Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ergo Proxy

Εάν πρόκειται να μιλήσουμε για anime με βαρύ, φιλοσοφικό περιεχόμενο, το Ergo Proxy σίγουρα θα είναι στην κορυφή της λίστας μας.

γράφει ο Αναστάσιος Τριανταφύλλου

MyAnimeList της σειράς

Μην περιμένετε το Ergo Proxy να σας έρθει καθόλου ελαφρύ. Πρόκειται για μια σειρά που μπορούμε εύκολα να χαρακτηρίσουμε σαν “κλασική” και “διαχρονική” (και σίγουρα πολύ μπροστά από την εποχή της), όμως δεν είναι μια σειρά για όλους. Για να το θέσω καλύτερα, δεν είναι μια σειρά όπου μπορεί εύκολα να “σηκώσει” κάποιος ο οποίος είναι ακόμη αρκετά νέος στα anime, αλλά και από αυτούς που έχουν καταφέρει να τη δουν και να την ολοκληρώσουν, δεν θα πουν όλοι ότι τους άρεσε, πόσο μάλλον ότι την κατάλαβαν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ιστορία είναι γεμάτη με φιλοσοφικά ερωτήματα και συμβολισμούς, βαθυστόχαστες συζητήσεις και αργή πλοκή. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν κάνει τη σειρά βαρετή, απλώς θα την απολαύσουν καλύτερα όσοι μπορούν να αναλάβουν τέτοιο περιεχόμενο και, κυρίως, να είναι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.

Γιατί, με την πρώτη ματιά, η όψη της σειράς αυτής μπορεί να σε ξεγελάσει. Εάν διαβάσει κάποιος τη σύνοψη της ιστορίας, εύκολα μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια post-apocalyptic σειρά δράσης με μεταφυσικό. Ναι, υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, μόνο που δεν είναι όλα τους στο επίκεντρο, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό.

Η ιστορία μας οδηγεί σε μια μετά-αποκαλυπτική Γη, όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί και έχει γίνει αφιλόξενο για την ανθρωπότητα. Οι άνθρωποι κατέφυγαν σε πόλεις-θόλους με ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου εκεί μέσα μπόρεσαν να επιβιώσουν. Ζώντας μέσα σε αυτές τις πόλεις για χιλιάδες χρόνια, κατάφεραν να αναπτύξουν τα AutoReivs, android ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία κατασκευάστηκαν να προστατεύουν και να υπηρετούν τους ανθρώπους. Μέσα στον θόλο της πόλης Romdeau, υπηρετεί η Re-l Mayer στην αστυνομία, η οποία καλείται να ερευνήσει μυστηριώδης φόνους, οι οποίοι έχουν προκληθεί από τον ιό Cogito, που μολύνει τα AutoReivs και τους δίνει δική τους συνείδηση. Ταυτόχρονα, θα κάνουν την εμφάνιση τους στην πόλη κάποια υπερφυσικά πλάσματα, τα οποία η κυβέρνηση θα τα αποκαλέσει Proxy και θα τα χαρακτηρίσει “παρόμοια με τον Θεό” και “αθάνατα”.

Το στήσιμο του κόσμου αυτού είναι εξαιρετικό. Μεταφέρει τον θεατή με πολλή επιτυχία στην ουτοπία των πόλεων, αλλά και στον κατεστραμμένο πλανήτη που υπάρχει πλέον έξω από τους θόλους. Εκτός του ότι ο θεατής γίνεται πραγματικά merged στο universe της σειράς, υπάρχουν και κάποιες σκηνές που είναι εξαιρετικά καλά στημένες και πολύ πρωτότυπες. Δεν κάνω ποτέ spoilers στις παρουσιάσεις μου, οπότε μου επιτρέπεται να αναφέρω πως γίνεται πραγματικά αισθητό το πόσο ανώτερα είναι τα Proxy από τους ανθρώπους και διαισθάνεσαι τον κίνδυνο όταν κάνει την παρουσία του ένα τέτοιο πλάσμα. Άλλο ένα παράδειγμα καλά στημένης σκηνής με αγωνία, είναι και η σκηνή στο μπάνιο της Re-l (γίνεται στο πρώτο επεισόδιο, οπότε δεν είναι spoiler), όπου η αγωνία φτάνει στα ύψη. Τελευταίο παράδειγμα που θα αναφέρω, είναι όταν βλέπω τα AutoReivs να γονατίζουν σε στάση προσευχής όταν μολύνονται από τον Cogito. Τα γονατισμένα ρομπότ είναι άλλη μια εικόνα που σου χαράσσεται στο μυαλό! Γενικά, η σειρά έχει πολλές χαρακτηριστικές σκηνές, όπου σου μένουν στο μυαλό.

Άλλο ένα δυνατό στοιχείο της σειράς είναι και ο χαρακτήρας της Re-l. Εκτός από πολύ cool εξωτερική εμφάνιση, είναι ένας χαρακτήρας που τραβάει την προσοχή, δυναμική και γενικά πολύ καλή πρωταγωνίστρια. Επίσης, η Pino είναι ένα από τα πιο χαριτωμένα πλάσματα που έχουν υπάρξει ποτέ σε anime!

Η ιστορία, όμως, δεν είναι τέλεια. Έχει τα πάνω της, έχει και τα κάτω της. Έχει τα δυνατά της σημεία, έχει και κάποιες αδυναμίες. Ανάμεσα στα επεισόδια, υπάρχουν και κάποια που μπορούν να θεωρηθούν αρκετά… “άκυρα”, ιδίως προς τη μέση της σειράς. Έχουν και αυτά την αξία τους, έστω και μικρή, οπότε δεν μπορούν να θεωρηθούν filler, όμως πρέπει να έχετε ανοιχτό μυαλό όταν φτάσετε σε αυτά. Αυτό που οφείλω να παραδεχτώ είναι πως η σειρά έχει το καλύτερο και πιο έξυπνο recap επεισόδιο που έχει γίνει ποτέ σε σειρά μέχρι στιγμής! Όχι μόνο κάνει με έξυπνο και ψυχαγωγικό τρόπο recap κάποια από τα βασικά γεγονότα και κάποιες από τις βασικές ορολογίες της σειράς, αλλά και αποκαλύπτει και νέες πληροφορίες, όπου είναι απαραίτητες για την κατανόηση της σειράς αργότερα, οπότε είναι απαραίτητο και αυτό το επεισόδιο. (Κάθε φορά που ακούω το Dynamite-san, λιώνω στα γέλια!!)

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ιστορίας, όμως, είναι πως πολλά από τα γεγονότα που συμβαίνουν, ιδίως στα τελευταία επεισόδια, δεν είναι κατανοητά για τον θεατή, ακόμη και εάν αυτός έχει επιστήσει το 100% της προσοχής του σε όλα. Απλώς, είναι αδύνατον να καταλάβει κάποιος με σιγουριά τι συμβαίνει! Θεωρώ πως είναι μεγάλο μειονέκτημα για μια σειρά όταν δεν μπορεί να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις μέσω της πλοκής και κάποιος πρέπει να στραφεί στη Google για να κατανοήσει το τι έχει γίνει και το Ergo Proxy σίγουρα θέλει πολύ Googlάρισμα…

Όσον αφορά την εικόνα, το animation της σειράς έχει σημεία όπου έχει δοθεί παραπάνω προσοχή, αλλά γενικά δεν είναι το καλύτερο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον γενικότερο σχεδιασμό, καθώς σε γενικές γραμμές δεν είναι εξαιρετικό, όμως υπάρχουν σημεία όπου γίνεται πραγματικά υπέροχο και απίστευτο, ιδίως εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι μιλάμε για μια σειρά παραγωγής του 2006. Αυτό που δεν μπορεί να πει κανένας τίποτα αρνητικό είναι φυσικά για το opening. OMG ΤΙ OPENING ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ!! Το τραγούδι είναι α-πι-στευ-το! Μιλάμε για το Kiri των Monoral, ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια σε anime openings, αλλά και ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια γενικά. Ένα μικρό hint: στο βίντεο του opening, εάν κάποιος είναι πολύ παρατηρητικός, ίσως μπορέσει να διακρίνει για ένα δευτερόλεπτο ένα spoiler, καθώς κάνει μια αποκάλυψη που ανήκει σε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές της σειράς. Δεν θα αποκαλύψω φυσικά τι και που είναι. Το κανονικό ending της σειράς είναι και αυτό ένα εξαιρετικό τραγούδι, το Paranoid Android των πολύ γνωστών Radiohead, αν και κάποιοι από εσάς μπορεί να μην ακούσατε αυτό και να πέσατε πάνω στο alternative ending τραγούδι της σειράς, καθώς στο Hulu, λόγω δικαιωμάτων, έπρεπε να προβληθεί με διαφορετικό τραγούδι. Όπως και να έχει, προσωπικό μου αγαπημένο και με διαφορά, είναι το opening της σειράς!

Όπως προανέφερα, δεν είναι μια σειρά για όλους. Τουλάχιστον όχι όλοι όσοι την δουν θα τους αρέσει. Πρόκειται όμως για μια σειρά πολύ μπροστά από την εποχή της, την οποία πιστεύω ότι εάν κάποιος είναι anime fan, πρέπει να την έχει στη λίστα του και να την έχει δει. Δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος μια παρόμοια σειρά με τα στοιχεία που έχει αυτή, είναι μοναδική στο είδος της, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Εάν μπορεί να αναφέρει κάποιος μια παρόμοια σειρά, είναι ίσως το Serial Experiments Lain, η οποία επικεντρώνεται σε εντελώς διαφορετικά θέματα, όμως περιέχει το ίδιο βάρος όσον αφορά το πόσο περίπλοκη είναι και το πόση φιλοσοφία έχει.

Until next time, keep watching anime!


Ακολουθήστε μας:

Για τις βαθμολογίες μας σε όλα τα anime, επισκεφτείτε το προφίλ μας στο MyAnimeList.

1 σχόλιο »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: