Μετάβαση στο περιεχόμενο

Bernkastel – Το τέλος του Higurashi

Όλες οι απαντήσεις πάνω στο τι έγινε στο τέλος του Higurashi no naku koro ni Kai.

γράφει ο Αναστάσιος Τριανταφύλλου

MyAnimeList της σειράς

Το Higurashi, παρόλο που δεν είναι το καλύτερο anime από πλευράς ροής ιστορίας και πλοκής, όμως είναι εξαιρετικό όσον αφορά την αγωνία και το μυστήριο που προσφέρει. Ο λόγος όμως που το θεωρώ σαν το δεύτερο αγαπημένο μου anime είναι επειδή προσφέρει πολύ υλικό για έρευνα και συζήτηση πάνω στους χαρακτήρες και τα γεγονότα που συνέβησαν, καθώς και πολλές θεωρίες και backstories που αφορούν συνδυαστικά το anime, το visual novel, αλλά και το manga.

Έχοντας κάνει rewatch τη σειρά πρόσφατα, έκανα μια έρευνα πάνω σε όλα τα παραπάνω, όμως σήμερα αποφάσισα να μιλήσω για τη σκηνή που άφησε τα περισσότερα ερωτήματα από όλες στη σειρά. Τη σκηνή όπου εμφανίζεται η «ενήλικη Rika».

Το ξέρω, όταν σε μια σειρά δεν δίνονται όλες οι απαντήσεις και πρέπει να κάνεις επιπλέον έρευνα για να καταλάβεις τι έχει συμβεί, δεν είναι καλό. Όμως, το Higurashi σαν anime, δίνει όλες τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει, τουλάχιστον για την κύρια πλοκή της, και τα μόνα αναπάντητα ερωτήματα που ίσως αφήνει αφορούν κυρίως τις λεπτομέρειες της, όμως έχει δείξει όλα τα γεγονότα που χρειάζεται να ξέρει ο θεατής να απαντήσει μόνος  στα ερωτήματα του, μετά από κάποια σκέψη η συζήτηση. Οπότε, σε αυτήν την περίπτωση, δεν θεωρώ πως είναι κάτι κακό αυτό που κάνει η σειρά, αλλά κάτι συναρπαστικό για τον θεατή να ανακαλύψει τις απαντήσεις πάνω σε αυτά τα μικρά ερωτήματα που θα του μείνουν.

Όμως, η σκηνή της «ενήλικης Rika» είναι μια σκηνή την οποία ένας θεατής ο οποίος δεν έχει παίξει το visual novel, είναι αδύνατον να μπορέσει να απαντήσει, ή έστω να υποψιαστεί σωστά το τι συνέβη. Πάμε να το δούμε, λοιπόν.

Αυτή ήταν η ενήλικη εκδοχή της Rika; Πως γίνεται να είναι η Rika ενήλικη και η Takano μικρή; Τι εννοούσε με το «να ζήσει ή να πεθάνει»; Σε ποιον «κόσμο» έγιναν όλα αυτά;

Το πρώτο που πρέπει να διευκρινίσω είναι πως ο χαρακτήρας αυτός δεν είναι η Rika Furude. Είναι και ταυτόχρονα δεν είναι. Ο χαρακτήρας αυτός είναι μια οντότητα εντελώς ξεχωριστή από την Rika και έχει το όνομα Frederica Bernkastel. Η οντότητα αυτή λέγεται ότι δημιουργήθηκε από την απόγνωση της Rika που ένιωθε κάθε φορά που ταξίδευε πάλι πίσω σε νέο κόσμο και πέθαινε. Η Bernkastel είναι μια μάγισσα, η Μάγισσα των Θραυσμάτων, η οποία έχει την ιδιότητα να ταξιδεύει σε οποιαδήποτε από τις άλλες διαστάσεις, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ανεξάρτητα από την ποια πραγματικότητα βρίσκεται η Rika. Τι έκανε όμως στην σκηνή αυτή;

Η σκηνή αυτή δεν είχε προφανώς καμία σχέση με τον κόσμο στον οποίο κατέληξε η Rika, όπου κατάφεραν να νικήσουν την Takano, χωρίς να πεθάνει κανένας. Είναι μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, στην οποία η Bernkastel επισκέφτηκε όσο η Takano ήταν μικρή και οι γονείς της ζούσαν. Σε αυτή την χρονική περίοδο, η Takano δεν είχε πάρει ακόμη αυτό το όνομα, αλλά είχε το πραγματικό της, το Tanashi Miyoko. Το Takano Miyo δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο των γονιών της από το τροχαίο δυστύχημα και αφού είχε δεχτεί την κακοποίηση στο ορφανοτροφείο, πριν την υιοθετήσει ο «παππούς» της, ο Takano Hifumi. Αφού η Bernkastel συνάντησε τη μικρή Tanashi, τη ρώτησε εάν θέλει να ζήσει ή να πεθάνει. Η ερώτηση αυτή ήταν στην ουσία εάν θέλει «να γεννηθεί» ή να «μην γεννηθεί», εννοώντας εάν επιθυμούσε να γεννηθεί η Takano Miyo (από τις δυσκολίες της παιδικής της ηλικίας) ή όχι. Στην αρχή, η Tanashi απάντησε ότι ήθελε να ζήσει, όπως είναι και το αναμενόμενο να απαντήσει κανείς σε μια τέτοια ερώτηση. Η Bernkastel της απάντησε ότι με αυτήν την επιλογή, δεν θα έβρισκε τους φίλους της σπίτι για να παίξει. Οπότε, απορημένη, η Tanashi αναρωτήθηκε τι θα γινόταν εάν επέλεγε να πεθάνει. Η μάγισσα της απάντησε ότι εάν επέλεγε αυτό, τότε θα έπαιρνε άλλη μια σημαιούλα για τη συλλογή της. Έτσι κατάλαβε ότι οι γονείς της είχαν σκοπό να πάνε στο κέντρο για ψώνια χωρίς αυτήν, όσο εκείνη έπαιζε με τους φίλους της, οπότε επέστρεψε γρήγορα σπίτι και πήγε στα ψώνια με τους γονείς της. Το λεωφορείο στο οποίο μπήκαν τράκαρε (αυτό ήταν αναπόφευκτο σε όλους τους κόσμους), όμως η Tanashi και οι γονείς της επέζησαν. Έτσι, η μικρή δεν πήγε ποτέ στο ορφανοτροφείο και δεν γνώρισε ποτέ τον Takano Hifumi. Ο χαρακτήρας της Takano Miyo δεν γεννήθηκε ποτέ, άρα ούτε και δημιουργήθηκε το Ερευνητικό Κέντρο Irie, ούτε και έγιναν τα δραματικά γεγονότα της Hinamizawa, με την Μεγάλη Καταστροφή σαν αποτέλεσμα. Δηλαδή, η Bernkastel προέτρεψε την Tanashi να πάει μαζί με τους γονείς της, ώστε να αποφευχθούν όλα τα δραματικά γεγονότα του μέλλοντος. Ήταν ένας τέλειος κόσμος, τόσο για την Tanashi, όσο και για όλους τους κατοίκους του χωριού.

Το τέλος αυτό είναι μια ακόμη κατάληξη, την οποία μόνο οι παίχτες του visual novel μπορούν να καταλάβουν, καθώς ο χαρακτήρας της Frederica Bernkastel δεν κάνει ποτέ την εμφάνιση της κατά τη διάρκεια του anime, εκτός από αυτή τη μια και μοναδική «έξτρα» σκηνή. Καθώς η επιρροή της κατά τη διάρκεια ολόκληρου του visual novel είναι πολύ σημαντική, την πρώτη της εμφάνιση στο manga την κάνει στην αρχή του κεφαλαίου Minagoroshi-hen (που αυτό μεταφράζεται στην αρχή του επεισοδίου 06 της δεύτερης σεζόν του anime), όπου η Bernkastel συναντά τη Rika στον κόσμο του kakera, στον οποίο συζητάνε και εξηγούν στον αναγνώστη για τους 3 νόμους οι οποίοι ισχύουν σε κάθε κόσμο στον οποίο έχουν ταξιδέψει. Ενώ η συνάντηση τους υπάρχει στο manga, στο anime η Rika εμφανίζεται μόνη της στον κόσμο του kakera.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση της Bernkastel ωστόσο είναι στο visual novel Legend of the Golden Witch, το πρώτο της σειράς παιχνιδιών Umineko no Naku Koro ni, της ίδιας εταιρίας με το Higurashi no naku koro ni. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ότι η Bernkastel του Umineko είναι ακριβώς η ίδια χαρακτήρας με την Frederica Bernkastel του Higurashi (η πρώτη έχει ζήσει για πάνω από 1000 χρόνια, ενώ η δεύτερη για 100, άρα οι ηλικίες τους έχουν τεράστια απόκλιση για να είναι ο ίδιος χαρακτήρας), σίγουρα αυτές οι δύο συνδέονται με κάποιον τρόπο τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ίδια τη Rika. Ακόμη και να μην είναι ο ίδιος χαρακτήρας, έχουν πολύ ενδιαφέρον οι ιστορίες τους και οι ομοιότητες τους.

Γενικά, υπάρχει ένα μεγάλο και καθόλου ξεκάθαρο πεδίο ανάμεσα στο visual novel, το manga και το anime του Higurashi, μαζί με το visual novel και το anime του Umineko, στα οποία δεν δίνεται καμία ξεκάθαρη απάντηση από τον δημιουργό Ryukishi07 για τη σχέση Frederica, Rika και Bernkastel και ούτε φαίνεται ότι θα υπάρξει ποτέ καμία, καθώς προφανώς ο Ryukishi07 θέλει να αφήσει ανοιχτό προς ερμηνεία των θεατών το θέμα αυτό.

Επανερχόμενοι πίσω στο anime του Higurashi, υπάρχει επίσης η θεωρία ότι η μάγισσα Berknastel δεν είναι τόσο καλή σαν χαρακτήρας και στην πραγματικότητα, προτρέποντας την Tanashi να πάει μαζί με τους γονείς της, δεν είχε σκοπό να σώσει τους γονείς της, αλλά να σκοτώσει και τους τρεις και απλώς λόγω τύχης επέζησαν (εξ’ ου και η ερώτηση της «εάν θέλει να πεθάνει»). Αυτό βέβαια δεν κάνει την Bernkastel απαραίτητα κακιά, καθώς ο θάνατος της Tanashi πάλι θα απέτρεπε όλα τα άσχημα να συμβούν στην Hinamizawa. Είναι το κλασικό ερώτημα εάν επιστρέφαμε στο παρελθόν, θα σκοτώναμε εν ψυχρώ το μωρό Χίτλερ…;  Όπως και να το κάνουμε όμως, η Tanashi σε αυτήν την ηλικία ήταν ακόμη παιδί και φυσικά αθώα, οπότε προσωπικά δεν βρίσκω σωστές τις προθέσεις της Bernkastel να τη σκοτώσει, εάν ήταν όντως αυτές.

Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο που προκύπτει από τις ενέργειες της Bernkastel στο τέλος του Higurashi Kai, αφορά τα 5 OVA της σειράς, Higurashi no naku koro ni Rei. Μπορεί να είναι απλώς κάποια OVA που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα παραπάνω όσον αφορά την κεντρική πλοκή των δύο πρώτων σεζόν και να φαίνονται σαν έξτρα, είναι όμως canon και σε συνδυασμό με αυτήν την τελευταία σκηνή του Kai, προκύπτει ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα. Στα επεισόδια του Rei, η Rika βρίσκεται σε έναν κόσμο χωρίς τον Irie και την κλινική, χωρίς την παρουσία της Takano, χωρίς την κατάρα του Oyashiro και χωρίς τον Keichi. Επίσης, οι γονείς της, αλλά και οι γονείς της Satoko ζουν κανονικά, οπότε είναι ένας τέλειος κόσμος, χωρίς αμαρτία για κανέναν. Θεωρίες λένε ότι ο κόσμος του Rei είναι ο κόσμος που δημιουργήθηκε αφού η Bernkastel προέτρεψε την μικρή Tanashi να πάει με τους γονείς της. Με λίγα λόγια, ένα εξαιρετικό παράδειγμα της Θεωρίας της Πεταλούδας.

Στο τέλος του 4ου επεισοδίου του Rei, η Rika έρχεται σε συμφωνία με τη Hanyu ότι δεν θα την επαναφέρει πίσω στη ζωή εάν πεθάνει ξανά. Η Rika απαρνήθηκε την εμπλοκή της ξανά με τον κόσμο των θεών και αποφάσισε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή σαν άνθρωπος, λέγοντας αυτολεξεί: «Είναι η ώρα για εμένα να πάψω να είμαι μάγισσα… Πρέπει να γίνω ξανά η Rika Furude, παρά η μάγισσα Bernkastel». Αυτή ήταν και η μόνη αναφορά στο όνομα της Bernkastel σε ολόκληρη τη σειρά, αφήνοντας αυτούς που δεν έχουν παίξει το visual novel, ούτε έχουν διαβάσει το manga με τεράστια ερωτηματικά πάνω από το κεφάλι τους.

Με λίγο ψάξιμο παραπάνω, μπορεί εύκολα κάποιος να βρει άπειρες θεωρίες και συζητήσεις πάνω στα γεγονότα του Higurashi, γι’ αυτό λατρεύω αυτήν τη σειρά τόσο πολύ. Είναι μια σειρά που δίνει όλες τις απαντήσεις πάνω στην κεντρική της πλοκή, όμως ο θεατής μπορεί να ανακαλύψει κρυμμένες ιστορίες και backstories που δίνουν στη σειρά εξαιρετικό βάθος. Εδώ, ανέλυσα μονάχα την ιστορία της Bernkastel, η οποία άφησε και τα περισσότερα ερωτήματα στους θεατές για το ποια είναι και το τι έκανε. Είναι επίσης και η ιστορία που βρήκα πιο ενδιαφέρουσα από όλες, όμως υπάρχουν και άλλες τις οποίες μπορείτε να βρείτε και μόνοι σας. Σας προτείνω να το κάνετε, αφού βέβαια κάνετε και ένα rewatch τις δύο σεζόν και το Rei.

Until next time, keep watching anime!


Ακολουθήστε μας:

Για τις βαθμολογίες μας σε όλα τα anime, επισκεφτείτε το προφίλ μας στο MyAnimeList.

1 σχόλιο »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: