Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Χαρά Δελλή

Αυτόν τον μήνα χαίρομαι ιδιαίτερα που φιλοξενώ έναν ξεχωριστό καλεσμένο στη σελίδα μου για τη συνέντευξη μας. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

Όλοι οι λάτρεις της λογοτεχνίας είμαι σίγουρος ότι έχετε επισκεφτεί έστω και μια φορά τη λογοτεχνική σελίδα Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών. Μαζί μου αυτόν τον μήνα βρίσκεται ένα από τα πιο βασικά μέλη της διαχείρισης της σελίδας, η Χαρά Δελλή. Είναι πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για όσους ασχολούνται όχι μόνο με την λογοτεχνία, αλλά με την τέχνη γενικότερα, τι κρύβεται από πίσω από μια από τις μεγαλύτερες σελίδες τέχνης. Ας πάμε να δούμε.

Πες μας λίγα λόγια για τους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών. Τι ακριβώς είναι αυτή η σελίδα και τι περιεχόμενο θα βρούμε εκεί;

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιούμαστε στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για καλλιτεχνικά δρώμενα στον χώρο Τεχνών και των Γραμμάτων. Δηλώνουμε ερασιτέχνες-(εραστές της τέχνης)- αρθρογράφοι, με κινητήριο δύναμη την φιλαναγνωσία και την προσφορά.  Δρούμε αφιλοκερδώς, αφιερώνοντας πολλές ώρες πριν παρουσιαστεί το τελικό αποτέλεσμα κάθε άρθρου. Ξεκινήσαμε καθαρά λογοτεχνικά –με τα Γράμματα- και σταδιακά επεκταθήκαμε και επεκτεινόμαστε στην ποίηση, στα κόμικς, στη μουσική, στη ζωγραφική, στο χορό, στο θέατρο, στη γλυπτική, στην αγιογραφία… Βασικά, κάνουμε άνοιγμα στις Τέχνες, σε όποια μορφή κι αν υπάρχουν γύρω μας.

Διαχειριζόμαστε την ομάδα μας στο Facebook, όπου δίνουμε περισσότερο το βήμα στους αναγνώστες και τις προτιμήσεις τους, την επίσημη σελίδα των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών στο Facebook, όπου ενημερώνουμε για τα όποια λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά δρώμενα και νέες κυκλοφορίες ανά την Ελλάδα, παρουσιάζοντας παράλληλα μέρη της με πλούσια δράση στα Γράμματα και τις Τέχνες και το site μας που έχει σοβαρό και επαγγελματικό ύφος  όπου παρουσιάζουμε με σεβασμό και αγάπη τις απόψεις μας για διάφορα βιβλία, συνεντεύξεις με δημιουργούς και εκπροσώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων, άρθρα, αποσπάσματα, προσφορές υλικού. Τέλος, μας βρίσκετε στο Twitter, στο Instagram και ετοιμάζεται και το κανάλι μας στο YouTube.

Πότε ξεκίνησε η σελίδα και πως ήρθε η έμπνευση να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο;

Οι Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών υπάρχουν περίπου 4 χρόνια, αν και στην τωρινή τους μορφή καταλήξαμε πριν 1 χρόνο. Περάσαμε από πολλά κύματα και φουρτούνες μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό μας αντικείμενο και ύφος. Οι κόλποι μας ήταν και θα είναι πάντα ανοιχτοί σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με την μετάδοση και την προσφορά των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Η έμπνευση προήλθε από την εσωτερική ανάγκη κάποιων αναγνωστών να μοιραστούν ιδέες, εικόνες, εντυπώσεις, αναγνώσματα με άτομα που μοιράζονταν το ίδιο πάθος μ’ αυτούς, αλλά τους χώριζε η απόσταση. Κέρδος μας είναι να κερδίσουμε έστω κι έναν άνθρωπο που δεν διάβαζε, δείχνοντάς του τις αναρίθμητες πνευματικές επιλογές που ίσως δε γνώριζε τόσο ενδελεχώς.

Πόσο καιρό είσαι διαχειρίστρια της σελίδας και ποιος ο ρόλος σου εκεί;

Είμαι περήφανος Θεματοφύλακας σχεδόν 3 χρόνια. Μπήκα δειλά σε μια ομάδα όπου μιλούσε για την αγάπη της για τα βιβλία και χωρίς να το επιδιώξω, εξελίχθηκα σε μια από τις βασικές διαχειρίστριες της, εδώ και 2,5 χρόνια. Είναι δύσκολο αρχικά να βρουν κοινή γραμμή πλεύσης ο Βόλος, η Κόρινθος, η Κοζάνη, η Αθήνα και η Σαντορίνη – πόσο μάλιστα όταν εκπροσωπούνται από μια γυναίκα…! Εγώ προσπαθώ να γεφυρώσω χαρακτήρες, νοοτροπίες, αποτελέσματα δουλειάς. Προσπαθώ να ισορροπώ ανάμεσα στον προσωπικό χώρο και τα γούστα του κάθε συνεργάτη με τις όποιες «απαιτήσεις» των δημιουργών  ή των εκπροσώπων τους, με τη δική μου αυστηρή ματιά για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα  που δεν θα λειτουργεί σαν μέσο αυτοπροβολής, αλλά σαν μεταλαμπάδευση αγάπης για αυτό που επιλέξαμε να κάνουμε.

Φαντάζομαι ότι αυτό που βλέπουμε στη σελίδα είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Μίλησε μας για τους συνεργάτες σου.

Καυχιόμαστε πως ανήκουμε στη δεμένη οικογένεια των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών που παρ’ όλες τις μικροδιαφωνίες της, πάντα αφήνει να πρυτανεύσει η αγάπη για τα βιβλία, το μεράκι για τις τέχνες, ο σεβασμός για τους ανθρώπους.

Στην οικογένειά μας δεν έχει σημασία το όνομα του συνεργάτη, αλλά τι μπορεί να προσφέρει στο σύνολο. Υπάρχουν άτομα που χαρακτηρίζονται από δυνατές ιδέες, υπάρχουν άλλοι που έχουν ταλέντο να μετατρέπουν τις ιδέες σε τελικό αποτέλεσμα, υπάρχει η χρόνια εμπειρία συνεργασίας με άτομα εντός του λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού κόσμου, υπάρχουν άτομα που σκέφτονται ρομαντικά, υπάρχουν άτομα που σκέφτονται επεκτατικά, υπάρχουν νομικοί σύμβουλοι, υπάρχουν αυτοί που δρουν ως ψυχολόγοι, ως πυροσβέστες, ως πρεσβευτές καλής θέλησης.

Γύρω από τα 5 βασικά άτομα, στηριζόμαστε από μια αλυσίδα δεκάδων συνεργατών με ίδιο πάθος και παρόμοιο όραμα. Ελλάδα, Κύπρος, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, έχουμε ανοιχτές κεραίες παντού όπου παράγεται τέχνη.

Δεν είναι πάντα εύκολο. Έχουμε μάθει όλοι να βοηθάμε όπου χρειαστεί. Σύνταξη κειμένου, επιμέλεια κειμένου, επεξεργασία εικόνας, στήσιμο άρθρου… Αλλά είναι τόσο ωραίο κι ελπιδοφόρο να συνεργάζεσαι με άτομα που μοιράζεστε την ίδια τρέλα!

Πώς ήταν η ανταπόκριση του κόσμου τον πρώτο καιρό λειτουργίας της σελίδας; Ήσουν ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα που έφερνε;

Ήμουν άσχετη με ομάδες και διαχείριση σελίδων. Μια συνηθισμένη καθηγήτρια γαλλικών από την επαρχία, που δημιουργεί ελεύθερο χρόνο για διάβασμα. Με ενδιαφέρον  προς ό,τι καλλιτεχνικό. Χωρίς πάρε-δώσε με εκδοτικούς οίκους, χωρίς γνωριμίες στον χώρο, μια απλή αναγνώστης που αγαπά τα βιβλία. Όταν μπήκα στην ομάδα, υπήρχαν ανακατατάξεις συνεργατών και σκέψεις ώστε το τότε blog να εξελιχθεί σε site, στοχεύοντας σε άλλη μερίδα αναγνωστών. Εδώ, θέλω να τονίσω πως προσπαθήσαμε και προσπαθούμε πολύ να μην ασπαζόμαστε την όποια γνώμη προσώπων που ακολουθούνται από ευρύ κοινό, αλλά με μόνα όπλα μας την ανιδιοτέλεια και την αγάπη για όλα αυτά, να στρεφόμαστε προς αναγνώστες που αναγνωρίζουν όσα προσφέρουμε γιατί και οι ίδιοι τα ενστερνίζονται.

Με την λογική αυτή πάντα θα είσαι ικανοποιημένος με το κοινό σου, ενώ παράλληλα πάντα θα δουλεύεις ώστε να αυξηθεί το κοινό σου και τα πιστεύω σου να ακούγονται σε περισσότερους.

Τι σχέδια υπάρχουν για το μέλλον της σελίδας; Υπάρχουν νέες ιδέες ή project σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο;

Οι συνεργάτες μου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και προτιμήσεων, οπότε μεριμνούμε για την κάλυψη ενδιαφέροντος μεγάλης γκάμας κοινού. Πάντα είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και φρέσκες προτάσεις ένταξης στα πλαίσια που κινούμαστε. Όλα αλλάζουν, όλα εξελίσσονται, όλα ανανεώνονται. Μάλλον δεν αποδίδει η στασιμότητα. Μας αρέσει η αναζωογονημένη σταθερότητα. Συζητάμε κάποιες ιδέες με συγγραφείς, αν μπορέσουν να μοιράζονται με το κοινό μας πιο προσωπικές σκέψεις τους, αλλά και με ποιον τρόπο μπορούμε να εντάξουμε στο δυναμικό μας cosplayers, εικονογράφους, manga artists και γραφίστες. Ευτυχώς, η τέχνη δεν αναγνωρίζει όρια…

Οι απαιτήσεις που έχει η λειτουργία της σελίδας είναι πολλές; Πώς καταφέρνεις να το συνδυάσεις με τη δουλειά σου από άποψη χρόνου;

Τα βασικά μέλη των Θεματοφυλάκων προσφέρουν πολύ καιρό τη βοήθειά τους στη σελίδα και το site μας. Οπότε έχουν μάθει να ρυθμίζουν το πρόγραμμά τους και να κατανέμουν σωστά το φόρτο υλικού ώστε να συνδυάζονται όλα χωρίς πρόβλημα.

Όταν είσαι ευλογημένος να έχεις αρκετούς συνεργάτες που αγαπούν αυτό που κάνουν, το υλικό μαζεύεται ως δια μαγείας, οπότε το δύσκολο για μένα είναι να μετριάσω την ανυπομονησία των όσων περιμένουν να δημοσιευθεί το υλικό τους.

Η πλειονότητα των διαχειριστών είμαστε γονείς «απαιτητικών» παιδιών, οπότε η ενασχόλησή μας με κάτι τόσο δημιουργικό λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία, που σε οδηγεί να κλέψεις χρόνο για διάβασμα ή να μειώσεις λίγο ύπνο για να επεξεργαστείς τα μισοτελειωμένα υλικά. Το καλό είναι πως στο ίντερνετ δεν υπάρχει ωράριο, οπότε η καλλιτεχνική σου ανησυχία μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος έκφρασης όποια ώρα το επιθυμείς.

Βέβαια, για μας τους βιβλιολάτρες, με τόσα διαμαντάκια που κυκλοφορούν συνεχώς, ο χρόνος για διάβασμα δεν θα επαρκούσε ακόμη κι αν δεν ασχολούμασταν με τίποτα άλλο…

Ποια είναι η γνώμη σου για τα ηλεκτρονικά βιβλία; Είσαι υπέρ των e-books ή προτιμάς να έχεις μια συλλογή με βιβλία στη βιβλιοθήκη σου;

Είμαι 35 χρονών. Τα e-books τα γνώρισα τα τελευταία χρόνια, ενώ τα έντυπα βιβλία –ευτυχώς!- πριν πολλά. Ο έρωτάς μου ξεκίνησε με τα έντυπα, λοιπόν! Όσο χώρο κι αν πιάνουν, όσο κι αν είναι δύσκολο να μεταφέρεις πολλά μαζί, όσο καλή συντήρηση κι αν θέλουν, η αφή τους, η οσμή τους, η γοητεία του να γυρίζεις την σελίδα δε συγκρίνεται με τίποτα, κατά τη γνώμη μου.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τρόπος για να απολαύσεις το διάβασμα ενός βιβλίου στο μέγιστο;

Το ιδανικό -αλλά ουτοπικό σενάριο- για μένα προσωπικά είναι να είμαι ξαπλωμένη -κρεβάτι, ανάκλιντρο, ξαπλώστρα, αιώρα- σε δροσερό, ήσυχο, σκιερό μέρος. Χωρίς αντιπερισπασμούς…

Τι θα έλεγες σε κάποιον που δεν έχει μεγάλη επαφή με το διάβασμα, ώστε να του δώσεις κίνητρο για να το ξεκινήσει; Υπάρχει ίσως κάποιο βιβλίο που θα του πρότεινες για ξεκίνημα;

Θεωρώ πως όσοι δεν έχουν επαφή με το διάβασμα, μάλλον δεν έχουν βρει ακόμα το κατάλληλο βιβλίο που θα ιντριγκάρει το μυαλό τους, αλλά πάντα υπάρχει χρόνος… Είναι ανακουφιστικό να υπάρχει κάτι που σου διευρύνει πάντα τους ορίζοντές σου.

Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

Αγαπημένο ή αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς;

Με γοητεύει ιδιαιτέρως η ρωσική σχολή, Vladimir Nabokov, Leo Tolstoy, ο Gabriel García Márquez και ο… βασιλιάς  που αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη σχολή μόνοι τους, με αδυναμία στη γραφή του Nicholas Charles Sparks, από Αγγλία η Charlotte Brontë και η Jane Austen, αν και δεν έχω διαβάσει πολλούς κλασσικούς ακόμα. Η λίστα είναι ατέλειωτη και οι επιλογές μου συνδυάζονται πάντα με τη διάθεσή μου. Από Ελλάδα, θα μου επιτραπεί να ξεχωρίσω λίγο τον Μένιο Σακελλαρόπουλο για την τόλμη του και τα δύσκολα εγχειρήματα του.

Εκτός από τη λογοτεχνία, έχεις κάποια άλλα χόμπι ή ασχολίες;

Με ελκύουν οι τέχνες και τα γράμματα σε όλες τις εκφάνσεις τους. Λογοτεχνία (διαβάζω πολύ, γράφω λίγο, περισσότερο για μένα), θέατρο (βλέπω συγκεκριμένες παραστάσεις, συμμετέχω ερασιτεχνικά σε μια τοπική σκηνή), κινηματογράφος (θα ήθελα να βλέπω  αλλά δεν πετυχαίνει η συνταγή…), μουσική (ακούω λίγο, παίζω λίγο, αλλά την ονειρεύομαι πολύ).

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε όσον αφορά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα της Χαράς Δελλή;

Μου αρέσουν τα αποτελέσματα που αγγίζουν το τέλειο (μάλλον ζωδιακό βίτσιο!), οπότε δείχνω αυστηρή και απρόσιτη. Είμαι κλειστός άνθρωπος που προτιμά να αφήνει τις πράξεις του να μιλούν για εκείνον. Λατρεύω τις δοκιμές, αλλά καταλήγω στις σταθερές μου επιλογές.

____________

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Χαρά καταρχήν που συμφώνησε για να μας παραδώσει αυτήν την συνέντευξη, αλλά και για τον χρόνο που αφιέρωσε για να απαντήσει τις ερωτήσεις. Την ευχαριστώ πάρα πολύ μου που έδωσε αυτήν την ευκαιρία να μιλήσω μαζί της, να μας γνωρίσει τον κόσμο των Θεματοφυλάκων και να μας δώσει λίγο από το διακριτικό άρωμα των σελίδων του χαρτιού ενός νέου, ανοιγμένου βιβλίου.

Για να δείτε όλο το περιεχόμενο, επισκεφτείτε τη σελίδα τους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, μείνετε ενημερωμένοι μέσω της σελίδας τους στο Facebook, το Twitter και το Instagram! Είναι μια σελίδα που ενδιαφέρει όλους όσους ασχολούνται με την τέχνη γενικότερα και όχι μόνο!

1 σχόλιο »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: