Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο L ήταν απλά καλύτερος από τον Kira

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: ο L ήταν ανώτερος τον Kira και να γιατί!

γράφει ο Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Έχοντας πρόσφατα κάνει rewatch τη σειρά για πολλοστή φορά, ήρθε η ώρα να αναλύσω τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζω ότι ο L ήταν ανώτερος από τον Kira σε θέματα εξυπνάδας και στρατηγικής και να κάνω μια μικρή ανάλυση της σειράς.

Όπως ξεκαθάρισα από την αρχή, εμένα να με θεωρείτε δεδομένα σαν έναν από τους οπαδούς του L. Όσες φορές και να παρακολούθησα τη σειρά, οδηγούμουν στο ίδιο συμπέρασμα: ο L ήταν εξυπνότερος, πιο ψύχραιμος και πιο έμπειρος από τον Kira.

Το πρώτο μου επιχείρημα είναι και το πιο απλό: ο L ήταν πάντα πίσω από τον Kira. Παρόλο που ο Kira έκανε ενέργειες και ήταν μπροστά, ο L, χωρίς να έχει καθόλου εικόνα του τι γίνεται, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, ήταν πάντα πίσω του και έβρισκε αμέσως τον κατάλληλο τρόπο για να τον αντιμετωπίσει και να προσπαθήσει να τον ξεσκεπάσει. Όταν ανέλαβε ο L την υπόθεση, το μόνο που είχε ως δεδομένο είναι πως κάποιος σκοτώνει εγκληματίες προκαλώντας τους ανακοπή. Δεν υπήρχε τίποτε άλλο σαν δεδομένο και υπήρχε παντελή έλλειψη πληροφοριών. Παρόλα αυτά, ο L κατάφερε και οδηγήθηκε σε συμπεράσματα και με ενέργειες του (με την αποκάλυψη του Linde L. Taylor) ανακάλυψε την ακριβή τοποθεσία του Kira.

Επίσης, ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα που είχε ο Kira μπροστά στον L, είναι ότι στην ουσία είχε υπερφυσικές δυνάμεις, ενώ ο L είχε μόνο τις δικές του ικανότητες και εξυπνάδα. Αυτό είναι όντως ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς το υπερφυσικό είναι κάτι που ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αναλογιστεί εύκολα, οπότε χάλαγε όλους τους συνειρμούς του L στο να οδηγηθεί στις πραγματικές απαντήσεις. Όπως είπα πιο πάνω όμως, ο L ήταν πάλι ακριβώς πίσω από τον Kira σε κάθε ενέργεια που έκανε παρά το μειονέκτημα αυτό που είχε.

Ένας ακόμη λόγος που υποστηρίζω τον L περισσότερο από τον Kira είναι επειδή ο L είχε καταλάβει την ταυτότητα του Kira σχεδόν από την αρχή. Ναι μεν είχε πολλές αμφιβολίες στην αρχή, όσο όμως πέρναγε ο καιρός, ο ντεντέκτιβ γινόταν όλο και πιο σίγουρος για το ποιος είναι ο Kira. Το καταπληκτικό σε αυτό είναι ότι ο L ξεκίνησε χωρίς καμία σχεδόν πληροφορία και χωρίς αποδείξεις, άρα ουσιαστικά ολόκληρος ο πλανήτης ήταν ύποπτος. Μελετώντας τα στοιχεία που είχε και χρησιμοποιώντας έξυπνες τακτικές, κατέληξε γρήγορα στο συμπέρασμα ότι ο Kira ήταν ο Light Yagami. Αν και δεν έδινε αρκετές πιθανότητες αρχικά να είναι αυτός ο Kira, ο ίδιος ήταν πεπεισμένος ότι τον είχε βρει, απλά έπρεπε να βρει αποδείξεις.

Από την άλλη, ο Kira δεν έφτασε ποτέ κοντά στο να αποκαλύψει την ταυτότητα του L, εκτός βέβαια από εκείνη την ημέρα όπου η Misa γνώρισε τον L (σαν Hideki Ryuga), είχε τα μάτια του Shinigami και είδε το όνομα του, όμως στην πορεία το ξέχασε. Εκεί κανονικά ήταν το “game over” για τον L, όμως ο ντεντέκτιβ ήταν πάρα πολύ τυχερός που η κοπέλα τελικά το ξέχασε.

Η τύχη όμως δεν ευνόησε μόνο τον L, αλλά ευνόησε τρομερά και τον Kira. Ήταν πολύ τυχερός στο επεισόδιο 6, όπου είχε πάει στα κεντρικά της επιχείρησης δήθεν για να δώσει κάποια προσωπικά πράγματα στον πατέρα του και εκεί γνώρισε την αρραβωνιαστικιά του Raye Penber, την Naomi Misora. Εάν δεν την είχε πετύχει εκείνη τη στιγμή εκεί, εκείνη θα είχε μιλήσει με τον L και θα του είχε αποκαλύψει πληροφορίες για τον θάνατο του αρραβωνιαστικού της, όπου οδηγούσαν κατευθείαν στον Light. Επίσης ήταν πάρα πολύ τυχερός που λίγο πριν τη σκοτώσει, έπιασε βροχή και ο αστυνομικός Shuichi Aizawa, που γνώριζε προσωπικά την Naomi Misora, άνοιξε την ομπρέλα του καθώς πέρναγε από δίπλα τους και δεν κατάφερε να δει τα πρόσωπα και να αναγνωρίσει την ίδια ή τον Light, πράγμα που πάλι θα οδηγούσε στην αποκάλυψη της ταυτότητας του Kira.

Ένα από τα πιο βασικά μου επιχειρήματα όμως στο γιατί προτιμώ να υποστηρίζω τον L μπροστά στον Kira, αφορά τον θάνατο του L. Ναι μεν ο Kira κατάφερε και τον νίκησε, όμως για να φτάσει στο σημείο αυτό χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει 2 Death Notes, 2 Shinigami και τα μάτια της Misa Amane. Γενικά, είχε υπερφυσικές δυνάμεις. Από την άλλη, όπως έχω ήδη τονίσει, ο L είχε στη διάθεση του μόνο τις ικανότητες του και το μυαλό του. Κυριολεκτικά είχε μόνο αυτά στη διάθεση του, καθώς από το επεισόδιο 18 και μετά, είχε χάσει και την υποστήριξη από την Ιαπωνική αστυνομία, αναγκάζοντας τον να συνεχίσει τις έρευνες μόνος του και με όποιον άλλον αστυνομικό θέλησε να ρισκάρει την καριέρα του γι’ αυτόν τον σκοπό, ανεπίσημα. Ο Kira είχε τα πάντα και ο L τίποτα. Και πάλι, με τις ικανότητες του, βρέθηκε πολλές φορές κοντά στο να τον ξεσκεπάσει και μόνο αφού ήρθε απευθείας αντιμέτωπος με 2 Death Notes, 2 Shinigami και τα μάτια της Misa Amane κατάφερε να ηττηθεί.

Δεν είναι μόνο η εξυπνάδα και η ικανότητα του L οι λόγοι που τον υποστηρίζω. Είναι πως ο ίδιος ο Kira έκανε στρατηγικά λάθη, τα οποία εκμεταλλεύτηκε ο L για να καταλήξει να τον υποψιάζεται τόσο. Φυσικά, το πρώτο του λάθος ήταν όταν σκότωσε τον Linde L. Taylor και εξέθεσε τον εαυτό του στον L ως προς το σε ποια περιοχή μένει. Για το συγκεκριμένο λάθος όμως, θα δώσω ένα ελαφρυντικό στον Kira στο ότι δεν ήξερε ακόμη ότι είχε να κάνει με τον κορυφαίο ντεντέκτιβ, οπότε δεν ήταν το ίδιο προσεκτικός. Όμως, ήταν απρόσεκτος όταν πήγε στην Aoyama μαζί με τον Matsuda Touta, καθώς δεν σκέφτηκε ότι ο δεύτερος Kira μπορεί να έχει τα μάτια του Shinigami και έτσι να τον εντοπίσει και να τον αναγνωρίσει (και έτσι έγινε). Ούτε σκέφτηκε ότι με την συμπεριφορά του και τις κινήσεις που έκανε αφού γνώρισε τη Misa, το μόνο που κατάφερε είναι να αποδείξει στον L ότι πλέον οι δύο Kira συνεργάζονται (κάτι το οποίο ακόμη και εγώ ο ίδιος κατάφερα να συμπεράνω εύκολα). Αυτό φυσικά δεν μειώνει το γεγονός ότι ο Light έκανε ακραία και μακροχρόνια σχέδια για να αποδείξει την αθωότητα του στον L και τα κατάφερε αποτελεσματικά, πράγμα το οποίο όντως το παραδέχομαι, όμως ο L απέδειξε ότι μελετούσε τις κινήσεις του πιο προσεκτικά, δεν έκανε λάθη και ακόμη και όταν τα πράγματα ήταν απρόβλεπτα (όπως την γκάφα που έκανε ο Matsuda στο Yotsuba Group) έβρισκε αποτελεσματικά τη λύση.

Άλλος ένας λόγος που δεν υποστηρίζω τον Kira είναι επειδή όντως επηρεάστηκε από τη δύναμη που απέκτησε και θέλησε να επιβάλλει τη δική του δικαιοσύνη, χωρίς να τον ενδιαφέρει τελικά τι ήθελε η δημόσια γνώμη. Θεώρησε απόλυτο τον εαυτό του και τα πιστεύω του και έχοντας αποκτήσει μια δύναμη που του δόθηκε χωρίς να έχει επιλεγεί γι’ αυτήν, αλλά τυχαία, αποφάσισε να επιβάλλει τη δικαιοσύνη όπως εκείνος τη θεωρούσε σωστή, χωρίς να λάβει κανένα άλλον παράγοντα υπ’ όψιν του. Δεν θεωρώ ότι το σκεπτικό του είναι λάθος, συμφωνώ μαζί το, εν μέρει τουλάχιστον, όμως δεν έμεινε αμερόληπτος και ανεπηρέαστος από όλο αυτό. Επηρεάστηκε από τη δύναμη, επηρεάστηκε από την εξουσία, θεώρησε τον εαυτό του τέλειο και δίκαιο και στο τέλος ήταν μια μάχη για να επιβάλλει τα δικά του πιστεύω και να αποδείξει σε όλους ότι μόνο εκείνος έχει δίκιο.

Κλείνοντας τα επιχειρήματα μου ενάντια στον Kira, είναι ότι παρόλο που ο σκοπός του ήταν να σκοτώνει μόνο εγκληματίες, σκότωσε τελικά τον Linde L. Taylor, που τότε πίστευε ότι ήταν ο L. Δηλαδή, παρόλο που ήθελε να είναι ο τιμωρός των εγκληματιών, δεν δίστασε να αρπάξει την ευκαιρία και να σκοτώσει έναν αστυνομικό, μόνο και μόνο για να του αποδείξει ότι μπορούσε να τον σκοτώσει και για να μπορέσει ο ίδιος ο Kira ανενόχλητος να συνεχίσει το έργο του, χωρίς κάποιον να τον κυνηγάει. Αυτό ήταν το σημείο όπου ο Kira με έχασε εμένα σαν υποστηρικτή.

Έχοντας τόσα πολλά επιχειρήματα εναντίων του Kira, δεν θέλω σε καμία περίπτωση να παρεξηγηθώ και να πιστέψετε ότι θεωρώ πως ο Kira δεν είναι καλά γραμμένος σαν χαρακτήρας, ή ότι έχω κάτι εναντίων του, ή ότι το anime δεν είναι καλό. Τα επιχειρήματα μου αφορούν τη διαμάχη μεταξύ του L και του Kira και ποιον από τους δύο χαρακτήρες υποστηρίζω. Ίσα ίσα που τα επιχειρήματα μου αποδεικνύουν πόσο εξαιρετικά γραμμένοι είναι και οι δύο χαρακτήρες και πόσο εξαιρετική είναι η σειρά συνολικά. Η αξία του L δεν θα φαινόταν το ίδιο εάν δεν είχε έναν άξιο αντίπαλο. Ο Kira ήταν εξίσου έξυπνος και έκανε πολλά σχέδια που ήταν μακροχρόνια και απίθανο να σκεφτεί κάποιος, πόσο μάλλον να τα εκτελέσει και με απόλυτη επιτυχία.

Ο Kira είναι επίσης και ένας από τους πιο καλογραμμένους villain που έχω συναντήσει μέχρι στιγμής (ο Kira και ο Thanos). Ένας καλογραμμένος villain, κατά την άποψη μου, δεν μπορεί να είναι κακός απλώς και μόνο επειδή μπορεί να είναι κακός και τα επιχειρήματα του δεν μπορεί να είναι «θέλω να καταστρέψω τον πλανήτη επειδή είμαι κακός και αυτό πρέπει να κάνω σαν κακός», ούτε «θέλω να σκοτώσω όλον τον κόσμο επειδή μου έκαναν bullying όταν ήμουν στο Δημοτικό». Οι καλογραμμένοι χαρακτήρες, για να κάνουν μια σειρά εξαιρετική, πρέπει να έχουν πραγματικούς λόγους, πραγματικά κίνητρα και να κάνουν ενέργειες αντίστοιχες προς την επίτευξη του στόχους τους και ο Kira έχει όλα τα παραπάνω. Είναι ένας πραγματικός villain, όπου με τις ενέργειες και τον χαρακτήρα του έχει κερδίσει τη συμπάθεια πολύ κόσμου και έχει καταφέρει να φέρει διχασμό στο θεατή ως προς την ηθική πλευρά της σειράς, μήπως πραγματικά πρέπει να φτάσουμε σε τέτοιο ακραίο σημείο προκειμένου να εξαφανιστεί η εγκληματικότητα. Εάν όντως εμφανιστεί στην πραγματικότητα κάποιος χαρακτήρας σαν τον Kira, θα είχε την υποστήριξη μας;

Όσο η δικαιοσύνη του L, τόσο και η δικαιοσύνη του Kira, έχουν σημεία και επιχειρήματα όπου είναι σωστά και πολλοί μπορούν να συμμεριστούν και τις δύο πλευρές. Πιστεύω, αυτό είναι το σημείο όπου έχει κάνει τους θεατές να αγαπήσουν τόσο πολύ αυτήν την εξαιρετική σειρά.

Αυτά είναι τα δικά μου επιχειρήματα όσον αφορά τους δύο χαρακτήρες. Θα χαρώ πολύ εάν σχολιάσετε και τα δικά σας επιχειρήματα και τη γνώμη σας, είτε είναι υπέρ του Kira, είτε είναι υπέρ του L.

Την άποψη μου για την ίδια τη σειρά γενικά μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Until next time, keep watching anime!

1 σχόλιο »

コメント - Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: