Μετάβαση στο περιεχόμενο

Anime της εαρινής περιόδου 2021, μία πρώτη ματιά των original παραγωγών

Μία άποψη για τα πρώτα επεισόδια των anime της τρέχουσας εαρινής περιόδου!

γράφει ο Kalivo

Όσα αναγράφονται παρακάτω αναφέρονται μόνο στο πρώτο επεισόδιο της σειράς για την οποία γίνεται λόγος κάθε φορά, εκτός αν σημειώνεται διαφορετικά!

Vivy: Fluorite Eye’s Song

  • Περιγραφή:

Σε έναν προηγμένο κόσμο, όπου τα AI ξέφυγαν του ελέγχου και πλέον απειλούν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα, ένας επιστήμονας στρέφεται σε ένα απαρχαιωμένο, εκτός λειτουργίας ρομπότ, το πρώτο αυτόνομο AI, την Ντίβα (Diva), έπειτα αποκαλούμενη και Βιβή (Vivy) και εναποθέτει τις ελπίδες για σωτηρία «στους ώμους της». Γυρίζει τον χρόνο πίσω 100 χρόνια, όταν τα AI λειτουργούσαν για να εκπληρώσουν έναν και μόνο σκοπό και ξεκινάει το ταξίδι της Βιβής να κάνει τον κόσμο χαρούμενο με την φωνή και το τραγούδι της. Η αποστολή της θα γίνει κάπως πιο περίπλοκη με την εμφάνιση ενός AI από το μέλλον που ζητά την βοήθειά της για να φέρει εις πέρας το singularity project και να αποτρέψει τα γεγονότα που θα συμβούν σε εκατό χρόνια από τώρα.

  • Εντυπώσεις:

Το συγκεκριμένο anime αποτελείται από συνδυασμό πραγμάτων. Έχει σαν κύριο θέμα το τραγούδι και από τον τίτλο και μόνο θυμίζει idol anime. Ωστόσο από το πρώτο κιόλας επεισόδιο ξεκινά η αιματοχυσία και οι σκοτωμοί σε έναν δυστοπικό κόσμο, όπου κυριολεκτικά τα ρομπότ τρελάθηκαν. Επιστρέφοντας στο παρελθόν παρακολουθούμε μια κοινωνία που ευελπιστεί να φτιάξει μια ουτοπία, όπου ρομπότ και άνθρωποι συνυπάρχουν αρμονικά, για αυτό και έχουν δημιουργηθεί AI με στόχο να εξυπηρετούν τους ανθρώπους. Γρήγορα-γρήγορα «γεννώνται» ερωτήματα για την φύση και τον τρόπο λειτουργίας των AI και κυρίως κατά πόσο μπορούν να παραμείνουν πιστά στην απρόσκοπτη εκτέλεση της μίας και μόνης εντολής για την οποία κατασκευάστηκαν. Πώς είμαστε σίγουροι ότι δεν θα παρερμηνεύσουν το καθήκον τους προκαλώντας προβλήματα στους ανθρώπους; Και πώς ξέρουμε ότι δεν θα αποκτήσουν το δικό τους μυαλό και σκέψη; Αν και αναπόφευκτα υπάρχουν αυτοί οι κλασικοί προβληματισμοί η υλοποίηση δίνει μια διαφορετική διάσταση στο θέμα. Τα AI μοιάζουν να έχουν μηχανικά συναισθήματα, δηλαδή αισθήματα που εμείς κατανοούμε ως ανθρώπινα, αλλά εκείνα ανέπτυξαν για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Τρανό παράδειγμα η πρωταγωνίστρια, η οποία μπορεί να φαίνεται πως «νιώθει» ό,τι και ένας άνθρωπος, όμως κατά βάση είναι ρομπότ και τα «συναισθήματα» δεν την εμποδίζουν, ούτε την αποτρέπουν να συνεχίσει με την «δουλειά» της. Έτσι είναι όλα τα AI, προκειμένου να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους θα παρατηρήσουν τι χρειάζονται και θα προσαρμοστούν στις ανάγκες! Μπορεί στα μάτια μας να προσομοιάζει την ανθρώπινη συναίσθηση και ενσυναίσθηση, αλλά είναι μέρος των λογικών διεργασιών του υπολογιστικού τους συστήματος. Και μιας και είπα για μάτια, δε γίνεται να μην αναφέρω την εξαιρετική σκηνοθεσία με τα καταπληκτικά κοντινά στα μάτια, στα βλέμματα των AI, που κάνει ακόμα δυσκολότερο να πιστέψεις ότι τα AI είναι «άψυχα». Το animation συνολικά είναι ρευστότατο και ικανοποιητικό με ομαλά πλάνα και εκπληκτικές σκηνές. Η δράση με την δυναμική παρουσία της μουσικής υπόκρουσης (θα ακούσετε αρκετό τραγούδι) και των ηχητικών εφέ ενθουσιάζει και εξιτάρει! Το artstyle, φουτουριστικό και σαγηνευτικό! Ο σχεδιασμός χαρακτήρων είναι όμορφος, ιδιαίτερος και προσεγμένος.

  • Συμπέρασμα:

Μην παριστάνετε την Diva, πηγαίντε και δείτε την! Νομίζω πως όποιος ξεκινήσει να παρακολουθεί δεν θα απογοητευτεί, ίσα-ίσα θα αποζημιωθεί με μία γεμάτη, συγκλονιστική εμπειρία, που δεν της λείπει η ομορφιά και η καλαισθησία, πακέτο βέβαια με την ωμότητα και την διαμάχη. Πιστεύω πως δεν αξίζει να χάσετε τον «αγώνα» της Βιβής να σώσει την ανθρωπότητα μαζί με τα συναισθήματα που θα δημιουργηθούν στους χαρακτήρες, αλλά και σε εσάς! Προσωπική γνώμη (έχοντας παρακολουθήσει οχτώ επεισόδια): είναι ένα από τα αγαπημένα μου για την ανοιξιάτικη σεζόν. Είναι σκληρό, είναι γλυκό, είναι ανεβαστικό, είναι συγκινητικό, είναι φανταστικό! Θεωρώ ότι εάν το «χάσεις», χάνεις! Το συνιστώ και το συστήνω (όλα μαζί μπας και σας πείσω) ανεπιφύλακτα! Προς το παρόν και ελπίζω να μην αλλάξει 10/10. 

Odd Taxi 

  • Περιγραφή:

Σε μια μεγαλούπολη ζώων, που δεν διαφέρει σε τίποτα από την σημερινή ανθρώπινη κοινωνία ζει και εργάζεται ο θαλάσσιος ίππος Odokawa. Ο ιδιόμορφος και εκκεντρικός ταξιτζής θα μεταφέρει στις διαδρομές του αρκετούς περίεργους και μυστηριώδεις πελάτες. Η εξαφάνιση μιας μαθήτριας στην περιοχή θα ταράξει τα νερά της ήσυχης ζωής του και θα κάνει το ταξί του ακόμα πιο «περιζήτητο».

  • Εντυπώσεις:

Το odd taxi πρόκειται για ένα από τα anime, όπου σε μια μορφή αλληγορίας την πολιτεία του κόσμου αυτού απαρτίζουν διαφόρων ειδών ζώα, χωρίς όμως να παραμένει και να επιμένει ιδιαίτερα στο κρυφό, έμμεσο μήνυμα για την δικιά μας, την ανθρώπινη κοινωνία με τα κακώς κείμενα. Εδώ τα ζώα παρότι κληρονομούν τις ανθρώπινες συνήθειες, συμπεριφορές και γενικότερα ιδιότητες δεν αποτελούν έναυσμα για «συζητήσεις» περί διακρίσεων, ανισοτήτων και άλλων κοινωνικών ζητημάτων, βλέπε Beastars λόγου χάρη. Αφηγείται μία ιστορία μυστηρίου, ένα αστυνομικό θρίλερ με ταξιτζή αντί για ντετέκτιβ, ο οποίος προσπαθεί να ζήσει, αντί να λύσει κάποιο «παζλ». Θα μπορούσα να πω καλύτερα, πασχίζει να λύσει το «παζλ» της ζωής και παλεύει να «εξιχνιάσει» τα μυστικά της, αναλύοντας και κατανοώντας τον εαυτό του. Οι χαρακτήρες είναι αρκετά ανθρώπινοι, «κοντά στην πραγματικότητα», όπως την γνωρίζουμε και «κουβαλούν» πολλά από τα απλά, καθημερινά προβλήματα, που έχουμε και εμείς διαρκώς στο μυαλό μας. Επιπλέον, το «έγκλημα» (διότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη) προσδίδει τα απαραίτητα, ώστε οι πρωταγωνιστές και οι αλληλεπιδράσεις τους να είναι «ελκυστικές», ενδιαφέρουσες και να κινούν την περιέργεια για την εξέλιξη της πλοκής. Το artstyle είναι σίγουρα ξεχωριστό, διαφορετικό από το συνηθισμένο και διαθέτει ωραία και αξιόλογη αισθητική. Το animation δείχνει ρευστό και ομαλό με καλό για το πλαίσιο των απαιτήσεων cgi για τα αυτοκίνητα και τον «δρόμο». Η μουσική υπόκρουση και τα ηχητικά εφέ είναι σχετικά λίγα, αφού εστιάζει στη χαλαρή απεικόνιση των γεγονότων για να τονιστεί η κανονικότητα και η νωθρότητα της ρουτίνας, τουλάχιστον όταν δεν εμπλέκεται κάτι σχετικό με την εξαφάνιση της κοπέλας.

  • Συμπέρασμα:

Καταπιάνεται με την ανθρώπινη φύση και τους συλλογισμούς γύρω από την «ημερήσια πάλη» με τα καθημερινά δρώμενα, ωστόσο είναι προσιτό και όχι βαθυστόχαστο ή περίπλοκο. Οι ενέργειες των βασικών χαρακτήρων είναι ξεκάθαρα απλές, πράγματι καθημερινές. Αυτό βέβαια ισχύει όσο δεν αναφερόμαστε στο κομμάτι του εγκλήματος, γιατί μην ξεχνάτε ότι συμπεριλαμβάνει και το στοιχείο του μυστηρίου, το οποίο προσφέρει αγωνία για τη συνέχεια και το πως θα επηρεάσει την ήρεμη ζωή του πρωταγωνιστή. Προσωπική γνώμη (έχοντας παρακολουθήσει δύο επεισόδια) φαίνεται «όμορφο» και κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον. Νομίζω αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς. Εγώ πάντως αυτό θα κάνω, ίσως και μία προσωπική ενδοσκόπηση. Προς το παρόν 8/10.

Υποσχόμενες συνέχειες (sequels)

Zombieland Saga Revenge. Η idol (είδωλο) κωμωδία συνεχίζεται από το στούντιο MAPPA, αφού η πρώτη σεζόν τα πήγε καλά και αγαπήθηκε από τον κόσμο. Δικαίως αν με ρωτάτε, διότι μπορεί να εμφανίζονται αναμενόμενα «κλισέ», όμως έχει πλάκα, ενδιαφέρον και στο τέλος-τέλος είναι διασκεδαστικό, λόγω του τρόπου που επιλέγει να αντιμετωπίσει αυτά τα γνωστά ζητήματα τον idol anime, δίχως να φτάνει σε επίπεδο γελοιότητας με σαχλή παρωδία.

Nomad: Megalo Box 2. Δυστυχώς δεν έχω παρακολουθήσει την πρώτη σεζόν για να «πω» περισσότερα, αλλά έχω ακούσει θετικά σχόλια τόσο για την αρχική όσο και για την τωρινή δεύτερη σεζόν.

Καινούργια anime που δεν είδα ακόμη, αλλά θα ξεκινήσω άμεσα.

Jouran: The Princess of Snow and Blood

Τέλος να αναφέρω τις πρωτότυπες παραγωγές του Netflix: Yasuke και Gokushufudou με «μήκος» μόλις έξι και πέντε (τετράλεπτα μάλιστα για το πρώτο μέρος του Gokushufudou) επεισόδια αντίστοιχα, οι οποίες για αυτό και θα έχουν ξεχωριστό άρθρο «Μια άποψη«. Αν θες να μάθεις τι άλλο παρακολουθώ αυτήν την περίοδο καθώς και τα υπόλοιπα αγαπημένα μου, διάβασε εδώ και εδώ, τα άρθρα με την πρώτη ματιά στις manga υλοποιήσεις & light novel υλοποιήσεις της ανοιξιάτικης περιόδου αντίστοιχα, που συμπληρώνουν το «καρέ»!

Μέχρι την επόμενη άποψη, συνεχίστε να δοκιμάζετε anime!


Ακολουθήστε μας:

Για τις βαθμολογίες μας σε όλα τα anime, επισκεφτείτε το προφίλ μας στο MyAnimeList.

8 Comments »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: