Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Mangaka Ody

Τι θα μου απαντούσατε εάν σας έλεγα ότι υπάρχει ένας Έλληνας mangaka ο οποίος έχει τραβήξει την προσοχή χιλιάδων αναγνωστών στο ίντερνετ;

γράφει ο Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Είναι νωρίς ακόμη για να τολμήσω να πω ότι η δουλειά του αξίζει ένα anime adaptation, όμως αυτός είναι ο στόχος του και είναι πάρα πολύ αποφασισμένος για να το καταφέρει! Το manga του πάντως, το Tomahawk Angel έχει τραβήξει την προσοχή πολλών αναγνωστών σε Ελλάδα και εξωτερικό, οπότε, εάν συνεχίσει έτσι, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά!

Ο νεαρός Mangaka Ody μας μίλησε για τη δουλειά του, τη σχέση του με τα manga και τα anime, αλλά και για τον ίδιο!

Μίλησε μας αρχικά για το Tomahawk Angel! Τι αφορά η υπόθεση του και τι σε ενέπνευσε για να το ξεκινήσεις;

Το κύριο θέμα του Tomahawk Angel είναι η καταστροφή του κόσμου. Η εξάντληση των φυσικών πόρων, η καταστροφή της θαλάσσιας πανίδας, η ακραία υπερθέρμανση του πλανήτη και η μυστηριώδης εμφάνιση τεράτων άγνωστης προέλευσης που έχουν γονατίσει την ανθρωπότητα. Ένα αποκαλυπτικό σενάριο ήταν πάντα κάτι το οποίο ήθελα να γράψω. Ο κόσμος του Tomahawk Angel είναι ένα μέρος που θα ήθελα ο ίδιος να βιώσω, αλλά δεν θα ευχόμουν να γίνει στην πραγματικότητα.

Τα πρώτα chapters έχουν ήδη ανέβει στο Webtoon. Είσαι ικανοποιημένος με την ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής;

Η ανταπόκριση του κόσμου με έχει αφήσει πολύ ευχαριστημένο! Ελπίζω στο μέλλον το community του Tomahawk Angel να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Το κοινό μου δίνει πολύ δύναμη να συνεχίσω να ζωγραφίσω παρόλη την πίεση και κούραση που με νιώθω κάθε μέρα. Είμαι πολύ χαρούμενος μέχρι τώρα.

Είσαι ικανοποιημένος με την ανταπόκριση που έχεις λάβει από το Ελληνικό κοινό;

Πρέπει να το παραδεχτώ πως ποτέ δεν περίμενα τόση μεγάλη υποστήριξη από το Ελληνικό κοινό. Κι όμως οι Έλληνες είναι οι άνθρωποι που με έχουν υποστηρίξει περισσότερο από όλους και πραγματικά είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό. Χαίρομαι που το Ελληνικό κοινό δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και γι’ αυτό θα συνεχίσω να κάνω το καλύτερο που μπορώ!

Πόσα κεφάλαια σκοπεύεις να είναι το manga;

Δεν σκοπεύω να τελειώσω σύντομα την ιστορία. Tο Tomahawk Angel θα έχει πάρα πολλά κεφάλαια. Αν όλα πάνε καλά, το TA θα γίνει μια πολύ μεγάλη ιστορία με πολλά τέρατα και deep lore.

Υπάρχει κάποια μικρή αποκάλυψη που μπορείς να μας κάνεις για τη συνέχεια του manga;

Θα βρείτε την απάντηση του Mangaka Ody αποκλειστικά στο Patreon μας!

Θα ήθελες να δεις το Tomahawk Angel να γίνεται adaptation και σε άλλα μέσα, όπως σε anime ή σε live-action ταινία ή σειρά;

Ένας από τους στόχους μου, μπορώ να πω πως αυτός είναι και ο μεγαλύτερος μου στόχος, είναι να γίνει το Tomahawk Angel adapted σε anime ή σε σειρά στο Netflix. Ξέρω πως αυτό είναι αρκετά δύσκολο, όμως εγώ θα προσπαθήσω να το καταφέρω. Είμαι έτοιμος να διαθέσω χρόνια σκληρής δουλειάς, όπως και έχω κάνει μέχρι τώρα. Δουλεύω 6 ασταμάτητα χρόνια και είμαι διατεθειμένος να δώσω άλλα 6 αν χρειαστεί. Πιστεύω κάποια στιγμή θα πετύχω τον τελικό μου στόχο.

Υπάρχουν σχέδια για κάποιο επόμενο project για όταν ολοκληρωθεί το Tomahawk Angel ή παράλληλα με αυτό;

Θα βρείτε την απάντηση του Mangaka Ody αποκλειστικά στο Patreon μας!

Οι στόχοι που έχεις βάλει από νωρίς είναι πολύ υψηλοί. Πιστεύεις ότι είναι εύκολο να καταφέρεις αυτά που θέλεις, ανάμεσα στα τόσα Webtoons που ανεβαίνουν κάθε μέρα; Ποιο πιστεύεις ότι είναι το δικό σου «συστατικό της επιτυχίας»;

Νομίζω ότι για να πετύχει κάποιος πρέπει να κάνει απλώς αυτό που αγαπάει. Δεν υπάρχει κάποιο συστατικό επιτυχίας, όμως αν υπήρχε θα έλεγα πως είναι τρία και λέγονται υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά. Εκτός από αυτό, χρειάζεται και η σωστή ποσότητα του καθενός, διότι είναι εύκολο να χαλάσει η ισορροπία και αν χαλάσει η ισορροπία, τότε χαλάει και η ψυχολογία, και αν η ψυχολογία του καλλιτέχνη χαλάσει, τότε όλα χαλάνε. Πάντα πρέπει να κοιτάμε να γίνουμε καλύτεροι από αυτοί που ήμασταν χθες.

Δεν υπάρχουν ακόμη πολλές αξιόλογες Ελληνικές δουλειές που μπορούν να διακριθούν ως manga στο Webtoon. Είναι κάτι που θα ήθελες να δεις να αναπτύσσεται ή θα προτιμούσες ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των Ελλήνων mangaka να παραμείνει χαμηλός;

Πιστεύω πως γενικά ο ανταγωνισμός είναι κάτι θετικό διότι όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός, δεν υπάρχει ούτε και κάτι που θα σε σπρώξει μπροστά. Πιστεύω πως χωρίς ανταγωνισμό δεν υπάρχει βελτίωση. Χωρίς ανταγωνισμό δεν θα ήμασταν τίποτα.

Πότε ξεκίνησες με το σχέδιο; Είσαι αυτοδίδακτος ή το έχεις σπουδάσει;

Με την ζωγραφική ξεκίνησα όταν ήμουν τεσσάρων χρονών, από τότε το μόνο πράγμα που έκανα ήταν αυτό. O κόσμος μου περιστρεφόταν γύρω από τα σχέδια και την ζωγραφική. Σιγά σιγά έμαθα τον εαυτό μου να ζωγραφίζω καλυτέρα. Στα 16 άρχισα να ασχολούμαι με τα manga και μέχρι και σήμερα που είμαι 21 χρονών σχεδιάζω manga κάθε μέρα χωρίς σταματημό. Πήγα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε μια σχολή, αλλά δεν έκατσα ούτε για έναν μήνα εκεί, επειδή δεν με βοήθησε καθόλου. Νομίζω με κρατούσε πίσω, γι’ αυτό έφυγα και συνέχισα μόνος μου. Ο καλύτερος δάσκαλος είναι ο εαυτός μας.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το Ιαπωνικό είδος σχεδίου και όχι με κάτι πιο «mainstream»; Πως ανακάλυψες τα manga και ποιοι mangaka σε ενέπνευσαν για να ξεκινήσεις;

Όταν είδα τα anime Death Note και Tokyo Ghoul αμέσως ερωτεύτηκα την τέχνη των manga/anime. Ήταν σαν κάτι να ξύπνησε μέσα μου. Ήξερα πως ήθελα να αφιερώσω την υπόλοιπη ζωή μου στα manga και κάποια μέρα ίσως να αποκτήσω το δικό μου anime. Οι mangaka που με ενέπνευσαν είναι κυρίως ο Sui Ishida, του οποίου το στυλ σχεδίου με εξέπληξε και με βάση το στυλ αυτό μπόρεσα να χτίσω και εγώ το δικό μου στυλ σχεδιασμού. Επίσης, μερικοί ακόμα είναι ο Takeshi Obata, ο Yusuke Murata και ο Hajime Isayama.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου mangaka;

Ο αγαπημένος μου mangaka είναι σίγουρα ο Sui Ishida . Χωρίς εκείνον δεν ξέρω αν θα ζωγράφιζα manga σήμερα…

Πέρα από τα manga, έχεις ασχοληθεί με κόμικ ή λογοτεχνία; Έχεις κάποιους αγαπημένους να αναφέρεις;

Η ενασχόληση με τα manga και γενικά τα comics ήταν κάτι πάρα πολύ ξαφνικό για μένα. Πάντα μου άρεσαν τα κόμικς, αλλά ποτέ δεν έκατσα να ασχοληθώ σοβαρά με αυτή τη μορφή τέχνης, αλλά ούτε και με τη λογοτεχνία. Αυτό που μου τραβούσε περισσότερο την προσοχή ήταν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, post apocalyptic κλπ. Μόνο όταν βρέθηκα στον ρόλο του σεναριογράφου άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά με τα manga. Διότι τότε εγώ είχα τον έλεγχο της ιστορίας, είχα την ευκαιρία να δημιουργήσω τα πράγματα έτσι όπως εγώ τα ήθελα και αυτό μου άρεσε πάρα πολύ.

Εάν υπάρχει κάποιο άτομο από την προσωπική σου ζωή, το οποίο ήταν το κίνητρο σου ή η έμπνευση σου για να ξεκινήσεις κάτι τέτοιο και σου δίνει τη δύναμη να συνεχίσεις, ποιο μπορεί να πεις ότι είναι αυτό το άτομο;

Θα βρείτε την απάντηση του Mangaka Ody αποκλειστικά στο Patreon μας!

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι, το προσωπικό σου όνειρο; Που θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου να φτάνει;

Φυσικά, το όνειρο μου είναι τρελό. Θέλω να γίνω ένας από τους καλύτερους manga artists στον κόσμο. Παρόλο που ακούγεται αδύνατον, μου δίνει ώθηση να προχωρήσω και να συνεχίσω να προσπαθώ.

Πόσο απαιτητικό είναι να είσαι mangaka; Πως καταφέρνεις να προλαβαίνεις τα deadlines των κεφαλαίων και πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις το project με τις υπόλοιπες προσωπικές σου υποχρεώσεις;

Το πρόγραμμα μου περιλαμβάνει εμένα να ξυπνάω και να ζωγραφίζω κυριολεκτικά μέχρι να πέσω πάλι για ύπνο. Καμία φορά με τρομάζει το πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος. Είναι σαν να παίζεις ένα βιντεοπαιχνίδι και από τις 1000 φορές που θα παίξεις, θα θυμάσαι μόνο τις 3. Οι υπόλοιπες 997 θα διαγραφούν από τη μνήμη σου και μετά θα αναρωτιέσαι πως πέρασε έτσι ο χρόνος. Εκτός από αυτό, μπορώ να πω πως η ψυχολογική πίεση είναι συντριπτική. Ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ και αυτό είναι κάτι ακόμα που πρέπει να διαχειρίζομαι σε καθημερινή βάση. Παρόλα αυτά, το πολεμάω και κάθε μικρή νίκη με κάνει λίγο πιο χαρούμενο από πριν.

Ποια είναι η σχέση σου με τα anime; Φαντάζομαι, θα έχεις δει έστω κάποια. Πότε και πως ξεκίνησες να βλέπεις;

Ξεκίνησα με το Death Note και συνέχισα με το Tokyo Ghoul. Από τότε άρχισα να βλέπω όλα τα mainstream anime, δεν γινόταν να φτιάξω το δικό μου manga χωρίς να έχω δει τα mainstream anime πρώτα… Χαχα!

Αγαπημένο ή αγαπημένα anime;

Αγαπημένο anime είναι το Tokyo ghoul season 1. Βασικά, το Tokyo Ghoul είναι εκεί που άρχισαν όλα για μένα, το αγαπημένο μου ίσως είναι το Death Note ή το Attack On Titan.

Τι θα ήθελες να δεις να βελτιώνεται, να αλλάζει, ή να σταματήσει να υπάρχει στην Ελληνική anime και manga κοινότητα αυτή τη στιγμή;

Αυτό που κυρίως θα ήθελα να δω να βελτιώνεται στην Ελληνική κοινότητα θα ήταν να μπορούσαν να πραγματοποιούνται περισσότερες εκδηλώσεις anime και manga. Συνέδρια, cosplay, εκδηλώσεις, όλα αυτά να μπορούσαν να γίνονται περισσότερο από δύο ή τρεις φορές το χρόνο.

Δουλεύεις κάπου; Έχεις κάποια χόμπι ή ασχολίες πέρα από το manga και τη ζωγραφική;

Θα βρείτε την απάντηση του Mangaka Ody αποκλειστικά στο Patreon μας!

Αγαπημένο είδος μουσικής;

Αγαπημένο είδος μουσικής φυσικά και θα έλεγα πως είναι η K-POP και πιο συγκεκριμένα οι BTS με αγαπημένο τραγούδι το “Blood, Sweat and Tears”.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε όσον αφορά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Οδυσσέα;

Γενικά είμαι πολύ κλειστός σαν προσωπικότητα λόγω του ότι αφοσιώνομαι στα manga όλη μέρα, αλλά ταυτόχρονα είμαι πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος σαν άνθρωπος. Κάθε καλή και κακή στιγμή πιστεύω αποτελεί μια μοναδική εμπειρία και εκμεταλλεύομαι κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μου.

Και η τελευταία και πιο σημαντική ερώτηση. Ομάδα L ή ομάδα Kira;

Φυσικά και ομάδα Kira! (και το σκυλάκι μου το λένε Kira, χαχα!)


Ευχαριστώ πολύ τον Οδυσσέα για τη συνέντευξη και τον χρόνο που διέθεσε για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας!

Έχει πολύ υψηλά όνειρα, όμως ακούγεται πάρα πολύ αποφασισμένος για να τα καταφέρει! Ήδη έχει καταφέρει να κάνει ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα με το Tomahawk Angel, το οποίο αξίζει να του ρίξετε μια ματιά, ιδίως όσοι είστε fan των post-apocalyptic ιστοριών!

Ευχόμαστε ο Ody να συνεχίσει έτσι και ακόμη πιο δυναμικά, εάν γίνεται! Χρειαζόμαστε τέτοια ταλέντα, ώστε να ανέβει η Ελληνική manga κοινότητα, όπως επίσης και οι καλλιτέχνες όχι μόνο ο Ody, αλλά όλοι, χρειάζονται τη δική μας υποστήριξη, ώστε να τους δίνουμε κίνητρο και να αναδεικνύουμε τους κόπους τους!

Να θυμάστε το όνομα του Ody, καθώς έχω την αίσθηση ότι περιμένουμε πολλά από αυτόν! Για να βρείτε τη δουλειά του και να τον υποστηρίξετε, ακολουθήστε τον:

Mangaka Ody:


Ακολουθήστε μας:

Για τις βαθμολογίες μας σε όλα τα anime, επισκεφτείτε το προφίλ μας στο MyAnimeList.

1 σχόλιο »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: