Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποια είναι η γνώμη σας για τα seasonal anime

Ποια είναι η γνώμη σας πάνω στις αλλαγές που έχει περάσει η anime βιομηχανία τα τελευταία χρόνια

γράφει ο Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία των anime σειρών έχει αλλάξει δραματικά. Είναι πάρα πολύ έντονο το φαινόμενο των seasonal anime και οι περισσότεροι μας μπαίνουμε στο κυνήγι του «καλύτερου anime» της σεζόν και στην αναζήτηση των εποχιακών anime που θα μας αρέσουν περισσότερο. Υπάρχει γενικότερα το άγχος να παρακολουθούμε με προσοχή  ποια anime παίζονται σε κάθε σεζόν, ώστε να μην μείνουμε «εκτός των πραγμάτων».

Παλιότερα, αυτή η μανία δεν υπήρχε, καθώς τα anime δεν είχαν τη μορφή που έχουν τώρα, δηλαδή να βγάζουν επεισόδια σχεδόν κάθε χρόνο. Είχαν μια πιο διακριτική μορφή, όπου ναι μεν έβγαιναν ανά σεζόν (καλοκαίρι, άνοιξη κτλ), όμως δεν γινόταν αυτός ο βομβαρδισμός με νέες σειρές κάθε 3 μήνες, καθώς και σειρές που κάθε χρόνο αποκτούν δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη σεζόν.

Ποια είναι η άποψη σας πάνω στο θέμα? Σας αρέσει που οι σειρές έχουν πάρει αυτήν την μορφή? Πιστεύετε ότι ίσως έχει χαθεί η μαγεία των anime που υπήρχε κάποτε, όταν δεν τρέχαμε πίσω από τα on-going?

Έθεσα αυτά τα ερωτήματα σε διάφορες ομάδες και φόρουμ σε εξωτερικό και Ελλάδα, για να δω τη δική σας γνώμη και αντίδραση πάνω στις αλλαγές της βιομηχανίας των anime.

Το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα ήταν ότι οι περισσότεροι έχουμε αντιληφθεί αυτήν την αλλαγή, τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, καθώς κάποιοι που είναι νεότεροι και μπορεί να ξεκίνησαν πολύ πρόσφατα να ασχολούνται, να μην έχουν προλάβει να δουν πως ήταν τα πράγματα παλιότερα. Πάνω από 10 χρόνια πριν, όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα anime, οι σειρές που έβγαιναν σε καμία περίπτωση δεν ήταν τόσες πολλές. Πέρα από τα πιο μεγάλα και γνωστά, πολύ λίγα κυκλοφορούσαν και αυτά θα ξεκίναγαν και θα τελείωναν σερί. Σπάνια βλέπαμε δεύτερη σεζόν εάν κάποια σειρά δεν ολοκληρωνόταν και ήταν αρκετά συχνό να μένουν σειρές χωρίς τέλος (Deadman Wonderland, No Game No Life κτλ). Και αυτό δεν συνέβαινε μόνο πάνω από 10 χρόνια πριν, αλλά έτσι ήταν η κατάσταση μέχρι πριν από 4-5 χρόνια.

Μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά. Τα anime δεν είναι πλέον μέρος μιας «underground» κουλτούρας, όπου βλέπουν μονάχα ένας μαθητής μέσα σε μια ολόκληρη τάξη και αυτό χωρίς να το ξέρουν οι υπόλοιποι συμμαθητές του για να μην περιθωριοποιηθεί. Πλέον, τα anime είναι ένα αρκετά σύνηθες χόμπι ανάμεσα σε έφηβους και νεαρούς σε όλον τον κόσμο, κάνοντας τα πολύ πιο mainstream και μεγαλώνοντας αρκετά την κοινότητα. Σε μια παλαιότερη ψηφοφορία που είχα κάνει (εδώ), η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που έλαβαν μέρος, δήλωσαν ότι επιθυμούν τα anime και η κοινότητα μας να γίνουν πιο mainstream, αντί να είναι κάτι για λίγους που το μοιραζόμαστε κρυφά. Σε αυτό βέβαια έπαιξε και ρόλο η εισαγωγή κάποιων σειρών που είχαν πιο mainstream χαρακτήρα και έγιναν πιο εύκολα δεκτά από όλες τις κοινότητες, όπως τα Attack on Titan, Sword Art Online και My Hero Academia. Δηλαδή, και η ίδια η ποιότητα των anime άλλαξε λίγο και ήταν και αυτός ένας σημαντικός λόγος που η βιομηχανία άλλαξε τόσο πολύ, τόσο γρήγορα.

Ο βασικός λόγος που έκανα αυτήν την μικρή έρευνα ήταν για να ανακαλύψω εάν αρέσουν στον κόσμο της κοινότητας μας οι αλλαγές αυτές και εάν επηρεάζεται προς το καλό ή το κακό η ποιότητα των σειρών που βλέπουμε.

Από τις απαντήσεις που έπαιρνα, διαπίστωσα ότι, παρόλο που δεχόμαστε βομβαρδισμό νέων σειρών κάθε σεζόν, οι περισσότεροι φάνηκαν ουδέτεροι έως και αρκετά θετικοί με τις αλλαγές αυτές. Αυτό που διαπίστωσα από τους περισσότερους να μου λένε είναι πως χρειάζεται μια ωριμότητα για την κατάσταση αυτή. Δηλαδή, εάν δεν υπάρχει κάποιος επαγγελματικός λόγος να παρακολουθήσεις όλες αυτές τις σειρές που βγαίνουν κάθε σεζόν, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις. Οι περισσότεροι χαίρονται που υπάρχει πλέον μια μεγάλη ποικιλία στην οποία έχουν να επιλέξουν ανάμεσα, αλλά και χαίρονται που υπάρχει και πολύ πιο εύκολη πρόσβαση για να παρακολουθήσουν αυτό που θέλουν, αντί να κάνουν πολύωρες αναζητήσεις σε φόρουμ και link για να βρουν ένα μόνο αποτέλεσμα που ίσως τους κάνει.

Θέλει μια αυτοσυγκράτηση ως προς όλη αυτή τη κατάσταση, με συμβούλευαν. Ναι μεν γίνεται ένας βομβαρδισμός, όμως υπάρχουν επιλογές για κάθε γούστο, κάθε ηλικία, κάθε είδος σειράς που θέλουν να δουν. Απαιτεί μια σχετική αναζήτηση για να βρει κάποιος αυτό που θέλει ανάμεσα σε όλες αυτές τις σειρές, όμως δεν το κάνουν μόνο και μόνο για να «μην μείνουν πίσω» ή να «μείνουν εκτός πραγμάτων». Το κάνουν για να μπορέσουν να εντοπίσουν αυτά τα «διαμαντάκια» που πολλές φορές κρύβονται από τα μεγάλα και γνωστά ονόματα που μπορεί να μην είναι του γούστου τους. Και το πιο θετικό από όλα; Πλέον, δύσκολα βλέπουμε σειρές που να μην ολοκληρώνεται η ιστορία τους. Όλες αυτές οι σειρές αποκτούν sequel, ή έστω μια ταινία.

Σίγουρα υπάρχει υπερ-ενθουσιασμός από κάποιους, οι οποίοι όντως βλέπουν σειρές μόνο και μόνο για να είναι μέσα στα πράγματα, χωρίς πραγματικά να τους αρέσουν. Φυσικά και υπάρχουν αυτοί οι οποίοι θα δουν μια σειρά για να υπερβάλλουν σε memes, ή ακόμη και αυτοί που παρακολουθούν μια σειρά επειδή είναι ή την είδαν από meme. Η anime κοινότητα λειτουργεί ακριβώς σαν όλες τις κοινότητες, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, άρα θα υπάρχουν και τα άτομα που θα είναι λίγο υπερβολικά και υπερ-ενθουσιώδη.

Υπήρξαν και τα σχόλια όπου δήλωναν ότι δεν τους αρέσουν τόσο πολύ οι αλλαγές στη βιομηχανία και πως οι αλλαγές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να γίνονται προχειροδουλειές σε πολλές περιπτώσεις ή αντιγραφές, με αποτέλεσμα η ποιότητα σαν σύνολο να πέφτει. Είναι λογικό ότι με τόση μεγάλη πληθώρα, είναι πάρα πολύ εύκολο κάποιος να πέσει σε αρκετές σειρές που τελικά να μην ήταν τόσο καλές. Εάν έχετε προσέξει τις τελευταίες παρουσιάσεις που έχω ανεβάσει, έχω πάθει κι εγώ το ίδιο αρκετά τελευταία. Όταν δεν υπήρχαν τόσες πολλές σειρές, τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα. Οι συζητήσεις που γινόντουσαν είχαν ως επίκεντρο αυτές τις λίγες σειρές που υπήρχαν, άρα και η άποψη που διαμόρφωνες για την κάθε σειρά ήταν πιο ολοκληρωμένη, άρα όταν επέλεγες μια σειρά ήσουν πιο σίγουρος ότι θα σου αρέσει.

Ένα από τα αρνητικά της νέας κατάστασης πραγμάτων, που σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πολλοί, είναι πως οι σειρές δεν έχουν την ίδια αντοχή στο χρόνο, όπως παλιότερα. Μπορεί να βγαίνει μια εξαιρετική σειρά, η οποία να έχει αγαπηθεί από χιλιάδες θεατές, όμως με το που τελειώσει και ξεκινήσει η νέα σεζόν, η σειρά αυτή θα έχει σχεδόν ξεχαστεί. Οι συζητήσεις που γινόντουσαν γρήγορα θα αντικατασταθούν από άλλες που θα αφορούν το επόμενο hot anime. Για πόσο καιρό συζητάγαμε το Death Note; Για πόσο καιρό συζητάγαμε το Attack on Titan; Μήπως με τη νέα αυτή κατάσταση, δεν θα βγει ποτέ ξανά κάποιο «κλασικό» anime, όπως Cowboy Bebop ή Serial Experiments Lain;

Η προσωπική μου άποψη συμφωνεί με αυτά που διάβασα από τους περισσότερους. Είναι θετικό ότι η κοινότητα μας μεγαλώνει, είναι θετικό που πλέον οι σειρές αποκτούν συνέχεια και δεν κόβονται οι ιστορίες τους απότομα στη μέση, είναι θετικό που υπάρχει ποικιλία για όλους, αλλά και για τη διάθεση που μπορεί να έχει εκείνη τη στιγμή. Όμως, θέλει ταυτόχρονα και μια ωριμότητα, μια συγκράτηση, γιατί οι υπερβολές θα ρίξουν την ποιότητα και θα χαλάσουν την κοινότητα. Προς το παρόν, μου αρέσει η κατάσταση αρκετά όπως είναι τώρα, αρκεί να μην το παρακάνουμε.

Η δική σας άποψη ποια είναι; Θέλετε να γίνουν τα anime mainstream ή να είναι κάτι για λίγους και ψαγμένους; Πιστεύετε ότι ο βομβαρδισμός των σειρών κάθε σεζόν είναι θετικό για τη βιομηχανία και την ποιότητα της; Προτιμάτε να βλέπετε on-going σειρές ή περιμένετε να ολοκληρωθούν πρώτα; Θα χαρώ να διαβάσω την άποψη σας στα σχόλια!

Until next time, keep watching anime!


Ακολουθήστε μας:

Για τις βαθμολογίες μας σε όλα τα anime, επισκεφτείτε το προφίλ μας στο MyAnimeList.

1 σχόλιο »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: