπία πολύ άσχημα. Υπάρχουν στιγμές όπου στην οθόνη μπορεί να μην φαινόταν ούτε ουρανός, ούτε background τοπίο. Αν και σε κάποια σημεία το animation έχει μια εκκεντρικότητα που θυμίζει έντονα την σειρά Bakemonogatari, η κακή εικόνα κάνει δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τη σειρά αυτή σήμερα.

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ [楽しみ]

Βαθμός: 7,0

Το Serial Experiment Lain είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο anime όπου δύσκολα καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται, τουλάχιστον πριν φτάσει στο τελευταίο, ή ίσως προ-τελευταίο επεισόδιο. Η υπόθεση δεν ακολουθεί μια ξεκάθαρη χρονολογική σειρά και δεν έχει μια ενιαία δομή. Στα πρώτα επεισόδια δεν γίνεται τίποτα ξεκάθαρο, από την μέση και μετά παρουσιάζονται κάποιες διάσπαρτες πληροφορίες οι οποίες δεν βγάζουν κανένα νόημα και μόνο στα τελευταία δύο επεισόδια αυτές οι πληροφορίες συνδέονται και δίνουν απαντήσεις. Στο τέλος της σειράς, πολλά σημεία της υπόθεσης γίνονται εύκολα κατανοητά από τον θεατή, όμως δεν απαντάει σε όλα του τα ερωτήματα και χρειάζεται rewatch και ίσως μια έρευνα στο internet για να απαντηθούν όλα.

Λόγω αυτής της δομής που έχει η υπόθεση και λόγω της χρήσης δύσκολου, επιστημονικού λεξιλογίου σε ορισμένες σκηνές, η σειρά αυτή είναι ιδιαίτερα βαριά και πρέπει κάποιος να είναι προετοιμασμένος ότι θα δυσκολευτεί να την δει και θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να την καταλάβει. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι στο μεγαλύτερο διάστημα της σειράς δεν θα έχει την δυνατότητα να καταλάβει τίποτα επειδή τα στοιχεία που θα του έχουν παρουσιάσει δεν είναι δυνατόν να συνδυαστούν μεταξύ τους.

Πρόκειται για μια σειρά η οποία προτείνεται μόνο σε έμπειρους και αποφασισμένους φαν των anime. Οποιοσδήποτε άλλος δεν θα καταφέρει να την ολοκληρώσει. Είναι όμως μια πολύ καλή σειρά, η οποία μεν με κούρασε πολύ να την παρακολουθήσω, όμως στο τέλος με ικανοποίησε με την υπόθεση της, η οποία μπορεί να σταθεί επάξια ακόμη και σήμερα.

~Satoshi

3 Comments »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: