Japan Festival: Το φεστιβάλ που τάραξε το διαδίκτυο

Το φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα και ξεσήκωσε ολόκληρο το διαδίκτυο πριν, αλλά και μετά την διεξαγωγή του!

γράφει ο Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Όταν ανακοινώθηκε από πολύ νωρίς η πραγματοποίηση του πρώτου Japan Festival, αμέσως οι χρήστες του Facebook και όχι μόνο, ενθουσιάστηκαν με την ανακοίνωση ενός τέτοιου φεστιβάλ! Μια εκδήλωση που δεν ήταν σαν τις άλλες, μια εκδήλωση που φαινόταν από την αρχή ότι είχε να προσφέρει κάτι το διαφορετικό, κάτι το πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο. Αυτά τα συναισθήματα έβγαζαν τουλάχιστον για εμένα οι ανακοινώσεις που έβλεπα και γενικά η όλη οργάνωση και έβλεπα ότι τα ίδια συναισθήματα έβγαζαν και στον υπόλοιπο κόσμο, κρίνοντας από τις δηλώσεις συμμετοχής που είχαν εκτοξευτεί στα ύψη!

Φτάνοντας εκεί νωρίς το απόγευμα, κατά τις 5 η ώρα, είχα την εντύπωση ότι θα έμπαινα χαλαρά και θα είχα άνετα 3-4 ώρες στη διάθεση μου να απολαύσω το φεστιβάλ και να χαιρετήσω άτομα και συνεργάτες που συναντώ (δυστυχώς) μόνο σε τέτοιες εκδηλώσεις. Όπως αποδείχτηκε, η χαλαρότητα μου αυτή ήταν αστεία. Η ουρά έφτανε τα 3 τετράγωνα από την είσοδο και ο ρυθμός που κινούταν κι έμπαινε μέσα ο κόσμος ήταν τραγικά αργός. Περίμενα μεγάλη προσέλευση, όμως σίγουρα δεν περίμενα να δω κάτι τέτοιο. Εννοείται πως δεν υπήρχε περίπτωση να περιμένω μέσα σε όλο αυτόν τον κόσμο, ώστε τελικά να μπω και να στριμωχτώ ασφυκτικά (έχω μάθει από τα λάθη μου στο Comicdon Con) και να κάτσω με το ζόρι για καμιά ώρα το πολύ. Προτίμησα τον χαλαρό καφέ στο Μοναστηράκι.

Μέσα σε λίγες ώρες, το θετικό και αισιόδοξο κλίμα που είχε διαμορφωθεί πριν την εκδήλωση είχε εξαφανιστεί με αμέτρητα σχόλια παντού στο Facebook που «έκραζαν» τους διοργανωτές για την έλλειψη χώρου, που προφανώς δεν ήταν κατάλληλος για να υποδεχτεί τόσες χιλιάδες κόσμο. Σχόλια που ανέφεραν ότι περίμεναν στην ουρά για (κυριολεκτικά) ώρες προκειμένου να μπουν. Όλοι έχουμε δει τα σχόλια, όλοι ξέρουμε τι έχει γίνει, δεν χρειάζεται να αναφερθώ περαιτέρω. Όλη η αγανάκτηση του κόσμου και τα νεύρα είναι δικαιολογημένα.

ΟΜΩΣ!

Για χαλαρώστε λίγο! Ναι, είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση και καλά έκανε ο κόσμος που το έκανε ξεκάθαρο ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει τόση ώρα αναμονής για να μπει κάποιος. Όμως, δε γίνεται να μην απαντήσω σε κάποια σχόλια τα οποία εγώ τα θεωρώ υπερβολικά.

Όπως πολλοί, έτσι κι εγώ δεν κατάφερα να μπω στην εκδήλωση και απογοητεύτηκα. Είναι η πρώτη φορά όμως που διοργανώνουν μια τέτοια εκδήλωση και δεν ήταν δυνατό να ξέρουν εκ των προτέρων ότι η προσέλευση του κόσμου θα ήταν τόσο μεγάλη. Ναι, στη σελίδα της εκδήλωσης οι συμμετοχές ήταν πραγματικά χιλιάδες, αυτό όμως δεν είναι πάντα η πραγματική εικόνα του πόσοι θα έρθουν τελικά.

Υπήρξαν και τα σχόλια του τύπου «αφού είδαν ότι οι συμμετοχές στη σελίδα της εκδήλωσης ήταν τόσες πολλές, γιατί δεν άλλαξαν το σημείο της εκδήλωσης;» Αυτοί που έκαναν τα παραπάνω σχόλια είναι αυτοί που πραγματικά δεν έχουν ιδέα από διοργάνωση εκδηλώσεων και το πόσο δύσκολο είναι. Νομίζετε ότι είναι εύκολο να αλλάξει το σημείο μιας εκδήλωσης από τη μια στιγμή στην άλλη; Το να κλείσεις έναν χώρο για μια μεγάλη εκδήλωση πρέπει να το κάνεις μήνες πριν, πόσο μάλλον να αλλάξεις τον χώρο τελευταία στιγμή από το ένα σημείο στο άλλο! Η συμμετοχή στη σελίδα της εκδήλωσης ήταν μεγάλη, όμως δεν ήταν τόσο μεγάλη από την αρχή. Τις τελευταίες εβδομάδες πριν την εκδήλωση είχαν αυξηθεί οι συμμετοχές πολύ, τότε όμως ήταν αργά. Ήταν αδύνατο να αλλάξει ο χώρος εκείνη τη στιγμή.

Και μην ξεχνάτε, η είσοδος ήταν δωρεάν! Για να γίνει μια εκδήλωση σε έναν μεγαλύτερο χώρο, θα έπρεπε οι διοργανωτές να πληρώσουν για να κλείσουν έναν μεγαλύτερο χώρο. Οι διοργανωτές που έκαναν όλη τη δουλειά αφιλοκερδώς και έβαλαν τον ίδιο τους τον κόπο και χρόνο για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Άρα, μόνο δύο επιλογές υπήρχαν: να πληρώσουν οι ίδιοι για τον χώρο ή να βάλουν τιμή για την είσοδο. Δε νομίζω ότι θα άρεσε σε κανέναν από εσάς εάν ανακοίνωναν λίγες μέρες πριν πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ότι, όχι μόνο ο χώρος αλλάζει, αλλά και θα ζητηθεί είσοδος, εκεί που ξέρατε ότι η είσοδος είναι δωρεάν!

Οπότε, ναι, δεκτή η αγανάκτηση, όμως δεν μπορώ να δεχτώ υπερβολικά σχόλια για τη διοργάνωση, από τη στιγμή που ξέρω ότι οι διοργανωτές έβαλαν τον καλύτερο τους εαυτό για να πραγματοποιήσουν κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό. Κάτι το οποίο, όπως φάνηκε από την προσέλευση, όντως θέλει ο κόσμος. Είχαν τις καλύτερες προθέσεις να το προσφέρουν και καμία πρόθεση να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο άδικα.

Μένω στη δέσμευση τους ότι την επόμενη φορά θα γίνει σε μεγαλύτερο χώρο, κάτι το οποίο ελπίζω όντως να κάνουν. Η δική μου άποψη είναι κιόλας να μην φοβηθούν να βάλουν και είσοδο για τον κόσμο, προκειμένου να διασφαλίσουν έναν καλό χώρο για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Είμαι σίγουρος ότι μια τιμή εισόδου 3 με 5 ευρώ δεν θα πειράξει κανέναν να δώσει προκειμένου να δει κάτι όμορφο που θα του αρέσει και οργανωμένο σωστά.

Υπήρξαν βέβαια και τα σχόλια από αυτούς που μπήκαν ότι, μετά την τόση ταλαιπωρία που υπέστησαν, η εκδήλωση τελικά δεν ήταν κάτι το τόσο ενδιαφέρον, ότι τελικά δεν άξιζε τον κόπο. Δεν υπήρξαν αρκετά happenings μέσα στην εκδήλωση και όσα υπήρχαν ήταν πρόχειρα οργανωμένα. Αυτό, δυστυχώς δεν μπορώ να το ξέρω, εφόσον δεν μπήκα και δεν τα είδα με τα μάτια μου. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, είμαι σίγουρος ότι οι διοργανωτές θα το λάβουν υπ’ όψιν και θα το βελτιώσουν. Όντως, σαν Japan Festival, θα πρέπει να «ψαχτούν» πολύ ώστε να οργανώσουν κάτι πρωτότυπο και να μην μείνουν στα ίδια και κλασικά. Τώρα πλέον πήραν το βάπτισμα του πυρός!

Προσωπικά, θέλω να πω ότι στηρίζω τους διοργανωτές και να τους πω να μην επηρεαστούν από τα υπερβολικά σχόλια! Να λάβουν φυσικά υπ’ όψιν τους τις παρατηρήσεις του κόσμου, προκειμένου να βελτιώσουν το φεστιβάλ και να συνεχίσουν στη διοργάνωση του επόμενου! Τους έχω εμπιστοσύνη ότι θα είναι πολύ καλύτερο! Ελπίζω και όσοι απογοητεύτηκαν φέτος, να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη διοργάνωση!

Και να μην το φοβηθούν! Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει ένα Japan Festival, ο κόσμος έδειξε ότι αγάπησε την ιδέα του Japan Festival και είμαι σίγουρος ότι θα είναι δίπλα σε κάθε Japan Festival που θα διοργανώνετε! Συνεχίστε!

Japan Festival Facebook link

Until next time, keep watching anime!


Posted

in

by

Tags:

Comments

コメント – Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.