Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατί ο Kirito είναι τόσο ενοχλητικός χαρακτήρας

Είναι κοινώς αποδεκτό μέσα στην κοινότητα ότι ο Kirito είναι ένας ενοχλητικός χαρακτήρας και είπα να ξεκινήσω μια έρευνα πάνω σε αυτό.

Ρώτησα λοιπόν μέλη από διάφορα παγκόσμια φόρουμ στα οποία είμαι μέλος, αλλά και τα μέλη της δικής μου σελίδας, τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι ο Kirito είναι ενοχλητικός σαν πρωταγωνιστής του SAO. Το feedback που πήρα από τα ερωτήματα μου ήταν πραγματικά απρόσμενα.

Θα ξεκινήσω αναλύοντας λίγο το σκεπτικό μου που με οδήγησε στο να ξεκινήσω αυτήν την μικρή έρευνα. Από τότε που τελείωσε η πρώτη σεζόν του Sword Art Online υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση μέσα στην κοινότητα ανάμεσα σε αυτούς που λάτρεψαν τη σειρά και σε αυτούς που η σειρά τους απογοήτευσε. Οι απογοητευμένοι, λοιπόν, έχουν ένα βασικό επιχείρημα, το οποίο το συναντώ ξανά και ξανά: ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν τους αρέσει η σειρά είναι ο πρωταγωνιστής της και το πόσο ενοχλητικός είναι. Ήθελα να μπω περισσότερο όμως στους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι ο Kirito είναι ενοχλητικός. Λόγους για τους οποίους κανένας δεν είδα να αναλύει ποτέ, οπότε θέλησα να θέσω το ερώτημα και να ρίξω λίγο φως πάνω στην υπόθεση.

Θέτοντας τελικά την ερώτηση στα διάφορα φόρουμ, περίμενα να δω μια καταιγίδα μηνυμάτων όπου θα μου έλεγαν ότι ο Kirito είναι ενοχλητικός επειδή:

  • είναι υπερβολικά overpowered και πολλές φορές έχει ικανότητες που δεν δικαιολογούνται με την λογική (όπως τότε που χάκαρε το ίδιο το παιχνίδι την ίδια ώρα που βρισκόταν μέσα στο παιχνίδι, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα)
  • είναι κακογραμμένος και δεν έχει ουσιαστικά καμία εξέλιξη ή πρόοδο σαν προσωπικότητα
  • είναι τόσο generic, τόσο σαν εμφάνιση, όσο και σαν χαρακτήρας κι όμως όλες οι κοπέλες της σειράς ανεξήγητα τον γουστάρουν
  • δεν αξίζει τον τίτλο του Black Swordsman, έναν τίτλο που ανήκει επάξια σε άλλους χαρακτήρες (ναι, περίμενα να ακούσω και τέτοιες ανταποκρίσεις)

Οι απαντήσεις που πήρα, όπως ανέφερα, ήταν αρκετά απρόσμενες. Βασικά, δεν πήρα απαντήσεις! Για να είμαι ειλικρινής, οι λιγοστές απαντήσεις που πήρα δήλωναν πως δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα με τον Kirito. Δεν τον έβρισκαν ενοχλητικό, απλώς κακογραμμένο. Και αυτή είναι ακριβώς και η δική μου άποψη!

Ναι, ο Kirito είναι overpowered και έχει ικανότητες που δεν θα έπρεπε να έχει. Αυτές οι ικανότητες δεν δικαιολογούνται ικανοποιητικά από τη σειρά, όμως ο λόγος για τον οποίο είναι overpowered δικαιολογείται απόλυτα και ικανοποιητικά: ήταν ένας από τους beta testers του παιχνιδιού, ο οποίος έχει κρατήσει τις ικανότητες του από τότε. Δεν υπάρχει τίποτα που να απαγορεύει τους πρωταγωνιστές να είναι op, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι και δεν έχει διαμαρτυρηθεί κανένας γι’ αυτούς. Επίσης, έλαβα και μια έξυπνη απάντηση από ένα μέλος φόρουμ ως επιχείρημα ότι ο Kirito τελικά δεν είναι op και ομολογώ ότι δεν έχει και απόλυτα άδικο. Μου ανέφερε ότι τις περισσότερες μάχες δεν τις κέρδισε μόνος του. Σχεδόν σε όλες χρειάστηκε κάποια βοήθεια και από άλλους χαρακτήρες. Οπότε, γενικά, το γεγονός ότι είναι op δεν θα έπρεπε να είναι από τους λόγους που κάποιος αντιπαθεί τον Kirito σαν χαρακτήρα.

Θα συμφωνήσω όμως ότι σαν χαρακτήρας είναι πολύ φτωχά γραμμένος και πολύ επιφανειακός και όντως δεν έχει καμία ιδιαίτερη εξέλιξη σε όλη τη διάρκεια της σειράς. Παρόλα αυτά, ολόκληρη η σειρά είναι κακογραμμένη, με εξαίρεση κατά τη γνώμη μου το πρώτο arc του Aincrad, όχι μόνο ο Kirito. Όπως και ο χαρακτήρας του Kirito, έτσι και η σειρά είχε δυνατότητες και προοπτικές τις οποίες δεν εκμεταλλεύτηκε, ενώ θα μπορούσε να είναι καταπληκτική. Αυτές τις δυνατότητες φαίνεται ότι τις εκμεταλλεύεται καλύτερα το Sword Art Online Alternative: Gun Gale Online, όμως αυτή είναι μια άλλη, πολύ μεγάλη συζήτηση. Προσωπικά, το SAO είναι μια σειρά που βλέπεται ευχάριστα, όσο δεν δίνει πολύ βαρύτητα στην υπόθεση και τα προβλήματα που έχει. Το Aincrad ήταν φυσικά το αγαπημένο μου arc, πέρα από αυτό όμως προσφέρει καλή δράση, ωραίο animation και πολύ καλή μουσική, άρα δεν είναι από τις σειρές που αντιπαθώ.

Γιατί όμως υπάρχει αυτό το μίσος για τον χαρακτήρα του Kirito; Θα σας απαντήσω με μια φράση: welcome to the SAO hate bandwagon!

Να το πω στα τα Ελληνικά; Απλά μισούμε τον Kirito και το SAO επειδή είναι μόδα να μισούμε τον Kirito και το SAO.

Όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη σεζόν το 2012, πολλοί reviewers και bloggers παγκοσμίως το έκριναν και τόνισαν όλα τα αρνητικά και αδύναμα σημεία που είχε σαν σειρά, που ομολογουμένως ήταν πολλά. Έτσι, όπως διαδίδονται τα memes στην εποχή μας, έτσι διαδόθηκε σαν meme και το «μίσος» για την συγκεκριμένη σειρά και τον πρωταγωνιστή της. Κατά βάθος όμως, το μίσος αυτό δεν είναι δικαιολογημένο, τουλάχιστον αυτό ανακάλυψα εγώ. Δεν υπήρξε ποτέ κάποιο ισχυρό επιχείρημα που να μου εξηγεί κάποιος γιατί δεν του αρέσει ο Kirito. Ίσα ίσα που έβλεπα σχόλια ότι σε γενικές δεν είναι κακός χαρακτήρας, ούτε κακή σειρά. Αυτό με οδηγεί στο μόνο συμπέρασμα ότι το μίσος δημιουργήθηκε απλώς και μόνο επειδή το έλεγαν όλοι. Ήταν στη μόδα, όπως δυστυχώς βλέπω ότι πολλά πράγματα είναι στη μόδα και γίνονται ή λέγονται από πολλούς, χωρίς να έχουν κάποιο πραγματικό λόγο οι ίδιοι.

Δεν υποστηρίζω ότι το SAO είναι τέλειο anime. Είπα και παραπάνω ότι θεωρώ ότι η σειρά και οι χαρακτήρες της είναι κακογραμμένοι και χάθηκε ένα πολύ καλό potential για μια σειρά που θα μπορούσε να είναι επική. Όμως, για εμένα, δεν είναι τόσο κακή και βλέπεται αρκετά ευχάριστα.

Εάν έχετε εσείς κάποιο επιχείρημα που να δικαιολογεί το μίσος για τον χαρακτήρα του Kirito, πολύ ευχαρίστως να το διαβάσω στα σχόλια. Το ίδιο να κάνετε εάν θέλετε να υποστηρίξετε ότι το SAO είναι μια από τις αγαπημένες σειρές, καθώς ξέρω ότι είναι όντως για πολλούς. Θα χαρώ να διαβάσω στα σχόλια τη γνώμη σας.

Until then, keep watching anime!

~Satoshi

1 σχόλιο »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: