Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Κωνσταντίνος Πάτρας

Σήμερα θα κάνουμε ένα ταξίδι στο φανταστικό και μαζί μας θα έχουμε τον καλύτερο πλοηγό!

γράφει ο Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Φιλοξενούμε στη σελίδα μας τον Κωνσταντίνο Πάτρα από τη σελίδα Manwe Stories. Όσοι είστε λάτρεις του φανταστικού, είτε αυτό ανήκει στη λογοτεχνία, είτε στα anime, σίγουρα έχετε πέσει πάνω σε κάποια από τις δουλειές του. Πάμε να τον γνωρίσουμε από κοντά!

Πες μας λίγα λόγια για τη σελίδα σου, manwestories.com. Τι περιεχόμενο θα βρούμε εκεί;

Το Manwe Stories είναι ένα προσωπικό project. Ένα blog αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου στη φαντασία, στο οποίο μπορεί να βρει κανείς τόσο δικές μου φανταστικές ιστορίες όσο και μια μεγάλη γκάμα αφιερωμάτων στο χώρο της φαντασίας.

Στο συγγραφικό κομμάτι συμπεριλαμβάνονται κάποια online διηγήματα μου, κάποιες πληροφορίες για ιστορίες που έχουν εκδοθεί σε ανθολογίες, μα και επεισοδιακές ιστορίες μεγαλύτερης κλίμακας που είναι εξ’ ολοκλήρου διαθέσιμες online.

Και επειδή ο χώρος του φανταστικού είναι τεράστιος (όπως και το ενδιαφέρον μου για αυτόν), στο Manwe Stories μπορεί επίσης να βρει κριτικές και αφιερώματα σε βιβλία φαντασίας, ταινίες, σειρές, κόμικς, manga, anime, video games και όχι μόνο. Προσπαθώ να καλύπτω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος θεμάτων, μένοντας όμως πάντα πιστός στις προτιμήσεις και τα θέλω μου.

Πότε ξεκίνησες τη σελίδα και πως σου ήρθε η έμπνευση να την ξεκινήσεις;

Η σελίδα ξεκίνησε στις 18 Απριλίου του 2016 και ο πρώτος μου στόχος ήταν να δημιουργήσω ένα χώρο στο internet στον οποίο θα μπορώ να μοιράζομαι τις ιστορίες μου. Έχοντας ήδη δει αρκετά διηγήματά μου να εκδίδονται σε ελληνικές ανθολογίες και λατρεύοντας και ο ίδιος το χώρο του διαδικτύου, το θεώρησα ως το αμέσως επόμενο λογικό βήμα για να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ.

Το όνομα Manwe πως προέκυψε;

Ο Manwe είναι ο άρχοντας των Valar στο Silmarillion του J.R.R. Tolkien, το οποίο είναι το μεγαλύτερο έπος φαντασίας που έχω διαβάσει. Για να πω την αλήθεια διάλεξα το όνομα για διαδικτυακό μου παρατσούκλι κάπου στο τέλος της εφηβείας, γιατί μου φαινόταν αρκετά όμορφο όνομα. Έπειτα, λόγω κάποιον ατυχών προφορών από φίλους (το έχουν διαβάσει από Μαν-γουί, έως και Μανούε το οποίο ακόμα παραμένει inside joke στην παρέα) μου κόλλησε.

Και για να είμαστε ακριβείς, η σωστή προφορά είναι Μάνγουε.

Πως ήταν η ανταπόκριση του κόσμου τον πρώτο καιρό λειτουργίας της σελίδας; Ήσουν ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα που έφερνε;

Στην αρχή έλαβα αρκετά ενθαρρυντικά σχόλια για τα διηγήματα που ανέβηκαν πρώτα online. Ωστόσο, αυτά έρχονταν κυρίως από άτομα που ήξερα πως θα με διάβαζαν ούτως ή άλλως. Ξεκινώντας να μπαίνω σε πιο mainstream μονοπάτια, κάνοντας κριτικές σειρών όπως το Game of Thrones, κατάλαβα πως αυτό που κάνω μπορεί να έχει ανταπόκριση και σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό απ’ ότι πίστευα.

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος, το προσωπικό σου όνειρο όσον αφορά την σελίδα; Που θα ήθελες να την δεις να φτάνει και τι έχεις «απωθημένο» να κάνεις με αυτήν;

Δεν προσπαθώ ποτέ να βάζω ένα μεγάλο στόχο και να τον ακολουθώ. Αυτό που θέλω σίγουρα είναι να συνδυαστεί η σελίδα αμιγώς με το βιβλίο που γράφω αυτόν τον καιρό, όταν αυτό κυκλοφορήσει. Και υπάρχει πλάνο για αυτό.

Εάν υπάρχει κάποιο άτομο το οποίο ήταν το κίνητρο σου για να ξεκινήσεις κάτι τέτοιο και σου δίνει τη δύναμη να συνεχίσεις, ποιο μπορεί να πεις ότι είναι αυτό το άτομο;

Κίνητρό μου περισσότερο νομίζω πως ήταν η αγάπη μου για τη φαντασία και για τις «διαφυγές» που μπορεί να σου προσφέρει, ειδικότερα σε μία εποχή που είχα μεγάλη ανάγκη να ξεφύγω. Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα άτομο θα ήταν πολύ περήφανο για την εξέλιξη αυτής της ιστορίας μέχρι στιγμής, παρόλο που δεν πρόλαβε να την παρακολουθήσει.

Πρόσφατα συμπλήρωσες «an army of 5000» στο Facebook και σύντομα είναι και τα 4α γενέθλια της σελίδας σου. Πως αισθάνεσαι για όλο αυτό;

Οι αριθμοί δεν είναι αυτοσκοπός και δε θα πρέπει να είναι. Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο είναι το πόσο ζωντανή είναι η κοινότητα του Manwe Stories. Μπορεί να είμαι ένας άνθρωπος που γράφω τις απόψεις μου στο ίντερνετ, όμως υπάρχουν χιλιάδες άτομα που παρακολουθούν τη σελίδα και συμμετέχουν καθημερινά και της δίνουν ζωντάνια. Και αυτή νομίζω είναι η μεγαλύτερη νίκη μέχρι στιγμής.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον, όσον αφορά τη σελίδα; Υπάρχουν εκπλήξεις τις οποίες να περιμένουμε;

Αρχικά θα συνεχιστούν τα livestreams σε εβδομαδιαία βάση. Ο κόσμος τα αγκάλιασε και ειδικά σε αυτές τις εποχές που ζούμε αποτελούν παρέα και για εμένα και για το κοινό της σελίδας. Από το καλοκαίρι και μετά θα έρθουν πολλές αλλαγές στο blog, τόσο οπτικά όσο και ουσιαστικά, με σκοπό να γίνει ομαλή η μετάβαση στην εποχή που εκτός του Manwe Stories θα «τρέχω» και με την κυκλοφορία του βιβλίου.

Με τόσα πολλά θέματα όπου ασχολείσαι στη σελίδα σου, πως προλαβαίνεις να βγάζεις όλο αυτό το περιεχόμενο; Πόσο κουραστικό είναι σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου;

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο δύσκολο είναι να δουλεύω παράλληλα σε όλα μαζί. Και επειδή εργάζομαι full time τον τελευταίο χρόνο, κάνω παράλληλα το μεταπτυχιακό μου και γράφω εντατικά και με πλάνο, οι ώρες της ημέρας δε φτάνουν και δυστυχώς κάποια κείμενα και κάποια αφιερώματα μένουν πίσω μερικές φορές.

Έχεις δηλώσει ότι το Manwe Stories είναι ένα προσωπικό project, έχεις αισθανθεί όμως ποτέ την ανάγκη να ζητήσεις βοήθεια και από άλλους για τη δημιουργία περιεχομένου και για την ανάπτυξη της σελίδας;

Για τη δημιουργία περιεχομένου, όχι, αλλά για το στήσιμο της σελίδας, εννοείται πως έχω λάβει – και μάλιστα μεγάλη – βοήθεια. Το Manwe Stories είναι ένα προσωπικό project, όμως αυτό έχει να κάνει με τη συγγραφή και την αρθογραφία αποκλειστικά. Χωρίς το Στέφανο που έχει χτίσει τη σελίδα, τον Κώστα που σχεδίασε το logo, τον Τηλέμαχο και τις συμβουλές του στο κομμάτι της προώθησης, τη Χριστίνα που διαβάζει ό,τι κι αν γράφω και τον πατέρα μου που στηρίζει την κάθε προσπάθεια μου, τίποτα δε θα ήταν το ίδιο.  

Μίλησε μας λίγο και για τα δικά σου συγγραφικά έργα.

Γράφω κυρίως έργα επικής – ηρωικής φαντασίας και από το 2014 έχω συμμετάσχει σε πολλές ανθολογίες διηγημάτων φαντασίας στην Ελλάδα. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζω το πρώτο μου βιβλίο, το οποίο θα αποτελέσει και το πρώτο μέρος μιας επερχόμενης τριλογίας φαντασίας και σίγουρα θα είναι το μεγαλύτερο έργο μου μέχρι στιγμής. Ελπίζω και εύχομαι να κυκλοφορήσει προς τα τέλη της χρόνιας ή τους πρώτους μήνες του 2021.

Αγαπημένος συγγραφέας; Αγαπημένο/α βιβλίο/α;

Λάτρεψα το διάβασμα με το τελευταίο βιβλίο του Χάρι Πότερ και έχασα το μυαλό μου με τον κόσμο της Μέσης Γης του J.R.R. Tolkien στο Silmarillion. Εκτός του Tolkien και της Rowling αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι οι Joe Ambercrombie και Michael Moorcock.

Συμμετέχεις και είσαι σε πολλές εκδηλώσεις οι οποίες έχουν σχέση με τη λογοτεχνία και το φανταστικό. Είσαι ικανοποιημένος με την ποιότητα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται εδώ στην Ελλάδα;

Είμαι πολύ ικανοποιημένος μπορώ να πω. Εννοείται πως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά η ποιότητα των conventions και των εκθέσεων στην Ελλάδα έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Έχεις παρευρεθεί σε κάποια παρόμοια εκδήλωση του εξωτερικού; Υπάρχει κάποια στην οποία θα ήθελες να πας;

Είχα τη χαρά να ζήσω μία μέρα στο Star Wars Celebration Europe στο Λονδίνο το 2016. Τη θεωρώ μία εκπληκτική εμπειρία και θυμάμαι ακόμα πως το μέγεθος της εκδήλωσης σου προκαλούσε δέος και θαυμασμό.  Θα ήθελα σίγουρα κάποια φορά στη ζωή μου να επισκεφθώ το San Diego Comic Con.

Έχεις και μια κατηγορία όπου ασχολείσαι με anime και manga στη σελίδα σου και εννοείται ότι θα σε ανακρίνουμε και γι’ αυτό! Ποια είναι η σχέση σου με τα anime; Ποια είναι η απολογία σου;

Τα λατρεύω!!! Ξεκίνησα από πολύ μικρός, αφού κόλλησα άσχημα με το One Piece και μέχρι και σήμερα έχω παραμείνει ένας αθεράπευτος λάτρης του Ιαπωνικού animation. Πλέον βρίσκω πολύ πιο βολικό από θέμα χρόνου να διαβάζω περισσότερα manga.

Έχεις κάποια αγαπημένα anime και manga;

Το One Piece (το manga κυρίως), το FMA: Brotherhood και το Tengen Toppa Gurren Lagann είναι οι τρεις σειρές που μου έρχονται απευθείας στο μυαλό. Αλλά γενικότερα, η λίστα μου είναι τεράστια.

Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική anime κοινότητα και τις σχετικές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται;

Είμαι μέλος στα ελληνικά anime forums – ή ομάδες του Facebook πλέον – για πάνω από μία δεκαετία και η ελληνική κοινότητα έχει μεγαλώσει πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό πάει παράλληλα με την άνοδο της δημοτικότητας των anime-manga και στο εξωτερικό. Πλέον η Ιαπωνική κουλτούρα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της pop κουλτούρας τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας. Οι anime εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα όλο και πληθαίνουν επίσης και ανεβάζουν συνεχώς το επίπεδο τους.

Έχεις τελειώσει κάποια σχολή; Δουλεύεις κάπου; Έχεις κάποια χόμπι ή ασχολίες πέρα από τη σελίδα;

Έχω τελειώσει το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάζομαι ως Καθηγητής Μαθηματικών στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα κάνω το Μεταπτυχιακό μου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Πέρα από τη σελίδα και όλες τις ασχολίες που τη συνοδεύουν, είμαι και μεγάλος λάτρης του μπάσκετ.

Αγαπημένο είδος μουσικής;

Ακούω rock και metal κυρίως, αλλά και πολλά κομμάτια ορχηστρικής μουσικής, soundtracks και επιλεγμένα κομμάτια από ραπ και έντεχνη μουσική έχουν τη δική τους θέση στην καρδιά μου.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε όσον αφορά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Κωνσταντίνου Πάτρα;

Να σου πω την αλήθεια πιστεύω πως καμιά περιγραφή του εαυτού μας δεν είναι πλήρως αντικειμενική. Θα είχε, όμως, πολύ ενδιαφέρον να μας απαντήσουν για αυτό όσοι με διαβάζουν όλα αυτά τα χρόνια (και έτσι γλίτωσα μια δύσκολη ερώτηση).

Και η τελευταία και πιο σημαντική ερώτηση. Ομάδα L ή ομάδα Kira;

ΜΟΝΟ ΟΜΑΔΑ L!


Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον Κωνσταντίνο Πάτρα για τον χρόνο που διέθεσε για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας! Προσωπικά, σαν λάτρης του φανταστικού και της δουλειάς του, χάρηκα που τον φιλοξένησα στη σελίδα και ήταν τιμή μου που δέχτηκε την πρόσκληση μου!

Πατήστε στα παρακάτω link για να δείτε κι εσείς τη δουλειά του.

Κωνσταντίνος Πάτρας:


Ακολουθήστε μας:

Για τις βαθμολογίες μας σε όλα τα anime, επισκεφτείτε το προφίλ μας στο MyAnimeList.

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: