Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fullmetal Alchemist: Ο πλήρης οδηγός

Με αφορμή την live action ταινία που θα βγει στις αρχές του Δεκεμβρίου, είπα να ξεκαθαρίσω τα πράγματα όσον αφορά το anime.

Το Fullmetal Alchemist έχει δύο σειρές, οι οποίες μπερδεύουν τον θεατή που δεν τις έχει δει ακόμη και βλέπω πάρα πολύ συχνά το ερώτημα «με ποια σειρά να τις δω» ή «ποια από τις δυο να δω»; Ενώ έχω ήδη ανεβάσει την σχετική συζήτηση πέρσι (την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ), θέλω να μιλήσω ξανά για το FMA franchise γιατί είναι αντικειμενικά ένα από τα καλύτερα anime που υπάρχουν, τουλάχιστον στην Shonen κατηγορία, και έχω δει ότι πολλοί το αδικούν και βλέπουν μόνο το Brotherhood. Θα σας το ξεκαθαρίσω από τώρα ότι η άποψη μου είναι ότι κάποιος θα πρέπει να δει και τις δύο σειρές για να απολαύσει πλήρως αυτήν την σειρά και είμαι κάθετος σε αυτό. Όμως, παρακάτω, θα σας εξηγήσω τι ακριβώς συνέβη με αυτό το franchise, ώστε να το χρησιμοποιήσετε σαν οδηγό και να αποφασίσετε μόνοι σας με ποια σειρά να το δείτε ή ποια θα δείτε.

Τον Ιούλιο του 2001 η Hiromu Arakawa ξεκίνησε να γράφει το manga Fullmetal Alchemist. Σύντομα, το manga αυτό τράβηξε την προσοχή και το 2003 ξεκίνησε η παραγωγή μιας σειράς anime με τον ίδιο τίτλο.

Το manga δεν είχε προλάβει να προχωρήσει πολύ μέχρι τότε και σίγουρα ήθελε πολύ καιρό ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί, οπότε το anime κάποια στιγμή έφτασε στο σημείο της ιστορίας όπου ήταν το manga. Έτσι, η παραγωγή του anime αποφάσισε να αναπτύξει λίγο περισσότερο τα επεισόδια και να προσθέσει μερικά επεισόδια filler, ώστε να κερδίσουν χρόνο. Η Arakawa ζήτησε από την παραγωγή να συνεχίσουν την ιστορία από εκείνο το σημείο και μετά με δικό τους τρόπο, καθώς θα ήθελε το manga να έχει διαφορετικό τέλος από το anime και περισσότερο χρόνο η ίδια ώστε να αναπτύξει καλύτερα τους χαρακτήρες που θα ήθελε.

Ενώ η Arakawa είχε συμμετοχή στην παραγωγή ολόκληρου του anime, δεν ανέλαβε καθόλου καθήκοντα screenwriter στη σειρά. Ο ρόλος της περιοριζόταν στο να βοηθάει την ομάδα παραγωγής όσον αφορά τον κόσμο του FMA, όμως δεν ασχολήθηκε καθόλου με το γράψιμο της ιστορίας και άφησε την παραγωγή να την εξελίξει όπως ήθελε. Έτσι, από τη μέση του anime και μετά, το FMA του 2003 έχει δική του ιστορία, ανεξάρτητη από το manga. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η Arakawa έμεινε εντυπωσιασμένη με την ιστορία που έγραψαν στο τέλος.

Αρκετά χρόνια αργότερα και λίγο πριν η Arakawa ολοκληρώσει το manga, το 2009 ξεκινά η παραγωγή μιας άλλης σειράς, το Fullmetal Alchemist: Brotherhood. Αυτή τη φορά, η ιστορία ακολουθεί σχεδόν απόλυτα την ιστορία του manga. Η μόνη διαφορά (και το μόνο ελάττωμα που έχει το Brotherhood κατά τη γνώμη μου) είναι πως η παραγωγή πήρε ως δεδομένο ότι όλοι έχουν δει το FMA του 2003, όπου τα πρώτα επεισόδια που οι ιστορίες τους είναι ακόμη κοινές, τα προσπερνάνε με αρκετά γρήγορα, χωρίς να δίνουν καθόλου έμφαση στους χαρακτήρες και τα γεγονότα που συμβαίνουν.

Το Brotherhood είναι μια εξαιρετική ιστορία, με πολύ καλύτερα γραφικά και σίγουρα σε σύγκριση με το FMA του 2003 είναι ανώτερο, οπότε όταν έρχεται κάποιος και ρωτάει ποιο από τα δύο να δει, οι περισσότεροι απλά προτείνουν το Brotherhood. Όταν όμως δει κάποιος μόνο το Brotherhood, πιστεύω ότι θα αδικήσει την σειρά και δεν θα απολαύσει ολόκληρη τη μαγεία και τον κόσμο του FMA franchise όπως είναι. Όπως προανέφερα, είμαι κάθετος στο ότι κάποιος πρέπει να δει και τις δύο σειρές (και τις ταινίες φυσικά), για να απολαύσει αυτό το πραγματικά καλό anime.

Το Brotherhood, όσο «ανώτερο» και να είναι σε σύγκριση με το FMA 2003, χάνει πολύ σε εκείνα τα πρώτα επεισόδια όπου είναι κοινά, επειδή προσπερνάει τα γεγονότα και την παρουσίαση των χαρακτήρων, οπότε κάποιος που θα δει μόνο το Brotherhood θα χάσει το νόημα κάποιων βασικών γεγονότων όπου έπαιξαν σημαντικό (πιστέψτε με, πολύ σημαντικό) ρόλο στην εξέλιξη και ανάπτυξη των πρωταγωνιστών και τα κίνητρα τους αργότερα. Συγκριτικά, τα πρώτα 10 περίπου επεισόδια του FMA 2003 προσπερνιούνται μέσα σε 2-3 επεισόδια του Brotherhood. Ένα άλλο, μικρότερο μειονέκτημα που έχει το Brotherhood σε σύγκριση με την προηγούμενη σειρά είναι πως δεν αποδίδει το ίδιο καλά τη σχέση των δύο πρωταγωνιστών μεταξύ τους, κάτι που επίσης είναι κεντρικό χαρακτηριστικό της σειράς (η σχέση και το δέσιμο των αδελφών Elric), αλλά δεν φαίνεται τόσο έντονα σε σύγκριση. Το FMA 2003 δεν έχει αυτά τα μειονεκτήματα.

Αν και οι δύο σειρές έχουν πολύ όμορφο κόσμο, πολλή φαντασία, πολύ καλή δράση, αντικειμενικά, το Brotherhood έχει καλύτερη ιστορία, καλύτερα γραφικά και είναι απόλυτα πιστό στο manga και τη δουλειά της Arakawa. Εάν είναι να δείτε μονάχα ένα από τα δύο, τότε σίγουρα κι εγώ σας προτείνω να δείτε το Brotherhood. Εάν έχετε τον χρόνο όμως (αλήθεια τώρα, είναι δυνατόν να μην έχετε τον χρόνο; Anime fan είμαστε…), σίγουρα προτείνω να δείτε και τα δύο, ξεκινώντας οπωσδήποτε από το FMA 2003. Εάν ξεκινήσετε με το Brotherhood και μετά αποφασίσετε να δείτε το FMA 2003, δεν θα τα καταφέρετε, γιατί όσο να’ ναι, τα γραφικά δεν είναι το ίδιο καλά και η ιστορία δεν θα σας τραβήξει. Και στο κάτω κάτω, γιατί να μην δείτε και τα δύο; Θα έχετε πολύ περισσότερο χρόνο να απολαύσετε τον υπέροχο κόσμο του FMA, δύο πολύ ωραίες ιστορίες, τα αδέλφια Elric και όλους τους ενδιαφέρον χαρακτήρες που προσφέρει η σειρά! Εγώ δεν θα ζήταγα τίποτε άλλο!

Οπότε, η σειρά που σας προτείνω να δείτε το anime αυτό είναι:

Πρώτα το FMA του 2003. Έπειτα, είναι πολύ απαραίτητο να δείτε την ταινία Conqueror of Shamballa του 2005, καθώς αυτή η ταινία κλείνει ουσιαστικά την ιστορία του anime του 2003. Μετά, απολαύστε το Brotherhood και τελειώστε με την ταινία του 2011 The Sacred Star of Milos.

~Satoshi

3 Comments »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: