Μετάβαση στο περιεχόμενο

The Promised Neverland season 2

Ζήσαμε την μεγαλύτερη απογοήτευση που ίσως έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των anime.

γράφει ο Αναστάσιος Τριανταφύλλου

MyAnimeList της σειράς

Πιστεύω ότι η παραπάνω δήλωση δεν είναι καθόλου υπερβολική. Ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολική θα ήταν ότι αυτό έγινε εξ’ αιτίας του hype που δημιουργήθηκε και υπήρχε γι’ αυτή τη σειρά, ένα hype που δεν βρήκε ποτέ ικανοποιητικό αντίκρισμα. Ένας άλλος λόγος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολική αυτή η δήλωση θα ήταν οι manga readers της ιστορίας, οι οποίοι γνωρίζουν το original περιεχόμενο, περίμεναν να δουν κάτι αντίστοιχο και ποτέ δεν το είδαν. Σε κάθε περίπτωση, ήταν μεγάλη απογοήτευση για όλους.

Καταλαβαίνω ότι τη μεγαλύτερη απογοήτευση την έζησαν όσοι είχαν ήδη διαβάσει το manga. Δεν το έχω διαβάσει, δε γνωρίζω πως εξελίσσεται και πως τελειώνει η ιστορία εκεί, όμως σίγουρα το anime πήδηξε πάρα πολλά κεφάλαια, προσπέρασε πάρα πολλά βασικά γεγονότα και έδωσε ένα δικό του τέλος, ανεξάρτητο από το manga. Όσοι γνώριζαν το original περιεχόμενο, απογοητεύτηκαν τρομερά με αυτές τις αλλαγές και ήταν αναπόφευκτο η απογοήτευση τους να επηρεάσει γρήγορα και αυτούς που μόνο έβλεπαν το anime. 

Ακόμη και για εμένα, που προσπάθησα να μην επηρεαστώ από το “mood” των αρνητικών σχολίων που έβλεπα παντού, ακόμη και που δεν ήξερα το original περιεχόμενο, οπότε δεν είχα με κάτι να συγκρίνω την ιστορία του anime, ήταν πολύ δύσκολο να μη σχηματίσω τελικά αρνητική άποψη. Έβλεπα τα κενά στην ιστορία, έβλεπα τα γεγονότα που συνέβαιναν αδικαιολόγητα μπροστά μου, έβλεπα πόσο “αδύναμη” και παιδιάστικη ήταν η πλοκή και ο τρόπος που εξελισσόταν. 

Τα πρώτα επεισόδια δεν ήταν άσχημα. Μας έδειξαν το πως ήταν ο έξω κόσμος και ότι κατάφεραν να μας παρουσιάσουν με επιτυχία τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα παιδιά. Νομίζω ότι όσον αφορά το world building, έγινε καλή δουλειά. Όταν όμως μια σειρά ξεκινάει να παίζει με τη νοημοσύνη μου και να το κάνει με τρόπο που να θέλει να με κάνει να την πάρω στα σοβαρά (κοιτάζω εσένα Mirai Nikki), τότε χάνει κάθε εκτίμηση μου. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στις σειρές που είναι χαζές, όμως ξέρουν ότι είναι χαζές, οπότε προσπαθούν να είναι ψυχαγωγικές με αυτόν τον τρόπο (βλ. Black Clover) και στις σειρές που είναι χαζές, όμως προσπαθούν να με πείσουν ότι είναι σοβαρές. 

Ας προσπεράσω το γεγονός ότι όλοι οι κύριοι χαρακτήρες προστατεύονται από την πλοκή. Υπάρχουν αερόστατα που δεν εξηγείται το πως φτιάχτηκαν ξαφνικά από μερικά παιδιά και πως πλοηγήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ δεν τα οδηγούσε κανείς. Η “Μητέρα”, που ενώ αρχικά φάνηκε ότι θα έχει έναν πολύ ενδιαφέρον ρόλο να παίξει και θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί πολύ καλά, τελικά δεν εξελίχθηκε καθόλου, δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στη σειρά παρά μόνο στο τέλος, που και αυτό μου πέρασε αδιάφορο. Φάρμακα και αντίδοτα εξελίσσονται από παιδιά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, χωρίς καθόλου εξοπλισμό ή τεχνολογία. Υπάρχουν και άλλα, κάποια πιο βασικά, κάποια πιο μικρά γεγονότα, που δεν εξηγούνται ή που θεωρώ χαζά και που δεν μπορώ να τα αναφέρω όλα εδώ ένα προς ένα, λόγω του ότι θα πρέπει να κάνω spoiler και λόγω του ότι θα είναι χρονοβόρα η ανάλυση τους. 

Γενικά, οι εξελίξεις γινόντουσαν πολύ γρήγορα, κάποια από τα γεγονότα έγιναν χωρίς να δικαιολογηθούν πως, ενώ άλλα έγιναν προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν οι πρωταγωνιστές. Έγινε πολύ κακή εξέλιξη των χαρακτήρων, για κανέναν εκ τω οποίων δεν έδειξα ενδιαφέρον, πέρα των βασικών που ήξερα ήδη από την πρώτη σεζόν. Το τέλος με ικανοποίησε μέχρι ένα βαθμό, όμως όχι εντελώς. 

Σίγουρα, δεν ήταν όλα χάλια. Σίγουρα δεν μιλάμε για το χειρότερο anime όλων των εποχών. Υπήρχαν και καλά σημεία στην ιστορία. Υπήρχε ένας καλοχτισμένος κόσμος, όπου μας δόθηκαν και οι αποκαλύψεις για το τι απέγινε η ανθρωπότητα και το τι είναι οι φάρμες, που βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσες. Επίσης ενδιαφέρουσα ήταν και η πλοκή γύρω από τα τέρατα, όμως όλα τα παραπάνω ήταν καλά σημεία που δεν αξιοποιήθηκαν καθόλου, μα καθόλου καλά. Είναι εμφανές ότι υπήρχαν οι βάσεις για μια καταπληκτική και μοναδική ιστορία, που πέρασαν όμως ανεκμετάλλευτες. 

Σε καμία περίπτωση, δεν είναι το The Promised Neverland που είχαμε συνηθίσει από την πρώτη σεζόν. Δεν υπήρχε η έξυπνη πλοκή και εξέλιξη των καταστάσεων. Δεν υπήρχε το παιχνίδι του ποντικιού με τη γάτα. Δεν υπήρχε το μυστήριο και η αίσθηση του πραγματικού κινδύνου ανά πάσα στιγμή. Δεν υπήρχαν οι στιγμές αγωνίας με τις οποίες έκλεινε το κάθε επεισόδιο. Ίσως όλα τα προηγούμενα να είναι οι λόγοι που προσωπικά εγώ, που πίστεψα ότι μπορεί να είχα βρει ένα αντίστοιχο Death Note, να απογοητεύτηκα από τη δεύτερη σεζόν. Της έλειπε αυτή η εξυπνάδα που είχε η πρώτη και κατέληξε να είναι μια κλασική ιστορία όπου 12χρονα καταφέρνουν και κάνουν πράγματα και βρίσκουν λύσεις σε καταστάσεις που ούτε και οι πιο έξυπνοι ενήλικες θα μπορούσαν. 

Εάν ήμουν αναγκασμένος να επιλέξω, θα πρότεινα σε κάποιον να δει μόνο την πρώτη σεζόν και να προσποιηθεί ότι δε βγήκε ποτέ δεύτερη και ότι η ιστορία ολοκληρώνεται με την απόδραση των παιδιών. Υπάρχει τεράστια διαφορά δυναμικής ανάμεσα στις δύο σεζόν. Δυστυχώς όμως, δεν είναι δυνατόν να δει κάποιος μόνο την πρώτη. Ναι μεν θα μείνει ικανοποιημένος από μια πολύ έξυπνη και πρωτότυπη ιστορία, όμως θα μείνει μέσα στο μυστήριο, χωρίς απαντήσεις. Ίσως, μια μέρα στο μέλλον, η σειρά αυτή να αποκτήσει ένα “Brotherhood treatment” και να αποκτήσει αυτό που της αξίζει. 

Until next time, keep watching anime!


Ακολουθήστε μας:

Για τις βαθμολογίες μας σε όλα τα anime, επισκεφτείτε το προφίλ μας στο MyAnimeList.

8 Comments »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: