Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατί το AoT δεν είναι ένα συνηθισμένο Shonen anime

Έπειτα από πολλές συζητήσεις και ιντερνετικές διαφωνίες που έχω δει πάνω σε αυτό το θέμα, ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

[ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Υπάρχουν κάποια spoilers]

Για να σας βάλω στο θέμα αυτής της συζήτησης, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δεν έχουν σε εκτίμηση το Attack on Titan λόγω του ότι ο Eren είναι Over Powered και η σειρά είναι απλά άλλο ένα συνηθισμένο Shonen Anime, με μοναδικό επίκεντρο τον πρωταγωνιστή. Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που ο Eren επέστρεψε από τον κόσμο των νεκρών υπό τη μορφή Τιτάνα στην πρώτη σεζόν, μέχρι την έναρξη της δεύτερης σεζόν, είχα κι εγώ έντονη αυτήν την ανησυχία. Παρακάτω όμως, θα σας αναφέρω τους λόγους που η σειρά δεν ακολουθεί αυτό το στυλ και οι οποίοι είναι και κάποιοι από τους λόγους που λατρεύω αυτήν την σειρά.

Για να απαντήσω στο πιο προφανές, ο Eren δεν είναι το επίκεντρο της σειράς και δεν είναι ο μόνος όπου οι πράξεις του επηρεάζουν στην εξέλιξη της υπόθεσης και αυτό το είδαμε πολύ έντονα σε αυτήν την δεύτερη σεζόν. Ο Eren σαν πρωταγωνιστής, είχε πολύ λίγο χρόνο προβολής αυτήν την σεζόν, όπως είχε πολύ λίγο χρόνο προβολής και άλλος ένας από τους πιο δυνατούς χαρακτήρες της σειράς, ο Levi. Σε αυτήν την σεζόν, ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης υπήρξαν περισσότερο οι πιο δευτερεύων χαρακτήρες, δείχνοντας έτσι ότι όλοι είναι ισάξια σημαντικοί, στον τομέα τους ο καθένας και με τις δυνατότητες τους.

Ένα από τα βασικά προβλήματα και, κατά τη γνώμη μου, ελαττώματα των Shonen σειρών, ιδίως αυτών που έχουν μεγάλη διάρκεια, είναι η κορύφωση. Οι πρωταγωνιστές ξεκινάνε μεν στα πρώτα επεισόδια της σειράς με κάποιες βασικές δυνάμεις, ή ακόμη και χωρίς δυνάμεις, γρήγορα όμως εξελίσσονται και φτάνουν σε ένα πολύ δυνατό στάδιο όταν η σειρά φτάσει σε σημείο όπου πρέπει να κορυφώσει. Μόλις φτάσει σε αυτό το αποκορύφωμα, προκειμένου να κρατήσει το ενδιαφέρον, θα παρουσιαστεί ένας νέος εχθρός, πιο δυνατός από τον προηγούμενο, κι έτσι ο πρωταγωνιστής θα πρέπει να ξεπεράσει το προηγούμενο του αποκορύφωμα, να γίνει ακόμη πιο δυνατός και πάει λέγοντας. Έτσι, από το αρχικό στάδιο όπου οι χαρακτήρες περιορίζονται στις πολεμικές τέχνες ή την απλή μαγεία, καταλήγουν να κάνουν μάχες οι οποίες να καταστρέφουν ολόκληρους πλανήτες. Κυριολεκτικά! Προκειμένου λοιπόν το ενδιαφέρον να παραμείνει υψηλό, η εξέλιξη των δυνάμεων και των καταστάσεων δεν έχει ταβάνι, καταλήγοντας οι χαρακτήρες να είναι OP και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να καταντάει γελοίο.

Ευτυχώς, τουλάχιστον προς το παρών, το AoT δεν έχει φτάσει σε αυτό το στάδιο και δεν δείχνει ότι θα φτάσει ποτέ. Όλα δείχνουν πως τουλάχιστον το manga θα έχει ένα τέλος και δεν θα τραβήξει για άπειρα χρόνια, που αυτό σημαίνει ότι το τέλος θα είναι και το αποκορύφωμα του, χωρίς να χρειαστεί να ξεπεράσει ένα λογικό ταβάνι.

Οι δυνάμεις του Eren δεν είναι OP. Μπορεί να είναι ένας από τους πιο δυνατούς χαρακτήρες όταν έχει την μορφή Τιτάνα, όμως οι δυνάμεις του γνωρίζουν ένα όριο. Το είδαμε στο τέλος της πρώτης σεζόν ότι η υπερβολική χρήση των δυνάμεων του έχει ένα κόστος, ένα κόστος που τον άφησε ανήμπορο να αντιδράσει για τη μισή δεύτερη σεζόν περίπου. Στην ανθρώπινη του μορφή, μόλις πριν από λίγα επεισόδια κατάφερε να σκοτώσει τον πρώτο του Τιτάνα. Κανένας χαρακτήρας δεν είναι OP στη σειρά και κανένας τους δεν έχει παρουσιαστεί σαν τον κλασικό, υπέρτατο «κακό». Όλοι οι χαρακτήρες, «καλοί» και «κακοί», έχουν συγκεκριμένες δυνάμεις και αδυναμίες, συγκεκριμένα όρια όσον αφορά τις ικανότητες τους. Κανένας δεν είναι παντοδύναμος από μόνος του, κανένας δεν είναι απόλυτος. Όλοι τους πρέπει να ενώσουν και να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να πετύχουν έναν σκοπό, ακόμη και τον πιο ασήμαντο. Ακόμη και ο ίδιος ο Eren θεωρητικά είναι αναλώσιμος στον κόσμο τους και θέλει την βοήθεια των συμπολεμιστών του για να παραμείνει ζωντανός.

Τέλος, όσον αφορά τις δυνάμεις που έχει ο Eren, που φαίνεται κιόλας ότι μεγαλώνουν, δεν τις απέκτησε ξαφνικά και χωρίς λόγο. Βρίσκεται σε ένα σύμπαν όπου κανένας δεν ξέρει τι συμβαίνει, όλοι προσπαθούν να το ανακαλύψουν και πολύ περισσότερο, ο Eren δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει με το ίδιο του το σώμα, με τις ίδιες του τις δυνάμεις, μέχρι που φτάνουν και ποιο είναι το όριο που δεν πρέπει να ξεπεράσει. Την ικανότητα να χειρίζεται τον Τιτάνα του δεν την είχε αμέσως από την πρώτη του μεταμόρφωση. Είδαμε στην πρώτη σεζόν ότι στην αρχή δεν είχε καθόλου τον έλεγχο και έπρεπε μέσα από πολύ προσπάθεια να βρει τον τρόπο και να μάθει να το κάνει. Έκανε λάθη και έκανε ζημιές, τόσο στον εαυτό του, όσο και στους άλλους γύρω του προκειμένου να φτάσει στο σημείο που τον είδαμε στην μάχη του με τον Armored Titan. Αυτός ο παράγοντας κάνει την σειρά πιο ρεαλιστική, όχι όσον αφορά τους Τιτάνες φυσικά, αλλά όσον αφορά την εξέλιξη του σαν πρωταγωνιστικός χαρακτήρας. Αντίθετα, πολλά anime δεν το κάνουν αυτό. Αντίθετα, επιλέγουν να δικαιολογήσουν ότι ο πρωταγωνιστής είναι ο «εκλεκτός» και μόλις αποκτήσει μια ικανότητα ή δύναμη, καταφέρνει να την χρησιμοποιήσει χωρίς κόπο, και ίσως με ελάχιστη εκπαίδευση. Στο AoT βλέπουμε σε βάθος χρόνου τις προσπάθειες και τις θυσίες του Eren, αλλά και όλων των χαρακτήρων, να φτάσουν στο στάδιο που τους έχουμε δει.

Είναι αυτά τα μικρά στοιχεία που πιστεύω έχουν κάνει τη διαφορά για το Attack on Titan και έχει γίνει τόσο αποδεκτό και γνωστό σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Τουλάχιστον για εμένα, η εξέλιξη που έχουν οι χαρακτήρες και το γεγονός ότι όλοι πρέπει να μάθουν, όλοι έχουν αδυναμίες και όλοι είναι αναλώσιμοι κάνει αυτήν την σειρά να ξεχωρίζει. Ναι, ο Eren είναι κλαψιάρης, υπερβολικός και χαζός τις περισσότερες φορές, αυτά όμως είναι στοιχεία της προσωπικότητας του και είτε μπορεί να αρέσουν στον καθένα, είτε όχι. Όμως, ο τρόπος που εξελίσσεται σαν χαρακτήρας και ο ρόλος που παίζει στην ιστορία, χωρίς να είναι το επίκεντρο της, είναι κατά τη γνώμη μου ο λόγος που η σειρά αυτή έχει αγαπηθεί. Είναι κάτι που δεν βλέπουμε να γίνεται πετυχημένα συχνά.

~Satoshi

1 σχόλιο »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: