Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Παναγιώτης Παγωνίδης

Τον βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη. Τον βλέπουμε στην Αθήνα. Τον βλέπουμε να τρώει πίτσα συνέχεια! Αυτόν τον μήνα έχουμε μαζί μας τον Παναγιώτη Παγωνίδη!

Όλοι, ακόμη και όσοι δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το cosplay, ξέρουν ποιοι είναι οι Cosplayers//GR και σίγουρα έχουν δει τη δουλειά τους. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ήρθε η ώρα να φιλοξενήσουμε στη σελίδα μας και να μιλήσουμε με έναν από τους δύο φωτογράφους και διαχειριστές που κρύβονται πίσω από την επιτυχία της ομάδας αυτής.

Μίλα μας λίγο για την ομάδα σου, τους Cosplayers//GR. Τι ακριβώς είναι;

Tο Cosplayers//GR αποτελεί το μοναδικό μεγάλο μη κερδοσκοπικό, ουδέτερο και ανεξάρτητο δίκτυο της ελληνικής κοινότητας cosplay, αφιερωμένο στην πλήρη ενημέρωση, κάλυψη, καταγραφή και προώθηση όλων των cosplayers, των εκδηλώσεων cosplay και οτιδήποτε σχετίζεται με cosplay στην Ελλάδα, αποτελώντας παράλληλα την ελληνική κοινότητα cosplay. Είναι διοργανωτής 90 Εξωτερικών Μαζικών Φωτογραφήσεων cosplay (το 61% των ελληνικών εξωτερικών μαζικών φωτογραφήσεων), ανάμεσα τους σχεδόν όλες της Θεσσαλονίκης, ως συνοδευτικές πριν από κάθε εμπορική εκδήλωση cosplay για την ενίσχυση αυτών. O μακροβιότερος θεσμός cosplay στην χώρα (9,5+ χρόνια) υπό την ονομασία «Pre-Cosplay Party ”Photoshootings” που κορυφώνεται στα πλαίσια του The Comic Con, με το μεγαλύτερο μονοήμερο εξωτερικό cosplay Photo / Video Shoot παγκοσμίως. Στις ενέργειες του Cosplayers//GR περιλαμβάνεται επί χρόνια η μαζική προώθηση όλων των εκδηλώσεων cosplay της χώρας με πολλαπλούς αποτελεσματικούς τρόπους, χωρίς καμιά προϋπόθεση εκ μέρους διοργανωτών. Η ομάδα αποτελεί επίσημο συνεργάτη όλων των ενεργών διοργανωτών εκδηλώσεων σχετιζόμενων με cosplay, καθώς και επίσημους φωτογράφους cosplay όλων των conventions που εμπεριέχουν cosplays πλην ενός. H κάλυψη του Cosplayers//GR ανά τα έτη ανέρχεται στο 75%+ όλων των εμπορικών εκδηλώσεων και των εξωτερικών φωτογραφήσεων που υπήρξαν ποτέ στην χώρα και του 80% όλων των ελληνικών cosplays γενικά, από τα (νυν και παλιότερα) μέλη της ομάδας μας. Εκατοντάδες εκδηλώσεις και άνω των 10.000 Cosplays. Από φέτος στα περισσότερα conventions διαθέτουμε δικό μας πλήρες Booth/Stand, παρέχοντας Cosplay Photobooth, Cosplay Repair Station, εκατοντάδες φώτο και ενημερωτικό υλικό, ακόμα και κληρώσεις! Προσθέτουμε μόνιμα νέα πράγματα σε αυτό και αναβαθμίζουμε φέτος σταδιακά τον εξοπλισμό μας στον καλύτερο της αγοράς. Το φάσμα δραστηριοτήτων μας εμπεριέχει επίσης την επιτέλεση ατομικών φωτογραφήσεων cosplay εκ μέρους όλων των μελών της καθώς περιστασιακά και κάλυψη conventions εξωτερικού. Παλιότερα υπήρξαμε και διοργανωτές δεκάδων anime meetings για 6 χρόνια στην Θεσσαλονίκη και cosplay meetings για 1 χρόνο στην Αθήνα, με μεγάλη συμμετοχή. Την τωρινή σύσταση του Cosplayers//GR αποτελούν εγώ και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, οι 2 αποκλειστικά φωτογράφοι cosplay της χώρας που καλύπτουν σχεδόν κάθε εμπορική εκδήλωση cosplay με εκατοντάδες, ή ακόμα και χιλιάδες φώτο και πολύωρα βίντεο και οι οποίοι παράλληλα αποτελούν / αποτελούσαν cosplayers με πολύ μεγάλο αριθμό cosplays.

Πες μας για την ιστορία της ομάδας. Πριν πόσο καιρό ξεκίνησε και πως γεννήθηκε μια τέτοια ιδέα; 

Το έργο μας ξεκινά ανεπίσημα ήδη από το 2007, ένα χρόνο μετά την έναρξη του ελληνικού cosplay, έχοντας φιλοξενήσει διαχρονικά ως διαχειριστές στο Cosplayers//GR τους βασικούς μακροχρόνιους φωτογράφους cosplay της χώρας. Το 2011 έγινε ξεκάθαρη η ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης, ενεργής ελληνικής κοινότητας cosplay, όπου θα υπήρχε επιτέλους πλήρης ενημέρωση του κόσμου για τα πάντα, παροχή βοήθειας και αλληλεπίδραση του κοινού, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι εκείνη την στιγμή. Με πολύ κόπο και επιμονή δημιουργήθηκε η μοναδική ελληνική κοινότητα cosplay, με επίκεντρο το Facebook group μας, που απαριθμεί πλέον άνω των 6500 μελών, ανάμεσα τους όλοι οι υπαρκτοί cosplayers που υπήρξαν και υπάρχουν στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά ακολούθησε το κανάλι YouTube, το 2ο μεγαλύτερο στον κόσμο σε υλικό cosplay. Mε την επισημοποίηση μας ως «Cosplayers//GR» τo 2015, ακολούθησαν έπειτα και τα υπόλοιπα 4 βασικά μας μέσα, δηλαδή Facebook page, Instagram, Twitter και υπό ανάπτυξη Website.

Είσαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου προς την ομάδα; 

Παλιότερα θα έλεγα ναι. Πριν το Facebook αλλάξει τους αλγόριθμους του και καταστρέψει την απήχηση δημοσιεύσεων και υλικού και πριν ο κόσμος προσκολληθεί στα κινητά του όπου όλα τα προσπερνά αδιάφορα στα γρήγορα σε αντίθεση με παλιότερα που το βασικό μέσο browsing ήταν ο υπολογιστής. Ο κόσμος στον χώρο του cosplay επίσης μειώθηκε δραματικά στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία 2 χρόνια, άλλαξε στο μεγαλύτερο μέρος του και στην Αθήνα, ενώ παράλληλα ο μέσος όρος ηλικίας παρέμεινε ο ίδιος. Μαζί με αυτό άλλαξε και η νοοτροπία του κοινού επομένως, καθώς διαφορετικός κόσμος σημαίνει συνήθως και διαφορετική νοοτροπία. Επομένως, για αυτά που παρέχουμε στον χώρο στον τρισμέγιστο βαθμό που το κάνουμε μαζί με όσα απαιτεί αυτό από τις ζωές μας και την τσέπη μας, όχι, σε καμιά περίπτωση δεν είμαι πλέον ικανοποιημένος τα τελευταία χρόνια με την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά αυτό είναι κακό για τον ίδιο και τον χώρο στην τελική, όχι για μας. Εμείς αναπροσαρμοζόμαστε με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, καθώς δεν έχουμε σκοπό να σπαταλάμε επιπλέον χρόνο και κόπο για κάτι που δεν απαιτείται πέρα από τα βασικά αναγκαία, όταν δεν υπάρχει η αντίστοιχη ανταπόκριση που θα έπρεπε να υπάρχει για οτιδήποτε επιπλέον. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουμε να παρέχουμε πολύ περισσότερα, καθώς και νέα επιπλέον πράγματα που δεν θα καθίσει κανείς άλλος να ασχοληθεί να παρέχει στον χώρο αυτό.

Μίλησε μας για τον συνεργάτη σου, τον Δημήτρη Παπαδόπουλο. Πως γνωριστήκατε και πως ξεκίνησε η συνεργασία σας;

Ο Δημήτρης ακολούθησε και ακολουθεί παρόμοιο μοτίβο με μένα. Ξεκίνησε από μόνος του να καλύπτει εκδηλώσεις που εμπεριείχαν cosplay στην Αθήνα, κάνοντας παράλληλα cosplays. Δεν είχε λόγο ή κέρδος να ασχοληθεί με την κάλυψη εκδηλώσεων, απλά το έκανε επειδή τον ένοιαζε. Έδειξε επομένως εξαρχής ότι καλύπτει τις προθέσεις και κατέχει το απαραίτητο σπάνιο ήθος για να συμμετέχει στο Cosplayers//GR, όταν αυτό επισημοποιήθηκε πλέον το 2015, οπότε και έγινε βασικό μέλος αυτής έπειτα από 1,5 χρόνο προσφοράς στον χώρο.

Στη Θεσσαλονίκη γίνονται πολλές anime ή gaming εκδηλώσεις και συναντήσεις; Προλαβαίνετε να τις καλύψετε όλες;

Σε αντίθεση με παλιότερα, πλέον δεν γίνονται παρά ελάχιστες που να εμπεριέχουν παράλληλα και cosplays, που είναι απαραίτητο κριτήριο για να καλύψουμε μια εκδήλωση γενικά. Έπειτα από 11 χρόνια, οι εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη ουσιαστικά έχουν περιοριστεί σε τρία Conventions. Το «Hall of Games», που από φέτος αντικαθιστά το «eGaming», το «The Comic Con» και το σταδιακά ανερχόμενο «Fantasmagoria». Πέρα από αυτά θα συναντήσεις συχνά Anime Karaoke Parties εκ μέρους των Jap Dan και που και που Anime Cosplay Parties εκ μέρους του Otakustore.gr, καθώς και ορισμένες άλλες εκδηλώσεις με μονοψήφιο αριθμό cosplays συνήθως. Δεν έχει απομείνει κάτι άλλο, και φυσικά αυτό πλέον μας επιτρέπει να προλαβαίνουμε να τα καλύπτουμε όλα από την τελευταία σεζόν και έπειτα, σε συνδυασμό με όσες εκδηλώσεις γίνονται στην Αθήνα, οι οποίες είναι περισσότερες.

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον της ομάδας; Υπάρχουν νέες ιδέες ή project σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο;

Το Cosplayers//GR και όσα προσφέρουμε συνεχώς εξελίσσονται. Από φέτος είμαστε πλέον σε θέση να είμαστε παρόν σε σχεδόν κάθε Convention με το δικό μας Cosplay Photobooth, Cosplay Repair Station, εκατοντάδες έντυπες και ψηφιακές φώτο και ενημερωτικό υλικό. Όπου δεν έχουμε απλά δεν βολεύει λόγω layout χώρου ή χρονικών περιθωρίων που θα μας εμπόδιζαν στην πληρότητα της κάλυψης μας. Πλέον αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μέσα στους επόμενους μήνες στον καλύτερο της αγοράς, ενώ θα προστεθούν και άλλα επιπλέον πράγματα στα Stands μας, που δεν θα αναφέρω αυτή την στιγμή. Υπάρχουν πολλά μακροχρόνια σχέδια και projects που βρίσκονται στην αναμονή από το 2009 που θα πραγματοποιηθούν σταδιακά ένα ένα, ανάμεσα τους και ορισμένα πολύ σημαντικά για όλο τον χώρο του ελληνικού cosplay. Όλα όμως στην ώρα τους.

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος, το προσωπικό σου όνειρο όσον αφορά την ομάδα; 

O στόχος μας είναι ο ίδιος με τον σκοπό μας, ο οποίος ήδη αναφέρθηκε. Επομένως επιτεύχθηκε προ πολλού. Δημιουργήσαμε και συντηρούμε την ελληνική κοινότητα του cosplay, παράλληλα με τις διάφορες εκδηλώσεις. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι με γνώμονα την κατεύθυνση πως μπορούμε να αναβαθμίσουμε διάφορα πράγματα και παροχές στην Ελλάδα που βρίσκει κανείς στο εξωτερικό αλλά όχι εδώ ακόμα. Επομένως κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση κυρίως.

Υπάρχουν αρκετές ομάδες και σελίδες που λειτουργούν διαδικτυακά στην Ελληνική κοινότητα, μικρές και μεγάλες, καθώς και εκδηλώσεις οργανώνονται ανά τακτά διαστήματα. Ποια είναι η γνώμη σου για την Ελληνική anime κοινότητα, τις άλλες ομάδες και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται γενικά; 

Παρόλο που η ελληνική κοινότητα των anime θεωρητικά απαριθμεί μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα, στην πράξη δυστυχώς επικρατεί κατά 98% αδιαφορία πέρα από το επίπεδο του «βλέπω anime και σχολιάζω τυχαία posts στην αρχική μου». Γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει στήριξη εκδηλώσεων anime ανάλογη με το υπαρκτό κοινό, όπως ούτε και οποιασδήποτε άλλης μορφής εγχειρήματα στον χώρο των anime. Όσο αφορά εκδηλώσεις, δεν βοήθησε φυσικά ο υπέρμετρος αριθμητικός κορεσμός και η προχειρότητα πολλών μικρών εκδηλώσεων ανά τα έτη στην Αθήνα, κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα όσο αφορά το 2ο κομμάτι, που είναι και ο λόγος που ο κόσμος έχει στραφεί σχεδόν αποκλειστικά στα μεγάλα conventions.

Τι πιστεύεις ότι λείπει από την Ελληνική anime κοινότητα;

H ωριμότητα και το ενδιαφέρον ενός συνειδητού κοινού που θα υποστηρίζει έμπρακτα με πράξεις και όχι λόγια, αυτό για το οποίο δηλώνει υποτίθεται fan. Αριθμητικά είναι σε ικανοποιητικό βαθμό πλέον έτσι και αλλιώς.

Έχεις έρθει πολλές φορές στην Αθήνα; Ποια είναι η γνώμη σου για την anime κοινότητα εδώ και ποιες οι διαφορές της με την Θεσσαλονίκη; 

Από την στιγμή που στην Θεσσαλονίκη έχουν περιοριστεί οι εκδηλώσεις σε μετρημένες στο ένα χέρι, ενώ στην Αθήνα δεσπόζουν σχεδόν αποκλειστικά τα μεγάλα conventions, όπου φυσικά είμαι παρόν σε όλα, στα πλαίσια του ρόλου μας ως Cosplayers//GR, δεν είναι εύκολο να βγάλει κανείς συμπεράσματα, πέρα από το ότι ο κόσμος είναι πιο ενεργός και αριθμητικά περισσότερος στην Αθήνα παρά στην Θεσσαλονίκη. Τουλάχιστον στις εκδηλώσεις. Από εκεί και πέρα, εξαιρώντας κάποια εγωκεντρικά άτομα, δεν βλέπω να υπάρχει καμιά διαφορά στον ίδιο τον κόσμο πέρα από το κομμάτι της συμμετοχής και συμπεριφοράς.

Τι θα ήθελες να δεις να βελτιώνεται, να αλλάζει, ή να σταματήσει να υπάρχει γενικότερα στην Ελληνική anime κοινότητα αυτή τη στιγμή; 

Θα προτιμούσα λιγότερα cosplay related Conventions συνολικά, καθώς θεωρώ την ύπαρξη 10 cosplay related Conventions πανελλαδικά τον χρόνο υπερβολική, άσχετα αν καλύπτουν 3 διαφορετικές θεματολογίες. Από εκεί και πέρα, η εποχή των μικρών εκδηλώσεων έχει τελειώσει προ πολλού και δεν βρίσκω λόγω ύπαρξης αυτών όσο δεν υπάρχει στήριξη από τον κόσμο σε τριψήφιο αριθμό, όπως πριν χρόνια. Ιδιαίτερα μάλιστα αν γίνονται με πρόχειρο τρόπο από πρόχειρα άτομα. Αυτό που θα ήθελα να βελτιωθεί είναι ότι ανέφερα και πριν, το ίδιο το κοινό στον χώρο των anime και cosplays, καθώς απέχει πολύ από το να θεωρηθεί συνειδητό και ώριμο όσο κοιτάζει μόνο τα δικά του και δεν στηρίζει έμπρακτα τα ανάλογα δρώμενα και εγχειρήματα του καθενός αδιάκριτα. Έτσι δεν γίνεται τίποτα παρά μια τρύπα στο νερό και ο χώρος μένει πίσω, καθώς δεν μπορούν μετρημένοι μόνο να προωθούν ένα χώρο. Τέλος, προφανώς και θα προτιμούσα να εξαφανιστούν όσα άτομα έχουν καβαλήσει το καλάμι ή που έχουν απαιτήσεις και απόψεις για όλα χωρίς να έχουν δώσει τίποτα προς κανέναν, ή που κοιτάνε να προκαλούν προβλήματα σε άλλους και στον χώρο με την ανωριμότητα τους. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί και από ένα σημείο και μετά απλά μόνο να τους αγνοείς μπορείς, όπως τους αξίζει.

Θέλεις τα anime να γίνουν πιο «mainstream» και πιο γνωστά στον κόσμο ώστε η κοινότητα μας να μεγαλώσει, ή προτιμάς μια πιο μικρή κοινότητα όπου όλοι μας θα μοιραζόμαστε κάτι «ξεχωριστό» μεταξύ μας; 

Φυσικά θα προτιμούσα να γίνουν ακόμα περισσότερο γνωστά, με ότι καλά ή κακά εμπεριέχει κάτι τέτοιο.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι εντατικά με τα anime, πως ξεκίνησες και ποιο ήταν το πρώτο σου; 

Το πρώτο μου anime λογικά θα ήταν η Μάγια η Μέλισσα στα τέλη των ‘80s! Χαχαχα! To τι είναι τα anime και τα manga το γνώριζα από το ’94. Έπειτα, γύρω στο 2000 συμμετείχα εντατικά στα ελληνικά anime και έπεσαν στα χέρια μου πολλές σειρές μέσω ανταλλαγών χέρι χέρι. Με την έλευση των γρήγορων ταχυτήτων και υψηλών αναλύσεων λίγο πολύ δεν υπάρχει κάτι που να μην έχω στην διάθεση μου, ενώ συνολικά έχω δει αρκετές εκατοντάδες σειρές και ταινίες anime.

Αγαπημένο ή αγαπημένα anime;

One Piece, Naruto, Fullmetal Alchemist, Attack on Titan, Rurouni Kenshin, Boku no Hero Academia, Erased, Inuyashiki, Eureka Seven, Great Teacher Onizuka, Tsukihime, Love Hina, Chobits, Leiji Matsumoto’s Anime και πολλά άλλα.

Πόσο καιρό ασχολείσαι με την φωτογραφία και τι σε τράβηξε ώστε να ασχοληθείς με ένα τέτοιο χόμπι; 

Ξεκίνησα με μια απλή ψηφιακή για την πλάκα μου το 2009 στα Anime Party της Θεσσαλονίκης. Το 2011 το είδα πιο σοβαρά με μια κάπως καλύτερη ψηφιακή και έπειτα κατέληξα το 2013 να αγοράσω μια σχετικά ακριβή και καλή ψηφιακή. Το μεγαλύτερο άλμα έγινε το 2014 με την πρώτη μου DSLR, μαζί με καλό φακό, η οποία από την νέα σεζόν δίνει την θέση της πλέον σε 3 πλήρως επαγγελτικές Full Frame μηχανές, τις καλύτερες της αγοράς με τους καλύτερους φακούς, που θα καλύπτουν τις ανάγκες της ομάδας μας. Δεν με τράβηξε κάτι συγκεκριμένο στην φωτογραφία όσο το ότι απλά ήθελα να βγάζω cosplays, το οποίο έπειτα επεκτάθηκε και στην συλλογική κάλυψη εκδηλώσεων λόγω του σκοπού και ρόλου μας ως Cosplayers//GR.

Εάν δεν φωτογράφιζες cosplayers, με τι είδους άλλες φωτογραφίσεις θα ήθελες να ασχολείσαι; 

Ειλικρινά, δεν με ενδιαφέρει κανένα άλλο θέμα πέρα από το cosplay, επομένως δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με άλλο είδος φωτογραφήσεων, καθώς δεν βλέπω την γενική φωτογράφηση γενικά σαν κάποιο χόμπι μου. Αν δεν περιέχει cosplays είναι βαρετό για μένα.

Προσωπικά, ασχολείσαι με το cosplay;

Από το 2007 ως το 2011 είχα πραγματοποιήσει 19 cosplays, κερδίζοντας συνέχεια σε τοπικούς διαγωνισμούς και όντας ανάμεσα στους καλύτερους cosplayers της χώρας για τα δεδομένα της τότε εποχής. Έπειτα, λόγω έλλειψης χρόνου και χρημάτων ως και αρχές 2018, το πρώτο κυρίως λόγω φόρτου απαιτήσεων του Cosplayers//GR, δεν ξαναβρήκα ευκαιρία να ασχοληθώ με το cosplay ως cosplayer, παρόλο που έχω δεκάδες μελλοντικά σχέδια. Αυτό θα αλλάξει από φέτος ή του χρόνου, καθώς πλέον δεν τίθεται θέμα χρόνου και χρημάτων και μπορώ λίγο πολύ να κάνω ότι θέλω, όποτε θέλω, σταδιακά. Επομένως θα επιστρέψω δυναμικά και στο cosplay σε κάποιο χρονικό σημείο.

Όσον αφορά το τεχνικό μέρος, πες μας για τον εξοπλισμό σου. Τι φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιείς και ποια ήταν η πρώτη σου κάμερα;

To 2009 ξεκίνησα με μια απλή ψηφιακή Pentax Optio M30, την οποία το 2011 αντικατέστησε μια λίγο καλύτερη ψηφιακή Fujifilm Finepix AV200. Το 2013 το σοβάρεψα λίγο με μια ακριβή καλή ψηφιακή Olympus SZ-31MR. To 2014 αγόρασα την καλύτερη DSLR τριψήφιας αξίας, την Nikon D3300 μαζί με τον φακό Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G, την οποία αποσύρω πλέον από την χρήση. Την θέση της παίρνουν 3 επαγγελματικές Full Frame μέσα στο επόμενο τετράμηνο, μαζί με τους καλύτερους φακούς, που ανεβάζουν τον πήχη στα όρια, και πέρα από αυτό δεν υπάρχει κάτι άλλο μετά να αγοράσω που θα κάνει διαφορά σε κάτι. Παράλληλα για της ανάγκες επεξεργασίας φώτο και βίντεο, προμηθεύτηκα ήδη από την αρχή του χρόνου νέο δεκαεξαπύρηνο υπολογιστή με ότι καλύτερο γενικά υπάρχει, καθώς και 100άρα σύνδεση για γρήγορο upload. Πέρα από αυτά, δεν ξεχνάμε το ολοκληρωμένο photobooth που στήνουμε σε σχεδόν όλα τα Conventions, καθώς και επαγγελματικό μικρόφωνο, led lights και διάφορα άλλα τμήματα εξοπλισμού που συμπληρώνουν το σύνολο.

Ασχολείσαι και με άλλα χόμπι; 

Πέρα από anime & cosplay ασχολούμαι με videogames. Περισσότερο θα έλεγα από τα πρώτα. Φυσικά μιλάμε για ιαπωνικά videogames, καθώς τα δυτικά με αφήνουν σχεδόν εξολοκλήρου αδιάφορο. Από εκεί και πέρα φυσικά ασχολούμαι και με ταινίες και σειρές.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με την φωτογραφία ή έχει ξεκινήσει πρόσφατα; 

Να μην δίνει σημασία στις απόψεις κανενός, όσο γνωρίζει τις ικανότητες του, τα κενά του και τον λόγο που κάνει ότι κάνει, που καθορίζει άλλωστε τι και πως θα βγάζει. Όλοι ξεκινάνε από κάπου και έχουν στόχο να φτάσουν κάπου με τον δικό τους ρυθμό και δεν χρειάζεται να απασχολεί κανένα τι θέλει να σου επιβάλλει οποιοσδήποτε άλλος. Ο κόσμος έχει αρκετές ψωνάρες που νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα για οτιδήποτε ή ότι τα γούστα τους είναι και γεγονότα που θα έπρεπε να σε νοιάζουν, ιδιαίτερα όταν δεν έχεις την παρόμοια ηλικία με τον άλλο ή ο άλλος δεν έχει την πολύχρονη εμπειρία που έχεις. Δεν χρειάζεται να υπολογίζει κανείς τέτοια ασήμαντα άτομα και απόψεις και ας κοιτάζει να κάνει αυτό ακριβώς που θέλει να κάνει, όπως ακριβώς θέλει να το κάνει και να αναπροσαρμόζει ανάλογα ότι κρίνει ο ίδιος ότι θέλει να αναπροσαρμόσει.

Η φωτογραφία είναι ένα δημιουργικό χόμπι και βασίζεται πάνω στην έμπνευση που θα έχεις εκείνη τη στιγμή. Υπάρχει κάποιο άτομο ή άτομα που είναι ιδιαίτερα στη ζωή σου, σου δημιουργούν αυτήν την έμπνευση και σε στηρίζουν για να προχωρήσεις; 

Όχι καθόλου, το αντίθετο θα έλεγα και με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότερο απορώ ποιο το νόημα. Από την στιγμή που δεν είναι γενικά η φωτογραφία χόμπι μου, ενώ το να βγάζω cosplay σε εκδηλώσεις δεν είναι στην πράξη αυτό που θέλω όντως, ουσιαστικά κάνω κάτι που δεν με εμπνέει και ούτε με ευχαριστεί, που απλά κάνω επειδή με νοιάζει. Αυτό που όντως θέλω και έχω αφήσει από το 2014, είναι οι θεματικές εξωτερικές φωτογραφήσεις και βίντεο με θεματικό υπόβαθρο. Έχω δεκάδες ιδέες και concepts που δεν έχω συναντήσει κάπου αλλού, για τα οποία δυστυχώς δεν βρήκα ποτέ τον χρόνο να τα εφαρμόσω, λόγω του φόρτου κάλυψης εκδηλώσεων, που πάντα ήταν ο βασικός υπαίτιος στέρησης χρόνου στην ζωή μου για όσα όντως ήθελα να κάνω. Ελπίζω αυτό να αλλάξει από αρχές του χρόνου, μιας και πλέον χρόνος υπάρχει.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε όσον αφορά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Παναγιώτη Παγωνίδη; 

Οποιοδήποτε στόχο και σχέδιο έχω το φέρνω πάντα εις πέρας ακόμα και αν χρειαστεί να περάσουν χρόνια, σε αντίθεση με άλλους που λένε και συνήθως δεν κάνουν ή κάνουν και μετά παρατάνε. Αν κάτι δεν μου αρέσει, τότε είναι οι quitters. Δυστυχώς, βάζω πάντα πρώτα τους άλλους και τον χώρο, πράγμα που μου έχει στοιχίσει πολλά στην ζωή μου, αλλά έχει ευνοήσει τους πάντες εντός αυτού. Χωρίς να μου προσφέρει οτιδήποτε πέρα από θυσίες, κούραση, κόστος, αδιαφορία και αχαριστία. Αυτό το «με νοιάζει» είναι που μου κάνει κακό σαν άτομο και μου έχει στοιχίσει. Αλλά λίγο πολύ από φέτος όλα μπαίνουν σε μια τάξη και με μέτρο. Πέρα από αυτό θα έλεγα ότι αυτό το «νοιάζομαι» το εφαρμόζω σε όλους τους τομείς της ζωής μου και πάει πακέτο με την ηθική, που δυστυχώς βλέπω ότι απουσιάζει σήμερα παταγωδώς στην κοινωνία μας.

Ποια είναι η σχέση σου με την πίτσα;

Το βασικότερο πράγμα στην ζωή! Πίτσα να είναι και ότι να’ ναι!

Και η τελευταία και πιο σημαντική ερώτηση. Ομάδα L ή ομάδα Kira;

Kira, καθώς ο κόσμος αυτός θα ήταν πολύ καλύτερος χωρίς αρκετά σκάρτα άτομα που προκαλούν προβλήματα στους γύρω τους.

__________

Σαν πολλοί φαν του Kira έχουν μαζευτεί τελευταία και δεν μου αρέσει αυτό… Χαχαχα! Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Παναγιώτη για τον χρόνο που αφιέρωσε μέσα από το πολυάσχολο πρόγραμμα του για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Βρείτε και κάντε like στη σελίδα των Cosplayers//GR στο Facebook, καθώς και γίνετε μέλος της ομάδας τους, εάν δεν είστε ήδη! Είτε είστε cosplayer είτε όχι, το περιεχόμενο είναι εξαιρετικό και θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον! Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε τη δουλειά τους στη σελίδα τους www.cosplayers.gr, να δείτε τα βίντεο των εκδηλώσεων και όχι μόνο στο κανάλι τους στο YouTube, καθώς και να τους ακολουθήσετε στο Twitter και στο Instagram!

Για να δείτε περισσότερα από τη δουλειά του ίδιου του Παναγιώτη Παγωνίδη, κάντε like στην προσωπική του σελίδα Cassiel Cosplay Photography, καθώς και στην προσωπική σελίδα του συνεργάτη του, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Dimitris Papadopoulos Photography.

3 Comments »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: