Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Τάσος Νταπαντάς

Τον γνωρίσαμε σαν ραδιοφωνικό παραγωγό, πλέον θα μας μιλήσει σαν voice actor!

Τον Αύγουστο του 2017 ξεκινήσαμε το project των συνεντεύξεων στη σελίδα μας και η δική σου ήταν η πρώτη που δημοσιεύτηκε. Μέσα σε αυτό το διάστημα των σχεδόν δύο χρόνων έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες εξελίξεις, καθώς τότε μας παραχώρησες συνέντευξη σαν ιδρυτής και παραγωγός του Greek Otaku Radio, σήμερα είσαι μαζί μας σαν voice actor. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτό!

Είναι ένα μεγάλο όνειρο να μπορέσω να πετύχω στο χώρο του voice acting και νομίζω πως είναι μια δικαίωση που μου τη χρωστούσε η ζωή. Χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό και πώς να το κρύψω άλλωστε;

Το να κάνεις τη φωνή του Goku ήταν ένα μεγάλο όνειρο που έγινε πραγματικότητα, έτσι;

Ήταν απλά κάτι που δεν θα μπορούσα να το φανταστώ ποτέ ότι θα συμβεί με τόσα πράγματα που άκουγα. Ωστόσο πάντα πίστευα πως θα μπορούσα να του δώσω μια δική μου νότα σεβασμού και τέχνης. Τελικά η ευκαιρία παρουσιάστηκε και δεν υπήρχαν περιθώρια αποτυχίας στο voice test.

Υπάρχει κάποιος άλλος animated χαρακτήρας τον οποίο θαυμάζεις από μικρός, είτε από anime, είτε γενικά;

Όσο ο Goku σίγουρα όχι. Ήταν ο ήρωας με τον οποίο μεγάλωσα προσωπικά. Στην πορεία μεγαλώνοντας ωστόσο βρήκα αρκετούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Κορυφαίος εξ αυτών ο Naruto. Από κει και πέρα υπήρχαν χαρακτήρες που απλά μου άρεσε να τους βλέπω.

Πως έζησες όλη την εμπειρία των ηχογραφήσεων;

Άγχος και σφιγμένος στην αρχή και απελευθερωνόμουν με τον καιρό. Είναι μοναδική εμπειρία η ηχογράφηση γενικότερα, όμως το να ηχογραφείς τον αγαπημένο σου ήρωα είναι απερίγραπτο.

Μίλησε μας λίγο για τα άτομα που γνώρισες και συνεργάστηκες στις ηχογραφήσεις.

Κυρίως με τον Κωνσταντίνο Κακκανά (φωνή του Vegeta, Beerus, Piccolo) και τον Τάσο τον ηχολήπτη βρισκόμασταν εκεί. Υπήρχε φοβερή συνεργασία και με βοήθησαν πάρα πολύ με την εμπειρία τους. Άκουγα κάθε οδηγία για να μπορέσουμε να βγάλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Έχεις κάποιον voice actor σαν πρότυπο, είτε από τον ελληνικό χώρο, είτε από το εξωτερικό;

Από τον Ελληνικό χώρο αν αρχίσεις να αναφέρεις ονόματα μπορεί να ξεχάσεις κανένα και να παρεξηγηθεί. Σίγουρα έχω ανθρώπους τους οποίους τους έχω στη ζωή μου και τους ευχαριστώ και προσωπικά με κάθε ευκαιρία που μου δίνεται, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι μας έχουν βοηθήσει και ποιοι ήταν δίπλα μας κυρίως στην αρχή μας.

Εξωτερικό τώρα σίγουρα θα έλεγα τον Sean Scheammel, Junko Takeuchi, Y?ki Ono, Hiroshi Kamiya και είναι και άλλοι πολλοί που τους ακούω και παίρνω πολλά πράγματα.

Πόσο δύσκολο είναι να κάνει κάποιος voice acting, με την έννοια ότι θα πρέπει να αποδώσει την προσωπικότητα του χαρακτήρα που υποδύεται για να του «δώσει ζωή», χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή του;

Όσο δύσκολο μπορεί να ακούγεται ο όρος «δίνω ζωή» σε κάτι. Οι περισσότεροι νομίζουν πως είναι κάτι απλό που ο καθένας μπορεί να κάνει. Στην πραγματικότητα πρέπει να γίνεσαι ο χαρακτήρας εσύ. Να πιάσεις την προσωπικότητά του, να συγχρονίζεσαι με το κείμενο, να βιώνεις τα συναισθήματα του, τον πόνο και ότι άλλο αποδίδει η εικόνα. Θέλει συνεχή δουλειά και εξέλιξη.

Πόσο δύσκολο ήταν για εσένα να αποδώσεις με τη φωνή σου την προσωπικότητα του Goku;

Καθόλου θα έλεγα διότι είναι ένας χαρακτήρας που τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά.

Τι είδους ρόλους θα ήθελες να υποδυθείς στο μέλλον; Θα ήθελες να συνεχίσεις με ρόλους σε σειρές δράσης, ή θα ήθελες χαρακτήρες σε πιο κωμικές σειρές;

Έχω κάνει και από τα δύο για την ώρα. Μου αρέσουν εξίσου. Γενικότερα μου αρέσει να κάνω νέα πράγματα συνέχεια στη μεταγλώττιση γιατί μπορώ να δείξω το φάσμα και τις δυνατότητες που έχει η φωνή μου. Άρα κάθε πρόκληση είναι ευπρόσδεκτη.

Παράλληλα με το Dragonball, έτρεχες και άλλο ένα project ηχογραφήσεων, το Old Tom. Μίλησε μας και γι’ αυτό!

Ο Old Tom ήταν για μένα το καλύτερο σχολείο μπορώ να πω. Πάρα πολλοί χαρακτήρες, με φαντασία και με διάθεση έπρεπε να αποδίδω πολλές διαφορετικές προσωπικότητες. Η κυρία Ιφιγένεια Σταίκου, που ήταν η σκηνοθέτης μου σε αυτό, ήταν μαζί μου και ένιωθα ασφάλεια εφαρμόζοντας αυτά που μου έλεγε. Το αποτέλεσμα πολύ καλό και μέσα από αυτό εξέλιξα κατά πολύ τις μεταγλωττίστηκες μου ικανότητες.

Υπάρχουν σχέδια για voice acting στο μέλλον; Είναι κάτι που θέλεις να συνεχίσεις να κάνεις;

Σίγουρα το Dragon Ball Super και σίγουρα ότι σειρά με καλέσουν να συμμετάσχω. Η Disney είναι το επόμενο μεγάλο όνειρο.

Πιστεύεις ότι είναι η «φυσική εξέλιξη» ενός ραδιοφωνικού παραγωγού να ασχοληθεί με το voice acting;

Όχι. Άλλο πράγμα το ένα και άλλο το άλλο. Και δεν σημαίνει πως κάποιος που μπορεί κάνει καλά μια εκπομπή, θα είναι καλός και στο voice acting.

Τι θα συμβούλευες αυτούς που έχουν σαν όνειρο να ασχοληθούν με το voice acting;

Μου στέλνουν πολλά παιδιά προσωπικά κατά καιρούς και με ρωτούν διάφορα πράγματα γύρω από αυτό. Θα τους συμβούλευα να το ανακαλύψουν πρώτα και αν τους αρέσει πραγματικά, τότε και μόνο να το κυνηγήσουν. Δεν είναι απλά «κάνω μια φωνή σε έναν χαρακτήρα και θα με ακούσω στην τηλεόραση ή όπου άλλου προβληθεί κάτι». Είναι πολλά παραπάνω που ακόμη και επαγγελματίες ηθοποιοί πολλές φορές δεν μπορούν να το κάνουν. Έτσι λένε οι διάφορες ιστορίες που έχω ακούσει τουλάχιστον.

Πιστεύεις ότι το voice acting είναι ένας τομέας που έχει μέλλον στην Ελλάδα; Είναι ένα επάγγελμα το οποίο αξίζει να ακολουθήσει κάποιος;

Μέλλον ένας τομέας έχει μόνο εάν τον υποστηρίξουμε και δείξουμε ότι τον χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας. Δυστυχώς, με όλη αυτή την αντιμετώπιση που έχει η μεταγλώττιση και όλη αυτή η δυσαρέσκεια προς την Ελληνική γλώσσα σε σειρές και anime δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Ωστόσο, στο μέλλον βλέπω ελπίδα. Και πιστεύω πως ο κόσμος θα την αγκαλιάσει όπως της αξίζει. Αρκεί και όσοι ασχολούνται με αυτή να της φέρονται με σεβασμό και όχι να κάνουν δουλειές στο «πόδι».

Όσον αφορά τον σταθμό, ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις εκεί;

Ο σταθμός συνεχίζει κανονικά να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Νέες συνεργασίες που γίνονται, ιδέες και όνειρα που έχουμε σαν ομάδα. Προχωράμε σιγά σιγά και σταθερά.

Σύντομα είναι και τα 6α γενέθλια του σταθμού! Υπάρχουν κάποια πλάνα για τον εορτασμό τους;

Ναι υπάρχουν. Στις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιήσουμε τα 6α μας γενέθλια σε ένα πάρτι με πολλά μεγάλα δώρα που θα κληρώσουμε και θα γίνει στο Abacus στη Δάφνη.

Ποια είναι η γνώμη σου για τις anime σειρές που βγήκαν τον τελευταίο ένα χρόνο; Υπήρξαν κάποιες που ξεχώρισες;

Δυστυχώς δεν είχα τόσο πολύ το χρόνο να παρακολουθήσω. Ωστόσο αυτή που βλέπω φανατικά είναι το Attack On Titan που έχει πάρει φοβερή πλοκή.

_________________

Ο Τάσος είναι από τους ανθρώπους που κάνουν πράξη τα λόγια «όταν κάποιος κυνηγήσει τα όνειρα του, με δουλειά και προσπάθεια μπορεί να τα καταφέρει». Πλέον, τον ακούμε και στην τηλεόραση, εκτός από το ραδιόφωνο και ανυπομονούμε να τον ακούσουμε σε πολλές δουλειές ακόμη!

Τον ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά που κατάφερε να βρει τον χρόνο για να μας παραχωρήσει τη δεύτερη αυτή συνέντευξη. Μην ξεχάσετε με τίποτα να τσεκάρετε τη δουλειά του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, αλλά και να παρευρεθείτε στο πάρτι γενεθλίων του σταθμού! Σαν σελίδα, του ευχόμαστε να συνεχίσει τις επιτυχίες στην καριέρα του!

Δείτε επίσης και την πρώτη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Facebook link: https://www.facebook.com/GreekOtakuRadio/

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: