Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιώργος Ιακωβίδης & Alexa Chan

Μια μοναδική, διπλή συνέντευξη από τον χώρο του cosplay φιλοξενείται σήμερα στη σελίδα μας!

γράφει ο Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν με cosplayers, με φωτογράφους, με διοργανωτές, όμως είναι η πρώτη φορά όπου έχουμε κοντά μας κάτι ξεχωριστό και μας έρχεται από τον χώρο του επαγγελματικού cosplay στην Ελλάδα!

Έχουμε μαζί μας τον Γιώργο Ιακωβίδη, όπου είναι cosplay model και influencer manager και θα μας μιλήσει για τη δουλειά που κρύβεται πίσω από το επαγγελματικό cosplay, το επίπεδο της Ελλάδας σε θέματα cosplay και εκδηλώσεων, καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Μαζί του είναι και η Alexa Chan, μια cosplayer της ομάδας του, την οποία πιθανότατα ήδη ακολουθείτε τη δουλειά της και σίγουρα έχετε δει στις εκδηλώσεις του χώρου.

Πάμε να τους γνωρίσουμε και τους δύο, σε αυτήν την μοναδική, διπλή συνέντευξη!

Ασχολείσαι με κάτι που δεν συναντάμε συχνά, τουλάχιστον όχι το ευρύ κοινό. Εξήγησε μας αναλυτικά τι ακριβώς κάνεις και με τι ασχολείσαι!

Καλησπέρα και ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία να μιλήσω όχι μόνο στους αναγνώστες του Anime Monogatari, αλλά και όσους φίλους δουν την συνέντευξη. Είμαι ο Γιώργος Ιακωβίδης και ασχολούμαι με το management και το marketing. Αυτή τη περίοδο ασχολούμαι συγκεκριμένα με το cosplay model και influencer management. Ο manager είναι μια δύσκολη και απαιτητική δουλειά που χρειάζεται πολλές γνώσεις και υπομονή. Είναι τα αόρατα άτομα πίσω από κάθε επιτυχία ή αποτυχία ενός οργανισμού, μιας επιχείρησης ή ενός brand name.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με κάτι τέτοιο και να το κάνεις κατεξοχήν επάγγελμα;

Manager έγινα εκ παραδρομής καθώς το αντικείμενο μου ήταν το marketing και η επικοινωνία. Όταν ξεκίνησα στον χώρο του gaming και του cosplay, αναγκαστικά τότε έκανες 2-3 δουλείες ταυτόχρονα επειδή ήταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο όλα. Οι γνώσεις μου πάνω στο marketing μου έδωσαν μεγάλη ώθηση στο management. Δε σου κρύβω ότι παραδόξως τα έχω πάει καλύτερα στο management από ότι στο marketing οπότε γι’ αυτό και το συνεχίζω ως επάγγελμα.

Με τι άλλα πράγματα έχεις ασχοληθεί στο παρελθόν; Ποιο είναι το βιογραφικό σου;

Μετά από μια πορεία 15 χρόνων στο χώρο, μοιραία έχω συνεργαστεί με μεγάλες αλυσίδες netcafe μας όπως η InSpot και τα Bits and Bytes όπως και σε μερικά μικρότερα brands. Δούλεψα σε πολλά πόστα, μεταξύ άλλων marketing και event organizing. Ένα ακόμα μεγάλο μου milestone ήταν η διαχείριση μιας από τις πιο ιστορικές ομάδες eSports gaming στην χώρα μας, τους Test Your Limits στην οποία είχα και cosplay team που leader του ήταν η γνωστή και αγαπημένη σε όλους μας AngieV Cosplay.

Ποιοι cosplayers αποτελούν αυτή τη στιγμή την ομάδα σου;

Δεν θα έλεγα ότι έχω ομάδα όπως είχα στο παρελθόν γιατί οι συνεργασίες μου πλέον είναι ξεχωριστές. Τα άτομα που συνεργάζομαι είναι η Alexa Chan Arts, η Waify Waifu Cosplay, η Kawaii Demon Cosplays και η YungLoli Cosplay που είναι μέλος και του The FullHouse Team.

Ποιος είναι ο ρόλος σου όταν τα κορίτσια παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις;

Αρχικά η κάθε μια έχει το πλάνο της για το κάθε event. Κύριος ρόλος μου είναι να επικοινωνήσω τις δουλειές των κοριτσιών σε σχετικούς παράγοντες με απώτερο σκοπό την δημιουργία νέων συνεργασιών που θα πάνε μπροστά και τον cosplayer, αλλά και τον χορηγό. Ο δεύτερος ρόλος μου είναι να παρατηρήσω τομείς που μπορούν να βελτιώσουν στις εμφανίσεις τους. Ο τελευταίος μου ρόλος είναι να προσέχω και να έχω πλάνο για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων κινήσεων διάφορων εξωγενών παραγόντων.

Μιλάς με πολύ κόσμο καθημερινά, πολλοί cosplayers σε ρωτάνε για συμβουλές. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που σου κάνουν και τι τους συμβουλεύεις συνήθως;

Συνήθως με ρωτούν πώς να γίνουν πετυχημένοι, γνωστοί, πώς να πάρουν χορηγίες, πώς να κλείσουν φωτογραφίσεις, πώς να κλείσουν δουλείες και τα σχετικά. Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι εύκολο να δώσεις μια συμβουλή για να πετύχει κάποιος όλα τα παραπάνω. Συνήθως συμβουλεύω να κάνουν αυτό που αγαπάνε με προσοχή και τα πόδια να πατάνε στη Γη. Από εκεί και έπειτα οι κανονικές μου συμβουλές κυρίως αφορούν τα άτομα που συνεργάζομαι.

Τι θα έλεγες σε κάποιον ο οποίος είναι νέος στον χώρο του cosplay ή σε κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει τώρα, ώστε να του δώσεις κίνητρο;

Κάποιος που είναι νέος και ξεκινάει τώρα, πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα του γιατί αγαπάει το cosplay και γιατί θέλει να το κάνει. Αυτές οι δυο ερωτήσεις θα καθορίσουν το κίνητρό του, ενώ παράλληλα θα καταλάβει αν θέλει να το κάνει ως χόμπι ή ως επάγγελμα και με ποιον τρόπο και ταχύτητα θέλει να πετύχει τους στόχους του. Να διευκρινίσω κάποιες διαφορές μεταξύ επαγγελματία και χομπίστα cosplayer, γιατί αυτή είναι η trending τάση όσων με ρωτάνε. Αρχικά, δεν είναι απαραίτητο να είσαι επαγγελματίας για να έχεις έσοδα ή για να κάνεις καλή δουλειά. Η διαφορά του επαγγελματία cosplayer με τον χομπίστα είναι ότι ο χομπίστας δεν ξέρει αν ή πότε θα έχει κέρδος και δεν έχει άγχος για να κάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο επαγγελματίας από την άλλη ξέρει το ακριβές κέρδος του και είναι υποχρεωμένος να είναι πάντα σε τέλειο επίπεδο συνολικής εμφάνισης. Ο καθένας μπορεί να κρίνει τι δρόμο θέλει να ακολουθήσει μετά από αυτό.

Ποια είναι η εικόνα που έχεις για την cosplay κοινότητα στην Ελλάδα και τις εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται;

Εντάξει, το cosplay στην χώρα μας ως community είναι σε μια συνεχόμενη ανοδική πορεία. Ο βασικός παράγοντας της πορείας αυτής είναι τα events, καθώς αυτά δίνουν τον παλμό. Προσωπικά θα ήθελα events σε περισσότερες περιοχές, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, ώστε να έχουν την ευκαιρία περισσότερα άτομα να γνωρίσουν τον καταπληκτικό χώρο του cosplay. Από κει και έπειτα, δεν μπορεί κανείς να μην αναφέρει το έργο του Παναγιώτη Παγωνίδη και των Cosplayers//GR που είναι ογκόλιθος για το Ελληνικό cosplay. Όσο το community είναι ακόμα μικρό, προτείνω αγάπη και συνεργασία μεταξύ όλων. Συνεργάζομαι με τα πιο πετυχημένα ανερχόμενα άτομα στην χώρα αυτή τη περίοδο και με σιγουριά μπορώ να πω ότι πρέπει να τους υποστηρίζουμε όλοι όλους και δεν υπάρχει λόγος διακρίσεων και μικροτήτων. Με απλά λόγια, δεν έχουμε να χωρίσουμε και χωράφια με κανέναν.

Σε τι επίπεδο πιστεύεις ότι είναι το Ελληνικό cosplay σε σύγκριση με το εξωτερικό;

Όσον αφορά το επαγγελματικό κομμάτι, από το τωρινό community στην Ελλάδα, λιγότερο από 10 άτομα μπορούν να σταθούν επαγγελματικά σε σχέση με το εξωτερικό. Όπως καταλαβαίνεις, δε τίθεται θέμα σύγκρισης. Μεγάλο εμπόδιο σε αυτό παίζει η κοινωνία μας που σπέρνει φόβο είτε μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα είτε μέσα από τα trolls. Βέβαια προς έκπληξη μου, οι οικογένειες όσον cosplayers έχω συνεργαστεί είναι παραπάνω από υποστηρικτικές και αυτό είναι μεγάλη νίκη για τα παιδιά αυτά, καθώς και για το community και καλώ τους γονείς να υποστηρίζουν τα παιδιά τους μικρά ή μεγάλα σε αυτήν την ενασχόληση.

Είσαι ανοιχτός σε νέες προτάσεις και συνεργασίες; Τι απαιτείται για να συνεργαστεί κάποιος μαζί σου και πως μπορεί να έρθει σε επαφή;

Συνήθως επιλέγω μόνος μου τα άτομα που συνεργάζομαι. Δεν το κάνω λόγω διακρίσεων ή απαξίωσης, αλλά κυρίως επειδή δεν είμαι άξιος ούτε να εκπαιδεύσω, ούτε είμαι αρμόδιος επαγγελματικού προσανατολισμού ώστε να αλλάξω την πορεία της ζωής κάποιου ανθρώπου. Εμένα η δουλειά μου είναι να κάνω επιτυχημένες πορείες, αλλά πρέπει να είσαι ήδη σε μια πορεία για να γίνει αυτό.


Τώρα που καταφέραμε να ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει στα «backstage» μέσω του Γιώργου Ιακωβίδη, πάμε να δούμε και τα πράγματα και από την οπτική της cosplayer Alexa Chan!

Πριν πόσο καιρό ξεκίνησες να ασχολείσαι με το cosplay;

Ξεκίνησα το cosplay πριν από τρία χρόνια και άρχισα να το βλέπω επαγγελματικά από πέρσι.

Ποια ήταν η γνώμη σου για το cosplay πριν το ξεκινήσεις και πως αποφάσισες να γίνεις cosplayer;

Πριν ξεκινήσω το cosplay η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα καν την ύπαρξη του. Cosplay έκανα χωρίς να το ξέρω, δηλαδή δεν ήξερα ότι αυτό που έκανα είχε κάποιο όνομα και σημασία. Το έκανα επειδή μου άρεσε να «γίνομαι» οι αγαπημένοι μου χαρακτήρες. Ύστερα κατάλαβα τι ήταν και προφανώς χάρηκα πολύ με αυτό.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου cosplay που έχεις κάνει μέχρι στιγμής και ποιο έχεις απωθημένο να κάνεις πιο πολύ;

Αν και αγαπώ παρά πολύ όλα τα cosplay μου, θα έλεγα πως έχω μια μικρή αδυναμία στο Captain America, μιας και ήταν από τα πρώτα cosplays μου και από τους πρώτους χαρακτήρες που αγάπησα. Έχω παρά πολλούς χαρακτήρες που θέλω να κάνω cosplay και όλα είναι προγραμματισμένα να γίνουν κάποια στιγμή. Ενημερώνω σε συχνό ρυθμό το κοινό μου για τις νέες εξελίξεις μέσα από τα social media μου!

Προτιμάς να κάνεις cosplay χαρακτήρες από κάποιο συγκεκριμένο είδος (όπως anime, ή games, ή ταινίες κτλ), ή δεν έχεις προτίμηση σε κάποιο είδος;

Μου αρέσει να κάνω cosplay από όλες τις κατηγορίες και να παρέχω ευρύ περιεχόμενο. Άρα, δεν έχω κάποια συγκεκριμένη προτίμηση.

Υπάρχει κάποιος χαρακτήρας, είτε είναι από βιντεοπαιχνίδι, είτε είναι από anime, είτε από οπουδήποτε, που πιστεύεις ότι σε χαρακτηρίζει και σε αντιπροσωπεύει;

Πιστεύω ότι γενικά με χαρακτηρίζουν και με αντιπροσωπεύουν οι δυναμικοί χαρακτήρες. Η δυναμικότητα της Harley Quinn από την ταινία Birds of Prey μου ταιριάζει πάρα πολύ κατά την άποψη μου.

Το cosplay, σαν χόμπι, αλλά και σαν επάγγελμα, πως είναι; Απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα; Τη στολή σου και τον εξοπλισμό σου τον αγοράζεις έτοιμο ή τα φτιάχνεις όλα μόνη σου;

Το cosplay σαν χόμπι απαιτεί όσο χρόνο και χρήμα είσαι διατεθειμένος να επενδύσεις. Βέβαια, για όσους το βλέπουν πιο επαγγελματικά όπως εγώ, χρειάζονται σίγουρα και τα δύο. Τη στολή και τον εξοπλισμό μου αναλόγως κάποιες φορές είτε τα φτιάχνω μόνη μου, είτε τα αγοράζω.

Θέλεις να μας αναφέρεις κάποιο άτομο ή κάποια άτομα τα οποία σε στηρίζουν;

Η μεγαλύτερη υποστήριξη προέρχεται από τους fans μου που τους αγαπάω πάρα πολύ και δεν χάνω ευκαιρία να βγαίνω φωτογραφίες μαζί τους και να τους μιλάω. Επίσης με στηρίζει ο μάνατζερ μου, ο Γιώργος Ιακωβίδης και βέβαια έχω την υποστήριξη της οικογένειας μου και των φίλων μου.

Με τον Γιώργο Ιακωβίδη πως γνωριστήκατε και πως ξεκίνησε η συνεργασία σας;

Με τον Γιώργο γνωριστήκαμε μέσω των social media, όπου μου εξήγησε την κατάσταση και μου είπε πως έχω τις δυνατότητες για κάτι πιο επαγγελματικό. Μετά ακολούθησαν διάφορες συνομιλίες, τηλεφωνικές και από κοντά και στο τέλος καταλήξαμε στην συνεργασία μας, η οποία πηγαίνει πάρα πολύ καλά και πλέον εκτός από το cosplay, έχουμε ξεκινήσει και το YouTube.

Η οικογένεια σου τι γνώμη έχει που είσαι cosplayer;

Παρόλο που ήταν κάπως δύσκολο στην αρχή να κατανοήσουν αυτό που έκανα, εφόσον τότε δεν ήταν αρκετά γνωστό, στην συνέχεια το αποδέχτηκαν και έγιναν υποστηρικτικοί με αυτό το κομμάτι της ζωής μου.

Έχεις κάποιον συγκεκριμένο cosplayer σαν πρότυπο;

Θαυμάζω κάθε cosplayer που προσπαθεί και έχει κάνει cosplays που μου αρέσουν, για αυτό μου αρέσουν πάρα πολλοί cosplayers. Δεν μπορώ να επιλέξω κάποιον συγκεκριμένο.

Τι θα συμβούλευες κάποιον ο οποίος είναι νέος στον χώρο του cosplay ή σε κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει τώρα;

Θα τον συμβούλευα να μην τα παρατάει και να βελτιώνει συνεχώς τα cosplays του, μέχρι να έχει εκείνος το αποτέλεσμα που τον ικανοποιεί!

Ποια είναι η γνώμη σου για την Ελληνική anime κοινότητα, το Ελληνικό cosplay και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται γενικά;

Η γνώμη μου είναι πως αυτά τα πράγματα δεν είναι πάρα πολύ εξελιγμένα στην χώρα μας, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μετριαστεί αρκετά αυτό και τα πράγματα είναι σε μία ανοδική πορεία.

Τι πιστεύεις ότι λείπει από την Ελληνική cosplay κοινότητα, τουλάχιστον εδώ στην Αθήνα;

Πιστεύω πως οι νέες ιδέες φέρνουν κόσμο, οπότε θα μου άρεσε περισσότερη πρωτοτυπία και σίγουρα θα προτιμούσα να υπήρχαν περισσότερα events που να δίνουν βάση στο cosplay, γιατί το αξίζει.

Αγαπημένο ή αγαπημένα anime;

Το αγαπημένο μου anime είναι το Dance with Devils!

Με τι χόμπι σου αρέσει να ασχολείσαι, εκτός από το cosplay;

Ασχολούμαι με πάρα πολλά πράγματα αυτόν τον καιρό και κάποια από αυτά είναι ο χορός και η ζωγραφική. Τα αγαπώ και τα δύο πάρα πολύ και ασχολούμαι με αυτά σχεδόν από τότε που με θυμάμαι!

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε όσον αφορά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα της Alexa;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κρύβω πολλές εκπλήξεις και μου αρέσει συνεχώς να ετοιμάζω καινούργια πράγματα!

Και η τελευταία και πιο σημαντική ερώτηση. Ομάδα L ή ομάδα Kira;

Αυτό είναι μία ρητορική ερώτηση! Προφανώς ομάδα L!


Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και τους δύο για τον χρόνο που μου διέθεσαν για να απαντήσουν στις ερωτήσεις μου! Ήταν χαρά για εμένα να μου δώσουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσω μια συνέντευξη πολύ διαφορετική από τις κλασικές και σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα!

Φυσικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τον Γιώργο Ιακωβίδη στο Instagram και να τσεκάρετε τη δουλειά της Alexa Chan στα παρακάτω link:

Γιώργος Ιακωβίδης:

Alexa Chan Arts:


Ακολουθήστε μας:

Για τις βαθμολογίες μας σε όλα τα anime, επισκεφτείτε το προφίλ μας στο MyAnimeList.

1 σχόλιο »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: