Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Δημήτρης Παπαδόπουλος

Μετά από την απουσία τους τον Ιανουάριο λόγω των awards, οι συνεντεύξεις επιστρέφουν, αυτήν την φορά από την κοινότητα του Cosplay και της φωτογραφίας!

Σήμερα φιλοξενούμε μια προσωπικότητα που εάν έχετε παρευρεθεί σε σχεδόν οποιαδήποτε εκδήλωση της Αθήνας, σίγουρα θα έχετε δει να τριγυρνάει ανάμεσα στον κόσμο με την φωτογραφική του μηχανή, «κυνηγώντας» Cosplayers. Εάν κάνετε οι ίδιοι Cosplay, τότε σίγουρα είναι ο άνθρωπος σας!

Μιλάμε για τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, φωτογράφο και διαχειριστή της ομάδας Cosplayers//GR, την ομάδα Cosplay με τα περισσότερα μέλη σε ολόκληρη την Ελλάδα και με συνεχή παρουσία στις εκδηλώσεις και πάντα δίπλα στους Cosplayers! Ώρα να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την ομάδα, αλλά και τον ίδιο.

Ε: Μίλα μας λίγο για την ομάδα σου, τους Cosplayers//GR. Τι ακριβώς είναι;

Α: To Cosplayers//GR είναι η ελληνική κοινότητα Cosplay. Παλιοί και νέοι, Cosplayers & fans του είδους,  βρίσκονται διαχρονικά στο FB Group μας που ήταν εξαρχής και ο σκοπός της ύπαρξης του εδώ και 7 χρόνια. Το δίκτυο μας σταδιακά επεκτάθηκε σε άλλα 5 μέσα (Website, FB Page, Youtube Channel, Twitter και Instagram), το καθένα με διαφορετικό ρόλο. Στόχος της ομάδας μας ήταν πάντα και θα είναι η εξέλιξη του ελληνικού χώρου του Cosplay με άπειρους τρόπους που στοχεύουν τον ίδιο τον χώρο και όχι τον εαυτό μας. Πως το κάνουμε αυτό; Καλύπτουμε επίσημα λίγο πολύ πλήρως με άπειρο υλικό, φώτο και βίντεο, όλες τις υπαρκτές εκδηλώσεις Cosplay, τις προμοτάρουμε μαζικά πριν και εφόσον γίνουν στα μέσα μας και δεκάδες άλλες ομάδες, καλούμε διαχρονικά εκατοντάδες κόσμο σε όλες στα αντίστοιχα FB Events τους, παρέχουμε στο stand μας (όπου υπάρχει σε Convention) διάφορα πράγματα όπως Cosplay Repair Station και πλέον και Cosplay Photo Booth, κρατάμε αρχείο του χώρου μας όσο αφορά όλο το υπαρκτό υλικό, πληροφορίες και καταγραφή των Cosplayers ανά εκδήλωση, διοργανώνουμε λίγο πολύ όλες τις μαζικές εξωτερικές φωτογραφήσεις Cosplay εδώ και 9 χρόνια και άλλα πολλά δημόσια και μη που δεν αρκεί ο χώρος να αναφερθούν.

Ε: Πες μας για την ιστορία της ομάδας. Πριν πόσο καιρό ξεκίνησε και πως γεννήθηκε μια τέτοια ιδέα;

Α: Η αρχή έγινε με το FB Group μας στις 6 Ιανουρίου 2011 με το όνομα «Cosplayer.gr» υπό διαφορετική διαχείριση και σκοπό, το οποίο έπειτα ανέλαβε να εξελίξει ο Παναγιώτης της ομάδας μας, μετατρέποντας το σταδιακά από μια νεκρή ουσιαστικά ομάδα 300 μελών, με πάρα πολύ κόπο και δουλειά,  στην ελληνική κοινότητα Cosplay και το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης και πλήρης ενημέρωσης γύρω από αυτό. 4 μήνες μετά, 16 Μαΐου 2011, ξεκίνησε και το κανάλι Youtube, ένα συνεχώς επεκτεινόμενο αρχείο βίντεο κάθε τύπου (πλέον σχεδόν 460 βίντεο ) δεκάδων ελληνικών εκδηλώσεων σχετιζόμενων με cosplay, που είχε και έχει ως μόνιμο στόχο την πληρότητα οπτικοακουστικού υλικού ελληνικού cosplay. Πλέον εδώ και σχεδόν 3 χρόνια δρούμε υπό το όνομα Cosplayers//GR, παράλληλα με όλα τα υπόλοιπα ομώνυμα μέσα του δικτύου μας που δημιουργήθηκαν μαζί με την αφομοίωση του νέου μας ονόματος (Website, FB Page, Twitter και Instagram), ως χορηγοί επικοινωνίας και επίσημοι φωτογράφοι σε λίγο πολύ όλες τις υπαρκτές εκδηλώσεις Cosplay που μετράνε, μικρές και μεγάλες.

Σκοπός της παρούσας ομάδας ήταν εξαρχής, ασχέτως μελών διαχείρισης, η δημιουργία της ενιαίας ελληνικής διαδικτυακής κοινότητας του ελληνικού Cosplay. Cosplayers και μη, λάτρεις του είδους ή απλοί ενδιαφερόμενοι, να έχουν ένα μέρος όπου θα μπορούνε να εκφραστούν ελεύθερα πάνω στο θέμα του Cosplay και να μοιραστούν την αγάπη τους για το αντικείμενο, καθώς και να αναζητήσουν βοήθεια σε οτιδήποτε χρειαστούν πάνω σ’ αυτό. Και αυτό έγινε και συνεχίζει αριθμώντας πλέον 6.800 μέλη. Η δράση μας όμως ανεπίσημα, μαζί με την καταγραφή του χώρου (υλικό, Cosplays & γενικά πληροφορίες) ξεκίνησε ήδη πιο πριν, από το 2009. Έπειτα με ενθουσιασμό το ένα οδήγησε στο άλλο και καταλήξαμε στην σημερινή μας μορφή και τα δεκάδες πράγματα που κάνουμε για τον χώρο και τον κόσμο που δρα εντός αυτού, όπου κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει παγκοσμίως και γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα έπρεπε να νιώθει τυχερή η χώρα μας που τις παρέχεται απλόχερα κάτι τέτοιο και να μην τα θεωρεί δεδομένα επειδή “υπάρχουν”. Για να υπάρξουν χρειάστηκαν πολλές θυσίες, οικονομικές, χρονικές και άλλου τύπου που αγνοεί ο κόσμος.

Ε: Φαντάζομαι ότι η ομάδα αυτή είναι αποτέλεσμα μιας ομαδικής δουλειάς. Ποιοι είναι οι διαχειριστές της και πες μας δύο λόγια γι’ αυτούς.

Α: Η τωρινή σύσταση διαχειριστών της ομάδας πραγματοποιήθηκε με την προσθήκη του Παναγιώτη Παγωνίδη (Cassiel Cosplay Photography) στις 7 Οκτωβρίου 2011, της Μαρίας Χατζηκυριάκου (Mary Chan Cosplay & Photography) στις 25 Δεκεμβρίου 2014 (η οποία προσωρινά απέχει αλλά θα επιστρέψει σύντομα) και εμένα (Dimitris Papadopoulos Photography) στις 27 Απριλίου 2015, οι οποίοι καθορίσαμε την εξέλιξη του Cosplayers//GR στην παρούσα μορφή του με την γιγάντια πολύχρονη δουλειά μας στον χώρο, που γνωρίζει και βλέπει ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια. Κύριες τοποθεσίες δράσης είναι η Θεσσαλονίκη για τον Παναγιώτη και η Αθήνα για εμένα και την Μαρία. Συνήθως στα μεγάλα Conventions είμαστε και οι 3 ή τουλάχιστον οι 2 μας, ενώ τις μικρότερες εκδηλώσεις στην Αθήνα τις αναλαμβάνω σχεδόν αποκλειστικά εγώ πλέον τα τελευταία χρόνια, της Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης, ενώ η Μαρία ασχολήθηκε και θα ασχοληθεί ξανά με τα μεγάλα Cosplay Meetings που πραγματοποιούμε στην Αθήνα ανά διαστήματα, μόνοι ή με τις μεγάλες anime ομάδες του χώρου μας. Και οι 3 μας έχουμε καλύψει δεκάδες ή και 100+ εκδηλώσεις Cosplay ο καθένας, δεκάδες εξωτερικές μαζικές ή ατομικές φωτογραφήσεις, έχουμε βγάλει πολλαπλές χιλιάδες Cosplays φώτο και βίντεο, ακόμα και στο εξωτερικό σε ορισμένα Conventions. Με απλά λόγια το “βιογραφικό” μας στον χώρο είναι παραπάνω από τεράστιο και όλα όσα κάνουμε όλα τα χρόνια  είναι όσα έφεραν τον κόσμο στα μέσα μας με αποτέλεσμα να πετύχουμε τον σκοπό μας, την σύσταση και συντήρηση της ελληνικής κοινότητας Cosplay.

Ε: Είσαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου προς την ομάδα;

Α: Αντικειμενικά όχι , καθώς δεν είναι όση θα έπρεπε να είναι αναλογικά με την ποσότητα δουλειάς που ρίχνουμε, το αποτέλεσμα και υλικό που παρέχουμε, τις θυσίες που έγιναν και γίνονται και το μηδενικό προσωπικό όφελος από όλα αυτά, εφόσον δωρεάν γίνονται για τον σκοπό που αναφέραμε, κάτι που αρκετοί ακόμα αγνοούν δυστυχώς. Παρόλα αυτά είναι αρκετή ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός όλα τα χρόνια, άσχετα αν πιστεύω πως αν ο κόσμος ήταν πιο υπεύθυνος και συμμετείχε περισσότερο σε πράγματα που δεν περιλαμβάνουν μέσα αναγκαστικά τον ίδιο, ο χώρος μας συνολικά θα είχε πολλαπλάσια έκταση από ότι έχει σήμερα. Λόγω της “δύσκολης” θεματολογίας και μικρού πληθυσμού της χώρας, οι ενεργοί Cosplayers στην χώρα μας ανά έτος είναι περίπου 500 άτομα μόνο άλλωστε. Δεν μπορείς μόνος να τρέχεις και να νοιάζεσαι για τα πάντα και να περιμένεις να φτάσει ο χώρος παραπέρα εκεί που σταματάνε τα δικά σου όρια, αν δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση και υποστήριξη. Και φυσικά δεν θα συμβάλει σε αυτό κόσμος από το εξωτερικό με κανένα τρόπο εντός χώρας, ώστε να πεις ότι θα άξιζε να κυνηγήσει κανείς εκεί ανταπόκριση, καθώς δεν έχουμε στόχο να αποτελούμε “διαφημιστική πλατφόρμα” μεμονωμένων ατόμων, αλλά την συνεχόμενη εξέλιξη της ελληνικής κοινότητας Cosplay μέσω των άπειρων τρόπων που αναφέρθηκαν ότι επιτελούμε με κατεύθυνση τον ίδιο τον κόσμο. Μαζί μπορούμε πολύ περισσότερα και αυτό είναι κάτι που θα προτιμούσα να δω. Δυστυχώς όμως το πρόσφατο τραγικά πεσμένο Facebook reach λόγω των νέων αλγορίθμων του που ζημιώνουν όλα τα pages, όπως και η τάση του “προσπερνώ τα πάντα στα γρήγορα” λόγω των κινητών, μόνο χειρότερα τα κάνουν όλα. Γι’ αυτό τον λόγο αντίστοιχα καταλήξαμε ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουμε και εμείς το δικό μας μοτίβο κάλυψης, αποφεύγοντας τις υπερβολές, χωρίς να θυσιάζουμε όμως την πληρότητα και ποιότητα (ίσα ίσα το αντίθετο), καθώς αποτελεί πλέον άσκοπη επιπλέον κούραση εκ μέρους μας που καταλήγει στο κενό και δεν χρειάζεται πλέον λόγω των πάνω αρνητικών παραγόντων που αναφέρθηκαν. Όπως και να έχει δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ανταπόκριση σε όσα κάνουμε παραμένει πολλαπλάσια από οτιδήποτε άλλο στον χώρο και αρκετή για τον σκοπό μας, άσχετα αν θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα αν ο κόσμος ήταν πιο συνειδητοποιημένος. Ευχαριστούμε όσους είναι εκεί και στηρίζουν αυτό που κάνουμε για όλους, με πράξεις, όλα αυτά τα χρόνια.

Ε: Με τόσες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε σεζόν, πως προλαβαίνετε όλες αυτές τις φωτογραφίσεις;

Α: Αναγκαστικά με πολύ τρέξιμο και θυσίες. Συγκεκριμένα για παράδειγμα, ο Παναγιώτης τώρα ξέμπλεξε από 4,5 χρόνια καθημερινού ολοήμερου editing, ανεβάσματος & καλύψεων. Μιλάμε για δραματικές καταστάσεις. Και αυτό είναι άλλος ένας λόγος που αλλάξαμε το μοτίβο λήψης μας πλέον ώστε να τα προλαβαίνουμε καλύτερα και να μην έχουμε ξανά χρονικές εμπλοκές με αυτά τα θέματα. Όπως και να έχει, τα προλαβαίνουμε όλα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, χωρίς να επιλέγουμε να βγάζουμε μόνο ότι μας αρέσει, αλλά τα πάντα.

Ε: Τι σχέδια έχετε για το μέλλον της ομάδας; Υπάρχουν νέες ιδέες ή project σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο;

Α: Οι ιδέες υπάρχουν από το 2009, πριν καν υπάρξει η ομάδα σαν σκέψη. Όλο αυτό το διάστημα, ορισμένες από αυτές τις απέκτησαν και άλλοι και τις επιτέλεσαν, αλλά όχι στην μορφή που τις σκεφτόμαστε. Γενικά ακόμα είμαστε στα μισά. Πχ δεν έχει καν ανοίξει το website μας, και όταν ανοίξει θα περιέχει ολόκληρο το γιγάντιο αρχείο του χώρου μας με όλα όσα υπάρχει κανείς να γνωρίζει διαχρονικά γι’ αυτόν αναλυτικά. Πότε θα γίνει αυτό δεν γνωρίζουμε, μιλάμε άλλωστε για άπειρο μέγεθος δεδομένων και δουλειά. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μόνο, ενώ είτε ομαδικά είτε ατομικά έχουμε ιδέες και projects που είδαμε ή δεν έχουμε δει παρόμοια παγκοσμίως που θέλουμε να επιτελέσουμε σταδιακά. Σε αυτό θα συμβάλει ραγδαία και η αναβάθμιση του εξοπλισμού της ομάδας μας που ξεκίνησε σταδιακά πριν λίγο καιρό και θα ολοκληρωθεί ως την επόμενη σεζόν πλήρως. Γενικά είναι όλα θέμα χρόνου και χρημάτων, που φυσικά προέρχονται όλα αποκλειστικά από την τσέπη μας χωρίς ανταπόδοση.

Ε: Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος, το προσωπικό σου όνειρο όσον αφορά την ομάδα;

Α: Ο προσωπικός μου στόχος είναι να κάνω όσο περισσότερα (νέα) Cosplays μπορώ, επειδή τo Cosplay είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου χόμπι. Όσον αφορά το προσωπικό μου όνειρο σχετικά με την ομάδα, αυτό είναι, η ομάδας μας να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται και όσοι θέλουν ή σκέφτονται να ασχοληθούν με το Cosplay, να κάνουν την επιθυμία τους πραγματικότητα.

Ε: Υπάρχουν άλλες σελίδες ή ομάδες με τις οποίες ασχολείσαι, όπου μπορούμε να βρούμε τη δουλειά σου και θα ήθελες να μας πεις γι’ αυτές;

Α: Στο παρελθόν αλληλεπιδρούσα με διάφορες άλλες ομάδες/σελίδες φίλων στον χώρο, όμως δυστυχώς διαλύθηκαν όπως ήδη ανέφερα μαζί με τις περισσότερες ομάδες του χώρου και αποχώρησα από κάποιες άλλες προσωπικές σελίδες στις οποίες ήμουν μάνατζερ, για προσωπικούς λόγους. Πλέον, είμαι μάνατζερ στην προσωπική σελίδα της μνηστής μου (Sophie Papadopoulou Cosplay) από τις 28 Ιουνίου 2017, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί κι εκείνη πιο σοβαρά με το Cosplay, ξεκινώντας πριν από 10 μήνες. Εκεί λοιπόν μπορείτε να βρείτε επιπλέον δουλειά μου, πέρα από την προσωπική και ομαδική μου σελίδα.

Ε: Υπάρχουν αρκετές ομάδες και σελίδες που λειτουργούν διαδικτυακά στην Ελληνική κοινότητα, μικρές και μεγάλες, καθώς και εκδηλώσεις οργανώνονται ανά τακτά διαστήματα. Ποια είναι η γνώμη σου για την Ελληνική anime κοινότητα, τις άλλες ομάδες και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται γενικά;

Α: Αν και υπάρχουν μερικές εκατοντάδες ελληνικές σελίδες και ομάδες, μόνο ορισμένες μονοψήφιου συνόλου είναι ενεργές, μεγάλες και παράγουν ουσιώδης έργο.  Από αυτές η καθεμιά έχει τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα και στόχο, και αυτό μεταδίδεται και στις αντίστοιχες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η καθεμιά, οι οποίες διαφέρουν εντελώς θεματικά μεταξύ τους. Έτσι δεν υπάρχει κάποια αλληλοεπικάλυψη ή ανταγωνισμός, αλλά αλληλοσυμπλήρωση. Φυσικά συνεργαζόμαστε λίγο πολύ με όλες, είτε τυπικά είτε και στην πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων τύπου meetings. Όσο για τους διοργανωτές εκδηλώσεων τύπου πάρτι και Convention, πιστεύουμε ότι ο καιρός των πάρτι έχει περάσει πλέον, παρόλο που με αυτά ξεκίνησε ο ελληνικός anime/cosplay χώρος και γι’ αυτό τον λόγο έχουν μείνει μόνο ένας μόνιμος διοργανωτής ανά πόλη. Ο κόσμος άλλαξε και δεν τα στηρίζει όπως παλιά. Όχι επειδή δεν είναι πολλαπλάσιος αριθμητικά από παλιότερα, αλλά επειδή επικεντρώνεται στα Conventions πάσης τύπου που περιέχουν Cosplays, τα οποία αντικειμενικά έχουν παραγίνει αριθμητικά.

Ε: Τι πιστεύεις ότι λείπει από την Ελληνική anime κοινότητα, τουλάχιστον εδώ στην Αθήνα;

Α: Αυτό που θα την ανέβαζε ακόμα πιο πάνω και έλειπε από πάντα. Η συμμετοχή στα σχετικά δρώμενα που την αφορούν. Χωρίς στήριξη σε όσα σε αφορούν, δεν μπορείς να περιμένεις να δεις καλύτερα πράγματα στον χώρο σου. Με το να κάθεται κανείς στο σπίτι του δεν βοηθά σε κάτι. Φυσικά από την άλλη μπορεί μόνο αυτό να επιζητά, οπότε και αυτό δεκτό είναι.

Ε: Τι θα ήθελες να δεις να βελτιώνεται, να αλλάζει, ή να σταματήσει να υπάρχει στην Ελληνική anime κοινότητα αυτή τη στιγμή;

Α: Αν και δεν πρόκειται να γίνει, καλό θα ήταν να μην υπάρχουν άτομα που προκαλούν αντιπαλότητες και προβλήματα, επειδή δεν έχουν τι να κάνουν ή επιζητούν δράματα και αρνητισμό λόγω χαρακτήρα και θέλουν όλοι να ασχολούνται με αυτούς, κάτι εύκολο σε ένα χώρο σαν τον δικό μας όπου το “διαφορετικό” και “niche” είναι πλήρως αποδεκτό. Αν δεν έχεις να προσφέρεις κάτι στον χώρο απλά φεύγεις. Στην Αθήνα ιδιαίτερα έχουν περάσει 3 κύκλοι με αυτή την κατάσταση όλα τα χρόνια στον χώρο μας και είναι κουραστικό να βλέπει κάποιος παλιότερος ξανά και ξανά το ίδιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο κάθε λίγα χρόνια. Ξεκινάνε όλοι καλά, παραγνωρίζονται κάποιοι, καταλήγουν παρέες ή μεμονωμένα άτομα να προκαλούν προβλήματα στους γύρω τους, διώχνουν κόσμο, φεύγουν τέλος και οι ίδιοι και αφήνουν συντρίμμια για να έρθει μετά η επόμενη φουρνιά κόσμου που τα αγνοεί και να κάνει τα ίδια λάθη. Συνήθως όλα γίνονται λόγω εγωκεντρισμού και ανωριμότητας και ανάγκης για προσοχή. Αυτά καλό θα ήταν να μην υπήρχαν καθόλου. Άλλο ένα πράγμα που θα έπρεπε να σταματήσει είναι φυσικά η ίδια η ανωριμότητα, το μίσος και ημιμάθεια που οδηγεί σε άσκοπες διαμάχες και δίνει κακή εικόνα στον χώρο και διώχνει κόσμο. Γι’ αυτόν τον σκοπό χρειάζεται ανάλογη αυστηρή διαχείριση στις μεγάλες ομάδες του χώρου ώστε να κόβονται τέτοιες συμπεριφορές πριν καν αρχίσουν.

Ε: Θέλεις τα anime να γίνουν πιο «mainstream» και πιο γνωστά στον κόσμο ώστε η κοινότητα μας να μεγαλώσει, ή προτιμάς μια πιο μικρή κοινότητα όπου όλοι μας θα μοιραζόμαστε κάτι «ξεχωριστό» μεταξύ μας;

Α: Φυσικά να μεγαλώσει. Όσο περισσότεροι τόσο καλύτερο και τόσο πιο εύκολα να γίνουν πράγματα στον χώρο που θα κάνουν διαφορά.

Ε: Ανέφερες ότι η ομάδα έχει έντονη δραστηριότητα και στη Θεσσαλονίκη. Έχεις βρεθεί εκεί και πως ήταν η εμπειρία σου;

Α: Ναι, είχα την τύχη να επισκεφτώ στην Θεσσαλονίκη αρκετές φορές, αλλά και την Καβάλα εκ μέρους της ομάδας, για σχετική κάλυψη. Όσον αφορά την Θεσσαλονίκη, δηλαδή το επίκεντρο της βόρειας Ελλάδας πάνω στο Cosplay, συνήθως εμφανίζομαι σε μεγάλες εκδηλώσεις (καθώς λόγω μεγάλης απόστασης προφανώς δεν έχω την δυνατότητα να επισκέπτομαι την πόλη για κάθε πάρτι) όπως τα Conventions «eGaming» το οποίο διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο, αλλά και το «The Comic Con» που διοργανώνεται κάθε Μάιο. Αναφορικά, το «eGaming» αποτελεί τον 7ο μεγαλύτερο πόλο έλξης και το «Τhe Comic Con» αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο πόλο έλξης  σχετικά με Cosplays, σε όλη την Ελλάδα.
Η εμπειρία από τις επισκέψεις μου στην Θεσσαλονίκη, είναι πλήρως ευχάριστη και απολαμβάνω τα ταξίδια που πραγματοποιώ κάθε φορά προς την συμπρωτεύουσα.

Ε: Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι εντατικά με τα anime, πως ξεκίνησες και ποιο ήταν το πρώτο σου;

Α: Σαν μικρό παιδί κι εγώ που του άρεσαν (κι ακόμη του αρέσουν) τα κινούμενα σχέδια, παρακολουθούσα αρκετές σειρές, κυρίως δυτικές, ανακαλύπτοντας πολύ αργότερα την διαφορά μεταξύ του «cartoon» και του «anime». Ήμουν στο δημοτικό όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι εντατικά με τις σειρές anime. Συνεπώς, απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ, το πρώτο anime που παρακολούθησα ήταν η «Sailor Moon» και αργότερα μπήκαν και άλλες σειρές στην ζωή μου όπως oι: «Pokemon», «Dragon Ball», «One Piece» και το «Yu-Gi-Oh!». Φυσικά, όλες αυτές τις σειρές τις παρακολουθούσα από την τηλεόραση, καθώς τότε ουδεμία σχέση είχα με το διαδίκτυο. Πλέον όμως έχω σταματήσει να παρακολουθώ σειρές, δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου.

Ε: Αγαπημένο ή αγαπημένα anime;

Α: Θα πω τις προαναφερθέντες σειρές, δηλαδή «Sailor Moon», «Pokemon», «One Piece», «Dragon Ball» και «Υu-Gi-Oh!».

Ε: Πόσο καιρό ασχολείσαι με την φωτογραφία και τι σε τράβηξε ώστε να ασχοληθείς με ένα τέτοιο χόμπι;

Α: Πάντα μου άρεσε η φωτογραφία σαν αντικείμενο. Να φανταστείς ότι σε κάθε οικογενειακό ταξίδι, εγώ ήμουν αυτός που τραβούσε τις φωτογραφίες. Ωστόσο, πιο «επαγγελματικά» ασχολούμαι από τις 22 Φεβρουαρίου 2014, όταν αποφάσισα να κάνω την εμφάνισή μου σε κάποιο πάρτι της κοινότητας (διοργανωμένο από την ομάδα Kawaii Gentleman Fox, όπου λίγο αργότερα έγινα επίσημος φωτογράφος της ομάδας) με σχετικό Cosplay και φυσικά, χωρίς κανείς να μου το ζητήσει, κάλυψα το πάρτι. Η «μαγεία» του αντικειμένου ήταν αυτή που με τράβηξε να ασχοληθώ. Το να μπορείς να απαθανατίζεις κάθε ανάμνηση, είναι απλά φανταστικό.

Ε: Εάν δεν φωτογράφιζες Cosplayers, με τι είδους άλλες φωτογραφίσεις θα ήθελες να ασχολείσαι;

Α: Αν και υπάρχουν πάρα πολλά είδη φωτογραφίσεων, σίγουρα θα ήθελα να ασχολούμαι με τοπία, με πορτραίτα αλλά και αναμφίβολα με διάφορες καλλιτεχνικές, όπως π.χ. μόδας.

Ε: Όσον αφορά το τεχνικό μέρος, πες μας για τον εξοπλισμό σου. Τι φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιείς και ποια ήταν η πρώτη σου κάμερα;

Α: Ξεκίνησα με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Compact (η αλλιώς «απλή ταξιδιών» όπως τις λέω εγώ αυτές) τύπου Samsung ST66 Zoom Lens (5x) 4.5-22.5 mm, f/1:2.5-6.3, 25 mm, 16.1 megapixels. Με την συγκεκριμένη μηχανή κάλυψα την πρώτη μου εκδήλωση (όπως ήδη ανέφερα) αλλά και το πρώτο μου (επίσημο) Cosplay, με αυτοφωτογράφιση!
Σχεδόν 1 χρόνο αργότερα αποφάσισα επιτέλους να αναβαθμίσω τον εξοπλισμό μου, αποκτώντας μια κάμερα DSLR τύπου Nikon D3300 AF-S DX Nikkor 18-55 mm, f/3.5-5.6 G VR II, 24,2 megapixels. Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής από τις χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο, με έχει αφήσει κάτι παραπάνω από ικανοποιημένο! Σύντομα όμως θα αναβαθμίσω ξανά τον εξοπλισμό μου, καθώς μου αρέσει να βελτιώνω τις δυνατότητές μου.

Ε: Με ποια άλλα χόμπι ασχολείσαι;

Α: Πέρα από το Cosplay που θεωρώ ότι είναι το απόλυτο χόμπι (λόγω του ότι πρόκειται για ένα σύνολο καλών τεχνών) μου αρέσει επίσης να ασχολούμαι με βιντεοπαιχνίδια, κινηματογράφο, μουσική, διάβασμα.

Ε: Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με την φωτογραφία ή έχει ξεκινήσει πρόσφατα;

Α: Θα τον συμβούλευα να ξεκινήσει με ότι εξοπλισμό διαθέτει, να μην τα παρατήσει αν δεν μείνει ικανοποιημένος από το αρχικό αποτέλεσμα και να συνεχίζει να μαθαίνει την τέχνη της φωτογραφίας, μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα! Να μην σταματήσει να κάνει αυτό που αγαπά!

Ε: Η φωτογραφία είναι ένα δημιουργικό χόμπι και βασίζεται πάνω στην έμπνευση που θα έχεις εκείνη τη στιγμή. Υπάρχει κάποιο άτομο ή άτομα που είναι ιδιαίτερα στη ζωή σου, σου δημιουργούν αυτήν την έμπνευση και σε στηρίζουν για να προχωρήσεις;

Α: Φυσικά, πρώτη απ’ όλους είναι η μνηστή μου την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω για όλη την υποστήριξη και την έμπνευση που μου δίνει. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους μου, την κολλητή μου και όποιον ενδιαφερόμενο μου κάνει την τιμή, όταν μου προτείνει να τον φωτογραφίσω με κάποιο Cosplay.

Ε: Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε όσον αφορά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Δημήτρη Παπαδόπουλου;

Α: Αν και δεν μου αρέσει να μιλάω για μένα, θα μπορούσα να πω ότι είμαι σοβαρός, αλλά όταν θέλω γίνομαι πολύ αστείος, ευχάριστος, ευγενικός, υποστηρικτικός, αποφασιστικός και θεωρώ ότι το πιο χαρακτηριστικό μου στοιχείο είναι η υπομονή αλλά και η επιμονή.
Πιστεύω ότι όποιος με έχει γνωρίσει θα μπορούσε να πει τα ίδια πράγματα.

Ε: Και η τελευταία και πιο σημαντική ερώτηση. Ομάδα L ή ομάδα Kira;

Α: Δεδομένου ότι αυτοί οι δύο χαρακτήρες δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους (εννοώ ότι και οι δύο δολοφονούν εγκληματίες) θεωρώ τον χαρακτήρα του Κira «κακό». Ο λόγος που έβαλα τα εισαγωγικά στην λέξη κακός είναι επειδή οι λέξεις «καλό» και «κακό» είναι πάντα σχετικές. Το καλό και το κακό βρίσκονται ήδη μέσα μας και είναι στην κρίση του καθενός να επιλέξει μια πλευρά. Όσον αφορά τον Kira, μην ξεχνάμε ότι είχε την φιλοδοξία να γίνει «Θεός»! Κατά την δική μου γνώμη, μόνο ένας «κακός» ο οποίος διψάει για εξουσία θα είχε μια τέτοια φιλοδοξία, οπότε ως λάτρης των κακών, θα πω ότι υποστηρίζω αυτόν!
__________

Αν και ανακάλυψα χωρίς να το περιμένω άλλον έναν υποστηρικτή του Kira, είχαν πιστεύω ενδιαφέρον οι απαντήσεις του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δημήτρη καταρχήν που συμφώνησε για να μας παραδώσει αυτήν την συνέντευξη, αλλά και για τον χρόνο που αφιέρωσε για να απαντήσει τις ερωτήσεις.

Πιστεύω ότι είστε ήδη μέλος της ομάδας Cosplayers//GR, όμως σε περίπτωση που δεν είστε, γίνετε τώρα! Δείτε και τα βίντεο τους στο κανάλι τους στο YouTube και ανυπομονούμε με το καλό να δούμε και την ιστοσελίδα τους!

2 Comments »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: