Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατί όλοι μας αγαπήσαμε το Demon Slayer

Αυτή είναι η δική μου θεωρία πάνω στο γιατί το Demon Slayer γνώρισε μια τόσο μεγάλη επιτυχία.

γράφει ο Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Το πρόσφατο διάστημα ξεκίνησα μια έρευνα πάνω στο Demon Slayer και τους λόγους που η σειρά έγινε τόσο δημοφιλής, όπου ουσιαστικά ήταν σχεδόν αποκλειστικό θέμα συζήτησης όλο το 2019.

Αφορμή της έρευνας μου ήταν τα αποτελέσματα των δικών μας anime awards, όπου το Demon Slayer ψηφίσθηκε ως η αγαπημένη σειρά του 2019 και μάλιστα με τεράστια διαφορά από το δεύτερο The Promised Neverland (22% και 9% αντίστοιχα). Μπορείτε να πατήσετε εδώ για να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα μας. Αυτό δεν έγινε μόνο στη δική μας σελίδα, αλλά το Demon Slayer ψηφίσθηκε ως anime της χρονιάς από την πλειοψηφία των άλλων σελίδων επίσης.

Δεν ήταν μόνο οι ψηφοφορίες που με παρακίνησαν να ξεκινήσω αυτήν την έρευνα, αλλά γενικότερα και όλες οι συζητήσεις και το hype που υπήρχε όλη τη χρονιά γύρω από αυτή τη σειρά. Την ίδια χρονιά υπήρξαν αρκετές άλλες αξιόλογες σειρές, για τις οποίες πίστευα ότι θα είχαν ανταγωνισμό μεταξύ τους για το anime της χρονιάς, άρα θεώρησα παράξενο πως το Demon Slayer ξεχώρισε τόσο πολύ από τις άλλες. Έχοντας κι εγώ δει τη σειρά, μου άρεσε πάρα πολύ, όμως δεν βρήκα κάτι τόσο ξεχωριστό ώστε να δικαιολογεί την ανωτερότητα αυτή. Οπότε, ξεκίνησα μια δημοσκόπηση σε διάφορες ομάδες και forum σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε να διαβάσω την άποψη του κόσμου και να ανακαλύψω τους λόγους για τους οποίους αγαπήθηκε τόσο.

Είναι η σειρά overrated ή overhyped; Είναι όντως τόσο ξεχωριστή; Ή μήπως πρόσφερε κάτι που έλειπε ή είχε ανάγκη η anime κοινότητα εκείνη τη χρονιά;

Η σειρά όντως ήταν καλή και σίγουρα αξίζει μια θέση τουλάχιστον στην πρώτη 5αδα του 2019. Είχε έναν πάρα πολύ καλό συνδυασμό δράσης και κωμωδίας, καλά σχεδιασμένους και αναπτυγμένους χαρακτήρες και μια πολύ καλά δεμένη και χτισμένη ιστορία. Σίγουρα η μουσική της ήταν από τους λόγους για τους οποίους ξεχώρισε, καθώς και το voice acting. Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για την επιτυχία της σειράς ήταν και το στούντιο παραγωγής. Η ufotable έκανε πολύ καλή δουλειά στην παραγωγή και προσέφερε ένα shonen anime χωρίς τα πολλά ελαττώματα των shonen anime. Οι δυνάμεις των χαρακτήρων ήταν δικαιολογημένες, χωρίς πολλά αδικαιολόγητα, ξαφνικά powerups, «δύναμη φιλίας» και τέτοια, χαρακτήρες με εξέλιξη και χωρίς κλάψες, ιδανική ισορροπία δράσης και κωμωδίας, κάνοντας τη σειρά αρκετά σκοτεινή, αλλά και ταυτόχρονα ευχάριστη να την παρακολουθήσει κάποιος. Έπαιξε και κάποιον ρόλο το γεγονός ότι υπήρξαν backstory πολλών άλλων χαρακτήρων, καλών και κακών, πέρα από των πρωταγωνιστών. Τέλος, το επεισόδιο 19 της σειράς ήταν ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς λόγους για τους οποίους η σειρά αγαπήθηκε τόσο.

Οι παραπάνω λόγοι είναι πολλοί και είναι αρκετά σημαντικοί. Φτάνουν όμως;

Όλα τα παραπάνω σίγουρα έπαιξαν έναν τεράστιο ρόλο στη δημοτικότητα που είχε η σειρά το 2019, σε αυτό δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Όμως, εγώ δίνω βαρύτητα σε δύο άλλους λόγους, που τους θεωρώ πολύ πιο σημαντικούς για την επιτυχία της σειράς.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το είδος του anime: ήταν shonen. Και μάλιστα, ένα shonen που, όπως ανέλυσα παραπάνω, τα έκανε όλα σωστά, χωρίς να έχει κάποια σφάλματα ή τρομερά λάθη. Χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο ή πρωτότυπο από πλευράς ιστορίας, μόνο το γεγονός ότι ήταν shonen πολύ καλά εκτελεσμένο, με πολύ καλή παραγωγή, τα λέει όλα. Όπως είπα όμως, αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Τον πιο σημαντικό ρόλο έπαιξε το ότι ήταν shonen που ήρθε την πιο κατάλληλη περίοδο: την περίοδο όπου πολλοί νέοι anime fan έχουν προστεθεί στην κοινότητα, ιδίως νέοι που ανήκουν στα shonen  δημογραφικά, και στην οποία περίοδο δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποιο ξεκάθαρο μεγάλο όνομα στα long running shonen anime. Υπάρχουν ονόματα όπως το Boruto, το Black Clover, το BNHA, όμως δεν έχουν καθιερωθεί ακόμη σαν μεγάλα και κλασικά ονόματα, οπότε, στη μεταβατική αυτή περίοδο για τα shonen που ζούμε, είναι μεγάλη ευκαιρία για κάποιες σειρές όπως το Demon Slayer να μαζέψουν εύκολα κόσμο και να αγαπηθούν. Η απλότητα της υπόθεσης και η καλή εκτέλεση της φτάνουν για να κάνουν τη σειρά αυτή να αγαπηθεί και να συζητηθεί πολύ από τους παλιούς, αλλά και τους πολλούς νέους που έρχονται το τελευταίο διάστημα στην κοινότητα μας.

Ο δεύτερος λόγος είναι απλός: είναι overhyped! Είναι overhyped, δικαιολογημένα όμως! Με χαρά διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια είναι πολλοί αυτοί που έχουν στραφεί και στο διάβασμα των manga, άρα πολλοί από αυτούς είχαν ήδη ξεκινήσει να διαβάζουν το manga του Demon Slayer όταν ανακοινώθηκε η anime adaption του. Είχαν ενθουσιασμό για τη σειρά αυτή, όχι όμως τόσο πολύ για τη σεζόν που έχουμε ήδη δει, αλλά περισσότερο είχαν hype για αυτά που πρόκειται να δούμε στη συνέχεια. Όλοι οι manga readers του Demon Slayer είπαν πως ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα από το anime, πως στη συνέχεια γίνεται ακόμη καλύτερο. Για παράδειγμα, κάποιοι είπαν ότι η μάχη που πραγματοποιήθηκε στο επεισόδιο 19 που ανέφερα πιο πάνω, είναι πάρα πολύ μικρή σε σύγκριση με άλλες μάχες που πρόκειται να δούμε στο μέλλον. Ακόμη και για την επερχόμενη ταινία έχουν δηλώσει ότι περιμένουν πολλές εκπλήξεις για εμάς που δεν έχουμε διαβάσει το manga. Οπότε, δικαιολογημένα, παρόλο που η ιστορία στην πρώτη σεζόν της σειράς δεν είχε κάτι ξεχωριστό που να δικαιολογεί γιατί διακρίθηκε τόσο, αγαπήθηκε πολύ και από τους manga readers του franchise και έχουν έντονο hype να δουν αυτά που έχουν ήδη διαβάσει. Με τη σειρά τους, έχουν προκαλέσει και σε εμάς hype για να ανακαλύψουμε αυτά που ξέρουν.

Αυτοί οι δύο θεωρώ ότι είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους το Demon Slayer έγινε τόσο αγαπητό μέσα στο 2019 και απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, θα παραμείνει αγαπητό για πολλά χρόνια ακόμη. Ο σκοπός της παραπάνω έρευνας ήταν απλώς για να ανακαλύψω τους λόγους για τους οποίους η σειρά είναι τόσο πετυχημένη και όχι για να την κατακρίνω, καθώς θεωρώ πως είναι μια πάρα πολύ καλή σειρά, την οποία εύκολα θα προτείνω σε όλους, ιδίως σαν gateway σε νέους της κοινότητας μας. Χαίρομαι που στο επίκεντρο της συζήτησης είναι ένα anime τόσο καλό, που αξίζει να είναι στο επίκεντρο.

Until next time, keep watching anime!


Ακολουθήστε μας:

Για τις βαθμολογίες μας σε όλα τα anime, επισκεφτείτε το προφίλ μας στο MyAnimeList.

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: