Μετάβαση στο περιεχόμενο

Anime Reviewers

Πολλές σελίδες, πολλές ομάδες, πολλές απόψεις και πολλοί «ειδικοί» πάνω στα anime μέσα σε μια τόσο μικρή κοινότητα όπως η Ελληνική.

Οφείλω να ομολογήσω ότι σε σύγκριση με πολλούς που γνωρίζω προσωπικά ή ακολουθώ μέσω διαδικτύου, το διάστημα που ασχολούμαι εγώ με τα anime είναι σχετικά μικρό. Εξίσου μικρό είναι το χρονικό διάστημα των τριών χρόνων όπου η σελίδα μας είναι ενεργή, σε σύγκριση με άλλες σελίδες που σίγουρα υπάρχουν εδώ και πέντε, έξι ή και παραπάνω χρόνια. Ακόμη και σε αυτό το σύντομο συγκριτικά χρονικό διάστημα που είμαι ενεργός, ακόμη κι εγώ έχω εντοπίσει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση στο διαδίκτυο όσον αφορά τις σελίδες, τις ομάδες και τα άτομα γενικά που ασχολούνται με τα anime, όπως και τα project που υπάρχουν. Παρουσιάσεις, συζητήσεις και άρθρα ξεπετάγονται συνεχώς από παντού και όλοι υποστηρίζουν τη γνώμη τους, τις ιδέες τους και τις προβλέψεις τους. Όλη αυτή η πολυφωνία είναι καλό να υπάρχει;

Θα μιλήσω πιο συγκεκριμένα για τον τομέα μου, τις anime παρουσιάσεις και συζητήσεις. Για να απαντήσω στο παραπάνω ερώτημα, θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι τι ακριβώς είναι οι περίεργοι άνθρωποι αυτοί και ποιος (θα έπρεπε να είναι) ο ρόλος τους.

Δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τους anime reviewers με τους anime elitists. Οι πρώτοι είναι αυτοί που θα δουν μια σειρά και θα αναλύσουν τη γνώμη τους για το εάν τους άρεσε, τι τους άρεσε και γιατί τους άρεσε στη σειρά αυτή. Καλό είναι να έχουν μια ικανοποιητική γνώση και εμπειρία πάνω στα πιο τεχνικά κομμάτια, όπως τα στούντιο, τη μουσική, τους σκηνοθέτες κτλ. Οι δεύτεροι είναι αυτοί που θα μείνουν πάνω στα τεχνικά κομμάτια, θα τα αναλύσουν, θα αναλύσουν επίσης κάθε κομμάτι της υπόθεσης και θα αφήσουν στην άκρη κάθε προσωπική άποψη και κάθε προσωπικό γούστο, προσπαθώντας να μείνουν όσο πιο αντικειμενικοί γίνεται. Οι elitists είναι αυτοί που θα βγάλουν το Girls’ Last Tour σαν το καλύτερο anime όλων των εποχών και το One Piece ως trash (jk).

Οι σωστοί anime reviewers δεν μπερδεύουν τον εαυτό τους με elitists. Ο στόχος τους θα πρέπει να είναι να πουν όσο πιο αντικειμενικά γίνεται την άποψη τους, να μην φοβούνται να εκφράσουν τα γούστα τους και να δικαιολογούν με επιτυχία κάθε επιχείρημα τους. Δεν υπάρχουν κακοί και καλοί reviewers. Δεν υπάρχουν σωστοί και λάθος reviewers, για τον λόγο που δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απόψεις και γούστα. Ο καθένας έχει τα δικά του.

Με τα παραπάνω θέλω να τονίζω ότι δεν έχει νόημα να κρίνουμε και να σχολιάζουμε τους reviewers σαν καλούς και κακούς, γιατί ο καθένας εκφράζει την άποψη του. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε εκείνους τους reviewers που μας εκφράζουν καλύτερα, να βρούμε εκείνους που έχουν τις ίδιες απόψεις και γούστα με τα δικά μας. Έτσι, όταν εκείνοι θα μας προτείνουν κάποιο anime που μας άρεσε, εμείς θα ξέρουμε ότι πιθανότατα θα αρέσει και σε εμάς, αφού τα γούστα μας ταιριάζουν. Παράλληλα όμως, σωστό είναι να ακούμε τις απόψεις και των άλλων reviewers πάνω στο ίδιο θέμα, γιατί και αυτοί μπορεί να έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν.

Επανέρχομαι στο πρώτο μου ερώτημα, στο εάν είναι καλό όλη αυτή η πολυφωνία να υπάρχει. Η απάντηση είναι «φυσικά και είναι καλό» και ο λόγος έχει ήδη απαντηθεί παραπάνω. Καλό είναι να υπάρχει πολυφωνία, καθώς έτσι το κοινό μπορεί να βρει πιο εύκολα εκείνους τους reviewers που τον χαρακτηρίζουν και τον εκφράζουν. Επίσης, η πολυφωνία είναι καλό να υπάρχει και για την εξέλιξη της κοινότητας μας γενικότερα. Τι εννοώ; Μα φυσικά με την ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων, αλλά και τη δημιουργία νέων, φρέσκων ιδεών. Το να ακούγονται πολλές απόψεις, ακόμη και εάν αυτές είναι αντίθετες (για να μην πω ότι είναι ακόμη καλύτερο οι απόψεις να είναι αντίθετες), το να γεννιούνται συνέχεια νέα project, να οργανώνονται διαφορετικές εκδηλώσεις, μικρές και μεγάλες, στο μόνο που μπορεί να οδηγήσει είναι στο να εξελίξει την κοινότητα μας. Δεν έχει να κάνει με το εάν θα την μεγαλώσει. Το να μεγαλώσει είναι απλά φυσικό επακόλουθο της εξέλιξης, τις περισσότερες φορές. Η εξέλιξη έχει να κάνει με την ποιότητα της κοινότητας μας και το πόσο «υγιής» είναι.

Γι’ αυτό, το τελευταίο που θέλω να τονίσω, είναι πως για όλα τα παραπάνω προκειμένου να είναι εφικτά, θα πρέπει και η ποιότητα και το επίπεδο των σελίδων, των ατόμων και των ομάδων που ασχολούνται με anime και με την κοινότητα, να είναι υψηλό. Εάν όχι υψηλό, τουλάχιστον να υπάρχουν καλές προθέσεις. Δυστυχώς, υπάρχουν σελίδες όπου καταφεύγουν σε φτωχής ποιότητας άρθρα (παράδειγμα των οποίων είναι και οι δημοσιεύσεις του στυλ «λίστα με τα 10 τοπ τάδε πράγματα) και άλλα παρόμοια, όπου μόνο στόχο έχουν να μαζέψουν επισκέψεις και να δημοσιεύσουν περιεχόμενο. Αυτές οι σελίδες δεν προσφέρουν καμία εξέλιξη στην κοινότητα μας, καθώς δεν προσφέρονται προς ανάπτυξη μιας συζήτησης μεταξύ των μελών της κοινότητας, μόνο αντιπαραθέσεις μπορεί να δημιουργήσουν, δεν προσφέρουν κάτι φρέσκο, απλά ανακυκλωμένο περιεχόμενο που μπορεί να το βρει ο καθένας οπουδήποτε, και δεν ενημερώνουν το κοινό για κάποια είδηση ή κάποια ανακοίνωση. Πάλι δυστυχώς, εκτός από τις σελίδες αυτές, υπάρχουν και άτομα που προσπαθούν να κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με τις σελίδες, δηλαδή να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους, χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην κοινότητα.

Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική και μεγάλη συζήτηση όμως και ήδη έχω αναπτυχθεί πολύ περισσότερο από όσο σκόπευα, άρα θα αφήσω το θέμα εδώ. Ήθελα απλώς να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου για τα παραπάνω θέματα και να τονίσω πως χαίρομαι όταν βλέπω σελίδες και ομάδες να δημιουργούν δικό τους περιεχόμενο και άτομα να εκφράζουν τις απόψεις τους και τα γούστα τους, οδηγώντας σε συζητήσεις και σκέψεις που μόνο μπροστά μπορούν να μας πάνε.

Until next time, keep watching!

~Satoshi

1 σχόλιο »

  1. Καλημέρα και συγγνώμη για την παρέμβαση αλλά εξέλιξη της κοινότητας δεν μπορεί να υπάρξει όσο υπάρχουν κλειστόμυαλα άτομα που βάζουν λόγια και τρικλοποδιές και εμποδίζουν τον οποιονδήποτε να προσπαθήσει κάτι καινούργιο και σαν να μην έφτανε αυτό να προσπαθούν απομονόσουν ότιδηποτε τους χαλάει το μονοπώλιο αυτά είχα να πω καλή σας συνέχεια

    Μου αρέσει!

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: