Μετάβαση στο περιεχόμενο

Shakugan no Shana

«Από εκείνη την ημέρα, η Flame Haze με τα φλογερά μαλλιά και τα κόκκινα, καυτά μάτια ονομάστηκε… Shana».

Μια ιστορία, 3 σεζόν και συνολικά 72 επεισόδια (και επιπλέον μια ταινία και 18 bonus και OVA επεισόδια) στο anime Shakugan no Shana που προβλήθηκε από το 2005 έως το 2012. Μια ιστορία όπου είχε πολλές διακυμάνσεις και προφανώς πρόβλημα στον ρυθμό της.

ΙΣΤΟΡΙΑ [ケース]

Βαθμός: 7,0

Οι κάτοικοι του Crimson κόσμου, οι Tomogara, επισκέπτονται τη Γη για να μαζέψουν και να τραφούν με Power of Existence. Αυτό σημαίνει ότι τρέφονται ουσιαστικά από τους ανθρώπους, αφού η ύπαρξη των ανθρώπων είναι αυτή που παράγει αυτήν την ενέργεια. Οι Flame Haze είναι αυτοί που προσπαθούν να αποτρέψουν τους Tomogara από το να τρέφονται με ανθρώπους, όχι για να τους προστατεύσουν, αλλά για να προστατεύσουν την ισορροπία του σύμπαντος. Ο πρωταγωνιστής είναι ο Yuji Sakai, ένας συνηθισμένος άνθρωπος όπου κατά λάθος θα βρεθεί μπροστά σε Tomogara που θα προσπαθήσουν να τον φάνε, ώσπου σώνεται από μια Flame Haze, την Flame-haired Burning-hot-eyed Hunter, όπου αργότερα θα αποκτήσει το όνομα Shana.

Όπως είπα, η ιστορία είχε πολλές διακυμάνσεις, οπότε αναγκαστικά θα την χωρίσω ανά σεζόν. Η πρώτη σεζόν δεν δείχνει να έχει μια ενιαία δομή, αλλά περισσότερο εξυπηρετεί στο να γίνει η παρουσίαση κάποιων από τους πολλούς χαρακτήρες και να τεθούν κάποιες βάσεις όσον αφορά γεγονότα, όροι και background των πρωταγωνιστών. Έχει αρκετή και καλή δράση, με τους εχθρούς να αντικαθιστούν ο ένας τον άλλον, με κάποια στοιχεία ρομάντζου μέσα. Γίνεται καλό character development για τους βασικούς χαρακτήρες, ενώ για τους υπόλοιπους (π.χ. τους Tomogara) δεν γίνεται σχεδόν καθόλου. Οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς το ίδιο δεν γίνεται και για τους «κακούς» της ιστορίας, όπου ήταν λίγο ενοχλητικοί καθώς παρουσιάζονται απίστευτα δυνατοί και ιδιότροπα εκκεντρικοί ώστε να τραβήξουν την προσοχή. Στο τέλος ο θεατής μπορεί να απογοητευτεί, γιατί θα μπορούσαν να είχαν σχεδιάσει έναν πιο ουσιαστικά δυνατό αντίπαλο για να κρατήσει το ενδιαφέρον. Τέλος, όσον αφορά τους χαρακτήρες, θετική εντύπωση μου έκανε ο χαρακτήρας της μητέρας του Yuji, καθώς ήταν απρόσμενα  ώριμη και έξυπνη.

Η δεύτερη σεζόν είναι το σημείο όπου από θέμα υπόθεσης, η σειρά κάνει «κοιλιά». Γίνεται καλύτερη επεξήγηση για τα γεγονότα που συμβαίνουν και έχουν συμβεί, γίνεται περισσότερο development στους χαρακτήρες και παρουσιάζονται και καινούριοι. Όμως, το πρώτο μισό της δεύτερης σεζόν έχει πολύ αργή εξέλιξη, επικεντρώνεται καθαρά στις σχέσεις των πρωταγωνιστών και έχει καταλήξει να είναι καθαρά ένα school romance, με εξαίρεση κάποιες σκηνές με λίγο μεταφυσικό. Η δράση θα ξεκινήσει μόνο μετά από το επεισόδιο 13.

Αντίθετα, από το πρώτο δευτερόλεπτο του πρώτου επεισοδίου της τρίτης σεζόν καταλαβαίνει κανείς ότι δεν πρόκειται για την ίδια σειρά όπου μας είχε συνηθίσει. Κυριολεκτικά από το πρώτο δευτερόλεπτο! Όλα έχουν γίνει άνω – κάτω, με πολύ περισσότερη δράση και περισσότερο δράμα, που ξεφεύγει από αυτό μου μας είχαν συνηθίσει οι άλλες δύο σεζόν και το school romance. Το ρομάντζο υπάρχει ακόμα. Ω, ναι, το ρομάντζο είναι το κεντρικό σημείο όπου κινεί την ιστορία, αλλά αυτή τη φορά είναι πολύ πιο σοβαρό και πολύ πιο δραματικό! Υπάρχει περισσότερο backstory και character development, το οποίο είναι πάρα πολύ καλό, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει από τις προηγούμενες σεζόν αντί να χαζολογάει με ανόητα θέματα. Υπάρχει μια καταιγίδα από νέους χαρακτήρες, καλοί και κακοί, που όμως δεν θα μπερδέψουν τον θεατή. Αντίθετα με την πρώτη σεζόν, οι κακοί αυτή τη φορά είναι πράγματι ενδιαφέρον χαρακτήρες. Από όλους τους χαρακτήρες, η Wilhelmina Carmel, όπου με είχε αφήσει αδιάφορο τις δύο πρώτες σεζόν, είναι τελικά μια από τις πιο ενδιαφέρον και δυνατές στη σειρά. Τέλος, οι σκηνές δράσης είναι αλλεπάλληλες και επικές. Τολμώ να πω ότι από την μέση της σεζόν και μετά, οι μάχες είχαν την ίδια κλίμακα και στυλ με τις ταινίες Άρχοντας των Δαχτυλιδιών!

Εάν οι πρώτες δύο σεζόν είχαν το ίδιο στυλ με την τρίτη, τότε θα μιλάγαμε αυτή τη στιγμή για ένα επικό anime δράσης και αγάπης. Όμως, αυτές οι δύο σεζόν, τα προβλήματα με το pacing της και τους χαρακτήρες της, την έφεραν πολύ πιο κάτω από όσο θα μπορούσε να είναι.

ΗΧΟΣ [聞こえます]

Βαθμός: 6,5

Η σειρά είχε από 2 OP και 2 ED σε κάθε σεζόν. Όλα τους ήταν κλασικά, χορευτικά τραγούδια από τα οποία μόνο της τρίτης σεζόν και (ίσως) τα πρώτα της πρώτης σεζόν συμπάθησα λίγο περισσότερο.

Η σειρά έχει ένα μεγάλο soundtrack από το οποίο δεν ξεχώρισα πολλά κομμάτια, εκτός από τα La Visiteuse (Pheles theme) και Le serpent de la ce’re’monie (Snake of the Festival theme) και εκτός από κάποιες διασκευές βασικών κομματιών με πιάνο στη δεύτερη σεζόν. Επίσης, η σειρά  χρησιμοποιεί καλά το soundtrack στις σκηνές δράσης, όπου προσφέρει αρκετή ένταση, χρησιμοποιώντας κυρίως έγχορδα όργανα.

Αυτό που ξεχώρισα από το πρώτο επεισόδιο ήταν η προσοχή στην λεπτομέρεια και στην καθαρότητα που είχαν δώσει στους ήχους. Ναι, στους ήχους! Ήταν τόσο ρεαλιστικοί και ακουγόντουσαν τόσο καθαρά. Προσέξτε το αυτό όταν ακούγονται βήματα, ή νερό να τρέχει, ή ακόμα και ο ήχος των ρούχων!

ΕΙΚΟΝΑ [アニメーション]

Βαθμός: 5,5

Shakugan no Shana light novel volume 1

Shakugan no Shana light novel volume 1

Το animation είναι κακό. Ακόμα και για την εποχή του 2005 με 2008 όπου βγήκαν οι πρώτες δύο σεζόν, το animation είναι πολύ μέτριο, με έντονο το πρόβλημα στις κινήσεις των χαρακτήρων και στα μακρινά πλάνα. Το 3D animation είναι καλό πάντως και γίνεται καλή χρήση του, ιδίως στις σκηνές δράσης.

Η τρίτη σεζόν, που βγήκε αρκετά αργότερα το 2011, έχει εμφανώς λίγο καλύτερο animation. Πάλι, για 2011 είναι μέτριο, αλλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα στα εξωτερικά πλάνα όπου ο κόσμος στους γύρω δρόμους ήταν εντελώς ακίνητος, έχουν ξεπεραστεί. Επίσης,  λίγο πιο βελτιωμένο είναι και το 3D animation.

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ [楽しみ]

Βαθμός: 6,5

Δεν είμαι 100% σίγουρος για το τι να αποφασίσω για αυτήν την σειρά. Είναι γενικά μια ελαφριά σειρά, έχει πολλές πρωτότυπες ιδέες και υπόθεση, όμως έχει και πολλές έννοιες, όρους και ονόματα στα οποία δεν δίνεται ξεκάθαρη εξήγηση και μάλλον ο θεατής πρέπει να πάρει ως δεδομένα χωρίς πολλές ερωτήσεις (όπως τι ακριβώς είναι η Power of Existence, τι είναι οι Lords και οι Θεοί, οι Flame Haze μεγαλώνουν ή ζουν αιώνια;). Φυσικά, είμαι σίγουρος ότι όλα τα ερωτήματα απαντώνται μέσα στο manga, αλλά αυτά τα κενά μειώνουν την ικανοποίηση του θεατή που βλέπει το anime.

Όσο για την ταινία, τα OVA και τα extras, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να ασχοληθεί κάποιος. Τα OVA δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Η ταινία, που βγήκε μετά το τέλος της πρώτης σεζόν, είναι βασισμένη στην πρώτη νουβέλα και την ιστορία του πρώτου κακού της σειράς, τον Friagne the Hunter. Έχει το ίδιο animation, την ίδια ιστορία και το μόνο που προσθέτει είναι περισσότερο backstory του Friagne.

Εάν μιλάγαμε μόνο για την τρίτη σεζόν, τότε δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να συστήσω ανεπιφύλαχτα την σειρά αυτή σε όλους. Είναι μια επική σεζόν, όπου προσωπικά βλέπω πρώτη φορά δράση τέτοιων διαστάσεων σε anime και έναν «κακό» όπου δεν παρουσιάζεται απλά σαν κακός, γιατί έχει τα δικά του, πραγματικά κίνητρα και τους δικούς του λόγους που κάνει αυτά που κάνει. Όμως, για να φτάσει κάποιος στην τρίτη σεζόν θα πρέπει αναγκαστικά να περάσει πρώτα από τις άλλες δύο. Οι άλλες δύο δεν είναι κακές – είναι αρκετά καλές, απλά έχουν εντελώς διαφορετικό στυλ. Εάν θέλει κάποιος να δει αυτήν την σειρά, θα πρέπει να προχωρήσει με δική του ευθύνη. Εγώ μπορώ μονάχα να εγγυηθώ για την τρίτη σεζόν…

~Satoshi

 

2 Comments »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: