Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατί αγαπάμε τα anime

Είτε είμαστε φανατικοί και παρακολουθούμε σειρές «με την κουτάλα», είτε το μόνο που έχουμε παρακολουθήσει είναι απλά μερικές σειρές, η αγάπη μας για τα anime είναι κοινή.

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως όλοι έχουμε δει το κλασικό meme που λέει ότι «τα anime είναι για παιδιά». Τα επιχειρήματα που δίνονται ως απάντηση σε αυτό το meme είναι σωστά και το μόνο που θα πω εγώ είναι πως «τα anime είναι για όλα τα γούστα» και πως πραγματικά ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρει κάτι που να είναι στο στυλ του και να του αρέσει. Είμαι σίγουρος ότι τα παραπάνω δεν είναι κάτι που βλέπετε για πρώτη φορά. Συζητήσεις τέτοιου είδους έχουν γίνει πολλές φορές, δεν είναι κάτι πρωτότυπο, σε αυτό το άρθρο απλά θα δείτε κάποιες δικές μου σκέψεις τις οποίες θα βάλω σε μια σειρά και θα εκφράσω με λέξεις.

Για να απαντήσω στο ερώτημα «γιατί αγαπάμε τα anime», θέλω πρώτα να μιλήσω για τα ίδια τα anime και για το τι είναι. Τα anime είναι ένα καταπληκτικό μέσο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να εξιστορήσουν μια υπόθεση με τρόπο αποτελεσματικό, όσο ακραία και να είναι η υπόθεση αυτή. Σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι η εικόνα των anime είναι ήδη ψεύτικη. Είναι χαρακτήρες και σκηνικά που έχουν ζωγραφιστεί, άρα οτιδήποτε «μη-ρεαλιστικό», όπως οι εξωγήινοι, το μεταφυσικό, το φανταστικό, οι μεταμορφώσεις και άλλα, δεν μοιάζουν ψεύτικα, αφού ολόκληρη η ιδέα από την αρχή ξέρουμε ότι είναι ψεύτικα. Για παράδειγμα, σε μια live action ταινία, όπου όλα τα σκηνικά και οι ηθοποιοί είναι πραγματικά, για να αποτυπωθεί ένας εξωγήινος θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειδικά εφέ. Εάν τα εφέ αυτά είναι άσχημα, η αποτύπωση του εξωγήινου σε σύγκριση με το αληθινό περιβάλλον θα είναι μια αποτυχία και πιθανότατα το κοινό θα καταλήξει να κοροϊδεύει το αποτέλεσμα που βλέπει. Ακόμη και εάν τα ειδικά εφέ είναι πολύ καλά, το μυαλό ξέρει ότι αυτό που βλέπει δεν είναι πραγματικό, άρα λιγότερο πιστευτό. Αυτός είναι και από τους πιο βασικούς λόγους που παρέες μαζεύονται και βλέπουν θρίλερ με σβηστά φώτα και καταλήγουν να γελάνε περισσότερο σε σύγκριση με το εάν έβλεπαν κωμωδία. Δεν λέω ότι τα anime τρόμου είναι καλύτερα. Ο τρόμος είναι ίσως ο μόνος τομέας όπου τα anime δεν έχουν πετύχει ιδιαίτερα, οι λόγοι όμως είναι διαφορετικοί, τους οποίους θα τους αναλύσω σε άλλο άρθρο. Όμως, επειδή το μυαλό ξέρει από την αρχή στα anime ότι αυτό που βλέπει είναι ψεύτικο, όταν δει κάτι «μη-ρεαλιστικό», όπως ένας εξωγήινος, αυτό δεν ξεχωρίζει με αρνητικό τρόπο, αλλά είναι προσαρμοσμένο με το υπόλοιπο περιβάλλον ομοιόμορφα. Έτσι, το μυαλό δεν το βλέπει σαν κάτι παράταιρο, αλλά επικεντρώνεται στη σημασία που θα παίξει αυτό στην ιστορία.

Θαυμάζω τους Ιάπωνες δημιουργούς γιατί πραγματικά μας έχουν παρουσιάσει ιστορίες οι οποίες είναι μοναδικές και με πολλή φαντασία. Μπορώ να αναφέρω άπειρα παραδείγματα ιστοριών που έχουν πραγματικά μοναδικά και πρωτότυπα στοιχεία στην υπόθεση τους. Από το κλασικό Death Note, όπου γράφεις το όνομα κάποιου στο σημειωματάριο και αυτός πεθαίνει, στα battle royales των Fate series, στα όπλα του Shu Ouma από το Guilty Crown, τη συγκινητική ιστορία του AnoHana και του Clannad, τον φανταστικό κόσμο του No Game No Life και άπειρα άλλα παραδείγματα όπου οι ιστορίες τους είναι πραγματικά μοναδικές. Ο λόγος που καταφέρνουν και μας δίνουν αυτές τις καταπληκτικές ιστορίες, εκτός της τρομερής φαντασίας που έχουν, είναι και ο παραπάνω. Τα anime είναι το μέσο που τους επιτρέπει να πειραματιστούν, να ξεφύγουν από τα όρια, να τολμήσουν να τραβήξουν πιο μακριά τη φαντασία τους, να καταφέρουν να εκφράσουν την ιστορία τους ακριβώς όπως τη θέλουν, χωρίς να έχουν τον φόβο ότι θα το παρακάνουν. Γι’ αυτό και τα πλάσματα και οι καταστάσεις στο Parasyte δεν μας ξενίζουν, γι’ αυτό και οι μάχες στο Dragonball, το Naruto και το One Piece μας φαίνονται εντυπωσιακές, γι’ αυτό οι ιστορίες στο Mushi-shi και το Your Name είναι πανέμορφες. Τα anime είναι το ιδανικότερο μέσο για να αποδώσει κάποιος μια ιστορία, όσο ρεαλιστική ή τραβηγμένη μπορεί να είναι. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα manga.

Έχοντας αναλύσει τα παραπάνω, μπορώ να επανέλθω στο πρώτο μου ερώτημα: γιατί αγαπάμε τα anime; Πλέον, η απάντηση είναι απλή: γιατί πολύ απλά, μας προσφέρουν ακριβώς ότι ζητάμε!

Έχοντας τη δυνατότητα να βάλουν σε παραγωγή πραγματικά οτιδήποτε θέλουν, οι δημιουργοί μας προσφέρουν σειρές από όλα τα είδη: slice of life, action, drama, fantasy, comedy, πραγματικά οτιδήποτε! Υπάρχουν ταινίες, υπάρχουν long running σειρές, υπάρχουν και μικρότερες seasonal σειρές. Μέσα σε όλη αυτήν την ποικιλία, είτε είσαι μεγάλος anime φαν όπου θέλεις να βλέπεις δεκάδες επεισόδια κάθε εβδομάδα, είτε δεν είσαι και τόσο μέσα στα πράγματα και θέλεις απλά να βλέπεις μια σειρά το χρόνο, πάντα θα βρεις κάτι που όχι μόνο θα σου αρέσει, αλλά μπορεί και να σε εκφράζει.

Υπάρχουν αυτοί που τους αρέσει η συνεχόμενη και κλιμακούμενη δράση στις long running σειρές, άλλοι διασκεδάζουν βλέποντας μικρότερες κωμικές σειρές, άλλοι μπορεί να μην είναι τόσο τακτικοί και να παρακολουθούν μόνο τα πιο mainstream. Προσωπικά, προτιμώ πάντα τις μικρές, ολοκληρωμένες ιστορίες και κυρίως τις πιο συναισθηματικές, δραματικές και γενικά τις ιστορίες όπου κρύβουν μια δική τους ομορφιά, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι θα απολαύσω κάποιο action ή mainstream ανά διαστήματα.

Γιατί αγαπάμε τα anime; Μα φυσικά επειδή εύκολα βρίσκει κάποιος κάτι που να τον εκφράζει. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία που όλοι έχουμε τις δικές μας προτιμήσεις και τα δικά μας αγαπημένα. Όπως έχω πει και παλιότερα, ο καθένας βρίσκει τα δικά του «διαμαντάκια» ανάμεσα σε όλες αυτές τις σειρές. Και το καλύτερο; Πίσω από όλα αυτά υπάρχει μια ενεργή κοινότητα η οποία είναι πάρα πολύ όμορφη και τα μοιράζεται όλα αυτά με τον δικό της τρόπο. Αυτή η κοινότητα δεν είναι ιδανική με τίποτα, έχει τα δικά της μελανά σημεία εδώ κι εκεί, όμως σίγουρα είναι όμορφη και έχει και προοπτικές.

Εσείς συμφωνείτε με τις παραπάνω απόψεις; Ποιος είναι ο δικός σας λόγος που αγαπάτε τα anime; Μη διστάσετε να αφήσετε τα δικά σας σχόλια!

Until next time, keep watching!

~Satoshi

2 Comments »

  1. Παράθεμα: Dr. Stone – ANIME MONOGATARI

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: