Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΖ: Lain

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Wired. Εδώ θα μας υποδεχτεί η Lain Iwakura, ο άνθρωπος που έσπασε τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και διαδικτύου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ~SPOILERS!~

Η Lain Iwakura είναι η πρωταγωνίστρια της σειράς του 1998 Serial Experiments Lain, ενός Sci-fi avant-garde anime που είναι τόσο περίπλοκο, όπου κάποιος πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι δεν πρόκειται να καταλάβει τα περισσότερα που θα δει, τουλάχιστον όχι μέχρι το τέλος της σειράς. Όμως, το anime αυτό είναι βαθιά φιλοσοφημένο και την σημερινή εποχή είναι πολύ επίκαιρο. Κατά τη δική μου άποψη, η δική μας εποχή ίσως είναι η καταλληλότερη για τα μηνύματα που έχει να περάσει και λόγω αυτής της επιτυχίας, το Serial Experiments Lain γίνεται ακόμη και μάθημα και σημείο αναφοράς σε πανεπιστήμια!

Το θέμα στο οποίο θέλω να εστιάσω είναι αυτό με την προσωπικότητα που αποκτά ο καθένας μας όταν βρισκόμαστε στο διαδίκτυο. Η Lain ήταν ένα κορίτσι το οποίο είχε πολλές προσωπικότητες όταν βρισκόταν στο Wired. Τους λόγους για τους οποίους συνέβαινε αυτό και το τι ακριβώς ήταν η Lain δεν θα αναλύσω καθώς δεν έχει σημασία σε αυτό που θέλω να πω.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πολύ απλό. Το anime αυτό, παρότι βγήκε πριν από 18 χρόνια, κατάφερε να προβλέψει μια συμπεριφορά η οποία είναι έντονη στην σημερινή μας εποχή και γίνεται από τους περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Όταν συνδεόμαστε, αποκτούμε μια ηλεκτρονική ταυτότητα, ένα προφίλ το οποίο συνήθως δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την πραγματική μας προσωπικότητα. Ο χαρακτήρας μας δεν είναι ίδιος και τις περισσότερες φορές αλλάζει ανάλογα με τα άλλα άτομα που συναντάμε στο διαδίκτυο και που πολλές φορές μπορεί να μην μας ξέρουν και προσωπικά. Κάποιος ο οποίος είναι ντροπαλός πιθανότατα θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κάποιος που δεν είναι κοινωνικός μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερο θάρρος.

Οι αλλαγές στον χαρακτήρα πολλές φορές δεν σταματάνε εκεί. Η Lain, άθελα της, είχε δημιουργήσει προβλήματα στην φίλη της επειδή ανακάλυψε και δημοσίευσε προσωπικά της στοιχεία στο διαδίκτυο. Εκτός από το σημαντικό θέμα του διαδικτυακού bullying, υπάρχει και το θέμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Όπως είπα, το anime αυτό κατάφερε να μεταφέρει πετυχημένα τα επίκαιρα αυτά προβλήματα πριν από χρόνια. Παρόλο που στο internet μπορεί κάποιος να έχει διαφορετική προσωπικότητα και συμπεριφορά, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τις καταστάσεις που θα προκαλέσει εκεί θα είναι υπαρκτά και στον πραγματικό κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις θα επηρεάσουν και τον ίδιο, κάνοντας ζημιά στον ίδιο ή στους φίλους του και την οικογένεια του.

Εν κατακλείδι, το anime αυτό είχε πετυχημένα προβλέψει τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας όσον αφορά την χρήση του διαδικτύου. Η εύκολη και η γρήγορη πρόσβαση σε πολλά δεδομένα, ακόμη και προσωπικά, και η εξασφάλιση της ανωνυμίας έχουν καταστήσει το internet έναν χώρο επικίνδυνο. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικά είναι ασφαλές, όμως πάντα χρειάζεται προσοχή.

~Satoshi

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: