Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ajin

Πως θα ήταν ο κόσμος μας εάν ανάμεσα σε όλους τους κοινούς ανθρώπους, ξαφνικά ανακαλύπταμε ότι υπάρχει μια φυλή αθάνατων;

γράφει ο Αναστάσιος Τριανταφύλλου

MyAnimeList της σειράς

Οι άνθρωποι της φυλής αυτής ονομάζονται Ajin. Ανακαλύφθηκαν πριν από 10 χρόνια και είναι απλοί άνθρωποι, χωρίς να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους, με τη μόνη διαφορά ότι είναι αθάνατοι: όταν πεθάνουν, επανέρχονται πίσω στη ζωή. Ούτε οι ίδιοι οι Ajin δεν ξέρουν ότι είναι Ajin και μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να το ανακαλύψουν: να πεθάνουν. Η ανθρωπότητα δεν γνωρίζει τίποτα για τη φυλή αυτή, ούτε τι είναι, ούτε γιατί εμφανίστηκε, οπότε ξεκινά το αναμενόμενο: απάνθρωπα πειράματα πάνω στα Ajin, προκειμένου να ανακαλύψουν τα όρια τους, να δοθούν απαντήσεις, αλλά και να βρεθεί τρόπος ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Όποιος αποκαλύπτεται ότι είναι Ajin, γρήγορα γίνεται στόχος της κοινωνίας και των οργανώσεων, προκειμένου να συλληφθεί. Έτσι, ξεκινά ο ρατσισμός ενάντια στα Ajin και γεννιέται το κλασικό ηθικό δίλημμα πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο εάν θα πρέπει να θεωρούνται άνθρωποι ή όχι.

Προσπαθώντας να λύσει αυτό το πρόβλημα, αποφασίζει να κινηθεί ο Satou, ο κύριος villain της σειράς, ο οποίος θα πολεμήσει με τρομοκρατία εναντίων της κυβέρνησης, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ajin, όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Στον αγώνα του αυτόν, θα πέσει πάνω στον Nagai Kei, τον πρωταγωνιστή της σειράς, ο οποίος είναι κι αυτός Ajin και θα προσπαθήσει να τον πάρει με το μέρος του. Εκείνος, όμως, το μόνο που θέλει είναι… την ησυχία του.

Πριν πω συγκεκριμένα για τον Satou και τον Nagai Kei, θα μιλήσω γενικά για τη σειρά. Δεν είναι κακή. Δεν μπορώ να πω ότι η δράση και η εξέλιξη της ιστορίας με κράτησαν στην άκρη της καρέκλας μου με αγωνία για να δω το επόμενο επεισόδιο, η σειρά όμως είχε τις καλές στιγμές του και γενικά δεν ήταν κακή. Ήταν ευχάριστη και ελαφριά για να τη δει κάποιος.

Η μουσική της σειράς μου πέρασε γενικά αδιάφορη, το ίδιο και τα OP και ED, εκτός από το κεντρικό track της background μουσικής. Το βρήκα πολύ καλό, όπως επίσης και τις εκδοχές του που ακούγονται κατά τη διάρκεια της σειράς. Πολύ καλός, όπως πάντα, ήταν ο Mamoru Miyano, που έκανε τη φωνή του Nagai, αλλά και ο Houchuu Ootsuka, η φωνή του Satou.

Η σειρά είναι εντελώς 3D animated, που σημαίνει ότι υπήρξαν και οι αντίστοιχες αρνητικές αντιδράσεις από τους θεατές, φυσικά. Το 3D animation σε anime συνεχίζει να ξενίζει πολύ κόσμο, ομολογώ ότι και για εμένα δεν είναι στις προτιμήσεις μου, όμως πολλές φορές, η αντίδραση αυτή γίνεται χωρίς λόγο. Η σειρά είχε καλό σχεδιασμό και το 3D της ήταν κάτι που συνηθίζεται σχεδόν αμέσως. Ίσα ίσα που θεωρώ ότι σε αυτήν την περίπτωση, ήταν κάτι που πρόσφερε στη συνολική ατμόσφαιρα της σειράς.

Παρόλο που έχει έντονα τα υπερφυσικά στοιχεία, η ιστορία δεν επικεντρώνεται εκεί. Βασίζεται στη δράση και την αγωνία όπου προσφέρει η μάχη μεταξύ της κυβέρνησης και του Satou. Η σειρά είχε τη δυνατότητα να θέσει έντονα ηθικά διλήμματα, να αναπτύξει συζητήσεις και να περάσει μηνύματα πάνω σε θέματα όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα όρια της ανθρώπινης ηθικής. Θα μπορούσε επίσης να είχε έντονο το στοιχείο του μυστηρίου και του τρόμου, καθώς οι Ajin όχι μόνο είναι αθάνατοι, αλλά και μπορούν να δημιουργούν και να ελέγχουν υπάρξεις σαν σκοτεινά φαντάσματα. Αντίθετα, η σειρά δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά, τα αφήνει όλα ανεκμετάλλευτα και αποφασίζει να επικεντρωθεί απλώς στη δράση. Εάν είχε εκμεταλλευτεί το στοιχείο του μυστηρίου και του υπερφυσικού και ταυτόχρονα να είχε τονίσει περισσότερο τα ηθικά ζητήματα της υπόθεσης (βλ. Death Note), θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια πολύ καλύτερη σειρά. Υπήρχαν πολλές δυνατότητες, οι οποίες πέρασαν χωρίς να αξιοποιηθούν.

Ο λόγος; Ο Nagai Kei, ο πρωταγωνιστής. Ένας πολύ κακός πρωταγωνιστής. Ενώ από τη μια, ο βασικός villain θέτει ζητήματα, όπως ότι οι Ajin αξίζουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους ανθρώπους, ο μόνος στόχος του πρωταγωνιστή είναι ότι «θέλει να ζήσει μια ήρεμη ζωή». Δεν είναι ήρωας, δεν σκοπεύει να βοηθήσει κανέναν, είναι πολύ εγωκεντρικός και εγωιστής, οπότε δεν τον νοιάζει εάν εξαφανιστεί ολόκληρη η ανθρωπότητα, αρκεί να καταφέρει τον δικό του στόχο: να ζήσει γαλήνια. Δυστυχώς, με έναν πρωταγωνιστή με τέτοιες αρχές, δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί η ιστορία σε μια μάχη μεταξύ ηθικής, αξιών και πιστεύω. Υπήρχαν ξεκάθαρα τα δύο στρατόπεδα καλού και κακού, όμως η μάχη και η δράση δεν είχε κανένα βάθος. Ήταν απλώς μια ρηχή μάχη μεταξύ καλού και κακού και τίποτε παραπάνω. Στην πρώτη σεζόν γίνεται ένα πολύ καλό worldbuilding και χτίζει καλά μια πρώτη επαφή με τα ηθικά ζητήματα που ανέφερα παραπάνω, στη δεύτερη σεζόν όμως, τα ζητήματα αυτά εξαφανίζονται εντελώς και μένει μόνο η δράση.

Γενικά, ο Nagai δεν είχε κανένα ενδιαφέρον σαν χαρακτήρας για να είναι πρωταγωνιστής. Δεν είναι καθόλου συμπαθής, παρότι παρουσιάζεται ότι έχει τρομερή εξυπνάδα (κάτι που δεν φάνηκε παρά μόνο σε λίγες στιγμές μέσα στη σειρά) και είναι αδύνατον κάποιος να τον συμμεριστεί. Όλη η σειρά αξίζει για τον «Καπελά» Satou, αλλά και για την Izumi Shimomura.

Επίσης, μην περιμένετε να λάβετε καμία απάντηση πάνω στο μυστήριο των Ajin. Μέχρι το τέλος, δεν μαθαίνουμε ποτέ τι είναι τα Ajin, πως εμφανίστηκαν και γιατί. Είναι κάτι που θα πρέπει ο θεατής να πάρει ως δεδομένο, χωρίς να αναζητήσει περεταίρω εξηγήσεις. Δεν ξέρω εάν οι απαντήσεις αυτές βρίσκονται στο manga, πάντως στο anime δεν υπάρχουν, όπως επίσης δεν υπάρχει και καμία επίσημη ανακοίνωση για τρίτη σεζόν. Η πρώτη σεζόν ακολούθησε αρκετά πιστά την ιστορία του manga, η δεύτερη όμως δεν ήταν τόσο πιστή και έκλεισε με δικό της τρόπο. Μάλιστα, ο τρόπος που έκλεισε, δεν άφησε και πολλά περιθώρια για επόμενη σεζόν.

Ο λόγος που έκανα όλη την παραπάνω ανάλυση είναι απλώς για να καταλήξω στο να μην περιμένετε να δείτε μια σειρά μυστηρίου, με σκοτεινή υπόθεση και ηθικά ζητήματα, όπως πίστευα κι εγώ ότι ήταν. Σίγουρα θα απογοητευτείτε. Εάν όμως είστε προετοιμασμένοι για μια σειρά δράσης και αγωνίας, με στοιχεία υπερφυσικού, τότε ίσως να είστε πιο προετοιμασμένοι και να σας αρέσει. Με αυτά τα κριτήρια, δεν είναι καθόλου κακή σειρά (με εξαίρεση τον Nagai, αυτός μάλλον θα μπει στη λίστα μου με τους πιο ενοχλητικούς πρωταγωνιστές).

Σίγουρα αξίζει να δείτε τη σειρά για τον Satou. Είναι ένας από τους πιο καλογραμμένους και ενδιαφέροντες villain που έχω δει και σίγουρα είναι άκρα ψυχαγωγικός. Είναι πανέξυπνος, με έντονη προσωπικότητα, σκέφτεται τα πιο πρωτότυπα σχέδια και είναι τρομερός μαχητής. Είναι άξιος villain με τα όλα του! Και, εάν σας αρέσει και εσάς σαν χαρακτήρας, τότε σίγουρα να δείτε το OVA με πληροφορίες για το παρελθόν του και για το πως ανακάλυψε ότι είναι Ajin.

Οπότε, κλείνοντας, θα πω αυτό: εάν πάτε με το σκεπτικό να δείτε μια σειρά δράσης, τότε αυτή δεν είναι κακή σειρά.

Until next time, keep watching anime!


Ακολουθήστε μας:

Για τις βαθμολογίες μας σε όλα τα anime, επισκεφτείτε το προφίλ μας στο MyAnimeList.

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: