Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιώργος Μερκούρης

Αυτόν τον μήνα φιλοξενούμε έναν καλλιτέχνη από τον κόσμο της ζωγραφικής και των κόμικ, φιλοξενούμε τον Γιώργο Μερκούρη.

Προσωπικά, τη δουλειά του Γιώργου Μερκούρη τη γνώρισα πέρσι το καλοκαίρι, όταν έγινε μέλος της ομάδας μας, της Monogatari ArtWorld. Όντας ένα από τα πιο παλιά μέλη της και βλέποντας την εξαιρετική δουλειά του, θέλησα να μάθω περισσότερα για τη ζωγραφική του, τα κόμικ του, αυτά που του δίνουν έμπνευση, αλλά και για τη σχέση του με τα anime.

Δίπλα μου αυτή τη φορά είναι η συγγραφέας και εικονογράφος Λίλα Κίσσα Φραγκομίχαλου, από τη σελίδα Angel Eyes Fantasy Art. Η Λίλα είναι το ιδανικότερο άτομο όσον αφορά τον τομέα της ζωγραφικής και μαζί θα κάνουμε την «ανάκριση» στον Γιώργο Μερκούρη.

Α.Τ. Πες μας λίγα λόγια για τη σελίδα σου. Πότε την άνοιξες και τι υλικό θα βρούμε εκεί;

Γ.Μ. Όσον αφορά την σελίδα μου στο Facebook, ονομάζεται The Art of Merk και την έχω δημιουργήσει εδώ και 4 χρόνια περίπου, αν θυμάμαι καλά. Πριν την φτιάξω ανέβαζα ότι έφτιαχνα στο κανονικό μου προφίλ. Λίγο το ότι ο καθένας που σχεδίαζε είχε μια δικιά του, λίγο το ότι ήθελα να μαζέψω όλες τις ζωγραφιές κάπου όπου εάν ένα άτομο είχε την επιθυμία να τις δει δεν ήταν υποχρεωμένο να βλέπει κιόλας τι έκανα πέρσι το καλοκαίρι , ε, οδήγησε να ανοίξω και εγώ σελίδα.

Αν της ρίξεις μια ματιά, μπορείς να βρεις διάφορα fanart από Video Games, Τv series, Anime και Manga. Φυσικά υπάρχει και το original art, πράγματα δηλαδή τα οποία είναι προϊόν της δικής μου φαντασίας, όπως και 2-3 one shot κόμικς που έχω φτιάξει.

Α.Τ. Πως ήταν η ανταπόκριση του κόσμου τον πρώτο καιρό λειτουργίας της σελίδας; Ήσουν ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα που έφερνε; Είσαι ικανοποιημένος με την ανταπόκριση που έχει τώρα;

Γ.Μ. Ακριβώς επειδή αρκετά άτομα γνώριζαν ότι σχεδιάζω, όταν την πρωτοδημιούργησα δεν άργησα να πάρω έναν αρκετά ικανοποιητικό αριθμό από ακόλουθους. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που θα δούνε κάποια δουλειά μου στις διάφορες ομάδες του Facebook που ποστάρω και θα ψάξουν να βρούνε και την σελίδα μου. Βέβαια, τα like που παίρνω σε μια ζωγραφιά που θα ανεβάσω σε αυτήν είναι αρκετά λιγότερα από αυτά που θα πάρω αν την ανεβάσω στο προφίλ μου (δεν ξέρω γιατί και ούτε με  πολυπειράζει για να είμαι ειλικρινής).

Όσο για αυτόν τον καιρό, η αλήθεια είναι ότι την έχω παραμελήσει λίγο (έως και πολύ). Υπάρχει και το Instagram και το Devianart στα οποία μου αρέσει εξίσου να ανεβάζω σχέδια και αφήνω το Facebook λίγο σε δεύτερη μοίρα.. σκοπεύω όμως να το διορθώσω!

Α.Τ. Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος, το προσωπικό σου όνειρο όσον αφορά τη σελίδα; Που θα ήθελες να την δεις να φτάνει και τι έχεις «απωθημένο» να κάνεις με αυτήν;

Γ.Μ. Για να είμαι ειλικρινής , δεν με νοιάζει τόσο το πόσο πρέπει να βελτιωθεί η σελίδα  όσο το πόσο πρέπει να βελτιωθώ εγώ. Τώρα μην με παρεξηγήσεις, δεν εννοώ πως δεν με νοιάζει η σελίδα μου, φυσικά όπως και στον οποιοδήποτε, έτσι και σε μένα θα μου άρεσε να έχει πολλούς ακόλουθους, πολλά like και πολλά comments. Αλλά γενικά ποτέ δεν άφησα να με κρίνω ή να επηρεαστώ από το ποσά like έχει ένα σχέδιο μου ή πόσα άτομα με ακολουθάνε. Μου αρέσει να ζωγραφίζω, πάντα μου άρεσε, οπότε όσο βελτιώνομαι είμαι σίγουρος πως αργά η γρήγορα αυτό θα γίνεται εμφανές, είτε στο Facebook, είτε στο Ιnstagram, είτε οπουδήποτε αλλού. Δεν έχω λοιπόν κάποιο απωθημένο, παρά μόνο το ότι πρέπει να ξεκινήσω να είμαι λίγο πιο ενεργός σε αυτήν και να μην την αφήνω να… «μουχλιάζει»!!!

Λ.Κ. Ποιο ήταν το έναυσμα που σε οδήγησε να ζωγραφίσεις; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε ενέπνευσε; Κάποιος αγαπημένος κομίστας ή δημιουργός;

Γ.Μ. Όταν ήμουν μικρότερος και  πριν μετακομίσουμε, συνήθιζα να πηγαίνω στο σπίτι της ξαδέρφης του πάτερα μου, η οποία ήταν γειτόνισσα μας (μοιραζόμασταν την ίδια άυλη). Το πάθος και η αγάπη της ήταν και είναι η ζωγραφική, οπότε και εγώ κάθε φορά που πήγαινα να την επισκεφθώ καθόμουν και ζωγράφιζα μαζί της,  μου έδειχνε ότι έφτιαχνε και φυσικά με ενθάρρυνε να ζωγραφίζω. Σιγά σιγά το χόμπι της έγινε χόμπι μου! Μετά, δεν άργησε πολύ, ακολουθούσα και εγώ το ίδιο μονοπάτι που διέσχιζε και αυτή κάθε φορά που αποφάσιζε να πιάσει μολύβι στα χέρια της! Αν δεν ήταν αυτή μπορεί και να μην ξεκινούσα ποτέ να σχεδιάζω (ευχαριστώ Μέλπω!!!).

Καλλιτέχνες υπήρξαν διάφοροι που με εμπνεύσανε, κυρίως ιαπωνικής κουλτούρας (ναι οι mangaka). Αγαπώ Kentaro Miura, Oh Great! και Τakeshi Obata! Επίσης από Έλληνες δημιουργούς λατρεύω τον φίλο μου, Μάνο Λαγουβάρδο!

Λ.Κ. Μίλα μας λίγο για τη διαδικασία δημιουργίας ενός σχεδίου σου. Πως φτάνεις από τη σύλληψη της ιδέας έως το τελικό αποτέλεσμα;

Γ.Μ. Εξαρτάται το τι θέλω να φτιάξω. Αν, ας πούμε, θέλω να κάνω fan art από κάποιο Anime/manga/video game/Tv series, τότε επιλέγω και σχεδιάζω συνήθως τους χαρακτήρες που μου αρέσουν περισσότερο (κάποιες φορές το να φτιάχνεις τον κύριο ήρωα επειδή είναι το σήμα κατατεθέν είναι πολύ βαρετό, τουλάχιστον για μένα).

Αν πάλι θέλω να φτιάξω κάτι εντελώς δικό μου, καθαρά από την φαντασία μου, τότε το πράγμα αλλάζει: όπως και τα περισσότερα άτομα που σχεδιάζουν, έτσι και εμένα μου αρέσει να δέχομαι «ερεθίσματα» από τα πάντα τριγύρω μου. Βλέπουμε, ακούμε και παρατηρούμε πολλά και η σύλληψη της ιδέας είναι πάντα μια.. αρκετά ευχάριστη  διαδικασία. Για παράδειγμα, εκεί που εσύ θα δεις ένα σύννεφο να αιωρείται στον ουρανό  εγώ θα δω ένα  καράβι (το πιο απλό παράδειγμα). Με βάση λοιπόν το τι πληροφορίες έχει αποθηκεύσει ο εγκέφαλος από την καθημερινότητα μου και με λίγο φαντασία, έχω στο μυαλό μου έτοιμη την ζωγραφιά που θέλω να φτιάξω!

Με μολύβια πρώτα την σχεδιάζω στο χαρτί και έπειτα, είτε θα την σκανάρω και θα την περάσω στον υπολογιστή μου για να την μελανώσω – χρωματίσω στο Photoshop (digital way), είτε θα χρησιμοποιήσω τα μαρκαδοράκια μου για μελάνωμα και με μια γόμα θα σβήσω ότι γραμμές έχουν μείνει από το μολύβι (traditional way).

Λ.Κ. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο δύσκολη και χρονοβόρος είναι η δημιουργία ενός κόμικ. Πρώτα γεννιέται το σενάριο ή η εικόνα;

Γ.Μ. Το να δημιουργήσει κάποιος ένα κόμικ είναι και δύσκολο και χρονοβόρο… Θέλει υπομονή και επιμονή και ειδικά όταν δεν έχεις μονό αυτό να κάνεις στην καθημερινότητα σου και ασχολείσαι και με άλλα πράγματα, σίγουρα σου παίρνει πιο πολύ χρόνο από ότι θα έπρεπε. Πολλά άτομα, κυρίως οι πιο νεαροί φίλοι που τους αρέσει να σχεδιάζουν, βλέπουν που βδομάδα ανά βδομάδα βγαίνουν κεφάλαια από τα manga που διαβάζουν και τους δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι το να φτιάχνεις κόμικ είναι κάτι γρήγορο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι! Και όταν ξεκινάνε να δοκιμάσουν και αυτοί, βλέπουν ότι δεν βγαίνει τόσο σύντομα όσο θα θέλανε, απαιτεί πιο πολλά από ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν και δυστυχώς κάποιες φορές τα παρατάνε.

Παρόλα αυτά, για μένα είναι μια ευχάριστη διαδικασία! Μ’αρέσει αυτό που σκέφτομαι να το βλέπω να αποτυπώνεται στο χαρτί και με την πάροδο του χρόνου να παίρνει ζωή μέσα από μια ιστορία! Όσον αφορά τη δικιά μου περίπτωση (αν και πιστεύω έτσι πάει για όλους) πρώτα δημιουργείται στο μυαλό μου το σενάριο, ξεκινάω από την αρχή και μετά σκέφτομαι  το τέλος. Έπειτα έρχονται όλα τα ενδιάμεσα, τα οποία όμως μπορούν να αλλάξουν πολλά από το όλο πλάνο της ιστορίας που έχω ήδη φτιάξει στο μυαλό μου.

Η εικόνα είναι κάτι που έρχεται μετά, σκέφτομαι πως θέλω να βγει αυτή η συγκεκριμένη σκηνή, τι θέλω να δείξω σε αυτόν που θα την διαβάσει; Δεν σου κρύβω ότι έχω πιάσει το Google από το χέρι και αναζητάω references για συγκεκριμένες πόζες ή μελετάω πως στήνονται κάποιες σκηνές, προκειμένου και εγώ να τις αποτυπώσω στο χαρτί εξίσου καλά!

Α.Τ. Πόσες ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα αφιερώνεις στη ζωγραφική;

Γ.Μ. Αυτό πραγματικά εξαρτάται! Συνήθως ζωγραφίζω αν όχι κάθε μέρα, τότε μέρα ανά μέρα, έστω και αν αυτό είναι κάτι μικρό ή πρόχειρο. Έχω περάσει φάση που δεν μπορούσα να ζωγραφίσω τίποτα για 2 εβδομάδες επειδή είχα πέσει σε artblock ή δεν αισθανόμουν εγώ καλά. Έχω περάσει όμως και φάση του να ζωγραφίζω κάθε μέρα και από κάτι και να τα δίνω όλα για όλα, όπως τον Οκτώβρη που είναι το Inktober, οπού κάθε μέρα πρέπει να κάνεις μια ζωγραφιά/σχέδιο, αρκεί να χρησιμοποιείς μελάνι, έστω και κάτι απλό. Αλλά ακριβώς επειδή ότι φτιάχνω και ανεβάζω στις σελίδες μου μου αρέσει να’ ναι ευπαρουσίαστο, συνήθως περνάω ένα μεγάλο μέρος της ημέρας (αν όχι όλη την μέρα ) στο να προσπαθώ να φτιάξω κάτι το «τέλειο»! Πραγματικά σου ρουφάει μεγάλο μέρος της ενέργειας σου, αλλά στο τέλος σε αφήνει με μια γλυκιά γεύση (και ένα τσακισμένο δεξί χέρι). Έχει τύχει επίσης να ακυρώσω έξοδο για να κάτσω μέσα να ζωγραφίσω (όχι απαραίτητα να είναι commission ή κάτι παρόμοιο, απλά επειδή εμένα μου την δίνει και θέλω να σαπίσω με τα μολύβια μου).

Λ.Κ. Τι αισθάνεσαι όταν φτιάχνεις ένα κόμικ; Σε απορροφά στον κόσμο του; Ταυτίζεσαι με τους χαρακτήρες;

Γ.Μ. Αν με απορροφά λέει;! Μπορώ να είμαι έξω με την παρέα μου και ενώ όλοι να συζητάνε μεταξύ τους εγώ να σκέφτομαι για ποιο λόγο να μην βάλω τον Χ να απαγάγει την Ψ και να πολεμήσει με τον Β!! Η ώρα που θα κάτσω να ασχοληθώ με το κόμικ είναι συνήθως ώρα διαλογισμού για μένα. Ναι μεν θα ασχολούμαι με το να ζωγραφίζω, αλλά μου έρχονται στο μυαλό σκέψεις και καταστάσεις που δεν θα κάτσω να σκεφτώ μέσα στο υπόλοιπο της μέρας.

Γενικά έχω πάρα πολλές ιδέες και μου έρχονται όλα πολύ γρήγορα. Κάποια σενάρια που φτιάχνω στο μυαλό μου με ευχαριστούν περισσότερο από κάποια άλλα και φυσικά και το αντίστροφο. Αν αποφασίσω να ασχοληθώ με κάτι το οποίο το θεωρήσω όντως καλό, με ευχαριστεί προσωπικά και έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί σε κάτι το αγαπητό.. πάει, με χάσατε! Σε τέτοια περίπτωση ζω όλη μέρα στον κόσμο μου και φεύγω από αυτόν μόνο για να φάω και να κοιμηθώ!

Οι χαρακτήρες είναι προϊόν της φαντασίας μου, δικό μου δημιούργημα, οπότε είναι και φυσικό να τους έχω μια αδυναμία! Παρόλα αυτά, για να είμαι ειλικρινής, δεν θα δεθώ με κάποιον τόσο εύκολα. Ναι μεν έχω στο μυαλό μου το ποιος είναι, τι είναι και την ιστορία του, αλλά αν δεν αποτυπωθεί στο χαρτί πρώτα και τον δω να «παίρνει ζωή», δύσκολα έχει δεσίματα! Φυσικά όπως και πολλά άλλα άτομα, μπορώ να ταυτιστώ με κάποιους από αυτούς καθώς μου αρέσει να τους δίνω στοιχεία δικά μου, αλλά και πολλές φορές άλλων ατόμων που γνωρίζω! Σκέψου ότι στην ζωή μας πάνε και έρχονται πολλοί άνθρωποι. Αυτούς που γνωρίζω και τους θεωρώ πραγματικά δικά μου άτομα, συνήθως δημιουργώ και έναν χαρακτήρα που τους αντιπροσωπεύει. Για να τους θυμάμαι πάντα…; Για να έχω κάπου να τον βάλω αν ξεμείνω από ιδέες…; Πες ότι είναι η παραξενιά μου!

Α.Τ. Έχεις κάποιο σχέδιο που θεωρείς ότι είναι το αγαπημένο σου ή πιστεύεις ότι σε αντιπροσωπεύει;

Γ.Μ. Κοίτα, έχω φτιάξει πολλά σχέδια αλλά ένα και αγαπημένο δεν έχω. Θέλω να πω ότι σίγουρα υπάρχουν κάποια τα οποία έχω μείνει περισσότερο ευχαριστημένος γιατί δείχνουν όπως ακριβώς θα ήθελα και άλλα τα οποία με παίρνει λίγο από κάτω γιατί δεν βγήκε το αποτέλεσμα που περίμενα. Παρόλα αυτά, κάποια από τα σχέδια μου είναι εμπνευσμένα από προσωπικές μου καταστάσεις ή ακόμα και από το «mood» της ημέρας, αν θες να το ονομάσουμε κάπως!

Λ.Κ. Manga ή δυτικός τρόπος κόμικ; Ποιες είναι οι βασικές επιρροές σου;

Γ.Μ. Έχω διαβάσει πολύ και από τα 2! Έχω δοκιμάσει να ζωγραφίσω και με τους 2 τρόπους! Στο τέλος νομίζω ότι τα πάντρεψα κάπως! Ο καθένας φυσικά έχει την χάρη του! Νομίζω πως είμαι λίιιιγο πιο πολύ του manga (λίγο όμως έτσι?!). Από comics και manga που με επηρέασαν γενικά, θα το πάω λίγο χρονολογικά: Πρώτα τα Marvel comics (Spider man, Iron man και άλλα), έπειτα πέρασα στην εποχή του One Piece που προσπαθούσα να «υιοθετήσω» το artstyle του και μετά το ξαναγύρισα στο ρεαλιστικό, οπού εκεί πλέον  άρχισε να μου τραβάνε το ενδιαφέρον manga με καλύτερη ανατομία και ποιο ρεαλιστικό σχέδιο, όπως το Berserk.

Λ.Κ. Τι ετοιμάζεις σε αυτή τη φάση της ζωής σου; Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια ως κομίστας;

Γ.Μ. Αυτό τον καιρό κάνω κάποια commissions και logos για άτομα που μου το ζητάνε. Επίσης, όποτε μπορώ συνεχίζω και το κόμικ μου ονόματι «Fallen». Τα μελλοντικά μου σχέδια γενικά, όχι μονό σαν κομίστας (τρομάρα μου και πάλι), αλλά γενικά σαν artist είναι να ξεκινήσω να  παίρνω μέρος πιο συχνά σε περισσότερες διοργανώσεις που γίνονται κάθε χρόνο, όπως το Athenscon και το Comicdom, να κάνω λίγο αισθητή την παρουσία μου και να μην μένω πίσω από μια οθόνη μόνο. Ευελπιστώ η δουλειά μου να γίνει αγαπητή και να γνωρίσω περισσότερα άτομα του χώρου μας (μέχρι στιγμής όσους έχω γνωρίσει είναι θησαυροί και πολύ καλά παιδιά!).

Λ.Κ. Αν θέλεις, δώσε μας tips σχεδίασης! Πως μπορούμε να ζωγραφίζουμε πιο αποτελεσματικά;

Γ.Μ. Χμ… Λοιπόν, θα ξεκινήσω με το κλασικό που πλέον έχουμε όλοι σιχαθεί να ακούμε  αλλά είναι η αλήθεια: Εξάσκηση! Practice makes you perfect! (μην ανησυχείς κάποιες φορές το ξεχνάω και εγώ!)

References!!! References για τα πάντα!! Για παράδειγμα, μην ντραπείς να «κλέψεις» την πόζα ενός ατόμου από ένα περιοδικό για να δημιουργήσεις τον δικό σου χαρακτήρα με την ίδια ακριβώς (εντάξει, άλλαξε λίγο και κάτι)! Τοπία, περιοχές, πόλεις και όλα τα σχετικά πάλι με τον ίδιο τρόπο (δεν σου λέω να πάρεις ξέρω ‘γω την Αθήνα, να την αντιγράψεις φουλ και  να πεις ότι είναι η πόλη X που ζει η Ψ φυλή, αλλά μπορείς με βάση αυτήν να δημιουργήσεις κάτι παρόμοιο. Γενικά απέφευγε τις αντιγραφές). Επίσης μπορείς να βγάλεις φωτογραφία κάτι το οποίο θα δεις καθώς περπατάς και θα σου τραβήξει την προσοχή ώστε να το χρησιμοποιήσεις αργότερα σαν reference.

Μην μένεις μονό σε ένα συγκεκριμένο είδος σχεδίου, δοκίμασε και άλλα, πάντα κάτι θα σου μείνει και από αυτά!

Διαμόρφωσε τον χώρο σου ώστε κάθε φορά που θα κάτσεις να ζωγραφίσεις να νιώθεις καλά με το περιβάλλον γύρω σου.

Αν δυσκολεύεσαι πολύ με τις πόζες, μπορείς να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις ένα ανδρείκελο το οποίο θα το ρυθμίσεις εσύ να κάθεται όπως θέλεις.

Προσοχή στην υπερβολική λεπτομέρεια! Κάποιες φορές, προκειμένου να κάνουμε το σχέδιο μας να φαίνεται καλό, το φορτώνουμε με λεπτομέρειες, βάζουμε, βάζουμε, βάζουμε  και καταλήγει να φαίνεται «μπουκωμένο» και υπερβολικό!

Α.Τ. Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική; Πως να ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα του σκίτσα και τι εξοπλισμό να χρησιμοποιήσει;

Γ.Μ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ξεκινήσει κάποιος να ζωγραφίζει, το θέμα πάντα είναι πόσο το θέλει και αν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να το κάνει! Χωρίς να είμαι ειδικός, αυτό που θα πρότεινα είναι να ξεκινήσει να σχεδιάζει για αρχή πράγματα που του αρέσουν, έστω και αντιγραφή (όχι ξεπατικοσούρα, να βλέπει κάτι και να το σχεδιάζει). Αργότερα, μπορεί να ξεκινήσει να περνάει στα βασικά, με την βοήθεια του Google και του YouTube να μάθει για τις σκιάσεις, ανατομία (βασικό αυτό παιδιά!!!) και σιγά σιγά να το εξελίξει και να βρει το δικό του artstyle! Εδώ πάλι θέλω να δώσω 3 συμβουλές, με βάση κάποια πράγματα που έχω βιώσει ο ίδιος και άλλα άτομα τριγύρω μου που σχεδιάζουν:

1) Ποτέ μην αμφισβητήσεις το artstyle σου! Δεν εννοώ να μην δέχεσαι κριτική ή να θεωρείς ότι είσαι ο τέλειος και τα σχέδια σου στην πραγματικότητα να είναι fail! Εννοώ ότι αν το στυλ σου θυμίζει Disney ας πούμε, δεν έχεις κανένα λόγο να ζηλεύεις ή να θεωρείς  κατώτερο τον εαυτό σου σε σχέση με κάποιον που το στυλ του θυμίζει manga ή κάτι άλλο πιο εντυπωσιακό! Κάθε artstyle έχει την δικιά του ομορφιά και το δικό του κοινό που το ακολουθεί! (ξέρω ακούγεται χαζό αλλά…)

2) Ξέρω ότι θες να ζωγραφίζεις manga (φυσικά απευθύνομαι σε αυτούς που θέλουν)… Βλέπεις anime και διαβάζεις manga, ζωγραφίζεις με βάση αυτά που βλέπεις, οπότε σιγά σιγά μαθαίνεις κιόλας! ΑΛΛΑ κάνε μια πολύ μεγάλη χάρη στον εαυτό σου και ασχολήσου οπωσδήποτε με το ρεαλιστικό αντί να συνεχίσεις να κάνεις μονό manga! Μελέτησε την ανθρωπινή ανατομία, σκιάσεις, perspective και όλα τα σχετικά! Ξέρω, είναι λίγο βαρετό (για μένα ήταν), δεν θα πιστέψεις όμως την βελτίωση που θα δεις!! Ευχαριστώ τον άνθρωπο που με συμβούλεψε να το κάνω! (άσε που σε κάποια manga η ανατομία είναι ότι να’ ναι…)

3)Βρήκες το artstyle σου!! Έχεις κάνει μια πολύ καλή πρόοδο και πολλά άτομα σου λένε ότι οι ζωγραφιές σου είναι πολύ καλές, ως και καταπληκτικές!! Μπράβο!!! Πραγματικά!!! Now listen: MHN ΕΠΑΝΑΠΑΥΤΕΙΣ!!! Συνέχισε να προσπαθείς να βελτιώνεσαι! Βγαίνε από το comfort zone σου! Βλέπεις μια δύσκολη ζωγραφιά που απεικονίζει μια πόλη και νιώθεις ότι αν δοκιμάσεις να το κάνεις και εσύ θα σου βγει χάλια! Δεν πειράζει, ας σου βγει! Στο τέλος της εξάσκησης θα σου έχει μείνει κάτι! (πως να κάνεις πόρτες ή τα διάφορα σχήματα των σκεπών ας πούμε).

Όσο για τον εξοπλισμό, ένα μολύβι, μια γόμα και ένα χαρτί είναι ότι χρειάζεται κάθε πρωτάρης! Αργότερα, άμα περάσεις στο inking (την διαδικασία να μελανώνεις την ζωγραφιά σου), μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαρκαδοράκια Sakura, τα οποία βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη! Τρία από αυτά είναι καλά (ένα με λεπτή μύτη για μικρές γραμμές και λεπτομέρειες, ένα με μεσαία μύτη και ένα με χοντρή μύτη για να κάνεις τις έντονες γραμμές ή τα πράγματα που είναι πιο κοντά στο πλάνο).

Α.Τ. Έχεις παρακολουθήσει κάποιες σπουδές πάνω στη ζωγραφική;

Γ.Μ.Τίποτα δυστυχώς, αν και θέλω κάποια στιγμή να το κάνω! Είμαι αυτοδίδακτος, όπως και πολλά άλλα άτομα που αγαπάνε αυτό που κάνουμε και πραγματικά σχεδιάζουν τόσο όμορφα! (Ε, τώρα και κάτι βιντεάκια στο YouTube έχω παρακολουθήσει, αλλά εντάαααξει μωρέ… Όχι, πέρα από την πλάκα, ως ένα σημείο βοηθήσανε αρκετά!)

Α.Τ. Έχεις κάποια χόμπι ή ασχολίες πέρα από τη ζωγραφική;

Γ.Μ. Μου αρέσει να κάνω  γυμναστική, να παίζω videogames, να παρακολουθώ διάφορες σειρές, να συνδυάζουμε εκδρομή με εξερεύνηση κάποιου μέρους ή περιοχής με την παρέα μου (δεν το λες χόμπι ακριβώς but, oh well!) και να τρώω. Πολύ. Χε.

Α.Τ. Ποια είναι η σχέση σου με τα anime; Παρακολουθείς κάποιες σειρές;

Γ.Μ. Παλιότερα έβλεπα σχεδόν ότι anime έβγαινε στην τηλεόραση: Pokemon, Digimon ,Yu-gi-oh, One piece και πολλά άλλα. Φυσικά, τα λάτρευα μικρότερος και ακόμα βλέπω, απλώς πλέον δεν θα δω το οτιδήποτε, έχω αναπτύξει ένα συγκεκριμένο.. taste ας πούμε! Οπότε, πλέον λίγα και καλά (όχι όμως επειδή δεν μου αρέσουν πια, το ξαναλέω, έχω  ένα συγκεκριμένο taste). Αγαπημένο είδος δεν έχω και φυσικά δεν χρειάζεται να έχει το τέλειο animation για να το δω, εφόσον εμένα με ευχαριστεί! Επίσης, τα anime έπαιξαν βασικό ρόλο στο να ξεκινήσω να ζωγραφίζω. Θέλω να πω πως ναι μεν ζωγράφιζα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αλλά βλέποντας anime σαν πιτσιρίκι και εγώ ήθελα κάπου και κάπως να βγάλω το hype μου! Όποτε, όλο αυτό μου έβγαινε στο χαρτί και μέρα με την μέρα έβρισκα συνεχώς τρόπους να καλυτερεύω το πως δείχνουν οι χαρακτήρες που ζωγράφιζα! Βασικά, δεν παίξανε βασικό ρόλο τόσο στον να ξεκινήσω να ζωγραφίζω, όσο στο να συνεχίσω ζωγραφίζω τώρα που το σκέφτομαι… Για την ώρα δεν παρακολουθώ κάποιο anime, μα είμαι σίγουρος πως όλο και κάτι θα βρεθεί!

Α.Τ. Αγαπημένο ή αγαπημένα anime;

Γ.Μ. Χμμ… δεν έχω κάποιο αγαπημένο, μα μέσα σε αυτά που μου αρέσουν είναι τα Death Note, Kill la Kill, Full Metal Alchemist:Brotherhood, Code Geass, Shiki, Shinsekai Yori, Tengen Toppa Gurren Lagann και Jojo’s Bizzare Adventure. Λατρεύω το animation των One-Punch Man και Attack on Titan. AΓΑΠΑΩ το ΒERSERK (άλλα το animation του με άφησε απογοητευμένο – το manga είναι ότι καλύτερο, με αυτό κάνω τον σταυρό μου). Οι ταινίες του Studio Ghibli είναι επίσης έρωτας μεγάλος και ξεχωρίζω λίγο παραπάνω το Nausicaa of the Valley of the Wind και το Howl’s Moving Castle!

Α.Τ. Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε όσον αφορά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Γιώργου Μερκούρη;

Γ.Μ. Eμμ… κοίτα, γενικά μ’ αρέσουν οι ευδιάθετοι άνθρωποι, να γνωρίζω καινούργια άτομα και να συζητάω πολύ μαζί τους! Σε μια παρέα μπορεί να μην σου κάνω τρομερή εντύπωση, αλλά αν με πιάσεις να συζητήσουμε μονοί μας πιστεύω θα μείνεις ευχαριστημένος! Μ’αρέσει πολύ να βοηθάω και νιώθω απίστευτα καλά όταν έχω προσφέρει σε κάποιον ή έχω συμβάλει σε κάτι καλό. Επίσης μένω εύκολα ευχαριστημένος από τα απλά και τα λίγα. Από τα κακά μου, είναι να μην με πιάσει η τεμπελιά μου. Εκεί… τα είπαμε… Η ανυπομονησία μου σε κάποια πράγματα κάποιες φορές με καταστρέφει. Τρώω. Πολύ. Χε!

Α.Τ. Και η τελευταία και πιο σημαντική ερώτηση. Ομάδα L ή ομάδα Kira;

Γ.Μ. Ε, μην με βάζεις τώρα να παίρνω μεριές, φίλε μου – *γκουχ*KIRA*γκουχ*- δεν είναι σωστό αυτό -*γκουχ*γκουχ*KIRA*γκουχ*γκουχ*- πραγματικά όμως! ΓΚΟΥΧ!

____________

Αν και δεν εκτιμώ καθόλου την απάντηση που έδωσε στην τελευταία μου ερώτηση, τουλάχιστον το έκανε ανάμεσα διακριτικό βήχα, οπότε θα τον συγχωρήσω! Χαχα!

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω που συμφώνησε για να μας παραδώσει αυτήν την από κοινού συνέντευξη, αλλά και για τον χρόνο που αφιέρωσε για να απαντήσει τις ερωτήσεις. Χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν καλλιτέχνη, να συζητήσουμε μαζί του, να μας δείξει πως είναι η καθημερινότητα του και να μας δώσει κάποιες συμβουλές.

Στις φωτογραφίες βλέπετε την καταπληκτική δουλειά του Γιώργου Μερκούρη και εάν θέλετε να τον υποστηρίξετε, κάντε ένα like στη σελίδα του στο Facebook The Art of Merk. Επίσης, μπορείτε να βρείτε τη δουλειά του και να τον ακολουθήσετε στο Instagram Giwrgos Merkouris, αλλά και στο Devianart George Markouris.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη συγγραφέα – εικονογράφο Λίλα Κίσσα Φραγκομίχαλου, η οποία αφιέρωσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της να βοηθήσει σε αυτήν την συνέντευξη. Η Λίλα Κίσσα είναι η συγγραφέας της σειράς βιβλίων φαντασίας Angel Eyes, περισσότερες πληροφορίες για τα οποία θα βρείτε στη σελίδα της Angel Eyes Fantasy Art.

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: