Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Δημήτρης Καραμανίδης

Αυτόν τον μήνα φιλοξενούμε στη σελίδα μας τον ιδιοκτήτη του Busted.gr και απαντά στις ερωτήσεις μας πάνω στο gaming και όχι μόνο!

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που φιλοξενούμε τον Δημήτρη Καραμανίδη στη σελίδα μας, ιδιοκτήτη και αρθρογράφο μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές gaming σελίδες, το Busted.gr. Είμαι σίγουρος ότι οι gamers γνωρίζετε τη σελίδα και την έχετε ήδη επισκεφτεί πολλές φορές και μερικοί από εσάς μπορεί να ακολουθείτε ήδη τη σελίδα τους στο Facebook ή να είστε μέλος της ομάδας τους. Ήρθε η στιγμή να μάθετε για τον Δημήτρη πέρα από τα άρθρα που γράφει, για το πως ξεκίνησε η σελίδα του, για τις συνήθειες του πάνω στο gaming, για τη σχέση του με τα anime, αλλά και για πολλά άλλα!

Αυτή τη φορά, η συνέντευξη θα γίνει με διαφορετικό τρόπο! Εκτός από τον Δημήτρη, η σελίδα μας φιλοξενεί άλλο ένα άτομο, την Χρύσα Ζιώρη, διαχειρίστρια της σελίδας Άντε να δούμε τι θα δούμε, η οποία και εκείνη θα θέσει με τη σειρά της τις δικές της ερωτήσεις στον Δημήτρη, μιας που είναι καλύτερη gamer από εμένα!

Α.Τ. Πες μας λίγα λόγια για τη σελίδα σου. Πόσα χρόνια είναι ενεργή και ποιο είναι το περιεχόμενο που θα βρούμε εκεί;

Το Busted είναι ενεργό σχεδόν 5 χρόνια, μέχρι και σήμερα έχουν δημοσιευθεί περί των 11.800 άρθρων και το περιεχόμενο αφορά κυρίως Gaming και σε δεύτερο πλάνο τεχνολογία/gadgets και γενικότερη ψηφιακή ψυχαγωγία, όπως ξένες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Θεωρώ πάντως πως το Busted τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί εκτός από μία «σελίδα» που αναφερόμαστε πολλές φορές γενικά, στην πιο «υγιή» εγχώρια gaming κοινότητα που επεκτείνεται σε Facebook [Page και Group (Greek Busted Gamers)], Twitter, Instagram και φυσικά YouTube. Τον χαρακτηρισμό βέβαια δεν τον έχω δώσει εγώ αλλά τον έχω διαβάσει αρκετές φορές από μέλη της κοινότητας και με χαροποιεί ιδιαιτέρως.

Α.Τ. Πώς αποφάσισες να την ξεκινήσεις; Πώς προήλθε η έμπνευση να δημιουργήσεις μια τέτοια σελίδα;

Αρχικά είμαι Gamer από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ας ξεκινήσουμε από αυτό. Στη συνέχεια, πάντα θυμάμαι να ψάχνομαι στο ίντερνετ, από εποχές σύνδεσης PSTN. Μάλιστα, το πρώτο μου site/κοινότητα το είχα δημιουργήσει σε ηλικία 13 χρονών το μακρινό 2001, αφιερωμένο στη τότε μου anime αγάπη, Dragon Βall. Όσον αφορά το Busted πάντα ένιωθα ότι ήθελα να μοιράζομαι τις gaming σκέψεις μου, τις εμπειρίες μου και να αλληλεπιδρώ με ανθρώπους που έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα. Επομένως η έμπνευση προήλθε από ένα συνδυασμό πραγμάτων που ωρίμασαν μία περίοδο της ζωής μου που είχα λίγο παραπάνω από ελεύθερο χρόνο από το κανονικό. Βέβαια κανένας δεν μπορεί να προγραμματίσει πως θα εξελιχθεί κάθε project αλλά είμαι πολύ περήφανος για την εξέλιξη του Busted κι ας μην μου φτάνει πλέον χρόνος να ξυθώ, που λένε. Επίσης, όσον αφορά την αρθρογραφία, είχα ασχοληθεί στο παρελθόν και με τον έντυπο τύπο, συγκεκριμένα στο περιοδικό PC Master για κάποιο χρονικό διάστημα. Μετά από όλα αυτά, θα επιστρέψω στη θεματική μου περίοδο και θα δώσω ιδιαίτερη βάση ξανά στο ότι είμαι Gamer από πάντα και πιστεύω ότι αυτό ήταν η βάση που οικοδομήθηκαν όλα.

Α.Τ. Φαντάζομαι ότι αυτό που βλέπουμε στη σελίδα είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Πες μας λίγα λόγια για την ομάδα σου.

Όσο όρεξη για δουλειά κι αν έχει κάποιος, τίποτα δεν επιτυγχάνεται εάν δεν υποστηρίζεται από μία ομάδα με τις ίδιες ανησυχίες και κοινούς στόχους. Στο Busted έχω την ευτυχία να βρίσκομαι ανάμεσα σε μία ομάδα που έχω την τιμή να αποκαλώ φίλους, να κουβαλάμε την ίδια «τρέλα» και να πασχίζουμε με το ίδιο πάθος. Τα μέλη της ομάδας βρίσκονται διασκορπισμένα σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, αλλά η τεχνολογία μας φέρνει καθημερινά κοντά για να οργανώνουμε τις δραστηριότητες μας στο Busted και όχι μόνο.

Α.Τ. Τι σχέδια έχεις για το μέλλον της σελίδας; Υπάρχουν νέες ιδέες ή project σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο;

Σχέδια υπάρχουν συνεχώς για το Busted. Θεωρώ ότι κάτι που δεν εξελίσσεται είναι καταδικασμένο να «πεθάνει». Σχέδια και ιδέες λοιπόν συζητούνται συνεχώς με γνώμονα να προσφέρουμε περισσότερο ποιοτικό περιεχόμενο και να είμαστε πιο άμεσοι με την κοινότητα με την οποία θέλουμε να αλληλεπιδρούμε συνεχώς. Τους τελευταίους μήνες έχουμε «επενδύσει» για παράδειγμα πολύ κόπο και χρόνο στο YouTube κανάλι του Busted.gr για ποιοτικό περιεχόμενο όπως για παράδειγμα τα συνεχώς αυξανόμενα Video Reviews, #lootoftheday Videos, εκπομπές Recap κ.ο.κ.

Α.Τ. Πώς ήταν η ανταπόκριση του κόσμου τον πρώτο καιρό λειτουργίας της σελίδας; Ήσουν ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα που έφερνε; Είσαι ικανοποιημένος με την ανταπόκριση που έχετε τώρα;

Θεωρώ πως είναι όλα θέμα αντίληψης και φυσικά του τι στόχο έχει ο καθένας σε ένα αντίστοιχο project. Προσωπικά ο στόχος μου ήταν να κάνουμε κάτι το οποίο αγαπάμε και γουστάρουμε, επομένως όσο κατάφερνα να κάνω αυτό, ήμουν χαρούμενος κι ας είχαμε λίγες επισκέψεις και προβολές. Όταν έχεις υπομονή, δεν απογοητεύεσαι και συνεχίζεις με την ίδια όρεξη και τότε η ανταπόκριση έρχεται, όπως ευτυχώς συνέβη και με το Busted. Δεν μ’ αρέσει να μετράω την ικανοποίηση με αριθμούς, γιατί πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται ένας άνθρωπος, με προσωπικότητα, ανησυχίες, σκέψεις κ.λ.π. Επομένως, όταν κάνεις κάτι και το βλέπουν εκατό μοναδικοί άνθρωποι πως να μην είσαι ικανοποιημένος, ειδικά όταν πλέον το βλέπουν χιλιάδες. Αλλά για να μην απομακρύνομαι από το point της ερώτησης, θεωρώ ότι το Busted, λόγω του επιπέδου της κοινότητας και της κορυφαίας ποιοτικής δουλειάς που γίνεται δύναται και αξίζει να εξελίσσεται περισσότερο.

Α.Τ. Η σελίδα είναι επίσης και χορηγός επικοινωνίας σε αρκετές από τις εκδηλώσεις που γίνονται, κυρίως εδώ στην Αθήνα. Έχεις παρευρεθεί σε κάποια προσωπικά; Μίλησε μας λίγο γι’ αυτές.

Ναι, η αλήθεια είναι ότι έχουμε συμμετάσχει αρκετές φορές ως χορηγοί επικοινωνίας στα μεγαλύτερα event της χώρας, πάντα χωρίς να ζητάμε οποιοδήποτε αντίτιμο, γιατί θεωρώ καθήκον να υποστηρίζουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα πραγματοποιείται και θα πάει την γενικότερη αντίστοιχη κουλτούρα στην Ελλάδα λίγο πιο μπροστά και πιο κοντά στα διεθνή πρότυπα. Δυστυχώς, διότι διαμένω εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά από την Αθήνα, δεν μπόρεσα να παρευρεθώ σε πολλά από αυτά, όμως κατάφερα να πάω σε κάποια που αφορούσαν το Gaming, όπως το Xbox Arena Festival, το eGaming στη Δ.Ε.Θ. κ.ο.κ.

Α.Τ. Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος, το προσωπικό σου όνειρο όσον αφορά τη σελίδα; Πού θα ήθελες να την δεις να φτάνει και τι έχεις «απωθημένο» να κάνεις με αυτήν;

Κατά διαστήματα πολλά milestones που είχα βάλει στο μυαλό μου και προκύπτουν όταν ασχολείσαι με το αντικείμενο νιώθω ευλογημένος γιατί έχουν πραγματοποιηθεί και πλέον έχω «απομυθοποιήσει» και αντιστοίχως πολλά πράγματα. «Απωθημένο» θα έλεγα να πάμε στην E3 στο Los Angeles όταν θα ανακοινωθούν οι next-gen κονσόλες.

Χ.Ζ. Πόσες ώρες την εβδομάδα αφιερώνεις στο gaming;

Ανάλογα την περίοδο και ανάλογα αν παίζω για διασκέδαση ή για τις ανάγκες Reviews παιχνιδιών. Αν για παράδειγμα είναι φθινόπωρο, που συνήθως γίνεται καταιγισμός από κυκλοφορίες, μπορεί να παίζω και 25-30 ώρες την εβδομάδα, αλλά σε μία περίοδο ήσυχη από απαιτήσεις μπορεί να παίζω και 6-10 ώρες, ή μπορεί και ακόμα λιγότερο.

Χ.Ζ. Ποια είναι η αγαπημένη σου κονσόλα;

Αγαπημένη κονσόλα δεν έχω και δεν το λέω για να μην ξεσηκώσω τυχόν αντιδράσεις. Συνήθως έχω, όπως το λέω, «βασική» κονσόλα που παίζω και τα multiplatform πέρα από τις αποκλειστικότητες. Αν με ρωτούσες στην προηγούμενη γενιά ίσως να σου έλεγα Xbox 360 για «βασική» κονσόλα, τώρα σε αυτή τη γενιά «βασική» κονσόλα έχω το PS4 και συγκεκριμένα το PS4 Pro.

Α.Τ. Ποιο ήταν το πρώτο σου βιντεοπαιχνίδι και σε ποια κονσόλα;

Πηγαίνοντας αρκετά χρόνια πίσω, θυμάμαι ως πρώτο μου παιχνίδι σε κονσόλα το Tanks για το Atari.

Χ.Ζ. Σε κάποιον που θέλει να πάρει τώρα την πρώτη του κονσόλα, ποια θα του πρότεινες;

Επειδή οι κονσόλες έχουν γίνει «ομαδικό» άθλημα λόγω της επιμονής των εταιρειών στο online multiplayer, θα έλεγα σε κάποιον να πάρει την κονσόλα που έχουν οι φίλοι του καθώς, πέρα από διαδικτυακό παιχνίδι, θα ανταλλάζουν παιχνίδια κ.λ.π. Για τους πιο «μοναχικούς» να κοιτάξουν τα αποκλειστικά παιχνίδια κάθε κονσόλας και αναλόγως γούστου να επιλέξουν.

Α.Τ. Πιστεύεις ότι υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας για να ασχολείται κάποιος με τα βιντεοπαιχνίδια;

Τα βιντεοπαιχνίδια σαν ψηφιακή διασκέδαση έχει διάφορα είδη για κάθε ηλικία. Όπως οι ταινίες, κάποιες είναι για παιδιά και κάποιες για μεγάλα παιδιά, αυτό ακριβώς ισχύει και με τα βιντεοπαιχνίδια. Επομένως, θα έλεγα ότι αν υπάρχει συνδυασμός με το σωστό περιεχόμενο, τα οφέλη που μπορεί να έχει ένα παιδί και από τα βιντεοπαιχνίδια είναι πολλά, πάντα με μέτρο. Την άποψή μου δεν την εκφράζω αυθαίρετα, αλλά και με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού.

Χ.Ζ. Ποια 5 παιχνίδια θεωρείς πως ένας gamer θα πρέπει να παίξει σίγουρα μέσα στο 2018;

Δύσκολη ερώτηση πραγματικά και απαιτεί αρκετή σκέψη οπότε θα αναφέρω παιχνίδια που θα έρθουν πρώτα στο μυαλό μου και τα θεωρώ εξαιρετικά. Έχουμε και λέμε λοιπόν,  τα The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Horizon: Zero Dawn, Assassin’s Creed Origins, God of War και Cuphead.

Χ.Ζ. Προτιμάς να αγοράζεις τα παιχνίδια σε retail ή digital μορφή;

Μεγάλωσα την εποχή που άνθισε το gaming στη φυσική του μορφή και, ξέρετε, υπάρχει μια γοητεία όταν μεγαλώνεις στην επαρχία και δεν έχεις πρόσβαση σε πληθώρα παιχνιδιών από τα τοπικά καταστήματα. Εννοείται και το ίντερνετ πριν 15-20 χρόνια θεωρούνταν πολυτέλεια οπότε, λίγο με τα περιοδικά και κάποια τηλέφωνα σε εταιρείες διανομής, μπορεί και να κατάφερνες να αγοράσεις αυτό που θες. Φτάνοντας στο σήμερα αγοράζω πλέον και τα δύο. Προτιμώ την «συλλεκτικότητα» του retail αλλά βλέπω και με θετικό μάτι την ελευθερία κινήσεων που σου δίνει το digital.

Χ.Ζ. Ποια είναι η γνώμη σου για το VR;

Θεωρώ ότι το VR, σαν τεχνολογία, βρίσκεται σε αρκετά αρχικό στάδιο, τουλάχιστον στο κομμάτι που αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει μέλλον στη συγκεκριμένη κατηγορία και θα δούμε περισσότερα και βελτιωμένα πράγματα στην επόμενη γενιά κονσολών.

Χ.Ζ. Με αφορμή την κυκλοφορία του Switch, πιστεύεις πως η Sony θα κάνει κάποια κίνηση να βγάλει φορητή κονσόλα;

Σίγουρα θα ήθελα, όπως και πολλοί φίλοι υποθέτω, αλλά θα είχε νόημα μόνο αν μοιραζόταν την ίδια βιβλιοθήκη παιχνιδιών με το PS4 σε ψηφιακή μορφή ώστε να μην έχουμε ένα αποτέλεσμα τύπου PS Vita. Τώρα, για το αν θα κυκλοφορήσει, είμαι σίγουρος ότι το έχει σκεφτεί και ότι υπάρχουν σχέδια σε κάποιο συρτάρι, αλλά συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Χ.Ζ. Συνήθως κυνηγάς την πλατίνα στα trophies ή όταν ολοκληρώσεις το main story προχωράς στο επόμενο παιχνίδι;

Υπήρχε ένα διάστημα που κυνηγούσα τα πάντα. Πλέον κυνηγάω πλατίνες επιλεκτικά και κυρίως από παιχνίδια που δεν θα μου βγάλουν την πίστη για να την πάρω, είτε από παιχνίδια που με απορρόφησαν, όπως το Assassin’s Creed Origins. Βέβαια, ό,τι και να πω, οι 120-130 πλατίνες μιλούν από μόνες τους και δεν μ’ αφήνουν μεγάλα περιθώρια να «δικαιολογηθώ».

Χ.Ζ. Πόση ώρα αφιερώνεις συνήθως σε ένα παιχνίδι πριν κάνεις το review του;

Σίγουρα αφιερώνω το χρόνο που απαιτεί μέχρι να δω τους τίτλους τέλους. Είναι μεγάλη «παγίδα» να κάνει κάποιος review για ένα παιχνίδι χωρίς να το τερματίσει γιατί, μια ανατροπή, ένα plot twist, μια στιγμή, μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα προς κάποια κατεύθυνση, είτε θετική είτε αρνητική. Βέβαια εξαρτάται πάντα και από το είδος του παιχνιδιού.

Χ.Ζ. Ποιο είναι το καλύτερο «loot of the day» που έχεις κάνει μέχρι στιγμής;

Μου αρέσει πολύ η ερώτηση γιατί το #lootoftheday είναι κάτι που ξεκίνησε από τη κοινότητα Busted και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πραγματικά νιώθω υπερήφανος. Δεν περίμενα ότι θα με δυσκολέψει τόσο όμως καθώς αναζητώ το καλύτερο. Θα επέλεγα ως καλύτερα κάποια δώρα που σχετίζονται με το Gaming κι έχουν γίνει από πραγματικούς φίλους που απέκτησα μέσα από το Busted και αφορά ξεχωριστές gaming κούπες, φωτιστικά κ.λ.π.

Α.Τ.  Έχεις τελειώσει κάποια σχολή; Δουλεύεις κάπου; Έχεις κάποια χόμπι ή ασχολίες πέρα από το gaming και τη σελίδα;

Ναι, έχω τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Δυστυχώς η ενασχόληση στο gaming και ειδικά στο Busted δεν μου αφήνουν χρόνο για πολλά πράγματα. Έχω όμως κι ένα κτήμα που συχνά πηγαίνω να χαλαρώσω να παίξω με το σκυλί μου (Iris) και να ασχοληθώ λίγο με τη φύση και με πιο χειρωνακτικές δουλειές.

Α.Τ. Οι απαιτήσεις που έχει η λειτουργία της σελίδας είναι πολλές; Πώς καταφέρνεις να τη συνδυάσεις με τη δουλειά σου από άποψη χρόνου;

Οι απαιτήσεις δυστυχώς ή ευτυχώς πλέον είναι πάρα πολλές. Όμως, όταν υπάρχει όρεξη και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, στο τέλος της ημέρας ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου με χαμόγελο. Τώρα, για το πως τα καταφέρνω να τα συνδυάσω, πολλές φορές απορώ κι εγώ ο ίδιος.

Α.Τ. Ποια είναι η σχέση σου με τα anime; Παρακολουθείς κάποιες σειρές;

Έχω πολύ θετική στάση απέναντι στα anime. Ευτυχώς, βλέπω ότι πολλές πλατφόρμες, όπως το Netflix, υποστηρίζουν αρκετά την κατηγορία τελευταία κι έχω την ευκαιρία να παρακολουθήσω κι από εκεί υλικό. Βέβαια, από μικρός μέχρι και σήμερα, έχω μεγάλη αγάπη για το Dragon Ball, το οποίο ακόμη θεωρώ το Dragon Ball Z αξεπέραστο.

Α.Τ. Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε όσον αφορά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Δημήτρη Καραμανίδη;

Είναι πάντα άβολο να μιλάς για τον εαυτό σου στο τρίτο πρόσωπο, οπότε θα αρκεστώ απλά σε ένα χαρακτηριστικό που θεωρώ ότι με προσδιορίζει απόλυτα και αυτό είναι «τελειομανής». Για παράδειγμα, δεν μπορώ να ηρεμήσω αν ξεκινήσω κάτι και δεν το διεκπεραιώσω στο βαθμό που θα το θεωρήσω καλό και σίγουρα δεν θα πιαστώ με κάτι σε αντίθετη περίπτωση. Ένα χαρακτηριστικό πάντως που καμιά φορά είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο και κουραστικό, επομένως θα συμβούλευα να παίρνετε γενικά τα πράγματα στη ζωή σας πιο χαλαρά.

____________

Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να κάνω στον Δημήτρη την ερώτηση που κάνω σε όλους τους φιλοξενούμενους μου για το εάν είναι ομάδα L ή ομάδα Kira, μιας που δεν έχει δει το anime Death Note, αλλά μόνο την πρόσφατη ταινία του Netflix. Αυτός μου τη γλίτωσε!

Πέρα από αυτό, είμαι σίγουρος ότι όλοι απολαύσατε τις απαντήσεις του Δημήτρη Καραμανίδη, είτε είστε gamer ή είτε όχι. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω που συμφώνησε για να μας παραδώσει αυτήν την από κοινού συνέντευξη, αλλά και για τον χρόνο που αφιέρωσε για να απαντήσει τις ερωτήσεις. Χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ιδιοκτήτη μιας από τις πιο πετυχημένες gaming σελίδες.

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τη σελίδα Busted.gr, να κάνετε like στη σελίδα τους στο Facebook, αλλά και να τους ακολουθήσετε στο YouTube!

Εάν θέλετε να γνωρίσετε και να μιλήσετε με τον ίδιο τον Δημήτρη, μπορείτε να του στείλετε αίτημα φιλίας στο Facebook, αλλά και να τον ακολουθήσετε στο Instagram!

Τέλος, θέλω επίσης να ευχαριστήσω και την Χρύσα Ζιώρη που δέχτηκε να πάρει και αυτή μέρος στη συνέντευξη και να με βοηθήσει με τις ερωτήσεις! Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και να κάνετε like στη σελίδα της Άντε να δούμε τι θα δούμε στο Facebook!

1 σχόλιο »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: