Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το μεγάλο plothole του Angel Beats!

Συζητάμε για το μεγάλο plothole που δημιουργήθηκε μετά την πιο συγκινητική στιγμή του Angel Beats!

γράφει ο Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Το Angel Beats! για πολλούς θεωρείται σαν ένα από τα πιο συγκινητικά anime που έχουν βγει μέχρι στιγμής, κυρίως για τον τρόπο που τελειώνει. Το αποκορύφωμα της συγκίνησης ήταν στη σκηνή όπου ο Otonashi αποκαλύπτει στην Kanade ότι είναι ερωτευμένος μαζί της, καθώς γίνεται επίσης η αποκάλυψη ότι η καρδιά που είχε δωρίσει, χωρίς να το ξέρει την πήρε η Kanade και χάρη σε αυτόν κατάφερε να ζήσει παραπάνω. Μέσα στη συγκίνηση ότι η Kanade ζούσε κυριολεκτικά με την καρδιά του Otonashi μέσα της και κατάφεραν να συναντηθούν στη μετά θάνατον ζωή και να ερωτευτούν, η Kanade εξαφανίζεται. Με τα δάκρυα να τρέχουν σαν καταρράχτης από τα μάτια των θεατών (δικαιολογημένα), πολύ λίγοι κατάφεραν να παρατηρήσουν εκείνη τη στιγμή ότι υπήρξε ένα παράδοξο στην υπόθεση…

Εφόσον ο Otonashi έγινε δότης των οργάνων του όταν πέθανε και η Kanade ήταν αυτή που έλαβε την καρδιά του, σημαίνει ότι είναι δεδομένο πως η Kanade πέθανε μετά τον Otonashi. Όμως, όταν ο Otonashi πήγε σε εκείνο το μέρος που ήταν η μετά θάνατον ζωή, η Kanade ήταν ήδη εκεί! Πως έγινε αυτό;

Το anime δεν έδωσε καμία απάντηση πάνω στο συγκεκριμένο ερώτημα και νομίζω ότι δημιουργήθηκε χωρίς να το καταλάβει η παραγωγή. Είναι ένα ξεκάθαρο plothole, που ευτυχώς δεν επηρεάζει το πόσο όμορφη ιστορία είναι το Angel Beats! τελικά. Υπάρχει όμως κάποια λογική εξήγηση που να δικαιολογεί αυτό το κενό;

Μια βασική και απόλυτα λογική εξήγηση που κυκλοφορεί έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον κόσμο της μετά θάνατον ζωής στον οποίο βρίσκονται όλοι οι χαρακτήρες, δεν ισχύουν οι κανόνες του χωροχρόνου. Το ότι η Kanade πέθανε μετά τον Otonashi, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα φτάσει και μετά από αυτόν στη μετά θάνατον ζωή. Η σειρά δεν έθεσε κανέναν κανόνα ότι οι ψυχές φτάνουν στη μετά θάνατον ζωή υποχρεωτικά αμέσως μετά τον θάνατο τους. Αυτό δικαιολογεί την εμφάνιση της Kanade εκεί πολύ πριν τον Otonashi.

Ένα δεύτερο σενάριο που κυκλοφορεί έχει να κάνει με τον Otonashi και την καρδιά του. Μπορεί ο νεαρός να πέθανε, εξακολουθούσε όμως να ζει μέσω της καρδιά του, που χτύπαγε μέσα στην Kanade. Όταν τελικά πέθανε και η Kanade, πέθανε ολοκληρωτικά και ο Otonashi, οπότε βρέθηκαν και οι δύο στη μετά θάνατον ζωή. Αυτό το σενάριο, όσο όμορφο και συγκινητικό και να το βρίσκω, δυστυχώς δεν μπορεί να ισχύει. Εάν ίσχυε, θα σήμαινε ότι και οι δύο έφτασαν στη μετά θάνατον ζωή ταυτόχρονα. Όμως, είναι ξεκάθαρο από την ιστορία της σειράς ότι η Kanade βρίσκεται στη μετά θάνατον ζωή πολύ καιρό πριν φτάσει ο Otonashi εκεί.

Τη θεωρία που πιστεύω εγώ, όπου δίνει εξήγηση στο κενό αυτό, είναι ότι ο Otonashi δεν είχε εκκρεμότητες στη ζωή του. Η μετά θάνατον ζωή της σειράς ήταν ένας κόσμος όπου πήγαιναν μόνο όλοι όσοι αντιμετώπισαν δυσκολίες και τραύματα στη ζωή τους. Δεν πήγαιναν όλοι οι νεκροί, πήγαιναν μόνο όσοι έπρεπε να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες και τα τραύματα τους, προκειμένου να προχωρήσουν από εκεί και έπειτα να μετενσαρκωστούν ξανά. Ο Otonashi πέθανε χωρίς εκκρεμότητες. Ναι μεν σε ένα δυστύχημα, όμως αποδέχτηκε την μοίρα του, άρα θεωρώ ότι δεν είχε λόγο να πάει στη μετά θάνατον ζωή, αλλά μετενσαρκώθηκε αμέσως. Το ότι κατέληξε εκεί έγινε λόγω της Kanade, λόγω του ότι ο ίδιος ήταν η εκκρεμότητα της Kanade προκειμένου η ίδια να προχωρήσει. Η Kanade ήταν στη μετά θάνατον ζωή επειδή είχε σαν εκκρεμότητα να ευχαριστήσει τον Otonashi για την καρδιά που της έδωσε, οπότε, όταν η Kanade το διαπίστωσε αυτό, εμφανίστηκε και ο Otonashi. Η Kanade δεν μπορούσε να προχωρήσει εάν δεν εμφανιζόταν εκείνος, άρα η εμφάνιση του ήταν κάτι σαν εξαίρεση (από τον Θεό;) και αυτό εξηγεί γιατί η Kanade ήταν εκεί πολύ πιο πριν από αυτόν. Επίσης εξηγεί κατά κάποιον τρόπο και τον λόγο για τον οποίο εκείνος ήταν ο μόνος που δεν «προχώρησε», αλλά έμεινε πίσω για να βοηθήσει τους επόμενους να «προχωρήσουν». Ήταν κάτι σαν ο «εκλεκτός» όπου έπρεπε να βοηθήσει την Kanade, αλλά και να μείνει πίσω.

Αυτή είναι η δική μου θεωρία που εξηγεί το κενό της ιστορίας. Εσείς ποια από τις παραπάνω θεωρίες υποστηρίζετε πιο πολύ; Ή έχετε κάποια δική σας θεωρία; Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας γι’ αυτήν την υπέροχη σειρά!

Until next time, keep watching anime!


Ακολουθήστε μας:

Για τις βαθμολογίες μας σε όλα τα anime, επισκεφτείτε το προφίλ μας στο MyAnimeList.

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: