Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΖ: Character Development

Όσοι από εμάς βλέπουμε anime πολύ καιρό τώρα, ή τουλάχιστον πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό, εύκολα διαπιστώνουμε κάποια «κλισέ» που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σειρά. Ένα από αυτά τα «κλισέ» έχει σχέση με το τι χαρακτηριστικά θα έχει ο πρωταγωνιστής.

Προειδοποίηση: Υπάρχουν κάποια spoilers.

Ο πρωταγωνιστής, σαν ο κεντρικός ήρωας που θα έχει τον περισσότερο χρόνο προβολής στον θεατή κατά τη διάρκεια μιας σειράς ή ταινίας, θα πρέπει να έχει όλα τα χαρακτηριστικά και όλο το πακέτο του kick-ass, ή τουλάχιστον να μην είναι εξ’ αρχής αλλά να καταλήξει να γίνει ένας kick-ass. Καταλαβαίνω τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό, ένας από αυτούς και ο πιο απλός είναι γιατί η σειρά δεν θα είχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον εάν ο πρωταγωνιστής ήταν αυτός που τον τραβολογούσαν συνέχεια δεξιά και αριστερά, ήταν αυτός όπου δεν θα είχε καμία εξέλιξη και ούτε θα εξυπηρετούσε σε τίποτα για την εξέλιξη της ίδιας της ιστορίας. Υπάρχουν σειρές όπου ο πρωταγωνιστής δεν είναι ο «πιο δυνατός χαρακτήρας» και ούτε γίνεται ποτέ, αλλά αυτές οι σειρές είναι πάρα πολύ περιορισμένες.

Δεν με ενοχλεί αυτό. Δεν είναι αυτό το θέμα αυτής της συζήτησης. Ο λόγος που κάνω αυτήν την συζήτηση και ο λόγος που εκνευρίζομαι πολλές φορές (με αποτέλεσμα να μην μπορώ να απολαύσω μια καλή κατά τα άλλα σειρά) έχει να κάνει με το πόσο kick-ass είναι ο πρωταγωνιστής χωρίς λόγο. Υπάρχουν κάποιοι χαρακτήρες οι οποίοι είναι «awesome» ή γίνονται έτσι μόνο και μόνο για να συνεχιστεί η ιστορία, χωρίς να δίνεται κάποια πειστική ή επαρκής δικαιολογία. Για να γίνω πιο ακριβής θα σας φέρω 3 παραδείγματα χαρακτήρων. Κάποιοι από εσάς ίσως ήδη έχετε σκεφτεί τον Kirito (Sword Art Online) σαν έναν από τους τρεις χαρακτήρες που θα αναφέρω. Αν και εύκολα θα μπορούσε να είναι ένας από τους τρεις, καθώς από την αρχή της σειράς ήταν ένας overpowered badass, σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι.

Οι τρεις χαρακτήρες είναι οι παρακάτω:

Emiya Shirou (Fate/Stay Night)

Yuji Sakai (Shakugan no Shana)

Yukiteru Amano (Mirai Nikki)

Για όσους δεν γνωρίζουν τους χαρακτήρες αυτούς και τις σειρές στις οποίες είναι μέσα, μπορώ να σας τους περιγράψω με μια μόνο φράση, καθώς έχουν ένα μεγάλο κοινό μεταξύ τους: και οι τρεις ξεκινάνε σαν αδύναμοι χαρακτήρες που δεν έχουν καμία ελπίδα να ανταπεξέλθουν στις καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται και καταλήγουν να είναι οι πιο overpowered (ή τουλάχιστον πάρα πολύ δυνατοί από ότι ήταν στην αρχή) χαρακτήρες της σειράς. Ανάμεσα στους τρεις, όμως, ο ένας έχει κάτι διαφορετικό.

Ας ξεκινήσουμε με τον πιο αντιπαθητικό από τους τρεις, ο οποίος εάν δεν υπήρχε στην σειρά και υπήρχε ένας άλλος πρωταγωνιστής στη θέση του σίγουρα θα την απολάμβανα καλύτερα, τον Emiya Shirou από τη σειρά Fate/Stay Night. Ξεκινάει σαν ένας που δεν ξέρει τι του γίνεται στο Holy Grail War αλλά καταλήγει να είναι ο πιο δυνατός χαρακτήρας με ελάχιστη εκπαίδευση (όπου ο ίδιος βαριόταν να την κάνει και δεν θα την έκανε ποτέ χωρίς την πίεση της Rin Tohsaka). Έφτασε στο σημείο όπου μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Kuzuki Souichirou στα ίσα, όπως και Servants όπως τον Archer και τον Gilgamesh. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ καθώς υποβαθμίζει την σημαντικότητα των Servants και το χειρότερο είναι ότι υποβαθμίζει την ίδια την Saber, μια αγαπημένη μου χαρακτήρας όπου εξ’ αιτίας του αφέντη της δεν μπορεί να αναπτύξει τις πραγματικές της ικανότητες. Ούτε ο ίδιος ο πατέρας του, ο Emiya Kiritsugu, όπου ήταν ένας πραγματικά ικανός και δυνατός χαρακτήρας, δεν μπορούσε να τα κάνει αυτά. Το θέμα είναι ότι η ιστορία δεν δίνει και ούτε μπορεί να δώσει μια ικανοποιητική εξήγηση για το πως καταλήγει να έχει τέτοιες ικανότητες. Ακόμα και η δικαιολογία ότι τις πήρε από τον πατέρα του δεν μπορεί να σταθεί, αφού είναι υιοθετημένος!

Ο δεύτερος χαρακτήρας δεν είναι τόσο αντιπαθητικός, όμως στην αρχή κάνει εντύπωση με την δειλία και την ανικανότητα του. Είναι ο Yukiteru Amano από τη σειρά Mirai Nikki. Η σειρά τον παρουσιάζει ότι είναι εκείνος όπου μπορεί να πετύχει πολλά, κοιτάζοντας τον όμως, βλέπει κάποιος ότι ο χαρακτήρας αυτός δεν έχει κανένα ταλέντο, ούτε καν ιδιαίτερη εξυπνάδα. Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν καταλήγει να είναι ένας overpowered χαρακτήρας, αλλά γίνεται θεός. Ναι, κυριολεκτικά γίνεται θεός! Η περίπτωση αυτή είναι λίγο διαφορετική με του Shirou, καθώς ο Shirou αποκτά κάποιες ικανότητες τις οποίες η σειρά δεν μας τις δικαιολογεί ποτέ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Yukiteru δεν αποκτά ποτέ ικανότητες (με εξαίρεση βέβαια το επεισόδιο 19 όπου έκανε την έκπληξη αλλά γρήγορα επανήλθε στα συνηθισμένα του), αλλά όλα τα περιστατικά συνομωτούν υπέρ του αδικαιολόγητα προκειμένου αυτός να γίνει αυτό που έγινε. Η σειρά χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να προσπαθήσει να πείσει τον θεατή ότι αυτός ο χαρακτήρας είναι δυνατός και αυτό με εκνεύρισε.

Ο τελευταίος χαρακτήρας είναι αυτός που είναι αρκετά διαφορετικός σε σύγκριση με τους άλλους δύο. Είναι ο Yūji Sakai από το Shakugan no Shana. Ο Yuji έχει παρόμοια στοιχεία με τους άλλους δύο: είναι αδύναμος, δειλός και βρίσκεται τυχαία σε καταστάσεις οι οποίες είναι πρωτόγνωρες και δεν έχει τις ικανότητες να τις αντιμετωπίσει, όμως η εξέλιξη του είναι εντελώς διαφορετική. Ναι, μπορεί στην τρίτη σεζόν να καταλήγει να είναι πολύ δυνατός, σχεδόν θεός, όμως ακολούθησε μια λογική πορεία για να φτάσει μέχρι εκεί. Εκπαιδεύτηκε και εκπαιδεύτηκε πολύ σκληρά, έμαθε από τα λάθη που έκανε στην πορεία και εκμεταλλεύτηκε ορισμένες καταστάσεις και ευκαιρίες που βρέθηκαν μπροστά του. Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Ήταν ότι η τρίτη σεζόν του Shakugan no Shana ήταν πολύ ενδιαφέρον, εντυπωσιακή και απολαυστική!

Το θέμα της συζήτησης αυτής είναι ότι υπάρχουν πολλές σειρές όπου οι χαρακτήρες και η εξέλιξη τους όχι απλώς δεν είναι πειστική, αλλά προσπαθούν να τους παρουσιάσουν ως κάτι που δεν είναι. Αυτές οι σειρές με εκνευρίζουν όταν τις παρακολουθώ. Το καταλαβαίνω ότι ο πρωταγωνιστής θα πρέπει να έχει κάποιες ικανότητες, αλλά αυτές οι ικανότητες θα πρέπει να δικαιολογούνται πειστικά. Ακόμα και εάν δεν δικαιολογούνται, γιατί καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να κάνει κάποιος τέλειο character development, θα πρέπει τουλάχιστον οι καταστάσεις να παραμένουν σε λογικά πλαίσια. Το καλύτερο παράδειγμα πάνω σε αυτό είναι ο Yuji Sakai.

Ποιος είναι ο χαρακτήρας που εκνευρίζει εσάς; Έχετε παράδειγμα χαρακτήρα με κακό ή ανεπαρκές development; Αφήστε τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω.

~Satoshi

6 Comments »

 1. Παράθεμα: Ajin – ANIME MONOGATARI
 2. Lucy Heartfilia – Natsu Από Fairy Tail!
  Ειλικρινά υπάρχει όντως λόγος γι αυτήν την ύπαρξη?
  Συνέχεια ξεσπάει Αντιγνωμία μεταξύ των Fans για το ποιος τελικά είναι ο πρωταγωνιστής… Παρότι η σειρά δεν το δείχνει καθόλου παρά μόνο στην αρχή με βάση την περιγραφή αλλά και την εκκίνηση της σειράς.. όπου στην ουσία η Lucy είναι αυτή που θαυμάζει την μαγείας, τις Guild και ονειρεύεται να γίνει μέρος τους υποτίθεται πως ξεκινάει ένα ταξίδι..
  Αυτή η εκκίνηση συν τα λόγια στην περιγραφή εμένα μου προσδιορίζουν ως βασικό χαρακτήρα την Lucy!
  Κάτι που όμως στην σειρά δεν φαίνεται να ισχύει… Ακόμα και αν η ιστορία δεν θέλει να εγκλωβιστεί σε ένα και μόνο πρόσωπο η αν δεν είναι όντως αυτή η πρωταγωνίστρια αλλά ένας βασικός ρόλος ακόμα και πάλι η παρουσία της είναι πιο άχρηστη και από Μαγικά λάχανα!
  Δέχομαι τα κλισέ ένας αδύναμος πρωταγωνιστής άπειρος, που στην πορεία εξελίσσεται, μαθαίνει δυναμώνει, γίνεται πιο οξυδερκείς και βγαίνει μπροστά γράφοντας τώρα την ιστορία του και για μένα έτσι πρέπει να είναι, αλλά να εξελίσσεται όντως.
  Αυτό που βλέπω γώ είναι πως απλώς θέλει και απλώς είναι σημαντική για κάαααποιο λόγο αλλά πιο πολύ σαν ένα material που έχει στο χέρι της απαιτούμενα πνεύματα παρά γιατί όντως η ίδια θα κάνει ποτέ κάτι!
  Την βλέπω στην αρχή λέω οκ Άπειρη αδύναμη θα στρώσει στην πορεία… βλέπω πρώτη σημαντική μάχη δεν κάνει τίποτα, ξαφνικά βλέπω να πεισμώνει να λέει ωραία λόγια ενθάρρυνσης, να το παλεύει παρά την αδυναμία της, λέω ωραία κάτι κάνει δεν το κατέχει αλλά το παλεύει. Ε από τότε μέχρι σήμερα δεν έχω δει τόσο δραματική αλλαγή και πραγματικά ο Natsu είναι ένας άπειρα boostarismenos, που όλοι των boostaroyn αλλά αντί και οι ίδιοι να χουν δυνατότητα εξέλιξης υπάρχουν για να μπουστάρουν τον Natsu και αρχίζει να ξεπερνάει σε δύναμη χαρακτήρες που μέχρι πριν λίγο δεν τους άγγιζε καν! Οοοοοκ και δεν ισομοιράζεις την εξέλιξη και η Lucy παραμένει μια Fanservice πρωταγωνίστρια που πρέπει να σώζει το δυνατό παλικάρι, δηλ ποιος ο άλλος; Ο Natsuuuuu που όταν ξεκίνησε η σειρά ο Natsu ήταν κάτω από πάααρα πολλούς οι οποίοι για κάποιο λόγο έχουν μείνει εκεί που ήταν.. Δεκτό αν θες ένα παραπάνω Boost λόγω ιδιότητας Dragon Slayer αλλά δεν το κέρδισες μόνος σου… σου το δίνουν οι γύρω σου, οι γύρω σου που δεν μπορείς να νικήσεις αλλά ξαφνικά χάρις αυτούς έχεις γίνει τούμπανο! Μάχες όπως με την Sabertooth? που δεν μπορούσαν να νικήσουν τους Dragon Slayers ο Natsu και ο Gajeel μαζί και ξαφνικά ο Natsu σπρώχνει τον Gajeel και βγάζει τη μάχη μόνος του; δηλαδή να πηδηχτούμε από το παράθυρο τώρα τι μας λες; Μια ιστορία πολύ καλή με αρκετούς και καλούς χαρακτήρες αλλά που δεν σέβεται ούτε αυτούς ούτε καν την ίδια πρωταγωνίστρια, που ναι απορώ ακόμα γιατί υπάρχει θα μπορούσε να ναι η οποιαδήποτε από την υπόλοιπη Guild και όχι ένα νέο μέλος
  Ποια η γνώμη σου;;; Έγραψα και λίγο βιαστικά οπότε αν έχω γράψει ασύντακτα η ακαταλαβίστικα να μου επισημάνεις να κάνω καλύτερη ανάλυση

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Λυπάμαι που θα σου χαλάσω όλη αυτή την υπέροχη ανάλυση που έχεις κάνει, όμως δεν έχω δει το Fairy Tail!! 😛

   Όμως, πάνω σε αυτό που λες, υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες σε anime που δεν έχουν καθόλου εξέλιξη και απλά υπάρχουν μόνο για να συνεχίζεται η ιστορία… Για εμένα, ο Emiya Shirou και ο Yukiteru Amano είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Και δεν είναι παραδείγματα σε anime που δεν είναι καλά. Είναι πρωταγωνιστές σε πολύ γνωστά anime που αρέσουν σε πολλούς, πολλούς ανθρώπους, τα Fate series και το Mirai Nikki!

   Μου αρέσει!

   • Συμφωνω σε αυτο που λες, αλλα ολα τα Anime καπου στραβωνουν και δεν ειναι εξαιρεση και η δικη μου αναφορα, αν και πολλοι δνε θα το παραδεχτουν για το Fairy Tail, αλλα και παλι δνε λεω οτι δεν μ αρεσει, απλως λεω οτι χαλαει την προοπτικη που το ιδιο χτιζει και μπορει να χτισει! σσαν ιδεα ειναι πολυ ωραιο και μεχρι ενα σημειο ειναι πολυ ωραιο σαν Anime και σσε ακομα μεγαλυτερο ως manga αλλα καπου αρχιζει και στραβωνει και στα 2! Μπααα δεν εκανα πολυ σπουδαια αναλυση, οπως ειπα εγραψα αρκετα προχειρα και ισως θα μπορουσα και με καλυτερο λογο και καλυτερα παραδειγματα αλλα αφου δεν το χεις δει τι να λεμε 😛
    Το Mirai Nikki το δα προσφατα επειδη εκατσαν ετσι καποιες συγκιριες και ολο το ανεβαλλα και πραγματικα ο πρωταγωνιστης περασε στην πρωτη θεση ως τον πιο αχρηστο πρωταγωνιστη ολων των εποχων!
    το αλλο παραδειγμα δνε το χω δει και μιλώντας για fate series μου αρεσε παρα μα παρα πολυ αλλα με κουρασε αρκετα!
    Πολυ βαρυ? πολυ αργη ροη? η επαναληψη ουσιαστικα σχεδον ιδιων καταστασεων σε παρελθον και παρον?? δεν εχω κτιμηση τι ηταν ο πιο βασικος παραγοντας που μου προκαλεσε την κουραση αλλα σιγουρα με κουρασε αν και το θεωρω πολυ αξιοσεβαστο στορυ και ανιμε! Τωρα για τον πρωταγωνιστη δεν ξερω τι να πω, βασικα δνε διαφωνω σε κατι μαζι σου 😛

    Αρέσει σε 1 άτομο

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: