Μετάβαση στο περιεχόμενο

Madoka Magica

Μια σειρά με χαριτωμένα, μαγικά κορίτσια. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Η ιστορία, όμως, του Puella Magi Madoka Magica δεν είναι μόνο αυτό.

Όλοι μας έχουμε μεγαλώσει βλέποντας κάποιες σειρές ή ταινίες, είτε αυτές ήταν anime είτε ήταν live action, όπου οι πρωταγωνιστές είχαν υπεράνθρωπες δυνάμεις και τις αξιοποιούσαν για να προστατέψουν τον κόσμο. Όταν είμασταν μικροί είχαμε αυτούς τους ήρωες σαν πρώτυπα στα αθώα μας μάτια, όπου πάλευαν για το καλό και πάντα τα κατάφερναν στο τέλος. Είτε ήταν οι Power Rangers, είτε ήταν η Sailor Moon, οι καλοί ξεχώριζαν από τους κακούς, το δίκαιο από το άδικο και οι φίλοι από τους εχθρούς.

Η προώθηση αυτής της σειράς έγινε επίτηδες με σκοπό να παρουσιάσει στον θεατή έναν χαριτωμένο, φωτεινό κόσμο όπου έφηβα κορίτσια πολεμούν με τις μαγικές τους δυνάμεις τις κακές μάγισσες και να προστατεύουν την πόλη τους, ακριβώς όπως είναι η ιστορία της Sailor Moon, κρύβοντας μας ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκοτεινή από αυτό που μας παρουσιάστηκε αρχικά. Ο σκοπός αυτής της σειράς είναι να μας δείξει ότι μερικές φορές οι συνθήκες δεν είναι έτσι όπως μας παρουσιάζονται και οι προθέσεις δεν είναι πάντα οι πιο αγαθές, ακόμα και στον όμορφο κόσμο των έφηβων μαγικών κοριτσιών.

ΙΣΤΟΡΙΑ [ケース]

Βαθμός: 9,0

Η ιστορία εξελίσσεται στην φανταστική πόλη της Mitakihara, όπου η μαθήτρια Madoka Kaname και η συμμαθήτρια της Sayaka Miki συναντάνε τυχαία ένα πλάσμα που θυμίζει γάτα με το όνομα Kyubey. Ο Kyubey, κάτω από ορισμένες συνθήκες, θα τους αποκαλύψει τον κόσμο των μαγικών κοριτσιών, όπου έφηβα κορίτσια πολεμάνε κρυφά από τον υπόλοιπο κόσμο κάποιου είδους πλάσματα, τις μάγισσες, που φέρνουν τον θάνατο στους απλούς ανθρώπους της πόλης τους. Επίσης, τους δίνει την δυνατότητα να γίνουν και αυτές μαγικά κορίτσια εάν το επιθυμούν για να προστατεύσουν τις οικογένειες τους και τους συμπολίτες τους. Όμως, επειδή οι μάχες με τις μάγισσες είναι πολύ επικίνδυνες, προκειμένου να αφιερώσουν και να ρισκάρουν τις ζωές τους σε αυτό, ο Kyubey τους δίνει ως αντάλλαγμα να πραγματοποιήσει μια οποιαδήποτε ευχή τους.

Τα πρώτα επεισόδια ξεκινάνε με τον κλασικό τρόπο όπου η πρωταγωνίστρια θα βρει το μέσο για να αποκτήσει τις δυνάμεις της και θα ξεκινήσει να πολεμάει το κακό. Η ιστορία όμως δεν εξελίσσεται με αυτόν τον τρόπο, καθώς στο τρίτο επεισόδιο η Madoka Kaname και η Sayaka Miki, ενώ γνωρίζονται με άλλα κορίτσια που ήδη έχουν μαγικές δυνάμεις και πολεμούν, μαθαίνουν ότι η ζωή των μαγικών κοριτσιών είναι πολύ πιο επικίνδυνη από όσο είχαν φανταστεί και έτσι, ενώ θέλουν πολύ, γίνονται πολύ διστακτικές στο να κάνουν την συμφωνία με τον Kyubey να αποκτήσουν τις μαγικές δυνάμεις και να συμμετάσχουν και αυτές στον πόλεμο. Εκτός από επικίνδυνη, ξεκινάει και ένα κύμα άλλων αποκαλύψεων και ερωτημάτων που δεν θα απαντηθούν παρά μόνο προς το τέλος της ιστορίας. Πως ακριβώς γεννιούνται οι μάγισες; Από που πηγάζει η μαγεία των κοριτσιών; Τι ακριβώς είναι ο Kyubey και οι ευχές που πραγματοποιεί;

ΗΧΟΣ [聞こえます]

Βαθμός: 8,5

Εάν ήθελα να μην εμβαθύνω καθόλου σε αυτόν τον τομέα, θα έλεγα μόνο ένα όνομα: Yuki Kajiura. Και μάλιστα, Yuki Kajiura στην καλύτερη της περίοδο!

Το soundtrack δεν είναι μεγάλο, αλλά τα κομμάτια που υπάρχουν είναι απίστευτα! Το πιο χαρακτηριστικό είναι το κομμάτι «Believing in Justice», που, ενώ παίζει πολλές φορές, δένει καταπληκτικά με τις σκηνές. Το υπόλοιπο soundtrack απαρτίζεται κυρίως από επικού στυλ μουσική με χορωδίες, χαρακτηριστικό της Yuki Kajiura, ενώ υπάρχουν και μερικά μελαγχολικά κομμάτια με πιάνο. Στην αρχή της σειράς μάλλον το soundtrack περνάει αδιάφορο, όμως κάνει δυνατή την ύπαρξη του προς το τέλος όσο η σειρά φτάνει σε μια κλιμάκωση.

Το OP και το ED είναι δύο πάρα πολύ καλά κομμάτια, πιασάρικα και σύμφωνα με την ατμόσφαιρα της σειράς.

Εκεί που συνάντησα μια δυσκολία ήταν στις φωνές των χαρακτήρων. Αν και το cast των ηθοποιών είναι εκπληκτικό, καθώς όλοι τους έχουν κάνει απίθανους ρόλους στο παρελθόν, πολλοί από αυτούς σε αγαπημένες μου σειρές όπως το Angel Beats ή το Bakemonogatari (λογικό καθώς ο σκηνοθέτης Akiyuki Shinbo έχει σκηνοθετήσει και το Bakemonogatari), δυσκολεύτηκα να ξεχωρίσω τις φωνές μεταξύ τους, ιδίως στις σκηνές όπου το πλάνο ήταν μακρινό και δεν φαινόταν ποιος μίλαγε. Μην ξεχνάτε, είναι μια σειρά γεμάτη με μαγικά κορίτσια και οι αντρικές φωνές είναι ελάχιστες. Σε γενικές γραμμές οι φωνές ήταν καλές, ιδίως όταν πρόκειται για συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές ή σκηνές δράσης, αλλά πέρα από αυτό δεν με εξέπληξαν και ιδιαίτερα.

ΕΙΚΟΝΑ [アニメーション]

Βαθμός: 8,0

Puella Magi Madoca Magica BD volume 1

Puella Magi Madoka Magica BD volume 1

Το animation της σειράς είναι άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο και ίσως το μεγαλύτερο όσον αφορά τον βαθμό που ήθελε η παραγωγή να ρισκάρει και να πρωτοτυπήσει.

Σε γενικές γραμμές το animation ήταν πολύ καλό. Αυτό που ήταν εξαιρετικό ήταν ο σχεδιασμός των τοπίων και των υπόλοιπων background σκηνικών που είχαν απίστευτη λεπτομέρεια. Οι χαρακτήρες ήταν απλά καλά σχεδιασμένοι, όμως με έναν πρωτότυπο σχεδιασμό. Καταρχάς, ήταν απλοί και χαριτωμένοι, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Όμως, στα πρόσωπα τους υπήρχε μια ιδιαίτερη απόχρωση και περιμετρικά χρησιμοποιούσαν μια πρωτότυπη σκίαση, που ήταν κάτι το διαφορετικό αλλά όμορφο. Τα 3D γραφικά στις σκηνές μάχης ήταν εξαιρετικό. Το animation έχανε τις στιγμές όπου το πλάνο ήταν μακρινό, όπως είπα και πιο πάνω, οπότε και οι λεπτομέρειες χανόντουσαν εντελώς.

Ειδική αναφορά πιστεύω ότι χρειάζεται για το animation που χρησιμοποιήθηκε για τις μάχες με τις μάγισσες. Οι μάγισσες χρησιμοποιούσαν ένα ειδικό «πέπλο» για να καλύψουν την ύπαρξη τους από τον απλό κόσμο και να προστατευτούν. Το πέπλο αυτό τα μαγικά κορίτσια μπορούσαν να το διαπεράσουν και να εισέλθουν ώστε να πολεμήσουν την μάγισσα. Όταν έμπαιναν μέσα σε αυτό το πέπλο, οι χαρακτήρες διατηρούσαν τον σχεδιασμό τους, αλλά το τοπίο γύρω τους και η μάγισσα είχαν έναν εντελώς σουρεαλιστικό σχεδιασμό. Ήταν σαν ένα συνονθύλευμα από cutout animated κομμάτια γύρω από τους χαρακτήρες. Μπορεί αυτό να φαίνεται ως μια φτηνή λύση για να φτιάξουν τις σκηνές δράσης με λιγότερα frames, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι καθώς γίνεται ακόμη χρήση των 3D γραφικών και οι κινήσεις των cutout κομματιών είναι τόσες πολλές, όπου στην ουσία δεν μειώνονται τα frames.

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ [楽しみ]

Βαθμός: 7,5

Προσπάθησαν να πρωτοτυπήσουν με επιτυχία στην ιστορία και στο animation και ταυτόχρονα μεγαλούργησαν στην μουσική. Προσωπικά δεν με ικανοποίησε ο τρόπος με τον οποίο απέδωσαν τις σκηνές μάχης, καθώς πιστεύω ότι ήδη έκαναν καλή δουλειά με το 3D animation οπότε, εάν το συνέχιζαν και στις σκηνές δράσεις το αποτέλεσμα θα ήταν μαγικό! Παρόλαυτα, αναγνωρίζω ότι πέτυχαν κάτι που δεν έχει γίνει ξανά στα anime και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.

Ήθελαν εξ’ αρχής να χρησιμοποιήσουν ως βάση μια κλασική ιστορία και να δημιουργήσουν από πίσω της μια σκοτεινή πλευρά, μια διαφορετική εικόνα. Ήθελαν να «τσαλακώσουν» και να «λερώσουν» τον αστραφτερό κόσμο των μαγικών κοριτσιών έτσι όπως τον είχαμε στο νου μας και να παρουσιάσουν ρεαλιστικά τις δυσκολίες, τον πόνο και τον θάνατο. Η σειρά δεν είναι τόσο dark που να περιέχει ωμή βία ή gore, αλλά είναι αρκετά σκοτεινή ώστε να ξεφεύγει από το χαριτωμένο animation που δείχνει ότι έχουν τα κορίτσια.

Η ιστορία δεν με ενθουσίασε, όμως με άφησε αρκετά ικανοποιημένο ώστε να έχω απολαύσει πολύ αυτήν την σειρά στο τέλος της και να σας προτείνω να την δείτε. Η δομή που έχει η πλοκή, τα ερωτήματα που όλα απαντώνται μέχρι το τέλος της σειράς, οι προσωπικές ιστορίες των χαρακτήρων και η εξέλιξη τους, η αγωνία τους να μάχονται ενάντια στις μάγισσες, όχι μόνο για να σώσουν την πόλη αλλά για τον δικό της λόγο η κάθε μια και η προσπάθεια τους να βρουν εκείνη την μοναδική ευχή που πραγματικά θέλουν να πραγματοποιηθεί ώστε να γίνουν μαγικά κορίτσια, ήταν όλα αυτά που με καθήλωσαν σε αυτήν την σειρά.

~Satoshi

 

8 Comments »

  1. Παράθεμα: Shiki – ANIME MONOGATARI
  2. Παράθεμα: RWBY | ANIME MONOGATARI
  3. Παράθεμα: Aho Girl | ANIME MONOGATARI

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: